Mordochaj

Hebrejom 11  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 6 views
Notes
Transcript

1. Úvod

Pieseň 180
Nahrávať!

2. Hebrejom 11

Heb 11, 37
Kvôli viere týchto ľudí - 37 Kameňovali ich, rozpiľovali, umierali ostrím meča, chodili v ovčích a kozích kožiach, trpeli núdzu, útlak a príkorie.

3. Viera

Bratia a sestry, dnes sa pozrieme na muža, ktorý kvôli viere trpel útlak a príkorie a nosil vrecovinu, pretože žialil a trápil sa za svoj ľud.

4. Výklad SZ textu

Ester 2
5 V pevnosti Šušan bol Žid, ktorý sa volal Mordochaj, syn Jaíra, syna Šimeiho, syna Kíša. Bol to Benjamínovec,
6 odvlečený do zajatia z Jeruzalema so zajatcami odvlečenými spolu s judským kráľom Jechonjom, ktorých dal odvliecť babylonský kráľ Nebukadnesar.
7 Mordochaj vychovával Hadassu, totiž Ester, dcéru svojho strýka, lebo nemala ani otca, ani matku. Dievča malo peknú postavu a bolo krásne na pohľad. Keď jej zomreli otec i matka, vzal si ju Mordochaj za svoju.
8 Keď vyhlásili kráľov výrok a zákon, začali zhromažďovať mnohé dievčatá v pevnosti Šušan k Hegajovi. Vtedy vzali aj Ester do kráľovského paláca pod ochranu Hegaja, strážcu žien.
15 Ester si aj tak získala priazeň všetkých, čo sa na ňu pozreli.
16 Potom vzali Ester ku kráľovi Ahasvérovi do jeho kráľovského paláca desiateho mesiaca, totiž v mesiaci tebét, v siedmom roku jeho kraľovania.
17 Kráľ si zamiloval Ester viac ako všetky ženy a získala si viac jeho priazne ako všetky panny. Položil jej kráľovskú korunu na hlavu a ustanovil ju za kráľovnú namiesto Vašti.
18 Potom kráľ usporiadal veľkú hostinu pre všetkých svojich hodnostárov a svojich služobníkov na počesť Ester. Vyhlásil úľavy krajinám a rozdával dary s kráľovskou štedrosťou.
19 Keď panny zhromažďovali po druhý raz, sedel Mordochaj v kráľovskej bráne.
20 Ester ešte stále nepovedala nič o svojom pôvode a o svojom národe, ako jej prikázal Mordochaj. Ester sa správala podľa Mordochajovho príkazu, kým bola v jeho opatere.
21 Keď Mordochaj sedával v kráľovskej bráne, rozhnevali sa Bigtán a Tereš, dvaja kráľovskí eunuchovia spomedzi strážcov vchodu, a chceli pozdvihnúť ruku proti kráľovi Ahasvérovi.
22 Mordochaj sa však o tom dozvedel a oznámil to kráľovnej Ester a ona to povedala kráľovi v mene Mordochaja.
23 Záležitosť sa vyšetrila a dokázala. Oboch strážcov obesili a zapísali to v kráľovej prítomnosti do kroník.
Ester 3
1 Potom kráľ Ahasvér poctil Hamána, Hammedatovho syna, Agagovca, a povýšil ho tým, že postavil jeho kreslo nad všetkých svojich hodnostárov.
2 Aj všetci kráľovskí služobníci, ktorí boli v kráľovskej bráne, kľakali a klaňali sa pred Hamánom, lebo tak rozkázal kráľ. Mordochaj však ani nekľakal, ani sa neklaňal.
Rozprávanie neuvádza, prečo "Mardochej nechcel pokľaknúť". Keďže sa Mardochej neskôr stal vedúcim úradníkom namiesto Hamana, musel si kráľa uctiť. Jeden z targumov hovorí, že žiaden Benjamínec, ktorý si váži sám seba, by neprejavil úctu potomkovi Amalekitov. Vo svetle "dvorných príbehov", ako sú Dan 3 a 6, je vysvetlením, že Mardochej sa klaňal iba Bohu (Ex 20, 2 - 6). Text to nehovorí, ale pre pôvodné židovské publikum malo to, čo nebolo povedané, rovnakú silu ako to, čo bolo povedané. Keil hovorí, že to bolo kvôli náboženským škrupuliam. Hoci Izraeliti používali zvyk klaňať sa nadriadeným (2 Sam 14, 4; 18, 28; 1 Kr 1, 16), Peržania to považovali za prejav úcty, ktorý hraničil s uznaním úradníka za božského. Mali by sme dospieť k záveru, že Mardochej mal náboženské aj politické dôvody, prečo sa neoblomne neklaňal Hamanovi.
3 Kráľovskí služobníci v kráľovskej bráne dohovárali Mordochajovi: Prečo porušuješ kráľovský príkaz?
4 Dohovárali mu každý deň, ale neposlúchol ich. Oznámili teda Hamánovi, aby zistil, či obstojí Mordochajovo odôvodnenie. Oznámil im totiž, že je Žid. 5 Hamán si všimol, že Mordochaj pred ním ani nekľaká, ani sa neklania a nahneval sa.
6 Natoľko ním opovrhol, že sa mu málilo pozdvihnúť ruku len proti Mordochajovi. Keď mu oznámili, z akého národa je Mordochaj, Hamán hľadal spôsob, ako vyhubiť všetkých Židov, teda Mordochajov národ, v celom Ahasvérovom kráľovstve.
"Povedal im, že je Žid," čo skôr podporuje tvrdenie, že Mardochej mal náboženské dôvody, aby sa Hamanovi nepoklonil.
"Haman... sa rozzúril." Ľudia chcú byť niekedy uctievaní ako bohovia. Haman je zobrazený ako pyšný človek, ktorý neustále túžil po ľudskej chvále. Stručne povedané, túžil po moci.
3:6 "Haman hľadal spôsob, ako zničiť všetkých ... Židov." Tu je predstavená hlavná zápletka knihy: pokus zničiť židovský národ. Teraz príbeh začína do seba zapadať. Ester sa dostala do mocenského postavenia na doteraz neznáme účely. Hrozba totálneho pogromu bola teraz realitou. Mardochej odmietol uctiť si človeka, a tak dodržať prikázania. Identifikoval sa ako Žid. Identifikácia s Božím ľudom môže viesť k ťažkostiam. Nenávisť a zatrpknutosť boli základom Hamanovej snahy o získanie moci. Moc pre neho spočívala v úplnom zničení Židov. Haman sa ešte nestretol s mocou ich Boha.
8 Hamán povedal kráľovi Ahasvérovi: „Jestvuje jeden národ, ktorý je síce rozptýlený, ale predsa oddelený medzi národmi vo všetkých krajinách tvojho kráľovstva. Ich zákony sú odlišné od zákonov všetkých národov, ani kráľovskými zákonmi sa neriadia, takže pre kráľa nie je výhodné nechať ich na pokoji.
9 Ak to kráľ uzná za vhodné, nech sa vydá písomný príkaz, aby ich vyhubili. Desaťtisíc talentov striebra zaplatím do rúk úradníkov, aby ich odviedli do kráľovských pokladníc.“
10 Vtedy kráľ sňal zo svojej ruky pečatný prsteň a dal ho Agagovcovi Hamánovi, synovi Hammedata, nepriateľovi Židov.
11 Kráľ povedal Hamánovi: „Dajú ti peniaze i ten národ, aby si mohol s ním naložiť, ako sa ti bude páčiť.“
12 Trinásteho dňa prvého mesiaca zavolali kráľovských pisárov a tí napísali všetko, ako rozkázal Hamán kráľovským satrapom a miestodržiteľom v každej krajine a kniežatám každého národa, každej krajine jej písmom a každému národu jeho rečou. Bolo to napísané v mene kráľa Ahasvéra a zapečatené kráľovým pečatným prsteňom.
13 Tak poslali listiny po rýchlych posloch do všetkých krajín kráľovstva, aby vyhubili, zabíjali a zničili všetkých Židov od chlapca až po starca, deti i ženy v jeden deň: trinásteho dňa v dvanástom mesiaci, totiž v mesiaci adár. Korisť po nich sa môže rozobrať.
14 Odpis tejto listiny sa má vydať ako zákon v každej krajine, má byť zverejnený pre všetky národy, aby boli pripravené na ten deň.
"Vo všetkých provinciách" naznačuje, že Židia boli pomerne rozšírení po celej Perzskej ríši, hoci Haman nepochybne preháňal.
Dnes je Boží ľud iný a musí si uvedomiť svoju odlišnosť. "Ich zvyky sú iné" alebo "ich zákony sú iné" vysvetľuje, že ich dôraz na zákon, Božie zjavenie v Mojžišovej Tóre, ich robí inými. Náš základ autority a naše priority formujú naše zvyky. Ak berieme vážne autoritu Božieho slova a dovolíme, aby jeho etické princípy formovali naše zvyky, budeme sa líšiť od tých, ktorí žijú na základe inej autority (napr. ľudského rozumu, humanizmu) alebo etických princípov.
Ester 4
1 Mordochaj sa dozvedel o všetkom, čo sa stalo. Roztrhol si šaty, obliekol si vrecovinu a hlavu si posypal popolom. Vyšiel do mesta a veľmi hlasne a žalostne nariekal.
2 Tak prišiel po kráľovskú bránu, pretože do kráľovskej brány sa nesmelo vojsť vo vrecovinovom odeve.
3 Všade, v každej provincii, kamkoľvek sa dostal kráľovský rozkaz, totiž jeho zákon, konali Židia veľké smútočné obrady s pôstom, plačom a smútkom; vrecovina a popol sa stali lôžkom mnohých.
4 Potom prišli dvorné dámy Ester i jej eunuchovia a oznámili jej to. Kráľovná sa veľmi zarmútila a poslala šaty, aby obliekli Mordochaja a sňali z neho vrecovinu. Ale on nechcel privoliť.
5 Preto Ester zavolala Hatácha, jedného z kráľovských eunuchov, aby sa dostavil k nej. Rozkázala mu ísť za Mordochajom, aby sa dozvedela, čo sa deje a prečo si tak počína.
6 I vyšiel Hatách k Mordochajovi na námestie pred kráľovskú bránu.
7 Mordochaj mu oznámil všetko, čo sa mu prihodilo, aj presný údaj o sume peňazí, ktoré sľúbil Hamán odviesť do kráľovských pokladníc za vyhubenie Židov.
8 Dal mu jeden odpis zákona, ktorý bol vyhlásený v Šušane o ich vyhubení, aby ho ukázal Ester. Nech jej to oznámia, nech jej odovzdá príkaz, aby vošla ku kráľovi prosiť ho o milosť a prihovoriť sa u neho za svoj národ.
9 Hatách prišiel a oznámil Ester všetko, čo povedal Mordochaj.
10 Ester po Hatáchovi odkázala Mordochajovi:
11 „Všetci kráľovskí služobníci, ba i ľud kráľových krajín, vedia, že pre každého muža i ženu, ktorí by vošli ku kráľovi do vnútorného dvora bez pozvania, platí jediný zákon: usmrtiť. Len ten, ku ktorému kráľ vystrie svoje zlaté žezlo, zostane nažive. Mňa však už tridsať dní nevolali, aby som vošla ku kráľovi.“
12 Potom Mordochajovi odovzdal Esterin odkaz.
13 Mordochaj odkázal Ester: „Nemysli si, že so svojím životom vyviazneš v kráľovskom paláci jediná zo všetkých Židov.
14 Ak budeš v tejto chvíli mlčať, úľava a záchrana príde Židom odinakiaľ, ale ty a tvoja rodina zahyniete. Ktovie, či si nedosiahla kráľovskú hodnosť práve pre takú chvíľu, ako je táto?“
15 Ester znova odkázala Mordochajovi:
16 „Choď, zhromaždi všetkých Židov, ktorých nájdeš v Šušane, a postite sa za mňa. Nejedzte a nepite tri dni a tri noci. Ja sa tiež budem so svojimi dvornými dámami takto postiť. Potom pôjdem ku kráľovi, hoci to nie je v súlade so zákonom. Ak mám zahynúť, zahyniem.“
17 Mordochaj odišiel a zariadil všetko, ako mu prikázala Ester.
Mordochaj varoval Ester, že sa nemôže skryť. Hrozilo jej nebezpečenstvo, ak by sa ku kráľovi priblížila bez pozvania, ale hrozilo jej nebezpečenstvo aj vtedy, ak by nič neurobila.
Ester mohla Mordochajovu žiadosť ignorovať a mlčať. Jej rozhodnutie v tomto odseku ukazuje odvahu a vieru. Autor opäť naráža na hlavnú tému knihy, že Boh sa stará o svoj ľud Izrael; vyslobodí ho, keď sa ho nepriatelia pokúsia zničiť.
V tejto chvíli bol v stávke Esterin životný cieľ. Boh ju viedol k tomu, aby bola zvolená za kráľovnú. V biblickej perspektíve je význam vyvolenie pre službu, nielen pre vlastný prospech. Byť osloboditeľkou svojho ľudu bolo dôležitejšie ako byť kráľovnou Perzie. Mordochajovo vyhlásenie odhaľuje hlboké presvedčenie o Božej prozreteľnosti, viere, že Boh vládne vo svete, dokonca aj v detailoch národov a v životoch jednotlivcov. Mordochaj povedal Ester: "Ak budeš mlčať, ... zahynieš" (v. 14). V takejto krízovej situácii neexistovala neutrálna pozícia. Nerozhodnutie prináša osobnú stratu a premárnenie príležitosti naplniť Boží zámer. V Božej prozreteľnosti má každý človek jedinečnú úlohu.
Ester sama čelí riziku straty. V jednom prípade riskuje stratu života. V druhom scenári riskuje stratu jej národa a tiež požehnania, ktoré vyplýva z konania dobra, ktoré by mala konať. Vždy ma zarmúti, keď Pán musí konať okolo mňa namiesto toho, aby konal skrze mňa. Mordochaj nechcel, aby to bol prípad Ester.
Mordochaj si bol istý, že Boží ľud bude zachovaný. Ak by Ester zaváhala, bolo by to na jej škodu, ale Židia by boli vyslobodení. Odkiaľ a od koho by prišla ďalšia pomoc?
Vzhľadom na skutočnosti príbehu, ktoré rozprávač zdôraznil, ako je charakter kráľa, moc Hamanovho postavenia, diabolská povaha jeho ediktu a neodvolateľnosť perzského zákona, je ťažké predstaviť si hodnoverný zdroj iného ľudského konania, ktorý by mohlo Židov vyslobodiť. Je to viera v Boha. Boh predsa zasľúbil, že Boží ľud prežije a povstane z neho Mesiáš. Takže Boh nájde spôsob, ako nás zachrániť. Drahá Ester vyzerá to tak, že práve pre toto si sa stala kráľovnou. Boh ťa ochráni a zachráni aj svoj ľud.
Boh dosiahne svoje ciele aj bez teba a mňa, ale ponúka nám perfektnú príležitosť byť nástrojom v Jeho rukách, aby sme boli súčasťou Božieho diela. Takto rozmýšľa veriaci človek.
"Všetci by sme sa mali pýtať: 'Akú prácu má Boh špeciálne pre mňa, pretože mi dovolil žiť práve v tomto čase?' " (Nevyslovené lekcie, 81). Pán určuje, kedy a kde budeme žiť. Ako hovorí Pavol o Bohu: "Z jedného človeka urobil všetky národnosti, aby žili po celej zemi, a určil im určený čas a hranice, kde žijú" (Sk 17, 26). Neexistuje iné časové obdobie, v ktorom by ste mali žiť. Miesta, kde sa nachádzame, pozície, ktoré zastávame, a ľudia, ktorými sme obklopení, nám boli zverené za účelom napredovania evanjelia. Boh s našimi životmi nezaobchádza o nič menej zámerne, ako to bolo v prípade Ester a Mordochaja. A pre prípad, že by ste si to potrebovali pripomenúť, tento "čas" je naším jediným časom na vytváranie učeníkov a tento čas sa každým dňom skracuje. Nech sú naše životy zachvátené evanjeliovou naliehavosťou.

5. NZ aplikácia

6. Záver

Pieseň 73
191
Related Media
See more
Related Sermons
See more