Text na rok 2023 mládež

Biblické základy - mládež  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view

Text na rok 2023 mládež - Žalm 32, 1-7

Notes
Transcript

Úvod

Ahojte, viem, že už prešlo dlhšie obdobie, odkedy sme dostali verš na tento rok pre mládež, ale lepšie je sa ním zaoberať teraz ako nikdy. Ešte nie je neskoro.
Ten verš je zapísaný v Žalme 32,7: Ty si moja skrýša. Ochrániš ma pred súžením, zahrnieš ma radosťou zo spásy.
Náš text je súčasťou celej pasáže od verša 1 až 7.
1 Blahoslavený, komu je priestupok odpustený a hriech prikrytý.
2 Blahoslavený človek, ktorému Hospodin nepočíta vinu a v ktorého duchu niet podvodu.
3 Kým som mlčal, chradli moje kosti a celý deň som nariekal.
4 Veď dňom i nocou doliehala na mňa tvoja ruka. Moja životná sila vysychala ako v letnej páľave.— Sela —
5 Vyznal som ti svoj hriech a nezatajil svoju vinu. Povedal som: „Vyznám Hospodinovi svoje priestupky.“ Ty si potom odpustil vinu môjho hriechu.— Sela —
6 Nech sa preto k tebe modlí každý zbožný, kým ťa možno nájsť, aby ho veľké záplavy nedosiahli.
7 Ty si moja skrýša. Ochrániš ma pred súžením, zahrnieš ma radosťou zo spásy.
Pozrime sa teda na tento text.
1 Blahoslavený, komu je priestupok odpustený a hriech prikrytý.
2 Blahoslavený človek, ktorému Hospodin nepočíta vinu a v ktorého duchu niet podvodu.
Blahoslavený alebo šťastný je človek, ktorého hriechy sú odpustené a prikryté. Viera a vedomie odpustenia spôsobí radosť v našom vnútri. Človek, ktorý verí v Ježiša Krista a má odpustené viny sa už nemusí báť zatratenia, naopak môže prežívať radosť.
Kto však nemá istotu, že v keby sa teraz hneď stretol s Pánom, čakalo by ho nebo, ten sa môže báť. No výzva k odpusteniu nás hlavne pozýva ľutovať svoje hriechy a prosiť Pána Ježiša Krista o odpustenie.
Naozaj platí, že ak mi Kristus odpustí a zachráni ma, už mi nikdy žiadny hriech nebude počítať? Presne tak.
Takže potom môžem hrešiť koľko chcem a už sa to nebude rátať? Človek, ktorý je skutočne spasený a znovuzrodený už takto nerozmýšľa. Život vo viere, je život očisťovania sa. Preto keď sa aj stane, že zhrešíme, Pán nám to nepočíta k zatrateniu. Akoby sme stáli na váhe, “tak čo, urobil si viac dobrého alebo zlého” Ak viac zlého, ideš do pekla.
Ak zhrešíme, keď sme už spasený, vtedy prosíme o odpustenie z iného dôvodu. Túžime, aby bol náš vzťah s Bohom stále blízky a intenzívny, aby sme sa od Boha nevzďaľovali hriechom. Ako keby som urobil niečo zlé Miške, ona ma neprestane milovať a ja si nepoviem, nemusím sa ospravedlniť, veď aj tak ma neprestane milovať. Nie! Nechcem, aby sme mali zlý vzťah, ale blízky, ako to len ide a preto si priznám vinu a ospravedlním sa, práve preto, že ju milujem.
2Kor 5,19
Veď Boh v Kristovi zmieril svet so sebou. Nepočítal ľuďom ich previnenia a nám uložil ohlasovať slovo zmierenia.
Toto je skvelá zvesť, super správa. V Kristovi je zmierenie s Bohom. Človek, ktorý je vzbúrený proti Bohu má teraz nádej, môže byť zmierený s Bohom a mať večný život. Kto uverí v Krista, už mu nebudú počítané hriechy do večného zatratenia.
3 Kým som mlčal, chradli moje kosti a celý deň som nariekal.
4 Veď dňom i nocou doliehala na mňa tvoja ruka. Moja životná sila vysychala ako v letnej páľave.— Sela —
5 Vyznal som ti svoj hriech a nezatajil svoju vinu. Povedal som: „Vyznám Hospodinovi svoje priestupky.“ Ty si potom odpustil vinu môjho hriechu.— Sela —
6 Nech sa preto k tebe modlí každý zbožný, kým ťa možno nájsť, aby ho veľké záplavy nedosiahli.
Prečo Dávid začal slovami istoty a požehnania, že Boh už veriacemu nepočíta hriechy a teraz od 3. verša začína s vyznaním?
Je to krásny návod. On hovorí tie slová v minulosti, ako vlastnú skúsenosť. Teraz už som blahoslavený a Pán mi nepočíta hriechy. Lenže bolo obdobie v mojom živote, kedy som mlčal. Trápil ma hriech a všetko zlo, čo som spravil. Trápila ma neistota, že nemám odpustené. Svedomie ma hrýzlo. Božie slovo a Boží Duch ma upozorňovali a napomínali, aby som žiadal o odpustenie, ale ja som mlčal a to bolo možno ešte horšie, ako to zlo. Vďaka Bohu, áno, Pán nás napomína a vedie, aby sme si priznali vinu. Je to nepríjemné a sužuje to naše vnútro.
Až keď vyznal svoju vinu Pánovi, zažil odpustenie a vyslobodenie z trápenia svedomia. Zažil to, o čom hovorí 1 Jána 1, 7-10.
1 Jána 1, 7-10
7 Ale ak chodíme vo svetle, ako on je vo svetle, máme spoločenstvo medzi sebou a krv Ježiša, jeho Syna, nás očisťuje od každého hriechu.
8 Ak hovoríme, že sme bez hriechu, klameme sami seba a nieto v nás pravdy. 9 Ale ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý: Odpustí nám hriechy a očistí nás od všetkej neprávosti.
10 Ak hovoríme, že sme nezhrešili, jeho robíme klamárom a jeho slovo nie je v nás.
Na základe tejto skúsenosti a viery pozýva ďalších. Radšej sa modliť a vyznávať ako mlčať. Nech sa preto k tebe modlí každý zbožný, kým ťa možno nájsť, aby ho veľké záplavy nedosiahli.
7 Ty si moja skrýša. Ochrániš ma pred súžením, zahrnieš ma radosťou zo spásy.
Náš siedmy verš je teda zasadený do kontextu vyznávania hriechov a odpustenia. Teraz, keď si čítame tento verš 7 znova už vidíme, že vyznanie: “Ty si moja skrýša” znamená: Ty, Bože, si ten, na ktorého sa môžem obrátiť so svojimi hriechmi. Môžem sa ukryť v Tvojom odpustení. Môžem sa ukryť v Tebe a spoľahnúť sa, že si mi odpustil a už mi nepočítaš viny. Božie odpustenie je moja skrýša.
V tomto kontexte slová: “Ochrániš ma pred súžením” neznamenajú, že ma ochráni pred utrpením, ale “ochrániš ma pred pochybnosťami, či som spasený a či je mi naozaj odpustený aj ten dnešný hriech, ktorý ma trápi a či som náhodou nestratil spásu”.
Ako posledné slová z tohto textu “zahrnieš ma radosťou zo spásy” nie sú iba slová útechy alebo abstraktné vyznanie. V tomto kontexte vyjadrujú, keď skutočne uveríš celým srdcom a mysľou, že všetky tvoje hriechy sú odpustené - minulé, súčasné aj budúce - vtedy ťa Boh zahrnie radosťou zo spásy.
Tento text tu nie je náhodný. Stretol som sa s mnohými kresťanmi, ktorých táto otázka istoty spásy a istoty odpustenia trápila aj po rokoch, jednoducho ich to prekvapilo a prežívali nepokoj, aj keď si predtým boli istí.
Ak si skutočne v celej úprimnosti vyznával Ježišovi svoje hriechy vo viere, že si hriešny a potrebuješ Jeho odpustenie a vo viere si mu odovzdal svoj život a teraz žiješ ako nový človek, potom ver Pánovi Ježišovi, že ti skutočne odpustil všetky hriechy a ver, že ťa čaká nebo. Raduj sa zo spásy a nestrachuj sa. Strachovať sa musí len ten, kto nežiadal Boha o odpustenie a neverí, že Ježiš Kristus je Spasiteľ sveta.
Keď si spasený, ten, kto ťa spochybňuje je diabol. Ten, kto ti pripomína staré, odpustené hriechy je diabol, aj keby k tebe poslal človeka, je za tým nepriateľ. Robí to preto, aby ťa ničil a trápil, aby si sa strachoval a bol poviazaný. On ťa nebude viesť k ľútosti nad hriechmi, ani k istote.
Ak nie si spasený, nevyznával si Ježišovi hriechy, ale počuješ a cítiš obviňovanie, to je Duch Boží, to je Pán, ktorý ťa volá. Nie preto, aby ťa zničil, ale aby ti ukázal, že ťa čaká a volá k viere v Ježiša Krista a k slobode, k radosti zo spasenia, k odpusteniu.
Related Media
See more
Related Sermons
See more