Samson 1

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 2 views

Duch Svätý zostúpil na Samsona

Notes
Transcript

1. Úvod - privítanie a modlitby

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať Boha viac.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba

2. Pieseň

(môžeme stáť)

3. Oznamy

Modlitba po oznamoch - oznamy ukazujú na život zboru. Modliť sa za zbor.

4. Chvály

5. Modlitba za zbierku a slovo

6. Pieseň so zbierkou

7. Kázeň

A. Úvod

Duch Hospodinov zostúpil na [Samsona] v sile. Zostúpil do Aškelonu, pobil tridsať ich mužov, vyzliekol ich z vecí a ich šaty dal tým, čo mu vysvetlili hádanku. Horiac hnevom sa vrátil [domov]. (Sud 14,19)
Duch Hospodinov zostúpil na [Samsona] v moci. Povrazy na jeho rukách sa stali ako zuhoľnatený ľan a putá mu spadli z rúk. Našiel čerstvú osliu čeľusť, chytil ju a zrazil tisíc mužov. (Sud 15,14-15)
Je úplne jasné, že Boží Duch je synonymom moci. Ľudia robia veľké veci, keď na nich zostúpi Jahveho Duch. V prípade Samsona je však niečo veľmi znepokojujúce. V jeho prípade moc znamená obrovskú fyzickú silu. Začína celkom nevinne v znamení Božieho požehnania. Ale ako príbeh pokračuje, táto sila sa čoraz viac vymyká spod kontroly. Samsonova ľudská slabosť je až príliš viditeľná pod jeho nadľudskou silou.
V Ugande je reklama na pneumatiky Pirelli, ktorá sa objavuje na mnohých veľkých billboardoch pozdĺž niektorých ciest. Na reklame je obrovská čierna päsť s kĺbmi smerujúcimi nadol, ktorá vyzerá, akoby na vás vychádzala z obrazu. Základňa každého kĺbu má podobu mohutnej pneumatiky so vzorovaným dezénom, akú môžete vidieť na obrovských nákladných autách. Pod obrázkom je nápis "Moc nie je nič bez kontroly". Má to zmysel - aj z duchovného hľadiska. Nie je dobré mať nadľudské schopnosti, ak stratíte kontrolu, stratíte dej a nakoniec stratíte celý zmysel toho, prečo tú moc vôbec máte.
Zdá sa teda, že aj moc daná Duchom, moc, ktorá bola prisľúbená a daná Bohom, môže byť zneužitá a využitá na veľmi pochybné správanie. Nemyslím si, že rozprávač týchto príbehov chce, aby sme predpokladali, že Boh nevyhnutne schvaľoval všetko, čo sa dialo v moci jeho Ducha. V Samsonovom zúrivom násilí sa čoraz viac prejavuje exces. Nie každý prejav duchovnej moci je jednoznačne svätý alebo zdravý.

B. Jadro

C. Záver

Rozmýšľanie
Modlitba

8. Pieseň

9. Požehnanie

10. Pieseň (ÁAAAMEN alebo posledný verš)

Related Media
See more
Related Sermons
See more