Duch vedie Filipa za eunuchom.

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 5 views

Duch premiestnil Filipa a starozmluvné postavy

Notes
Transcript

1. Úvod - privítanie a modlitby

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať viac nášho Pána Ježiša Krista. Obzvlášť sme radi za všetkých, ktorí ste naši hostia alebo ste na tomto mieste prvýkrát, či prvýkrát po dlhšej dobe.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba

2. Piesen

(môžeme stáť)

3. Oznamy

•Dnes - Besiedka nebude
Dnes - večerné zhromaždenie o 17:00 - J Bán st.
7.9. o 18:30 - Biblická hodina - Božie mená.
10.9. o 9:30 - Nedeľné bohoslužby
10.9. Prinášanie dieťatka Jaškovci Tamarka.
Seniori 17.9. o 15:00
Bratia a sestry, čo sa týka série kázní “pravda o Duchu Svätom”, dnes spomenieme posledné informácie o Duchu zo starej zmluvy a nadviažeme na text z novej. Od budúcej nedele začíname hovoriť o Duchu v Novej zmluve. Samozrejme patrí sa, aby sme si budúcu nedeľu spravili aj sumár toho, čo sme sa naučili o Duchu doteraz, v starej zmluve.
Modlitba po oznamoch - oznamy ukazujú na život zboru. Modliť sa za zbor.

4. Večera Pánova

Bratia a sestry, pripomeňme si podstatu večere Pánovej. Robíme to z dôvodu, aby sme ju nebrali automaticky, že je prvá nedeľa v mesiaci, a zároveň si chceme pripomenúť prečo je dôležitá.
Matúš 26, 26-28
26 Keď jedli, vzal Ježiš chlieb a dobrorečil, lámal ho a dával učeníkom so slovami: „Vezmite, jedzte, toto je moje telo.“
27 Potom vzal kalich, vzdal vďaku a dal im ho so slovami: „Pite z neho všetci,
28 lebo toto je moja krv zmluvy, ktorá sa vylieva za mnohých na odpustenie hriechov.
Bratia a sestry, určite sme si všimli, že vo verši 28 je napísané o Kristovej zástupnej obeti. Jeho krv sa vylievala za mnohých. Ježiš zomrel namiesto hriešnikov. Písmo jasne hovorí, že odplatou za hriech je smrť (Rim 6, 23), ale Ježiš nemal žiaden hriech, tak prečo čítame hovoríme o Jeho smrti? Pretože nás zastúpil v smrti. Keď v tejto kapitole čítame o Kristovej smrti, vidíme, že zomrel namiesto nás.
Od verša 17 Ježiš slávi so svojimi učeníkmi veľkonočnú večeru, ktorú jedli každý rok, aby si pripomenuli Božie vyslobodenie z Egypta (pozri Exod 12). Pripomínali si udalosťa, keď boli ešte v Egypte a Boh trestal Egypt ranami. Na Veľkú noc mali izraeliti príkaz zabiť nepoškvrneného baránka a jeho krvou potrieť dvere. Každá domácnosť, ktorá nemala krv baránka na dveriach bola potrestaná. Všetci Izraelit boli takto ochránení pred Božím trestom nad Egyptom. Baránok alebo krv baránka sa stali náhradnou obetou, aby zachránil svoj ľud pred odplatou za hriech. Bol to perfektný predobraz pre príchod baránka Božieho, Ježiša Krista.
Na tomto pozadí Ježiš pri poslednej večeri označuje kalich ako "Jeho krv", ktorá sa "vylieva za mnohých na odpustenie hriechov" (26, 28; zvýraznenie pridané). On je veľkonočným baránkom (Ex 12), ktorý nás zachraňuje svojou krvou. Opäť raz sa zjaví Boží trest a súd za našu vzburu a hriech voči nemu. Keď príde Boží hnev a súd, opäť budú ochránení len tí, ktorých životy budú označené krvou baránka. Len tí, ktorí sa vierou skryjú pod krv náhradnej obety, Ježiša, Božieho Baránka, a budú zachránení.
Správa o poslednej večeri spája Ježišovu smrť aj so zmluvou, ktorý dal Boh svojmu ľudu. Pán Ježiš povedal, že je to krv Jeho zmluvy. On je strážcom zmluvy (Ex 24), ktorý nás zapečaťuje svojou krvou. Ježiš v Mt 26, 28 hovorí o "mojej krvi, ktorá ustanovuje zmluvu". Vidíme v tom určitý odkaz na Exodus 24, keď bola potvrdená zákonná zmluva, ktorú Boh dal svojmu ľudu na vrchu Sinaj. V 2 Moj 24,8 Mojžiš pokropil ľud krvou z obety a povedal: "Toto je krv zmluvy, ktorú s vami uzavrel Hospodin o všetkých týchto slovách." Bol to obraz nielen Božieho odpustenia, ale aj jeho pripútania ľudu k sebe vo vzťahu. Teraz, pri Ježišovej smrti, máme novú zmluvu (Jer 31, 31 - 34; Ez 36, 25 - 27), spečatenú nie krvou zvieracej obety, ale krvou samotného Božieho Syna (Heb 10, 1 - 18). On je našou náhradnou obetou a zomrel smrťou, ktorú sme si zaslúžili my a nie On. Prečo sme nemohli za náš hriech zaplatiť nejako inak alebo prečo sme si ho nemohli nejako odčiniť? Ako ľudstvo sme boli vo vzbure voči Bohu a boli sme v beznádejnej situácii. Pán Ježiš dobre vedel, že sme boli mŕtvi vo svojich hriechoch a v beznádejnej situácii, nebolo nič, čo by sme mohli spraviť pre našu záchranu, nič čo by sme mohli Bohu ponúknuť. Spása je Božie dielo, spasení sme z milosti Božej, z milosti Kristovej, nie z naších skutkov, vyplýva z Božej lásky a ľútosti.
Pravda o Kristovej zástupnej smrti je dobrou správou pre nás, hriešnikov. Pri Poslednej večeri Ježiš učeníkom sľúbil, že v Otcovom kráľovstve budú opäť piť z plodu viniča (Mt 26, 29). Tí, ktorí dôverujú Ježišovej zástupnej obeti, budú žiť večne! Keď hovoríme o smrti Pána Ježiša Krista a o Jeho vzkriesení musíme mať skutočnú radosť, pretože nás, ktorí v Neho veríme a prijímame Jeho zástupnú smrť, čaká tiež vzkriesenie a život navždy s naším Pánom v nebesiach.
Pán Ježiš povedal, že učeníci majú jesť chlieb a piť víno a robiť to na Jeho pamiatku.
Nepripomíname si Jeho telo a krv iba ako pamiatku, v zmysle, tak poďme si zaspomínať, čo je napísané v Biblii. Predsa, to, čo urobil Pán Ježiš neovplyvnilo len Jeho prvých učeníkov, ale aj nás. Stotožňujeme sa s tým, čo sa stalo. Áno, vtedy bolo Pánovo telo ukrižované aj za mňa, aby som ja nemusel večne zomierať v pekle. Áno, Jeho krv tiekla na kríži aj za mňa a za celé naše spoločenstvo, za celú cirkev. Verím tomu a pridávam sa k túžbe byť s Ním. Verím, že som bol mŕtvy vo svojich vinách a hriechoch a jedine Božou milosťou som zachránený, nie z vlastných skutkov, ale vďaka skutkom Ježiša Krista, Božieho Syna.
Veríš, že Ježiš Kristus je Boží Syn a je tvojím zvrchovaným Pánom? Prijmi chlieb a kalich.
- Veríš, že Ježiš Kristus zomrel za tvoje hriechy ako zástupná obeť a odpustil ti všetky tvoje hriechy? Prijmi chlieb a kalich.
Prosím bratov, ktorí budú vysluhovať Večeru Pánovu, aby prišli dopredu.
Niekoľko inštrukcií, prosím kalíšky vrátiť do tácky. Bude tiež možnosť prijímať kalich, prosím, aby sa potom danému bratovi, ktorý pôjde s kalichom, prihlásili tí, ktorí o to majú záujem.
Pri samotnom vysluhovaní:
A.Modlitba vďaky za Chlieb
- Môžeme povstať ku modlitbe vďaky za chlieb. (Starší sa modlia do mikrofónu).
--Prosím brata , aby sa poďakoval za chlieb.
-Môžeme si sadnúť
B. (Mať pripravenú menší tanierik, kde odložím zlomený chlebík a neskôr ho zjem.)
Text pred odovzdaním tácky Mt 26:26 alebo 1Kor 11:23-24
-Zobrať si do ruky 1 tácku s chlebom a čítať 1Kor 11:23-24
23 Veď ja som prijal od Pána to, čo som vám aj odovzdal, že Pán Ježiš v tú noc, keď bol zradený, vzal chlieb
24 a keď vzdal vďaku, lámal ho (ja reálne rozlomím chlieb) a povedal: „Toto je moje telo, ktoré je pre vás. Toto robte na moju pamiatku!“
-Podať tácky starším.
C.Počas rozdávania pieseň. Trochu počkať - 71, 114
D.Dať chlieb aj starším a ja zjem ten na malom tanieriku.
E.Modlitba vďaky za Víno
- Môžeme povstať ku modlitbe vďaky za víno.
--Prosím brata , aby poďakoval za víno na modlitbe. Starší sa modlia do mikrofónu
F.Text pred odovzdaním tácky Mt 26:27-28 alebo 1Kor 11:25-26
-Zobrať si do ruky 1 tácku s vínom a čítať 1Kor 11,25-26
25 Podobne po večeri vzal aj kalich a povedal: „Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi. Toto robte, kedykoľvek ho budete piť, na moju pamiatku!“
26 Kedykoľvek teda jete tento chlieb a pijete z tohto kalicha, zvestujete Pánovu smrť, kým nepríde.
-Podať tácky starším.
G.Pieseň počas rozdávania. 73, 158. Trochu počkať.
H.Dať víno aj starším a potom sebe.

I.Modlitba moja - rovno aj modlitba za zbierku a slovo.

5. Pieseň pri zbierke 154

6. Kázeň

Úvod

Bratia a sestry, priatelia, jedna z právd o Duchu Svätom je to, že v Starej zmluve a tiež v Novej zmluve preniesol ľudí z jedného miesta na druhé, fyzicky alebo vo videní. Známe osoby sú Eliáš a Ezechiel. Pri Eliášovi verili jeho učeníci, že Duch Boží zobral Eliáša preč, ale potom ho šli hľadať, čo ho Duch nepreniesol na iné miesto v ich okolí, nenašli ho, Boh si ho zobral k sebe. Pri Ezechielovi skôr vidíme prenášanie z miesta na miesto vo videní, ktoré mal.
Týchto osôb nebolo veľa a zrejme najznámejší príprad doslovného prenesenia osoby z miesta na miesto, kde je napísané, že to urobil Duch Svätý je pri Filipovi v skutkoch 8 39 A keď vyšli z vody, Duch Pánov uchvátil Filipa, a eunúch ho viacej nevidel, lebo išiel svojou cestou radujúc sa.
40 A Filip sa našiel v Azóte a chodiac zvestoval všetkým tým mestám evanjelium, až prišiel do Cezáree. Pri tomto texte sa dnes zastavíme.
Bratia a sestry, predtým ako sa dostaneme ku nášmu hlavnému textu zo Skutkov 8, 26-40 si musíme povedať niekoľko dôležitých vecí. Začnime v Skutkoch 8 od prvého verša. V týchto veršoch sa dozvieme, kto bol Filip a tiež to, čo podnietilo zvestovanie evanjelia v Samárii. Skutky 8, 1-5.
1 Saul schvaľoval, že ho zabili. V ten deň sa začalo veľké prenasledovanie cirkvi v Jeruzaleme a všetci okrem apoštolov sa rozpŕchli po krajoch Judska a Samárie.
2 Štefana pochovali zbožní muži a veľmi za ním plakali.
3 Saul však ničil cirkev; chodil po domoch, odvláčal mužov i ženy a vrhal ich do väzenia.
4 Tí, ktorých rozohnali, rozišli sa po okolí a zvestovali slovo evanjelia.
5 Filip zišiel do mesta Samárie a hlásal im Krista.
Nachádzame sa teda v období cirkvi po ukameňovaní učeníka a diakona Štefana. Začalo prenasledovanie cirkvi v Jeruzaleme. Okrem apoštolov sa všetci rozpŕchli po krajoch Judska a Samárie, čo sú okolitými územiami pri Jeruzaleme. Saul, neskôr známy ako Pavol, ničil cirkev, prenasledoval veriacich a vrhal ich do väzenia.
Toto prenasledovanie teda vyvolalo rozptýlenie veriacich po okolí. Čo však robili? Zvestovali slovo evanjelia o Ježišovi Kristovi. Prenasledovanie malo teda aj dobrý výsledok, cirkev sa rozšírila.
Jedným z týchto zvestovateľov Krista v Samárii sa stal Filip. Lenže kto je tento Filip? Je to apoštol Filip? Nie. Veď sme čítali, že apoštoli ostali v Jeruzaleme. Keď nie on, tak potom kto? Je to diakon Filip. Je o ňom zapísané v Skutkoch 6, 3-7. Toto sa stalo, keď v prvej cirkvi začali helenisti šomrať proti hebrejom kvôli starostlivosti o vdovy. Apoštoli povedali:
3 Preto si, bratia, vyhliadnite spomedzi seba sedem osvedčených mužov, plných Ducha a múdrosti, ktorých ustanovíme na túto službu.
4 My sa však budeme plne venovať modlitbe a službe Slova.“
5 Táto reč sa zapáčila celému zhromaždeniu; vyvolili si Štefana, muža plného viery a Ducha Svätého, ďalej Filipa, Prochora, Nikanora, Timóna, Parmenasa a Mikuláša, prozelytu z Antiochie.
6 Postavili ich pred apoštolov, modlili sa a kládli na nich ruky.
7 Božie slovo sa šírilo a počet učeníkov v Jeruzaleme mimoriadne rástol. Aj veľký zástup kňazov sa tejto viere podvolil.
Kvôli prenasledovaniu v Jeruzaleme šiel tento služobník Filip zvestovať o spáse v Kristovi do Samárie. Čo je severne od Jeruzalema. Pán Ježiš zachránil mnohých ľudí v Samárii. Keď sa apoštoli v Jeruzaleme dopočuli o tom, že Samária prijala Božie slovo, poslali do tých krajov apoštolov Petra a Jána, ktorí následne zvestovali evanjelium aj v ďalších dedinách. Mnohí boli obrátení a pokrstení, prijímali tiež Ducha Svätého.
V tomto všetkom prichádzame do nášho hlavného textu. Budem čítať z Roháčkovho prekladu.

Výklad

Skutky 8, 26-40
26 A anjel Pánov prehovoril k Filipovi a povedal: Vstaň a idi smerom na poludnie, na cestu, ktorá vedie z Jeruzalema dolu do Gazy. Tá cesta je pustá.
Bratia a sestry, celý úvod nás mal informovať, aby sme vedeli, kde sa nachádzame v tomto texte, nespravme však chybu pri chápaní tohto textu. Božia iniciatíva v našom hlavnom texte je nespochybniteľná a je veľmi silne prítomná. Dokonca by sme mohli povedať, že jednoznačným hlavným hrdinom je Boh. Všetko riadil a plánoval Boh, všetko pripravil a viedol až do krásneho konca.
Pánov anjel prišiel k Filipovi, pravdepodobne vo videní a vyzval ho, aby svedčil na pustom mieste. Anjel bol Božím hovorcom a taktiež uvidíme jasné konanie Ducha, ktorý Filipa naďalej viedol počas celého textu, ktorý čítame. Tento text je celý o Bohu a uvidíme jasný dôraz na Ježiša Krista. Opäť raz platí, že Duch Svätý poukazuje na Krista.
Miestom, kam mal ísť Filip bola cesta na juh od Jeruzalema, ktorá viedla do Gazy, posledného napájadla a miestom s vodou pred púšťou na ceste do Egypta.
Filip je poslušný Bohu a ide, aj keď dostal informáciu, že tá cesta je pustá. Je zvláštne, ako sa mení kapitola 8. Najprv to bolo zvestovanie zamerané na veľkú skupinu a teraz sa výrazne mení a Boh posiela Filipa na opustené miesto, kde bude hovoriť evanjelium jednotlivcovi. Niekedy posiela svojho služobníka, aby zvestoval masám a niekedy ho berie a posiela, aby sa individuálne venoval jednotlivcovi.
Drahý brat a sestra, možno nikdy nebudeš zvestovať evanjelium masám, ale aj tak buď verný Bohu a vedeniu Ducha, ktorý ťa bude volať, aby si sa venoval jednotlivcom. Zas my, ktorí hovoríme “z pódia” musíme verne hlásaťa evanjelium skupinám a nepodceňovať starostlivosť a zvestovanie jednotlivcom individuálne.
27 A vstal a išiel. A hľa, videl muža Ethiopa, eunúcha, veľmoža Kandáky, kráľovnej Ethiopov, ktorý bol nad všetkými jej pokladmi a ktorý bol prišiel do Jeruzalema modliť sa
Prišiel na miesto. Poslúcha, ide aj keď mu možno mohlo byť zvláštne, že ho Boh posiela na pusté miesto. Uvidel muža z Etiópie. Je celkom logické, že ho videl práve na tejto ceste, pretože sa vracal späť do Etiópie, ktorá susedila s Egyptom z juhu, v Afrike. Toto je cesta z Jeruzalema do Egypta.
Čo vieme o tomto Etiópčanovi? Bol Eunuch, čo to znamená? V starovekom svete boli otroci a sluhovia často kastrovaní ako chlapci, aby mohli byť využívaní ako strážcovia háremu a pokladnice. Eunuchovia boli považovaní za mimoriadne dôveryhodných a lojálnych voči svojim panovníkom. Ďalej sme sa dozvedeli, že bol veľmož Kráľovnej Etiópie a bol správca jej pokladníc. V modernej terminológii by sa Etiópčan, s ktorým sa Filip stretol, možno nazýval ministrom financií.
Bol na púti do Jeruzalema, aby sa modlil a s najväčšou pravdepodobnosťou bol jedným z tých "bohabojných" pohanov, ktorí verili v Boha Izraela. Je teda na ceste späť a číta proroka Izaiáša.
28 a navracoval sa a sedel na svojom voze a čítal proroka Izaiáša.
29 A Duch povedal Filipovi: Pristúp a pripoj sa k tomu vozu.
To nie náhodou si eunuch čítal zo zvitku proroka Izaiáša, keď sa jeho koč pomaly vracal domov (v. 28). Možno vedel, že práve cez proroka Izaiáša sa Boh prihováral cudzincom a eunuchom. Izaiáš 56, 3-5.
3 Nech nehovorí cudzinec, ktorý sa pripojil k Hospodinovi: „Hospodin ma iste vylúči zo svojho ľudu“ — a eunuch nech nehovorí: „Hľa, ja som suchý strom.“
4 Preto takto hovorí Hospodin eunuchom, ktorí zachovávajú moje soboty, volia si to, v čom mám záľubu, a pridŕžajú sa mojej zmluvy:
5 „Vo svojom dome a medzi svojimi múrmi im dám pomník s menom, čo je lepšie ako synovia a dcéry. Dám im večné meno, ktoré nebude odstránené.
Eunuch netušil, že onedlho zažije naplnenie týchto zasľúbení. A Filip v tej chvíli asi ani nevedel o svojej úlohe v naplnení tohto slova pri eunúchovi. Pravdepodobne ešte stále premýšľal, prečo ho Boh poslal na toto osamelé miesto, a možno bol trochu zmätený zvláštnym pohľadom na voz s exotickým pasažierom. Filip teda netušil, čo má robiť, nevedel koho má osloviť, ale Boh mal svoj plán a opäť sa ukazuje, že Boh rozhoduje a ukazuje smer, Filip je Jeho nástroj. Filipa musel podnietiť Duch: "Pristúp a pripoj sa k tomu vozu. " (v. 29).
Bratia a sestry, ako veľmi túžim po tom, aby sme všetci dokázali rozoznať Božiu vôľu, aby sme dobre poznali Božiu vôľu a Božie slovo, aby sme v tom rástli a aby nás viedol Boží Duch a konali podľa Božej vôle. Pane Ježišu prosíme Ťa o pomoc.
30 A keď pribehol Filip, počul ho, že číta proroka Izaiáša, a povedal: A či aj rozumieš, čo čítaš?
31 A on povedal: Ako by som mohol rozumieť, keď mi niekto nevyloží? A poprosil Filipa, žeby vyšiel a sadol si s ním.
Filip sa podľa pokynov Ducha rozbehol k idúcemu vozu. Počul Etiópčana, ako nahlas číta z textu Izaiáša (v. 30). Bratia a sestry, uvedomujeme si, že Filip sa nepýtal Eunúcha, čo číta? On na základe toho, že počul slová Etiópčana, vedel že ide o proroka Izaiáša. Musel poznať Písmo. Toto ma fascinuje. Pridá sa k vozu, počuje čítané slovo a vie, oo to sú slová proroka Izaiáša. Áno, viedol ho Duch, to je jasné, ale Boh posiela svojho služobníka, ktorý bol pripravený na túto úlohu. Priatelia, to sú nohy obuté v pripravenosť ohlasovania evanjelia.
Dokonca to Filip nenecháva bez povšimnutia, počul slová, ktoré boli čítané a poznal ich výklad. Nie len, že vedel, že je to z proroka Izaiáša, on aj vedel, aký je Boží výklad. Preto sa spýtal eunúcha, či rozumie slovám, ktoré číta. "Ako by som mohol rozumieť, keď mi niekto nevyloží?" odpovedal eunuch (v. 31). Jeho odpoveď vyjadruje základný princíp, ktorý sa tiahne celým textom skutkov apoštolských a týka sa výkladu starozákonných prorockých textov - potrebujú kresťanského vykladača, potrebujú Ježišov výklad, ktorý učeníkom pripomínal Duch Svätý. Aj my potrebujeme pomoc Pána Ježiša Krista skrze Ducha, aby sme mohli plne rozumieť Písmu. Učeníci sami potrebovali takéto usmernenie a Kristus im "otvoril ... Písma" (Lk 24, 45). Oni sa zasa vysvetľovali Písmo vo svetle Krista Židom v Jeruzaleme. Ako by tento pohanský pútnik z ďalekej krajiny skutočne pochopil skutočný význam Izaiášových žalmov o sluhoch bez sprievodcu, ktorého viedol Duch? Filip odpovedal na eunuchovo pozvanie, nasadol na voz a sadol si vedľa neho.
32 A obsah písma, ktoré čítal, bol tento: Vedený bol ako ovca na zabitie, a jako sa baránok neohlási pred tým, kto ho strihá, tak neotvoril svojich úst.
33 V jeho ponížení bol vyzdvihnutý jeho súd, a jeho rod kto vyrozpráva! Lebo jeho život sa berie so zeme.
34 A eunúch odpovedal Filipovi a riekol: Prosím ťa, o kom to hovorí prorok, sám o sebe a či o niekom inom?
35Tu otvoril Filip svoje ústa a počnúc od tohoto písma zvestoval mu Ježiša.
Aký text čítal Eunúch? Izaiáša 53, 7-8. Pasáž zobrazuje základný model Kristovho utrpenia, poníženia a vyvýšenia. Obraz zabitého baránka evokuje obraz Ježišovho ukrižovania, obraz baránka pred strihačmi, obraz Ježišovho mlčania pred žalobcami. Zbavenie spravodlivosti pripomína falošné obvinenia z rúhania vznesené voči Kristovi a Pilátovu dvojtvárnosť.
Izaiáš 53,7-8 nebolo všetko, čo mu Filip vysvetlil, bolo to len východisko pre Filipa, keď "otváral Písmo" o Kristovi etiópskemu eunúchovi. Etiópčanova otázka: "O kom hovorí prorok, o sebe alebo o niekom inom?" Je veľmi zaujímavá (v. 34). Súčasní Židia diskutovali o tom, či prorok hovorí o svojom vlastnom utrpení, o utrpení celého národa alebo o Mesiášovi. Aký dokonalý úvod pre Filipa na zdieľanie evanjelia! Určite to nebola len náhoda, presne pre tento výklad Izaiáša poslal Boh Filipa na toto pusté miesto, aby bol Etiópsky eunúch zachránený.
Nevieme, čo všetko z Písma prešli, ani čo všetko mu Filip povedal, ale vieme, že ho viedol ku Kristovi na základe textu z Izaiáša. Preto je pravdepodobné, že mu hovoril o tom, že Ježiš Kristus je baránok Boží. Možno mu hovoril, ako bol veľkonočný baránok, pri vyslobodení z Egypta, predobrazom utrpenia Ježiša Krista a zástupnou obeťou aj za jeho hriechy.
Bratia a sestry, my musíme vedieť, čo znamená, že Ježiš Kristus je baránok Boží. Hovorili sme o tom v úvode pred prijímaním chleba a vína. Nebudeme opakovať to isté, skôr sa pozrime na text z Božieho slova, ktoré je zapísané v prvom liste 1 Petra 1, 18 - 21. Prosím dávajme veľmi dobrý pozor na to, čo je napísané. Tie slová sú úplne výstižné a presné.
18 Veď viete, že zo svojho márneho spôsobu života, zdedeného po otcoch, boli ste vykúpení nie pominuteľnými vecami, striebrom alebo zlatom,
19 ale drahou krvou Krista. On ako bezchybný a nepoškvrnený baránok
20 bol na to síce vopred vyhliadnutý ešte pred stvorením sveta, ale zjavený v posledných časoch kvôli vám.
21 Skrze neho veríte v Boha, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych a dal mu slávu, takže vaša viera a nádej sa upína na Boha.
Eunuch aj my všetci sme potrebovali počuť slová krásnej nádeje, že sme vykúpení drahou krvou Krista, ktorý položil svoj život za nás na kríži a obetoval sa namiesto nás, aby sme mohli žiť večne. Vierou v Neho mohol byť Eunuch zachránený. To všetko z veľkej Božej milosti a lásky, že všetko nachystal tak, aby Eunuch počul evanjelium od Filipa.
36 A jako tak išli cestou, prišli k akejsi vode, a eunúch povedal: Hľa, voda; čo mi prekáža dať sa pokrstiť?
37 A Filip riekol: Ak veríš z celého srdca, slobodno. A odpovedal a riekol: Verím, že Ježiš Kristus je syn Boží.
38 A rozkázal vozu, aby postál, a sišli obidvaja do vody, Filip aj eunúch, a pokrstil ho.
Filip sa s etiópskym pokladníkom podelil o evanjelium o viere v Ježiša Krista. Nevieme, čo všetko mu povedal, ale je isté, že mu povedal o krste. Filip ho pozval ku záväzku a eunuch chcel vyjadriť svoju vieru v Krista. Voz prešiel okolo vody a Etiópčan bol pripravený. Pozri tu je voda, "Bráni mi niečo v tom, aby som bol pokrstený?".
Dajme chvíľku dôraz na v sloveso "brániť/prekážať", ktoré eunuch použil, keď sa pýtal, či je nejaký dôvod, prečo by nemal byť pokrstený (kōlyō, v. 36). To, že ho Filip pokrstil ukazuje, že boli odstránené prekážky pre jeho krst. Neprekážalo to, že bol eunuch a pohan, že nebol žid. Veril, že Ježiš Kristus bol tým Božím Baránkom, ktorý zomrel a bol vzkriesený a stal sa zástupnou obeťou pre Jeho spásu.
Čo vieme o novozmluvnom a biblickom krste? V tomto slove je napísané, Hľa, voda; čo mi prekáža dať sa ponoriť? To hľa voda, znamená, že museli naraziť na vodnú plochu, kde bolo dostatok vody na ponorenie. Oni obaja do tej vody vošli. O tom hovorí verš 39. Keďže použité sloveso baptizō vždy vyjadruje úplné ponorenie, nie je dôvod predpokladať, že eunuch bol pokrstený iným spôsobom, ako je novozákonný model pokrstenia a teda ponorením.
Drahý priateľ, drahý brat a sestra, ak veríš v Ježiša Krista a nie si pokrstený, s veľkou láskou ťa prosím, pýtaj sa spolu s Eunúchom, čo mi bráni dať sa pokrstiť? Uprimne s láskou a túžbou po tvojom duchovnom raste ťa prosím, posuň sa ďalej a napreduj vo viere, neostávaj zaseknutý, ale vykročil ďalej za Pánom a vyznaj vieru a lásku k Nemu v krste. Je to výzva, v poslušnosti Kristovi sa ozvi napríklad mne alebo bratom starším, že veríš v Ježiša Krista a chceš sa dať pokrstiť.
Pozor však, drahý priateľ, možno na túto otázku odpovieš, že je niečo, čo ti bráni. Och drahý priateľ, so záujom a v dobrej vôli prijmi Božiu vôľu a pros o pomoc v prekonaní zábran. Ak miluješ Krista najviac a chceš ho poslušne nasledovať a v poslušnosti duchovne rásť, čo ti môže brániť? Áno, poznám niekoľko dôvodov, ktoré uvádzajú ľudia. Je to poliatie, keď si bol malý? neistota? Hanba? Hrdosť? Rodina? Nevedomosť? Alebo si úplný minimalista? Veď verím a to stačí, mne netreba ani cirkev ani krst. Porozmýšľaj a uvažuj, čo je Božia vôľa a učenie Písma.
39 A keď vyšli z vody, Duch Pánov uchvátil Filipa, a eunúch ho viacej nevidel, lebo išiel svojou cestou radujúc sa.
40 A Filip sa našiel v Azóte a chodiac zvestoval všetkým tým mestám evanjelium, až prišiel do Cezáree.
Keď sa obaja vyšli z vody, vydali sa opačným smerom. Eunuch pokračoval na juh na svojej dlhej ceste domov. Bol naplnený radosťou, čo bolo skutočným prejavom pôsobenia Pána Ježiša v jeho živote.
Filipa uchvátil Duch, podobne ako proroka Eliáša (1 Kr 18,12; 2 Kr 2,16). Duch ho viedol k tomuto stretnutiu. Teraz, keď bolo dielo svedectva evanjelia pri eunuchovi dokončené, Duch preniesol Filipa na ďalšie miesto, do pobrežných miest na severe, kde zvestoval všetkým evanjelium. Prešiel tak z Azótu do Cezáree. Celý čas, od začiatku do konca vidíme vedenie Duchom. Človek, ktorý posluchal Boha, bol Duchom vedený. Podriaďoval sa mu a poslúchal Ho. Tým, že sa nechal viesť Duchom, mohlo sa stať aj to, že ho Pán potreboval inde a tak ho Duch zobral na iné miesto. Je to popis udalosti, ako sa stala, to nie je vyučovanie, že Duch nás všetkých bude prenášať z miesta na miesto ako Filipa. Je to však dôležité upozornenie, aby sme si nemysleli, že máme svoj život vo svojich rukách a že nás Boh nepošle na miesto, o ktorom teraz možno ani neveime. Nedokážeme povedať s úplnou istotou “ja viem presne, kde a na akom mieste sa budem nachádzať zajtra a čo dokonca o rok”. My sme sa s manželkou odovzdali Bohu a On nás viedol sem do Košíc. Nám by pred 5 rokmi ani len nenapadlo, že niekedy budeme bývať v Košiciach, dokonca, že naše prvé dieťatko už bude východniar. Dovoľme Bohu, aby nás viedol tam, kam On chce. Možno Pán rozhodol alebo rozhodne, že sa nikam nepresťahujete a budete celý život na tomto mieste, to chce tiež poslušnosť a odovzdanosť Bohu.
Rozmýšľanie
Som Bohu k dispozícii?
Poznám a viem zdieľať Písmo a evanjelium?
Čo mi bráni dať sa pokrstiť?
Ježiš Kristus je baránok Boží.

8. Pieseň

9. Požehnanie

Milosť Pána Ježiša Krista, láska Božia a spoločenstvo Svätého Ducha nech so všetkými nami. Amen.

10. Pieseň (ÁAAAMEN alebo posledný verš)

Related Media
See more
Related Sermons
See more