Veď ja som len žartoval

Biblické základy - mládež  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 3 views

Neboj, iba žartujem.

Notes
Transcript

Úvod

Ahojte, pred rokmi som narazil na jeden biblický text a už vtedy som túžil sa naň lepšie pozrieť. Podarilo sa mi to až teraz. Lepšie teraz ako nikdy. Ten text ma vždy provokoval, pretože je v ňom napísané niečo, s čím sa stretávame bežne a nebol som si istý, ako sa k tomu mám postaviť.

Biblický text - Príslovia 26, 18-19

18 Ako pomätený, čo strieľa ohnivé šípy a smrtonosné strely,
19 je človek, ktorý klame svojho blížneho a hovorí: „Veď ja som len žartoval!“

Text

Najprv sa pozrime na text.
Predstavte si maniaka alebo berserk mode šialenca, pomäteného bojovníka, ktorý strieľa ohnivé šipy a smrtonosné strely. Prečo je nebezpečný? (video berserk mode bojovníka - šialenca). Lebo je mu všetko jedno a nedáva si pozor, proste ide a strieľa smrtonosné slová. Tie jedovaté slová sú skutočne zraňujúce ako šípy. Nejde len o to, že strieľa náhodne, je to šialenec, ktorý strieľa kdekoľvek a kamkoľvek a tak zraní kadekoho, možno ani nevie.
"Človek ktorý klame svojho blížneho" (v. 19) škodí tomuto blížnemu so zlým úmyslom, ale niekedy ten úmysel nemusí byť zlý, on jednoducho nedbá na to, čo spôsobí svojimi slovami. Svoje správanie ospravedlňuje, aby unikol trestu, keď je podozrivý alebo pristihnutý, tak povie: "Bol to len žart! Povedal som to len zo srandy. Neberte to tak vážne. Čo preháňate. On určite vedel, že som žartoval, čo sa teraz hrá na zraneného.
Náš text je zasadený aj v kontexte klebetenia, - je to človek, ktorý rád klebetí o záležitostiach iných ľudí alebo sa do nich mieša. Takýto človek bude zámerne mátať ostatných a zapájať sa do akejsi spoločenskej dezinformácie. Keď bude volaný na zodpovednosť, bude celú vec považovať za “len som žartoval” a nebude si všímať všetky zranenia, ktoré takéto konanie spôsobilo.
Poznáte ľudí, ktorí neberú nič vážne? Nedá sa s nimi rozprávať o ničom vážnom, zo všetkého chcú hneď spraviť srandu. Podobne neberú úplne vážne svoje správanie a ani dôsledky svojho správania či rečí. Chabé ospravedlnenie "len som si robil žarty" nezmierňuje bolesť spôsobenú klamstvom alebo zavádzaním. Svojimi falošnými predstavami privádza blížneho do rozpakov, sporu alebo bolesti a potom sa ospravedlňuje slovami: "Len som žartoval." Lož nie je o nič menej lžou, len za to, že je vyslovená v duchu zábavy a žartovania.
- Pred niekoľkými rokmi sa Andrew Lumsden z Doncasteru ocitol pred súdom. Dôvod prečo sa na súd dostal je do istej miery zábavný, ale tiež poukazuje na vážnosť situácie. Bol v lietadle letiacom do Turecka, keď sa ho letuška spýtala, čo je tá plastová trubička na jeho krku. Povedal, že je to bomba! Letuška sa hneď zmobilizovala a za tieto slová sa Andrew dostal na súd. Porota sa zhodla so sudcom, že to bolo "hlúpe, ale nie trestné", a uznala ho za nevinného, ale nepochybne sa poučil. Andrew si už zapamätá, že vtípky nie sú na mieste všade a vždy, v niektorých situáciách sa nežartuje.
- Príslovie 26 nezakazuje všetky žarty, dokonca ani všetky praktické žarty, ale varuje pred klamstvom a zavádzaním, varuje pred tým ako používame svoje slová, ukazuje na zodpovednosť za vyrieknuté slová, ktoré niekoho zranili. Hovor pravdu, uzmier sa s človekom a nepovedz iba “veď ja som len žartoval.” Nabáda nás, aby sme si dôkladne premysleli možné dôsledky svojich činov. Najmä keď sa dostaneme k otázke duše, večnosti a Boha, ide o smrteľne vážnu vec. Tu nie je miesto pre hlúpe klamstvá.
- Do kategórie Klamanie a zavádzanie môže patriť aj prikrášľovanie, zveličovanie, polopravdy, vynechanie informácie, úmyselné skreslenie, klamné žartovanie alebo krivá prísaha. Vo verši 19 sa spomína pravda v žarte. Zraníte niečie city, a tak poviete: "Ja som len žartoval," aby ste minimalizovali jeho bolesť, ale v skutočnosti ste to mysleli vážne.
Pomocou našich slov môžeme vytvárať falošnú realitu. Kto z nás nepreháňal alebo nevynechal detaily, aby vyzeral lepšie? Ľudia sú rodení klamári. Neklamú len dospelí alebo iba deti. Deti to robia, aby sa vyhli problémom alebo aby sa z nich dostali. Tínedžeri podvádzajú v škole, aby dostali dobré známky, a klamú rodičom o tom, kam idú von. Dospelí klamú svojmu šéfovi, že sú chorí, aby mohli zostať doma. Zatajujú veci pred svojím manželským partnerom alebo zamlčujú veci, aby si zachovali pokoj v manželstve. V rozhovoroch zvalíme vinu na niekoho iného, aj keď je to ich vina, aby sa ich manželský partner hneval na niekoho iného, a nie na nich. Môžu zveličovať pravdu, aby sa vyhli niečomu, čo nechcú urobiť. Alebo povieme časť pravdy, aby sme si mohli povedať: "No, technicky vzaté som neklamal." Snažíme sa, aby naša pravda bola aj pravdivá. Stále sa však snažíme manipulovať s výsledkom.
Prečo ľudia klamú? Jeden z dôvodov je, že to robíme preto, lebo niečo chceme a myslíme si, že manipulácia s pravdou nám pomôže to získať.

Biblia

Klamstvo bolo už na začiatku pri Adamovi a Eve. Diabol použil polopravdu a preformuloval Božie slová, aby naviedol Evu na prvý hriech. Diabol je klamár. Takto pokúšal aj Pána Ježiša na púšti. Preformuluje pravdu, aby vyzerala podobne pravde, ale je to klamstvo a motívom je zrada a smrť.
Človek, ktorý žije v hriechu má blízko ku klamstvu, lebo je to hriešnemu človeku prirodzené. Niekto klame viac a niekto menej. Pán Ježiš prišiel na svet, aby nám odhalil pravdu a aby nás zachránil.
Ján 8, 30-32
30 Keď to hovoril, mnohí v neho uverili. 31 Vtedy povedal Ježiš Židom, ktorí v neho uverili: „Ak vy zostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, 32 poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“
Človek, ktorý verí v Ježiša a spoznáva Ho a Jeho slovo, ten spozná pravdu a pravda nás vyslobodí. Skutočne, pravda vyslobodzuje. Niekedy pravda bolí, ale vedie k vyslobodeniu od klamstva. Ježiš je tou pravdou. Nehľadajme pravdu tam, kde nie je.
Na záver prečítam z Efezským 4, 25 a 5, 4
Preto odhoďte lož a každý hovorte pravdu svojmu blížnemu.
Efezským 5, 4
4 Viesť mrzké, dvojzmyselné a hlúpe reči sa nepatrí, radšej vzdávajte vďaky.
Pôvodné slovo, ktoré ekumenický preklad uviedol ako hlúpe reči znemaná hlúpe žarty. Lepšie je žiť život pravdy, vďaky, lásky a žehnania. Odhoďme klamstvo a hlúpe žarty. Zamerajme sa na pravdu, ktorá vyslobodzuje.
Related Media
See more
Related Sermons
See more