Judges - Ghedeon - Indurarea lui Dumnezeu si Responsabilitatea noastra
0 ratings
· 26 viewsNotes
Transcript
Judecatorii 6:1-13
Introducere
Ne-am intrors in Judecatorii dupa aproximativ o luna si ceva si, daca ma aduceti aminte data trecuta am privit cartea Judecatorii in ansamblu si am vazut care este idea principala sau mesajul ei. Si adica decaderea poporului Israel, compromisul lor si faptul ca ajung exact ca popoarele Canaanite. Apoi ne-am oprit asupra capitolului 2 si mai ales asupra acelui ciclu al pacatului dar si a harului si indurarii lui Dumnezeu. Si pentruca lucrurile despre care voi vorbi astazi fac parte din acest ciclu as vrea sa ne reamintim cum arata el.
Si ne vom folosi de povestea lui Ghedeon ca sa regasim acei cinci pasi.
1.(Păcat) Israeliții nu s-au supus poruncilor lui Dumnezeu, s-au compromis, și l-au trădat pe adevăratul Dumnezeu cu alți dumnezei.
Judecatorii 6:1
2.(Pedeapsă) Mânia lui Dumnezeu se revărsa asupra lor din cauza pacatului,permitind altor națiuni să-i subjuge.
Judecatorii 6:1
3.(Pocăinţă) Sub această tiranie fără milă, ei au strigat către Dumnezeu pentru ajutor.
Judecatorii 6:6
4.(Salvare) Dumnezeu le-a răspuns alegând un Judecător, sau mai bine zis un Salvator, care i-a scos din tirania fizica dar si din cea a păcatului.
Judecatorii 6:7-8/11 - Cap 8:28a
5.(Pace) Atâta timp cât Judecătorul era în viață, ei il urmau pe Dumnezeu și aveau pace.
Judecatorii 8:28
Tranzitie
Exista doua aspecte importante prezente in acest ciclu la care ne vom uita:
Mila si Harul lui Dumnezeu
b. Responsabilitatea noastra cand Dumnezeu isi revarsa mila fata de noi
Mila si Harul lui Dumnezeu
Ce este Mila si Harul lui Dumnezeu?
După cum știți, împreună cu tinerii, am continuat să citim cartea Judecătorii și cu cât citim mai mult, cu cat vedem o imagine mai clară, mai profundă, mai adanca și uimitoare a milei și a harului lui Dumnezeu. Da, cartea Judecătorii are ca idee principală decadența lui Israel și faptul că el îl trădează pe Dumnezeu și devine ca popoarele care ii inconjurau. Dar această idee subliniază partea umană din acesta poveste. Si trebuie să fim atenți pentru că Biblia nu are pe om în centru ei, ci pe Dumnezeu. Așa că trebuie să ne întrebăm, ce spune Judecătorii despre Dumnezeu? Ei bine, cartea Judecătorilor ne arată că, în ciuda comportamentului lui Israel, Dumnezeu nu-i părăsește, ci își revarsă mila și harul asupra lor.
În cartea Judecătorilor vedem un Dumnezeu milostiv si indurator.
Țineți cont că aceasta este a cincea oară când Israelul repetă ciclul. Și pentru a cincea oară Dumnezeu le vine in ajutor din cauza milei Sale. Cine dintre noi, daca avea un prieten care ne-a trădat pentru a cincea oară, ar fi încă un prieten cu acea persoană? Mai ales când i-ai spus prietenului respectiv să nu mai facă același lucru. Foarte puțini dintre noi, asta e sigur.
Ce Dumnezeu uimitor avem, pentru că El nu ne părăsește.
Ultima dată am vorbit puțin despre mila si harul lui Dumnezeu, si aș dori să mergem puțin mai adânc de data asta. Adesea folosim aceste cuvinte, har și milă, ca creștini, fără să înțelegem bine aceste concepte. Deci haideti sa le definim.
Mila înseamnă că Dumnezeu nu ne pedepsește așa cum merită păcatele noastre.Dar, să nu ne păcălim, asta nu înseamnă că Dumnezeu nu pedepsește.
Va intreb: Care este plata pacatului? Moartea. Ne da Domul moarte? Nu! Asta este milă.
Israel Îl părăsește pe Dumnezeu și păcătuiește împotriva Lui. Ce merita? Moartea si Nimicire. Ce primesc? Mila si Indurare. Da, Dumnezeu îi pedepsește, dar nu așa cum merită.
Harul înseamnă că primim ceva ce nu merităm. Înseamnă că Dumnezeu ne binecuvântează cu lucruri pe care nu le merităm. Harul inseamna ca Dumnezeu isi intinde bunatate catre cei nevrednici. Harul inseamna nu numai ca nu primim pedeapsa pe care o meritam, ci primim lucruri bune pe care nu le meritam.
Israel nu merita salvare si totusi prin harul lui Dumnezeu o primeste.
Ilustratie:
La un momendat un tata ii spune copilului sau sa faca ceva. Copilul, razvratit, sa uitat in ochii tatalui si ia zis:”Nu vrea sa fac asta!”
Tatal ia mai cerut inca o data dar fara nici un efect. Atunci tatal la trimis pe copil in camera lui si ia spus ca va veni si el imediat.
Dupa cateva minute, tatal urca scarile si intra in camera copilului pregatit sa-l pedepseasca dar il gaseste pe copil plangand si rugandul sa nu-l pedepseasca. Copilul stia ca a fost neascultator si ca merita pedeapsa dar a cerut....mila.
Vazand cainta copilului, tatal nu la pedepsit ci la luat in brate si la imbratisat. Apoi la intrebat pe copil daca stie ce a facut gresit. Copilul ia zis ca da si sia cerut iertare.
Tatal, realizand ca poate sa il invete pe copil ceva, sa dus in dormitor si a luat cateva bancnote din portofel. Sotia vazundul la intrebat ce sa intamplat. Tatal ia povestit si dupa ce a terminat i-a zis sotiei ca il scoate pe copil la o inghetata. Sotia sa uitat la el si ia zis:” Asta-i har.”
Asa este, era har. Nu numai ca copilul a primit mila (si nu pedepsa) dar a primir si har, primind ceva ce nu merita: ingetata.
Asta insemna mila si har.
Deci, acum ca avem aceste concepte mai clare, haideti sa vedem doua moduri in care Dumnezeu si-a aratat mila si indurarea fata de poporul Israel in textul pe care l-am citit.
Pedeapsa
În primul rând Dumnezeu își arată mila și harul prin pedeapsă. Poate părea o contradicție faptul că mila lui Dumnezeu se manifestă prin disciplină sau pedeapsă. Și totuși asta ne arată acest text. Pedeapsa israeliților nu a fost scopul final. Nu a fost o pedeapsă de dragul pedepsei ci o pedeapsă de dragul pocăinței. De fiecare dată când Dumnezeu pedepsește pe Israel (în VT și în Judecători) sau pe copiii Săi (astazi) acesta pedeapsa are ca scop sa ii intoarca la El, să se pocăiască.
Nu există nici un părinte bun care să-și disciplineze copilul doar pentru a-l pedepsi sau doar pentru a-l face să sufere. Părintele își pedepsește și își disciplinează copilul pentru că vrea să-l învețe pe copil și să-i modeleze caracterul si ca copilul sa se pocaiasca.
Si Dumnezeu ne este prezentat in Scriptura ca un Tata Bun.
Haideti sa citim impreuna Evrei 12:5-11.
“Și ați uitat sfatul pe care vi-l dă ca unor fii: „Fiule, nu disprețui pedeapsa Domnului și nu-ți pierde inima când ești mustrat de El. 6Căci Domnul pedepsește pe cine-l iubește și bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primește.” 7Suferiți pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca și cu niște fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepsește tatăl? 8Dar, dacă sunteți scutiți de pedeapsă, de care toți au parte, sunteți niște feciori din curvie, iar nu fii. 9Și apoi, dacă părinții noștri trupești ne-au pedepsit și tot le-am dat cinstea cuvenită, nu trebuie oare cu atât mai mult să ne supunem Tatălui duhurilor și să trăim? 10Căci ei, în adevăr, ne pedepseau pentru puține zile, cum credeau ei că e bine, dar Dumnezeu ne pedepsește pentru binele nostru, ca să ne facă părtași sfințeniei Lui. 11Este adevărat că orice pedeapsă, deocamdată, pare o pricină de întristare, și nu de bucurie, dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin școala ei roada dătătoare de pace a neprihănirii.”
Deci haideti sa nu dispretuim disciplina si pedeaspa ci sa apreciem mila si harul lui Dumnezeu atunci cand suntem disciplinati. In disciplina Dumnezeu isi arata mila fata de noi. Si face asta pentruca ne iubeste si pentruca suntem fii Lui.
MIla lui Dumnezeu in ciuda unei Cunostinte doar Teoretice - Judecatorii 6:13
Gedeon cunostea istoria Israelului si intelegea necazul in care se gaseau, si totusi aceasta cunostinta pe care el o avea si pe care intreg poporul Israel o avea nu ii indruma inspre pocainta si intoarcere la Dumnezeu. Vedem ca ei stiau cine este Dumnezeu, minunile mari pe care le-a facut, si ce cere El de la ei si totusi nu se pocaiesc.
Nu este la fel si cu noi?
Avem atata cunostinta teoretica despre Dumnezeu, ascultam atatea predici intrun an despre cine este El, vedem modul cum a lucrat in Biblie dar si in vietile noastre, il vedem in marturiile altor oameni, stim ce cere El de la noi.
Si totusi, toata aceasta cunostinta nu ne impinge la pocainta. Cunoastinta insemana putin atunci cand nu te misca la actiune.
Dar, laudat fie Dumnezeu pentruca in ciuda mormanului de cunostinte pe care le avem, in ciuda faptului ca nu supunem si ascultam intotdeauna, El are mila si har fata de noi.
!Precizare - Asta nu inseamna ca putem continua in pacat! Rom 6:1-2
Requirements from men when God pours His mercy - Judecatorii 6:25-27
Primul aspect - Urgenta supunerii- Judecatorii 6:25
Primul aspect pe care il vedem aici este urgenta supunerii. In aceasi noapte Dumnezeu il cheama pe Ghedeon sa strice altarul tatalui sau.
Atunci cand Dumnezeu isi revarsa mila si indurarea fata de noi, El ne cere supunere si ne-o cere imediat. Nu putem amana acesta supunere daca vrem cu adevarat sa primim har si indurare.
Deci, supunete imediat cand El iti cere!
Al doilea aspect - Darama altarele din viata ta - Judecatorii 6:25
Atunci cand Dumnezeu isi revarsa mila fata de tine, El iti cere devotament. El iti cere sa darami altarele din viata ta. Nu poti construi un altar Domnului pana nu distrugi altarele idolilor la care te inchini.
Altarul lui Dumnezeu si al lui Baal nu pot sta unul langa celalat. Dumnezeu este un Dumnezeu gelos si El nu isi va imparti gloria Sa si dragostea noastra cu nimeni.
Nu poate exista nicio închinare acceptabilă pentru Dumnezeu până când nu scoatem altarele false din inimile și din viața noastră.
Simți prezența Lui, binecuvântarea Lui și puterea Lui in viata ta?
Dacă nu, s-ar putea să ai o problemă la rădăcină cu idolii în viața ta și să trebuiască să-i dezrădăcinezi.
În cele din urmă, locul în care trebuie să începem este propria noastră curte. Dacă angajamentul meu față de Isus Hristos nu îmi afectează mai întâi casa și familia, este un angajament superficial și gol.
Deci, scoate altarele idolilor falsi din inima si viata ta!
Al treila aspect - Ridica un altar in mintea ta
Dupa ce ai distrus altarul idolilor din viata ta, construieste un altar Domnului.
Altarul este locul unde Dumnezeu și omul se întâlnesc. Este simbolul intalnirii între sufletul uman și Dumnezeu. Când Ghedeon a construit acel altar lui Dumnezeu, el a întors spatele zeilor falși și a devenit un închinător al singurului Dumnezeu adevărat. Trebuie să ne întoarcem cu spatele pe deplin și fără compromisuri oricărui păcat sau idol fals din viața noastră și să ne întoarcem pe deplin către Hristos. Și când faci asta, când Dumnezeu raspunde pocăinței tale, construiește un altar. Nu unul fizic, ci unul spiritual, în mintea si inima ta. Fa ca acesta să fie pentru tine un loc de aducere aminte a ceea ce a făcut Dumnezeu pentru tine (și din ce râpă te-a scos), ca nu cumva să-L uiți ca si israeliți. Meditează la iubirea și mila lui Dumnezeu în acele momente și, și mai bine, notează-o și revino din când în când la ea.
Aminteste-ti, uitarea este primul pas către apostazie.
Timpul are o modalitate de a ne eroda memoria și de a ne obstacola in a vedea maretia Dumnezeului nostru.
Si dacă li s-a întâmplat lor, ni se poate întâmpla si noua! (1 Cor 10:6,11).
Fii atent in perioadele de odihna din vieta ta spirituala, pertruca in acele periode te poti amagi ca esti auto-suficient si ca nu ai nevoie de Dumnezeu atat de mult.
Deci, amintesteti constant ce a facut Dumnezeu pentru tine!
Al patrulea aspect - Obtacole si Piedici - Judecatorii 6:27
Unii oameni il acuza pe Gideon pentru că a dărâmat altarul noaptea din cauza fricii. Dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că el a ascultat de Domnul. Frica lui nu l-a împiedicat să fie ascultător. Toți avem frică, iar frica în sine nu este neapărat greșită. Dar când ne împiedică să ascultăm de Domnul, ea devenit un obstacol în calea credinței și este păcat.
Deci, nu lasa frica (si nici un alt fel de obstacul de genul) sa te opreasca sa il asculti si sa te supui Domnului.
Sfârșit - Privind la Isus
Ca și ceilalți judecători, pe care Dumnezeu i-a trimis în Israel, Ghedeon a fost un salvator național. Dumnezeu l-a ridicat pentru a salva pe Israel de madianiți. Dar va fi nevoie de Isus Hristos, Dumnezeu întrupat, pentru a-și salva poporul de păcatele lor – acea rămășiță aleasă aleasă prin har. Și de aceea Dumnezeu L-a trimis pe Isus Hristos: pentru a-și salva poporul de păcatele lor. Dumnezeu îl folosește pe Ghedeon pentru a salva Israelul. Dar Ghedeon nu poate salva pe păcătoși. Pentru salvarea pacatosilor este nevoie de sângele și neprihănirea lui Isus Hristos, care salveaza cu adevarat pe cei alesi de El.