Pôjde pred ním v Eliášovom duchu.

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript

Úvod - privítanie a modlitby

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať viac nášho Pána Ježiša Krista. Vitajte všetci, ktorí ste na tomto mieste prvýkrát alebo prvýkrát po dlhšej dobe. Sestra Jarka nemohla byť dlhšiu dobu kvôli nami zo zdravotných dôvodov, som veľmi rád, že si medzi nami.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
Pozdravme teraz svojich susedov na pravo, na ľavo, vpredu aj vzadu pozdravom: “Prajem vám Boží pokoj”.
O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba

2. Piesen - Mládež

Budeme stáť

3. Požehnávanie Tamarky

Bratia a sestry, priatelia, teším sa, že máme medzi nami rodinu Jaškovcov a ich dcérku Tamarku. Sme spoločenstvo kresťanov, ktoré z lásky žehná a praje to dobré. Skutočne sa tešíme, že ste medzi nami a tiež za to, že vás Pán sprevádzal celým tehotenstvom a teraz aj v rodičovstve.
Pán Ježiš Kristus je pre nás vzor. Chceme robiť to, čo robil On, veriť tomu čo On a byť Mu stále viac podobní. Prečítam slová z Božieho slova o tom, čo robil Ježiš, keď mu prinášali deti.
Marek 10, 13 - 16
13 K Ježišovi prinášali deti, aby sa ich dotkol. Učeníci im však dohovárali.
14 Keď to Ježiš zbadal, rozhorčil sa a povedal im: „Nechajte deti prichádzať ku mne a nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo.
15 Amen, hovorím vám: Kto neprijme Božie kráľovstvo ako dieťa, nevojde doň.“
16 A bral ich do náručia, kládol na ne ruky a požehnával ich.
Evanjelista Lukáš popísal aj aké to boli deti, ktoré prinášali Ježišovi, boli to aj nemluvňatá, malé detičky a novorodenci. Pán Ježiš ich bral do náručia, kládol na ne ruky a požehnával ich. Aj my budeme dnes po príklade nášho Pána Ježiša Krista brať dieťa do náručia, klásť na Tamarku ruky a požehnávať ju.
Rodičia, úprimne vám prajeme múdrosť od Boha a veľa trpezlivosti a lásky pri výchove Tamarky. Nech vás Pán Ježiš žehná a chráni. Nech máte tú milosť spoznávať nášho Pána ešte viac v tejto novej kapitole vášho života, keď ste sa stali rodičia.
Nezabúdajte, že je vašou úlohou a zodpovednosťou učiť Tamarku Božiemu slovu, hovoriť jej o Božích skutkoch a o spáse v Ježišovi Kristovi. V prvom rade je to úloha otca. Áno, je to veľká zodpovednosť, ale nie si na to sám, pros Pána o múdrosť a On ti pomôže.
Modlitby
Prejdeme k samotným modlitbám. Z predu sa budem modliť prvý ja, potom otec Marek a matka Kamila. Následne sa z miesta pomodlí za starých rodičov brat Slavo Jaško. Ako posledný sa tiež z miesta pomodlí brat Daniel Fedoriak, ktorý sa modlí ako reprezentant za naše zborové spoločenstvo.
Môžeme sa postaviť.

4. Chvály - Mládež

(Tu možno po piesňach alebo medzi piesňami svedectvo O. Brenkusová)

5. Oznamy

Besiedka bude
Dnes kaviareň po zhromku.
Dnes večer o 18: 00 - večerné zhromaždenie.
12.9. o 17:30 stretnutie vedúcich besiedky.
14.9. výnimočne nebudeme mať biblickú hodinu. Nasledovné stretnutie už s novou sériou dňa 21.9. o 18:30.
17.9. o 9:30 - Nedeľné bohoslužby. Modlitby za začiatok školského roka.
Výzva, či vieme aký krok viery, od nás žiada Pán. - nabudúce.
22.9. Vlado Boško - Duchovný rast pre mužov.
Má niekto ďalšie oznamy alebo pozdravy?

6. Modlitby za zbierku a slovo - Robo Hanyus

7. Pieseň pri zbierke - Mládež

8. Kázeň

Bratia a sestry, priatelia, stále ostávame pri téme narodenia dieťaťa. Dnes sa pozrieme na okolnosti narodenia Jána Krstiteľa a Ježiša Krista.
Zároveň od dnešnej nedele sa začíname sústreďovať na pravdu o Duchu Svätom primárne z časti Biblie známej ako Nový zákon.
Hneď ako otvoríme prvé stránky novej zmluvy zistíme, Duch Svätý ukazuje na Božieho Syna, Ježiša Krista. To je najtypickejšia črta, o ktorej budeme hovoriť a o ktorej sa dočítame v Novej zmluve. Najprv túto zvesť uvidíme pri Jeho narodení, dokonca už pri narodení Jána Kristiteľa, ktorý pripravoval cestu pre Krista. Budeme čítať Lukášovo evanjelium prvú kapitolu na pokračovanie.
Správe o narodení Ježiša Krista predchádza správa o narodení Jána Krstiteľa, ktorú si prejdeme dnes. Je to veľmi dôležité.
Prečo je dôležité hovoriť o Ježišovi Kristovi? Niekto by povedal, pretože sme v kostole. Nie len preto :D Je kľúčové hovoriť o jednej z najvplyvnejších alebo dokonca o najvplyvnejšej osobe histórie sveta a rozhodne o najvplyvnejšej osobe v dejinách Blízkeho východu, Európy a Severnej a Južnej Ameriky.
Ku Ježišovi Kristovi sa dnes hlási okolo 2,6 miliardy ľudí. Napriek tomu, že pri sčítaní ľudu na Slovensku, to vyzerá tak, že počet ľudí ubúda, celkovo vo svete pribudlo za rok okolo 44,5 milióna ľudí, ktorí sa hlásia ku Kristovi.
Je to významná historická postava, ktorá mala taký vplyv, že celú históriu a počítanie rokov určujeme podľa Neho a to známym pred Kristom a po Kristovi.
To, že Ježiš Kristus ako historická postava naozaj existoval nie je otázkou viery. Potvrdzujú to rôzne staroveké spisy, ktoré sú dodnes zachované. Nie sú to len spisy kresťanov, ale aj nekresťanov a dokonca protivníkov Ježiša a kresťanov. To, že Ježiš Kristus existoval ako živá historická postava dnes nepopierajú dokonca ani ateistickí historici. Ako existujúcu postavu ho uznáva aj napríklad Islam, pre ktorých bol prorokom. To, že žil je jednoducho fakt, môže sa to mnohým nepáčiť, ale fakt je fakt.
Dnes sa k Nemu ľudia priznávajú a nasledujú Ho z rôznych dôvodov. Je to Jeho revolučné učenie a morálka alebo filozofia. Možno skutky, ktoré na zemi urobil. Lenže to čím je najznámejší je to, čo učil o Bohu, o viere, o spáse, večnom živote a o nebi. Hovoril a potvrdzoval, že je Boží Syn a že prišiel zachrániť ľudí od našich hriechov a zla.
Nastavil ľudstvu zrkadlo. Bežne sa stretneme s tvrdením, že človek je v podstate dobrý. Pán Ježiš nám však ukázal pravdu o nás samotných, že sme nedokonalí a hriešny, sme sebeckí, búrime sa voči Bohu a chceme si byť sami sebe pánmi. Chceme sami rozhodovať o svojom živote a nemáme záujem sa podriadiť Bohu. Toto nás vedie do otroctva a kolobehu zla a utrpenia. Ako ľudstvo sme sa vzdialili nášmu krásnemu potenciálu, ktorý mal pre nás pripravený Boh a stali sme sa otrokmi zloby. Naše vlastné svedomie a Božie slovo nás v tom usviedčajú.
Lenže ako takí, hriešny a vo vzbure voči Bohu sa nemôžeme dostať do svätej prítomnosti nebeského Otca v nebesiach. Lenže Ježiš Kristus prišiel vyriešiť a preklenúť túto veľkú priepasť medzi nami a Bohom. Ten trest smrti a zatratenia, ktorý sme mali my všetci niesť, On Boží Syn, Ježiš Kristus zobral na seba. Zomrel na kríži potupnou smrťou, čo je mimochodom tiež veľmi dobre zdokumentovaná udalosť. Potom na tretí deň vstal z mŕtvych a žil, pôsobil ďalej niekoľko dní. Videli Ho mnohí ľudia a zapísali to, čo videli, máme to zachované v Biblii. Videli Ho ako vzkrieseného a živého Pána a uverili, že je Boží Syn. On prisľúbil, že ten, kto uverí, že Kristus je Boží Syn, bude spasený a zachránený.
Toto je otázka viery. Táto zvesť sa šíri po celom svete už tisícky rokov a už dlhú dobu aj tu na Slovensku, aj v Košiciach.
Ako sa prejaví taká viera v Neho? Človek, ktorý je oslovený touto zvesťou a pravdou bude v hĺbke svojho vnútra zasiahnutý Bohom a uvedomí si, že je hriešny a potrebuje očistenie svojich zlých skutkov, že je vinný a potrebuje odpustenie. Dostane milosť a silu volať na Pána Ježiša, prosím odpusť mi, lebo som proti tebe zhrešil. Uverí, že iba Ježiš mu môže pomôcť. Bude znovuzrodený, aby už nebol otrokom zloby a hriechu a mohol mať nový život, večný život s Bohom. Áno, naše telo zomiera, ale náš duch smeruje do večnosti k Pánovi.
Toto je ten slávny Ježiš Kristus, Spasiteľ a Pán. Teraz si spolu otvorme Biblie a poďme čítať o udalostiach Jeho narodenia. Dnes teda ešte o tom, čo tomu predchádzalo a to je narodenie okolnosti narodenia Jána Krstiteľa.
Lukáš 1, 5-23
5 Za dní judského kráľa Herodesa žil istý kňaz menom Zachariáš z Abiášovej kňazskej triedy. Jeho manželka bola z Áronových dcér a volala sa Alžbeta.
Bratia a sestry, nachádzame sa v období vlády kráľa Herodesa, ktorý vládol v Judsku zhruba od roku 40 pred naším letopočtom a vieme že vládol ešte aj pri narodení Jána Krstiteľa a Ježiša Krista. Ako to, že vládol v Judsku, keď Judsko patrilo do veľkej Rímskej ríše? Rimania ho dosadili za lokálneho vládcu, samozrejme bol nad ním rímsky cisár.
Za čias Herodesa žil kňaz Zachariáš a dozvedeli sme sa, že patril do Abiášovej kňazskej triedy. To znamená, že slúžil v Jeruzalemskom chráme. Chrámová služba bola rozdelená do viacero oddelení alebo tried a každé z nich zabezpečovalo potreby chrámovej služby vždy na týždeň, dvakrát do roka. Počas veľkých náboženských sviatkov (Pascha, Letnice a Sviatok stánkov) slúžili všetky oddelenia alebo kňazské triedy.
6 Obaja boli spravodliví pred Bohom, bezúhonne si počínali podľa Pánových príkazov a ustanovení.
Alžbeta a Zachariáš boli spravodliví. Ich spravodlivosť bola pred Bohom a teda Boh to videl.
Ako to, že boli spravodliví pred Bohom? Zachovávali prikázania a predpisy a to viedlo k tomu, že boli pred Bohom bezúhonní.
Výraz "bezúhonne" neznamená, že mali bezhriešnu dokonalosť, ale že verili Bohu a podľa toho aj žili.
7 Nemali však deti, lebo Alžbeta bola neplodná a obaja boli už v pokročilom veku.
Alžbeta a Zachariáš boli pred Bohom spravodliví. To by nám mohlo ukazovať na to, že by sme nemali považovať ich bezdetnosť ako Boží trest za hriech. Vidíme dôvod, prečo nemali deti, Alžbeta bola neplodná. Zmienka o bezdetnosti Zachariáša a Alžbety a o tom, že sú už v pokročilom veku, poukazuje na ľudskú bezmocnosť a to, že sa im nakoniec narodil syn Ján poukazuje na zázračný charakter Božieho zásahu pri narodení ich syna. Boli bezdetní, starí a Alžbeta neplodná, aby sa ukázala Božia moc a Jeho sláva.
Viem, je to veľmi citlivá téma. Manželia, ktorým sa nedarí otehotnieť, ak sa obviňujete, že je to kvôli nejakému vášmu hriechu a to, že nemáte dieťa je trest Boží, prosím nemyslite si, že to tak iste musí byť a na 100% je to trest za nejaký váš hriech, nemusí to tak byť. Skrze vieru v Ježiša Krista môžete žiť posvätený a bezúhonný život a vaše manželstvo môže byť krásne, aj keď vám zatiaľ Pán nedal dieťa.
8 Raz, keď Zachariáš konal pred Bohom kňazskú službu podľa poriadku svojej triedy,
9 podľa obyčaje kňazskej služby pripadol na neho lós, aby vošiel do Pánovho chrámu a zapálil kadidlo.
10 Počas kadidlovej obety sa vonku modlilo veľké množstvo ľudu.
V našom verši 9 nie je použité slovo hieron, čo hovorí o chráme, kde sa pohybovali kňazi, ale použité je slovo NAOS, to je vnútorná časť chrámu, je to svätyňa, špeciálne miesto. Teraz sa nemal pohybovať len celkovo v chráme ako bežne, ale bude slúžiť vo svätyni. Kňazi boli žrebovaní a na mnohých neprišiel nikdy rad. Keďže v chráme slúžilo asi 18 000 kňazov, vstup priamo do svätyne, aby očistili a zapálili kadidlový oltár a obetovali čerstvé kadidlo, sa zvyčajne konal len raz za život kňaza, ak by bol niekto vylosovaní aj druhýkrát, nebolo by mu to dovolené. Prosím, bratia a sestry, uvedomme si, že Zachariáš sa teraz mohol dostať do svätyne pravdepodobne prvýkrát a prežíva pravdepodobne vrchol svojej kňazskej služby a to bol už vo vysokom veku.
Prečo ešte to bolo také významné? Kadidlo horelo nepretržite a nachádzalo sa hneď pri opone, hneď pred oponou najsvätejšej svätyne svätých. Táto opona oddeľovala svätyňu svätých od zvyšku svätyne. Svätyňa svätých bolo to najsvätejšie miesto v celom Izraeli a na celom svete. Tam vo svätyni prebýval Boh uprostred svojho ľudu. Prosím, pochopme, Zachariáš by sa nikdy nedostal ďalej, toto bolo najďalej, toto bol vrchol, za oponu nesmel ísť. Za oponu do svätyne svätých sa dostal iba najvyšší kňaz, veľkňaz, a to iba raz za rok.
Zachariáš, ktorý bol sám, osamote, mal teda za úlohu obetovať kadidlo každý deň ráno a večer, zatiaľčo ostatní kňazi a veriaci stáli pred svätyňou a modlili sa.
Lenže táto udalosť sa pre Zachariáša stala významnejšou ešte z iného dôvodu a to sa dozvieme v ďalšom verši.
11 Zachariášovi sa zjavil Pánov anjel, ktorý stál po pravej strane kadidlového oltára.
12 Pri pohľade na neho sa Zachariáš preľakol a doľahla naňho hrôza.
Bratia a sestry, tam, keď bol sám vo svätyni a hneď pri svätyni svätých, pri pohľade na kadidlový oltár a na oponu, v takej blízkej Božej prítomnosti a svätosti sa mu zjavil Pánov anjel.
Zachariáš si dobre uvedomoval, kde sa nachádza a zrazu sa mu zjavil anjel Gabriel, ktorý sa predstaví vo verši 19. Zachariáš sa naňho pozrel a bol vystrašený, doľahla na neho hrôza. Toto bola bežná reakcia, keď sa niekto stretol s Božím poslom. Anjel však prišiel priamo za ním a má pre neho zvesť.
13 Ale anjel mu povedal: „Neboj sa, Zachariáš, tvoja modlitba bola vypočutá. Tvoja manželka Alžbeta ti porodí syna a dáš mu meno Ján.
14 Budeš sa radovať a plesať, a mnohí sa potešia z jeho narodenia.
15 Veď bude veľký pred Pánom, nebude piť víno ani opojné nápoje a bude plný Ducha Svätého už v matkinom lone.
Anjel upokojuje Zachariáša a hovorí mu radostnú zvesť. Možno predtým alebo priamo tam na mieste vo svätyni sa Zachariáš modlil za dieťa a modlitba bola vypočutá. Narodí sa im dieťa napriek vysokému veku.
Lenže celkový kontext môže ukazovať aj na to, že Zachariáš sa modlil aj za príchod Mesiáša a za vyslobodenie Izraela a Boh vypočul jeho modlitbu, pričom do splnenia udalostí ohľadom príchodu Mesiáša zapojí aj Zachariáša a jeho syna Jána.
Synovi má dať meno Ján. Toto meno znamená Hospodin je milostivý. Mnohí sa budú radovať z jeho narodenia.
Následne anjel prorokuje o ňom úžasné veci. Bude veľký pred Pánom, bude mať významnú úlohu v Božích plánoch.
Nikdy nesmie piť víno ani iné opojné nápoje. Mohlo by to odkazovať na to, že Ján mal byť nazarej (Num 6, 2 - 5; Sd 13, 4 - 5; 1 Sam 1, 11), alebo na požiadavku zdržiavať sa silných nápojov, keďže mal žiť asketickým životom (7, 33) a slúžiť Bohu osobitným spôsobom (Lv 10, 9).
Všimnime si ešte jednu vec. Už v matkinom lone bude plný Ducha Svätého. Prečo už v matkinom lone sa dozvieme v nasledovných kázňach. Ale je skutočne zvláštne a úžasné. Čo to znamená? Boh sa opäť po dlhých rokoch chystal poslať k svojmu ľudu proroka. Na Jána zostúpil Duch a urobil ho "prorokom Najvyššieho" (1, 76). Bude ho viesť Boh v Duchu Svätom, bude mať moc a bude konať Boží plán a cieľ. Boh neposiela Ducha, len tak, ale preto aby boli vykonané Jeho plány.
Prosím, teraz si pripomeňme to, čo sme sa o Duchu Svätom naučili v Starej zmluve, v predchádzajúcich kázňach, aby sme si dobre uvedomili, kým bude naplnený Ján už v matkinom lone.
Duch Svätý je Boh, podieľal sa na stvorení sveta a človeka. On sa podieľal pri stavbe svätostánku. On dával moc a múdrosť patriarchom, sudcom, prorokom, kráľom a kňazom. On bol Duchom múdrosti pre Jozefa a Daniela. On posilňoval Samsona a Gedeóna. On viedol kráľa Dávida. On, skrze prorokov, volal Boží ľud ku pokániu, aby sa navrátili k Bohu. On, skrze prorokov, ohlasoval príchod Mesiáša a spasiteľa, Ježiša Krista. Pretože na Božie dielo je človek sám o sebe prislabý. Bez Božej pomoci nemáme dosť sily a múdrosti vykonať duchovné Božie dielo spásy. Keď sme naplnený Duchom, dokážeme sa na ňom podieľať ako Božie nástroje, ako Boží služobníci. Tak ako sa ním stal aj Ján Krstiteľ. Čo bolo jeho službou?
16 Mnohých z izraelských synov obráti k Pánovi, ich Bohu.
17 On sám pôjde pred ním v Eliášovom duchu a v jeho sile, aby obrátil srdcia otcov k deťom a neposlušných k múdrosti spravodlivých, a prichystal tak Pánovi pripravený ľud.“
Prečo potreboval Ján Ducha Svätého? Je to Božie dielo spásy. Obrátiť Izraelských synov k Pánovi, ich Bohu.
Jánovo poslanie bude obrátiť mnohých Izraelitov späť k Bohu, ako to robili proroci v starozákonných časoch. Pravdepodobne žiadny z nich nebol úspešnejší ani dôležitejší ako Eliáš. Priviedol ľud späť k Hospodinovi po tom, čo Achab a Jezabel posunuli odpadnutie Izraela ešte ďalej, než kedy predtým, keď zaviedli uctievanie Baala ako oficiálne náboženstvo Izraela. Ján mal mať rovnakého ducha a moc ako Eliáš. Navyše Ján bol predpovedaným predchodcom záchrancu, Ježiš to neskôr sám potvrdil. Je to predpoveď z knihy Malachiáša a Boží ľud čakal stáročia na splnenie tohto proroctva. Prosím čítajme spolu a uvidíme tú podobnosť a naplnenie.
Malachiáš 3, 1-2
1 „Pozrite, posielam svojho posla, on mi pripraví cestu. Vtedy zrazu príde do svojho chrámu Pán, ktorého hľadáte; príde posol zmluvy, po ktorom túžite,“ vraví Hospodin zástupov. 2 Kto však znesie deň jeho príchodu? Kto obstojí, keď sa on ukáže? Bude ako oheň taviča, ako lúh bieliča.
Malachiáš 3, 23-24
23 Ja vám pošlem proroka Eliáša, prv ako príde veľký a hrozný deň Hospodina.
24 On obráti srdce otcov k synom a srdce synov k otcom, aby som pri svojom príchode neuvalil na zem kliatbu.“
Kto pripraví cestu komu? Ján pripraví cestu Pánovi. Spomínate na to, ako sme hovorili o slávnom Ježišovi Kristovi? Tak Ján pôsobil ako ten, ktorý mu pripravil cestu, ktorý ho pokrstil a ktorý o ňom vyučoval, ktorý ho uviedol, aby sa stal známym. On označil Ježiša prvým učeníkom, že je spasiteľ a mesiáš.
18 Zachariáš povedal anjelovi: „Podľa čoho to poznám? Veď ja som starec a moja manželka je v pokročilom veku.“
Zachariáš už veľmi neveril, že by mohol mať syna, kvôli svojmu a manželkinmu pokročilému veku. Anjelovi vlastne povedal: Anjel, ale my sme už starí, nemôžeme mať deti. Ukazuje na svoju bezmocnosť, akoby zabudol, že Boh má tú moc. Je teda pravdepodobné, že on sa modlil za príchod Mesiáša a vyslobodenie Izraela a v minulosti, dávnejšie, sa modlil aj za to, aby mohli mať syna. Boh to teraz spája dokopy a splní oboje.
19 Anjel mu odpovedal: „Ja som Gabriel, ktorý stojí pred Bohom, a má poslanie prehovoriť s tebou a odovzdať ti túto radostnú zvesť.
20 Hľa, onemieš a nebudeš schopný prehovoriť až do dňa, keď sa to stane, lebo si neuveril mojim slovám, ktoré sa splnia vo svojom čase.“
Zachariáš síce poukázal na svoj vek a na bezmocnosť, ale anjel poukazuje na Božiu silu a Boží zámer. Som anjel Gabriel, poslaný priamo z Božej prítomnosti, aby som sa s tebou podelil o túto dobrú správu. Gabriel navyše dáva Zachariášovi znamenie a potvrdenie, že sa jeho slová iste naplnia. Trestom a zároveň znamením pravosti Božieho slova bolo to, že Zachariáš onemel, nebol schopný hovoriť až do dňa, kedy sa tie slová naplnili.
Zachariáš neuveril Gabrielovým slovám, napriek tomu, že sa predtým modlil práve za to. Či už sa v minulosti modlil za syna, alebo potom za príchod Mesiáša, teraz keď sa to malo naplniť a splniť jeho prosby, ostal zaskočený, akoby nečakal, že sa to naozaj môže splniť teraz. A mňa to vedie ku rozmýšľaniu o modlitbe.
Drahí priatelia, bratia a sestry, ako sa modlíme? Naozaj očakávame, že sa stane to, za čo prosíme? Ako sa modlíme modlitbu Pánovu? Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa meno tvoje, príď kráľovstvo tvoje .... Má naozaj prísť Jeho kráľovstvo? Naozaj si to úprimne prajeme? Božie kráľovstvo nastane, príde. Kristus naozaj príde druhý krát.
Lenže vo večnom Božom nebeskom kráľovstve nebude automaticky každý, kto sa modlí “príď kráľovstvo tvoje”, ale ten, koho skutočným domovom je nebeské kráľovstvo. Ten, kto tam má Otca nebeského. Ten, kto je zapísaný v knihe života skrze vieru v Ježiša Krista. Ten, kto verí, že skrze Ježiša Krista má odpustené všetky svoje viny voči Bohu.
21 Ľud čakal na Zachariáša a čudoval sa, že sa tak dlho zdržiava v chráme.
22 Keď však vyšiel, nebol už schopný k nim prehovoriť. A tak spoznali, že mal v chráme videnie; robil im posunky a zostal nemý.
23 Len čo sa skončili dni jeho kňazskej služby, odišiel domov.
Zachariášova kadidlová obeta trvala príliš dlho. Ľudia vonku sa prestali modliť a začali si robiť starosti. Kde je tak dlho? Nakoniec sa objavil Zachariáš, ale dialo sa niečo zvláštne. Mal vysloviť Áronovo požehnanie (Nm 6,24-26) nad ľudom. Nemohol však hovoriť. Snažil sa im vysvetliť, čo sa stalo, ale nedokázal hovoriť, tak komunikoval nejakými posunkami. Ľudia pochopili aspoň to, že mal vo svätyni videnie.
Týždeň kňazskej služby sa skončil. Odišiel domov a naozaj sa naplnili anjelove slová. Alžbeta počala a porodila syna, dali mu meno Ján. Dnes je známy ako Ján Krstiteľ.
Naozaj sa naplnili anjelove slová a Alžbeta počala a porodila syna, dali mu meno Ján. Dnes je známy ako Ján Krstiteľ.

Záver

Nabudúce sa pozrieme na ďalšie verše z Lukáša 1 a spojíme si narodenie Jána Kristiteľa s narodením Ježiša Krista.
Dnešné slovo sa v mnohom týkalo otázky viery a očakávanie príchodu Krista. Nepoznám vás všetkých, neviem, či všetci veríte, ale ak nie, chcel by som vám povedať úprimne krátko o tom, ako som ja uveril v Ježiša Krista, ako ma Boh zachránil.
Od malička som bol chorý, mal som vážne dýchacie problémy a alergie. Po niekoľkých rokoch liečenie to raz už vyzeralo tak, že som hádam aj zdravý. Lenže opäť som bol dlhodobo vystavený alergii, zadovážili sme si 2 mačky. Zhruba po pol roku som sa začal dusiť a otec ma bral na pohotovosť, kde ma už museli zachraňovať. Doteraz si pamätám, aký krátky som mal nádych a výdych a tiež si pamätám, ako mi dali injekciu a ako som čoraz lepšie dokázal dýchať, stále väčší nádych a výdych. Z Božej milosti som dostal akoby druhú šancu na život. Neveril som v Krista, nemal som odpustené hriechy, bol som tak blízko večného zatratenia a smrti.
Potom som počul, podobne ako vy dnes, o spáse v Ježišovi Kristovi. Boh mi ukázal, aký som hriešny a stratený bez Neho, prosil som o to, aby mi odpustil a dal mi život s Ním. Vďaka Nemu som uveril, že mám odpustené hriechy vďaka tomu, čo Pán Ježiš urobil za mňa.
Pre mňa je Ježiš Kristus môj milovaný záchranca a spasiteľ. Kým je pre teba, kým je pre vás?

9. Pieseň - Mládež

10. Požehnanie

Num 6, 24-26
24 ‚Nech ťa Hospodin požehná a nech ťa ochráni!
25 Nech Hospodin rozjasní nad tebou svoju tvár a nech ti je milostivý!
26 Nech Hospodin obráti svoju tvár k tebe a nech ti udelí pokoj!‘

11. Pieseň (ÁAAAMEN alebo posledný verš)