Boží muž a starý prorok

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 5 views

Viera rôznych ľudí, že Duch Boží môže človeka fyzicky preniesť niekam.

Notes
Transcript

1. Úvod - privítanie a modlitby

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať viac nášho Pána Ježiša Krista. Obzvlášť sme radi za všetkých, ktorí ste naši hostia alebo ste na tomto mieste prvýkrát, či prvýkrát po dlhšej dobe.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
Bratia a sestry, včera som okúsil veľa lásky od ľudí z tohto spoločenstva, od vás. Ďakujem za úprimné modlitby. Chválim Boha za lásku, ktorú vám dal a ktorú prejavujete aj mne aj mojej Miške a tiež už aj nášmu Darkovi.
O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba

2. 3 piesne chvály - Veď ma Ty sám (YWB - mládež)

(môžeme stáť)

3. Oznamy

24.8. o 18:30 - Biblická hodina - Božie mená.
27.8. o 9:30 - Nedeľné bohoslužby.
6.9. - 9.9. 20. ročník - Senior tábor v stredisku v Račkovej doline. Téma - Milujte svojich nepriateľov. Záujemcovia o prihlásenie nájdu informácie v rozsievači na poslednej strane, na web stránke baptist.sk, samozrejme u mňa alebo brata Bargera.
•Dnes - Besiedka pre deti do 6 rokov.
Včera 19.8. doobedu sa Miške a Andrejovi Kraljikovým narodil synček Darius.
Blahoželanie
Bratia a sestry, dnes by sme chceli blahoželať sestrám, ktoré oslávia narodeniny počas budúceho týždňa.
s. Marienke Beňovej, bude mať 88 rokov a
s. Miladke Plávkovej, bude mať 83 rokov.
Drahé sestry prijmite od nás požehnanie z veršov z Božieho slova.
Žalm 34, 2-10
2 Zvelebovať budem Hospodina v každom čase, ústami ho budem ustavične chváliť. (bét)
3 Hospodinom sa budem chváliť, pokorní to počujú a zaradujú sa. (gimel)
4 Oslavujte so mnou Hospodina, spoločne vyvyšujme jeho meno! (dalet)
5 Hľadal som Hospodina, odpovedal mi, vytrhol ma zo všetkých hrôz. (hé)
6 Tí, čo ho uzrú, budú žiariť, ich tváre sa nezapýria. (zajin)
7 Tento úbožiak volal, Hospodin ho vypočul a vyslobodil ho zo všetkých súžení. (chét)
8 Hospodinov anjel táborí okolo bohabojných a vyslobodí ich. (tét)
9 Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Hospodin. Blahoslavený muž, čo sa utieka k nemu. (jód)
10 Bojte sa Hospodina jeho svätí, lebo tým, čo sa ho boja, nič nechýba. (kaf)
Drahé sestry, oslavujte Hospodina, pretože je dobrý. Nech žiaria vaše tváre od radosti s Boha. Utiekajte sa k Nemu. Žehnáme vám, aby rástla vaša úcta k Bohu a nech vám nič nechýba.
Má niekto ďalšie oznamy alebo pozdravy?
Modlitba po oznamoch - oznamy ukazujú na život zboru. Modliť sa za zbor.

4. Chvály - Mládež YWB

Vládca
Do tmy na svet

5. Modlitby za zbierku a slovo - R. Hanyus

6. Pieseň pri zbierke - Predivný si, hriechy zbielené mám.

7. Kázeň

A. 1 Kráľov 13

Bratia a sestry, pri čítaní tohto textu sa musíme priblížiť pôvodným čitateľom a potrebujeme lepšie pochopiť vtedajšie súvislosti, aby nám text dával lepší zmysel, aby sme porozumeli Božiemu slovu. Preto budem niektoré veci dlhšie vysvetľovať.
Nachádzame sa na začiatku obdobia rozdeleného Izraelského kráľovstva. Severné kráľovstvo je pod vládou Jarobeáma, ktorému Boh pridelil 10 kmeňov Izraela po hriechu a odpadnutí kráľa Šalamúna. Južnému kráľovstvu, teda Judsku a Benjamínovi kraľuje Šalamúnov syn Rechabeám.
Kráľ Jarobeám však po chvíli prestal veriť Bohu a Jeho prísľubu, bál sa o svoje kráľovstvo, akoby zabudol, že mu ho dal sám Boh. Uvedomil si, že Boh stále trval na svojom príkaze pre všetkých Izraelitov chodiť uctievať Boha do chrámu v Jeruzaleme. Nezáležalo na tom, že sa kráľovstvo rozdelilo. Miesto uctievania stále ostalo v Jeruzalemskom chráme, podľa Božej vôle, tam pretrvávala Jeho prítomnosť. Jarobeám sa zľakol, že Izraeliti z jeho severného kráľovstva, ktorí budú pravidelne chodiť na sviatky do Jeruzalema sa od neho odvrátia a znova zatúžia po tom, aby im vládol potomok Dávida, Rechabeám.
Neporadil sa s Pánom, rozhodol sa, že zriadi výšiny a dva oltáre so zlatými teľatami, kde budú chodiť ľudia z jeho kráľovstva slúžiť modlám. Jedno miesto bolo Bétel a druhé v Dáne, teda na juhu severného kráľovstva a na severe.
Kráľ sa teda odvrátil od Boha a vedie ľud do modloslužby. Mnohí ľudia sa tomu prispôsobili a vyzerá to tak, že aj jeden prorok, ktorý bude pôsobiť v našom hlavnom texte. Sám Jarobeám zriadil bohoslužbu a najímal do nej hocikoho, nie potomkov Léviho a Árona. Samozrejme, nie každý jeho podriadený s tým súhlasil a niektorí Izraeliti na to reagovali. Prečítajme si ako, nájdime si text z 2 Kron 11, 13-16.
13 Kňazi a leviti, ktorí pôsobili v celom Izraeli, pridali sa k nemu (zo severu ku kráľovi Južného kráľovstva) z každej oblasti. 14 Leviti totiž opustili svoje pastviny i svoj majetok a odišli do Judska, najmä do Jeruzalema, pretože ich Jarobeám a jeho synovia vylúčili z kňazskej služby pre Hospodina. 15 Ustanovil si vlastných kňazov pre výšiny a pre besov, aj pre teľce, ktoré zhotovil. 16 Za nimi prišli zo všetkých izraelských kmeňov do Jeruzalema tí, čo sa úprimne rozhodli utiekať sa k Hospodinovi, Bohu Izraela, a prinášať obety jemu, Bohu svojich predkov.
Mnohí verní, ktorý chceli uctievať výlučne Hospodina odišli do Judska. V taktomto stave sa nachádzal Izrael a vtom vstupujeme do nášho textu. 1 Kráľov 13,
1 Práve vtedy, keď Jarobeám stál pri oltári, aby vykonal kadidlovú obetu, prišiel z Judska do Bételu Boží muž s odkazom od Hospodina.
2 Na Hospodinov pokyn zvolal proti oltáru: „Oltár, oltár! Takto vraví Hospodin: ‚Dávidovmu domu sa narodí syn menom Joziáš. Ten bude na tebe obetovať kňazov z výšin, ktorí budú na tebe konať kadidlové obety. Ba aj ľudské kosti budú na tebe páliť.‘“
3 Zároveň dal aj znamenie. „Toto bude znamením, že hovoril Hospodin: Oltár sa roztrhne a popol z neho sa vysype.“
Text sa začína predstavením dvoch postáv, ktoré dominujú dianiu v prvých veršoch. "Boží muž" prichádza z Judska, aby sa postavil Jeroboámovi, ktorý stojí pri oltári, o ktorom 1 Kr 12, 33 hovorí, že ho vytvoril pre svoj nový kult.
Prorok predkladá posolstvo s tromi dôrazmi. Po prvé, volá "proti oltáru", pretože v Božích očiach nemá legitímnosť. Po druhé, predpovedá, že Dávidov potomok menom Joziáš jedného dňa tento modlársky oltár znesvätí a zničí. Toto vyhlásenie naznačuje konečný zánik Jeroboámovej dynastie a stratu zvrchovanosti Severného kráľovstva. Po tretie, ponúka znamenie, ktoré má overiť jeho posolstvo: oltár "sa rozštiepi a popol na ňom sa vysype". Boh odsúdil Jeroboámovu podobu náboženstva a oznámil Jeroboámovo zlyhanie. Pritom menovite predpovedá vzostup kráľa, ktorý sa narodil takmer tri storočia po tom, čo sa toto rozprávanie odohráva.
Prorok predpovedal Joziáša 290 rokov predtým, ako sa stal judským kráľom (1 Kr 13, 2; porov. Iz 44, 28; Iz 45, 1). Boh toto proroctvo naplnil, keď Joziáš zničil Jeroboámov náboženský systém (2 Kr 23, 15-20).
Božou vôľou je oznámiť Izraelu, že jediný spôsob pravého uctievania je v Jeruzalemskom chráme spôsobom, ktorý si vybral sám Pán. Práve takto Pán ponúkal ľudu odpustenie hriechov a záchranu. Takto ich viedol ku viere v budúceho Baránka, Ježiša Krista. Je to vlastne Boží prejav lásky. Svojvôľu a modloslužbu zavrhuje.
4 Keď kráľ Jarobeám počul hrozbu Božieho muža, ktorú vyslovil proti bételskému oltáru, pohrozil mu od oltára a prikázal: „Chyťte ho!“ No ruka, ktorou sa vyhrážal, mu stuhla, takže ju nemohol pripažiť.
5 Vtom sa roztrhol oltár a popol z neho sa vysypal podľa znamenia, ktoré na Hospodinov pokyn dal Boží muž.
6 Tu sa ozval kráľ a Božiemu mužovi povedal: „Pros svojho Boha, Hospodina, o zhovievavosť a pomodli sa za mňa, aby som ruku mohol pripažiť.“ Boží muž prosil Hospodina o zhovievavosť. Kráľ mohol potom ruku pripažiť a mal ju ako predtým.
7 Nato povedal kráľ Božiemu mužovi: „Vojdi so mnou do domu, občerstvíš sa a ja sa ti odmením.“
8 Boží muž však povedal kráľovi: „Nepôjdem s tebou ani za polovicu tvojho domu. Na tomto mieste nesmiem jesť chlieb ani piť vodu.
9 V Hospodinovom slove som dostal príkaz: ‚Nesmieš jesť chlieb ani piť vodu, ani sa vrátiť predošlou cestou.‘“
10 Odišiel teda inou cestou, a nie tou, ktorou prišiel do Bételu.
Jarobeám sa pokúša zastaviť proroka, a tým aj zahladiť Božie slovo. Prieči sa Božiemu slovu akoby mu pomohlo keby umlčal Božieho muža. Slovo odsúdenia už bolo vyrieknuté. Boží muž mal teda trpieť za svoju vieru a svoje slová, mal trpieť za to, že prišiel povedať slovo súdu. Boh však chráni svojho proroka.
Jeroboám po chvíli zisťuje, že sa nedokáže postaviť Božiemu prorokovi. "Jeroboám tak na vlastnom tele zakúsil prísnosť hroziaceho Božieho súdu". Pán mu ukazuje, kto je vládcom. Tým, že mu znehybnil ruku, symbol moci, Boh ukázal, že má väčšiu moc ako kráľ a je nad ním zvrchovaný (1 Kr 13,4).
Naplnilo sa tiež slovo, že sa oltár roztrhne a vysype sa popol, na znamenie, že tento oltár Boh neuznáva.
Teraz Jeroboám mení taktiku. Najprv prosí Božieho muža, aby sa prihovoril za jeho ruku, čo prorok urobí a ruka sa mu vráti do pôvodného stavu. Tento druhý zázrak potvrdzuje prorokovu pravosť a dokazuje Božiu milosť. Potom sa kráľ pokúša získať prorokovu priazeň tým, že mu ponúkne jedlo a dar. Jeho ponuka je odmietnutá, pretože Boh povedal prorokovi, aby nejedol v Bételi a nevracal sa cestou, ktorou prišiel. Proroci nesmú byť na predaj a majú poslúchať Božie slovo.
Boh teda odkazuje kráľovi Jarobeámovi jasné posolstvo, Božou vôľou pre Izrael je uctievanie jediného Pána Hospodina na mieste, ktoré si sám určil a tým miestom je Jeruzalemský chrám. Všetky nelegitímne miesta a spôsoby majú byť zničené. Kráľ dostal možnosť zmeniť svoje spôsoby a opäť sa podriadiť Bohu.
Boží muž je verný a robí presne tak, ako mu Pán priamo povedal. Zajedol by si a rád by prijal dar? Kto by odmietol hostinu s kráľom? Zaslúžil si odmenu za svoju odmenu? Možno by to aj chcel, ale nezáleží mu na tom, ide za Bohom a robí poslušne tak, ako Boh povedal.
Prorok bol doteraz poslušný. Počul Božie slovo, postavil sa proti kráľovi a odmietol Jeroboámov úplatok. Preto teraz vyzerá ako ideál proroka, ktorý sa stavia za pravdu proti tým, čo ju prekrúcajú. Tým, že Jeroboám ponúkol prorokovi odmenu, sa ho snažil kompromitovať. Ak by prorok odmenu prijal, v mysliach prizerajúcich sa ľudí by vznikla otázka, či je v službe Boha, alebo Jeroboáma (1 Kr 13,7).
Verí Bohu, Jeho slovám a úlohe, ktorú dostal.
11 V Bételi býval istý starý prorok. Jeho synovia prišli a vyrozprávali mu všetko, čo v ten deň vykonal v Bételi Boží muž, aj slová, ktoré povedal kráľovi. Keď to vyrozprávali svojmu otcovi,
12 ten sa ich spýtal: „Ktorou cestou odišiel?“ Synovia mu ukázali cestu, ktorou odišiel Boží muž, čo prišiel z Judska.
13 Nato povedal svojim synom: „Osedlajte mi osla!“ Keď mu ho osedlali, vysadol naň
14 a odišiel za Božím mužom. Našiel ho sedieť pod dubom a spýtal sa ho: „Ty si ten Boží muž, čo prišiel z Judska?“ Odpovedal: „Áno!“
15 Vyzval ho: „Poď so mnou domov niečo si zajesť.“
16 On nato: „Nesmiem sa s tebou vrátiť ani s tebou ísť. Na tomto mieste nesmiem s tebou jesť chlieb ani piť vodu,
17 lebo som od Hospodina dostal príkaz: ‚Nebudeš tam jesť chlieb ani piť vodu, ani sa nevrátiš cestou, ktorou si prišiel.‘“
18 On mu však povedal: „Ja som tiež prorok ako ty a anjel ma na pokyn Hospodina oslovil: ‚Priveď ho späť do svojho domu, nech si zaje chleba a napije sa vody.‘“ Luhal mu.
19 Vrátil sa teda s ním, jedol v jeho dome chlieb a napil sa vody.
V tomto momente do textu vstupuje tretia dôležitá postava. "Istý starý prorok" sa od svojich synov dozvedá o hrdinských činoch Božieho muža a odchádza ho hľadať. Keď stretne Božieho muža, pozve ho na jedlo. Nenašiel ho na ceste, ale sedí pod dubom. Prečo sa neponáhľa do Judska? Asi si potreboval oddýchnuť a možno je už aj hladný a smädný.
Boží muž však opäť odmieta jesť; opakuje Božie pokyny. Je zvláštne, že starý prorok Božiemu mužovi klame a tvrdí, že má iné protichodné zjavenie, pritom počul, že Boh dal Božiemu mužovi jasné príkazy.
Teraz si potrebujeme niečo uvedomiť o tomto starom prorkovi. Keďže jeho synovia videli, čo sa stalo v Bételi tak boli súčasťou uctievania modiel alebo dokonca kňazi. To, že oni aj starý prorok boli súčasťou tejto modloslužby je naznačené v 2 kráľov 23, 16-18. Bola potupená kráľova česť a ich spôsob uctievania a možno tento starý prorok chcel prinavrátiť česť a legitímnosť tým, že zdiskredituje Božieho muža, ktorého slovu sa predsa nedá veriť, keď bude konať v rozpore s posolstvom, ktoré priniesol a dostal od Boha. Takto to vyzerá a preto sa správal zákerne. V podstate sa priečil Božiemu slovu a konal ako vzbúrený prorok, ktorý chcel, aby Jarobeámov náboženský systém pokračoval.
Dokonca starý prorok hovorí, že má odkaz od Hospodina skrze anjela a oklamal ho. Boží muž uveril klamstvu. Nepoznal tohto starého proroka, nevedel, či hovorí pravdu. To, čo sa dozvedel bolo jasne protichodné tomu, čo mu Boh priamo povedal. Dostal priame zjavenie od Boha a radšej uveril slovu neznámeho človeka, ktorý tvrdí, že mu anjel niečo povedal. Spokojný so starcovým vysvetlením, Boží muž ide s ním, a tak neposlúchne Božie príkazy.
Starý prorok, ktorý žil v Beteli, bol taký ako severné kráľovstvo, plné kompromisu, zmes pravdy a falošnosti. Starý prorok sa snažil odvrátiť mladého proroka od toho, čo mu Boh povedal, aby robil (1 Kr 13,15).
Prečo uveril starému prorokovi? Bolo to preto, že povedal, že aj on je prorok alebo preto, že tvrdil, že je to zjavenie od anjela Božieho. Toto ho presvedčilo. Keď ho nahováral kráľ, hneď rozoznal, že je to pokušenie a mal nastavenú silnú stráž, odmietol. Keď ho však nahováral zdanlivý spoluveriaci a dokonca jeho kolega prorok, tak neodolal.
Je to veľmi podobné, ako varovanie Novej zmluvy.
Galatským 1, 6-9
6 Čudujem sa, že od toho, ktorý vás povolal Kristovou milosťou, tak rýchlo prebiehate k inému evanjeliu.
7 Iného evanjelia však niet. To iba niektorí vás znepokojujú a chcú prekrútiť Kristovo evanjelium.
8 Ale keby sme my alebo aj anjel z neba zvestovali iné evanjelium namiesto toho, ktoré sme vám zvestovali — nech je prekliaty!
9 Ako sme už povedali, aj teraz opakujem: Ak vám niekto zvestoval iné evanjelium namiesto toho, ktoré ste prijali — nech je prekliaty!
Verme evanjeliu a pravde o Ježišovi Kristovi, ktoré je zapísané v Božom slove. To sme prijali a tomu sme uverili. Keď nás láka očividný neveriaci, máme jasnú obranu a dávame si pozor. Lenže pokúšajú a prekrúcajú slovo aj zdanliví veriaci. Keby k nám niekto prišiel a povedal by, ja som prorok so špeciálnym zjavením a “mne Pán poslal anjela a ten mi povedal toto a ono”, v dnešnej dobe možno známejší tvar tejto vety je “mne Pán zjavil” a bolo by to v konflikte s Božím slovom, zapísaným v Biblii, vtedy môžeme vedieť, že Božou vôľou je to, aby sme sa držali Jeho vôle zapísanej v Biblii. Duch Svätý to slovo oživuje aj dnes pre nás a buďme vďačný, že môžeme spoznávať pravdu aj v našom jazyku. Môžeme poznať pravdu. Božie slovo je uzavreté a platí.
20 Ako tak sedeli za stolom, Hospodin oslovil proroka, ktorý ho priviedol späť.
21 Ten zvolal na Božieho muža, ktorý prišiel z Judska: „Takto vraví Hospodin: ‚Pretože si sa vzoprel Hospodinovmu rozkazu a nedodržal si zákaz, ktorý ti dal Hospodin, tvoj Boh,
22 ale si sa vrátil, jedol si chlieb a pil vodu na mieste, o ktorom som ti hovoril, že tam nesmieš jesť chlieb a piť vodu, nedostane sa tvoje mŕtve telo do hrobu tvojich predkov.‘“
23 Keď sa najedol a napil, osedlal osla prorokovi, ktorého vrátil z cesty.
24 Keď odišiel, stretol ho na ceste lev a usmrtil ho. Jeho mŕtvola ležala na ceste a osol i lev stáli vedľa nej.
25 Práve šli okolo nejakí muži a uzreli mŕtvolu na ceste a vedľa nej stáť leva. Šli a vyrozprávali to v meste, kde býval starý prorok.
Boží muž teda dostáva správu o treste za to, že sa vzoprel Božiemu rozkazu a neposlúchol Boha. Tak, ako on zdiskreditoval pravosť Božieho slova, keďže sa ním sám neriadil tak teraz podstúpi zahanbenie, pretože v Izraeli bolo hanbou, keď niekto nebol pochovaný spolu so svojími predkami.
Tento text sa však komplikuje. Prečo Boží muž nedostáva Božie slovo priamo, ale od starého proroka, ktorý ho už predtým oklamal? Je to preto, aby sa potvrdilo, že Božie pôvodné slovo platí, to slovo, ktoré prijal osobne a nie od neznámeho človeka, ktorý si to vymyslel. Stalo sa to aj preto, aby starý prorok dostal svedectvo od Boha, že Božie slovo je to, ktoré On sám povie a nie je možné si ho len tak vymyslieť. Stalo sa to aj preto, aby sa potvrdila pravosť Božieho slova voči náboženskému systému Jarobeáma. Aj keď sa Boží muž zdiskreditoval, Božie slovo pre Jeroboámov oltár platí a nemení sa kvôli neposlušnosti Božieho muža.
Toto slovo od starého proroka sa naplnilo, keď Boží muž odišiel a lev ho zabil. Zvieratá sa však správali neprirodzene. Lev nezožral telo Božieho muža ani nenapadol osla. Osol tiež neušiel, ale ostal stáť. Ostali stáť ako Božie znamenie pre starého proroka.
26 Keď sa to dopočul prorok, ktorý ho vrátil z cesty, povedal: „Je to Boží muž, ktorý sa vzoprel Hospodinovmu rozkazu. Hospodin ho preto vydal napospas levovi. Ten ho roztrhal a usmrtil podľa slova, ktoré mu dal Hospodin.“
27 Potom prikázal svojim synom: „Osedlajte mi osla!“ Keď mu ho osedlali,
28 odišiel a našiel mŕtvolu ležať na ceste. Osol i lev stáli vedľa mŕtvoly. Lev nezožral mŕtvolu ani neroztrhal osla.
29 Prorok zdvihol mŕtvolu Božieho muža, naložil ju na osla a odviezol späť. Tak prišiel starý prorok do mesta, aby ho oplakal a pochoval.
30 Jeho mŕtve telo uložil do svojho vlastného hrobu a žialil nad ním: „Ach, brat môj!“
31 Po pohrebe povedal svojim synom: „Keď zomriem, pochovajte ma do hrobu, v ktorom je pochovaný Boží muž. Moje kosti uložte vedľa jeho kostí.
32 Určite sa splní hrozba, ktorú privolal na príkaz Hospodina proti bételskému oltáru a proti všetkým svätyniam na výšinách, čo sú v mestách Samárie.“
Keď sa starý prorok dozvedel o smrti Božieho muža, našiel telo, uvidel však aj Božie znamenie. Osol aj lev stáli pri tele. Lev nenapadol osla a nenapadol ani starého proroka. Všetko sa naplnilo tak, aby Boží muž skutočne bol pochovaný inde a nie vo svojej domovine. Božie slovo sa naplnilo.
Starý prorok ho teda priniesol späť a pochoval Božieho muža "vo svojom vlastnom hrobe". Nepreviezol ho do Judska, aby bol pochovaný v hrobe jeho rodiny, ale uveril Božiemu proroctvu, že Boží muž nebude pochovaný doma, ale niekde inde a tak ho pochoval u seba.
Bratia a sestry, všimli ste si zmenu v správaní, v postoji a v slovách starého proroka? Čo sa to stalo?
Na začiatku sa správal ako nepriateľ Božieho slova a oklamal Božieho muža.
Potom však na svojej koži zažil to, že Boh mu ukázal pravdu. Teraz starý prorok plače a žiali za Božím mužom, ktorého chcel zničiť. Nazýva ho “brat môj” a povzdychol si. Žiali nad tým, čo spravil a uveril Božiemu slovu. Potom po pohrebe prikazuje svojim synom, že ho majú pochovať do hrobu, kde je pochovaný aj Boží muž, vedľa jeho kostí.
Potvrdzuje záverečné slová. Teraz konečne uveril Božiemu zasľúbeniu, ktorému sa priečil. Určite sa splní hrozba, ktorú privolal na príkaz Hospodina proti bételskému oltáru a proti všetkým svätyniam na výšinách, čo sú v mestách Samárie.“
Zvesť, ktorú začal hovoriť Boží muž teraz prevzal starý prorok, ktorý uveril Božiemu slovu a prísľubu. To tvrdenie je bohatšie, ako sa na prvý pohľad zdá. On tiež vyhlasuje, že skutočne táto bohoslužba v Bételi, na ktorej sa podieľame je modloslužba a je proti Božej vôli. Boh si praje byť uctievaný v Jeruzaleme v chráme. Raz príde kráľ Joziáš, ktorý toto všetko zničí a ľud bude uctievať Boha tak, ako si to sám Boh praje, nie podľa ľudských výmyslov. Žiaľ, kráľ Jarobeám tomu neuveril.

6. Záver

Tieto udalosti sa naplnili pri kráľovi Joziášovi, ako bolo predpovedané. To, čo sa stalo, je naozaj fascinujúce. Keď som si to čítal, mal som zimomriavky.
2 Kráľov 23, 15-18
15 Podobne urobil s bételským oltárom a s výšinou, čo zriadil Nebátov syn Jarobeám, ktorý zviedol Izrael na hriech. I ten oltár a výšinu roztĺkol. Svätyňu na výšine zničil ohňom na prach a ašeru spálil.
16 Keď sa Joziáš obzrel, uvidel tam na návrší hroby. Dal vybrať z hrobov kosti a spáliť ich na oltári. Tak ho znesvätil podľa Hospodinovho slova, čo vyriekol Boží muž, keď predpovedal tieto udalosti.
17 Potom sa spýtal: „Čo to tam vidím za pomník?“ Muži mesta mu odvetili: „To je hrob Božieho muža, ktorý prišiel z Judska a predpovedal tieto udalosti, ako ich napĺňaš na bételskom oltári.“
18 Prikázal: „Nechajte ho! Nech nikto neruší jeho kosti.“ Tak nechali jeho kosti neporušené spolu s kosťami proroka, ktorý prišiel zo Samárie.
Naplnilo sa Božie slovo? Áno. Judský kráľ Joziáš zničil Jarobeámovu modloslužbu. Naplnili sa aj detaily, ako bude oltár znesvätený kosťami mŕtvych kňazov.
Poslúchli synovia svojho otca, starého proroka? Áno, skutočne ho pochovali do rovnakého hrobu, ako Božieho muža. Čo to znamenalo? Viera starého proroka ho ochránila pred tým, aby boli jeho kosti vybraté a použité na zneuctenie oltára. Taktiež to znamenalo aj skutočnosť, že jeho viera a skutky slúžili ako svedectvo pre kráľa Joziáša a jeho ľud o stáročia neskôr. Napriek všetkým dôkazom, kráľ Jarobeám neuveril zvesti proroka, uveril len starý prorok. Aj dnes napriek mnohým dôkazom a napriek tomu, že Božie slovo je kázané a verejne dostupné, ľudia mu neveria. Neboja sa súdu, neveria, že nejaký prichádza. Božie slovo platí a iste sa naplní. Kto tomu uverí?
Kto uverí Božiemu slovu o súde a spáse?
Boh zasľúbil, že prichádza súd nad týmto svetom, kvôli hriechu človeka. Záchrana je iba v Ježišovi Kristovi. Toto slovo platí a iste sa naplní, ako sa naplnilo proroctvo o Jarobeámových oltároch, ale kto tomu uverí? To je otázka, ktorá znie.
Rimanom 10, 9-17
9 Pretože ak svojimi ústami vyznáš Ježiša ako Pána a vo svojom srdci uveríš, že Boh ho vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený.
10 Lebo srdcom veríme v spravodlivosť, ale ústami vyznávame spásu.
11 Písmo totiž hovorí: Nikto, kto verí v neho, nebude zahanbený.
13 Veď každý, kto by vzýval Pánovo meno, bude spasený.
14 Ako však budú vzývať toho, v ktorého neuverili? Ako uveria v toho, o ktorom nepočuli? A ako počujú bez kazateľa? 15 Ako budú hlásať, ak nie sú poslaní?
16 Ale nie všetci poslúchali evanjelium. Izaiáš totiž hovorí: Pane, kto uveril nášmu posolstvu?
17 Teda viera je z počutia, počutie však skrze Kristovo slovo.
Kto uverí Ježišovej zvesti? Mnohí nie, ale mnohí áno. Všetko začína Kristovým slovom a všetko Ním aj končí. Uver Kristovmu slovu, uver v Neho ako Spasiteľa a Pána a budeš zachránený od súdu a smrti. Viera je z počutia, my sme počuli a uverili sme. Nasledovné slová musí poznať každý veriaci Rimanom 8, 1 A tak teraz už nie je žiadne odsúdenie pre tých, čo sú v Kristovi Ježišovi.
Kto však nie je v Kristovi čaká ho odsúdenie. Boží muž hovoril o súde pre Jeroboáma o tom hovoril, lebo tomu veril. Starý prorok o tom nemohol hovoriť svojim synom, kým tomu sám neuveril. Sú však aj takí, ktorí počuli a neuverili a sú aj takí, ktorí ešte nepočuli. Kto im to povie? Tí, ktorí uverili, veriaci.

8. Pieseň Keď Tvoje meno vyznávam - YWB mládež.

9. Požehnanie

Num 6, 24-26
24 ‚Nech ťa Hospodin požehná a nech ťa ochráni!
25 Nech Hospodin rozjasní nad tebou svoju tvár a nech ti je milostivý!
26 Nech Hospodin obráti svoju tvár k tebe a nech ti udelí pokoj!‘

10. Pieseň (ÁAAAMEN alebo posledný verš)

Related Media
See more
Related Sermons
See more