Nehemiáš 4

Nehemiáš  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

Privítanie

Bratia a sestry, nech vás všetkých Pán Ježiš veľmi požehná. Som veľmi rád, že sme sa aj dnes večer stretli. Dnes večer už mala byť medzi nami aj moja Miška s malým Darkom, ale kao vidíte nie sú tu. Chcem, aby chodievali na biblické hodiny a aby si Darko pomaly zvykal na zhromaždenie. Žiaľ trochu nám ochorel, nachladol. Dúfam teda, že nabudúce tu už budú. Miškandál vás všetkých pozdravuje.
Privítanie
Modlitba
Pieseň 319
Nahrávať!!

Nehemiáš 3, 33-38 a 4

V Roh Neh 4, 1-23
Bratia a sestry, stavby Jeruzalemských hradieb sú už v plnom prúde. Zapojení sú kňazi, aj šľachtici. Zamestnaní ľudia a remeselníci. Muži aj ženy. Ľudia priamo z mesta a ľudia z okolia. Múry rastú a buduje sa celý okruh hradieb nie len nejaká časť. Práca sa im darí, lenže čoskoro sa o tom dozvedeli nepriatelia.
(V Roh 4, 1-3 (Celé je Roh 1-6))
33 Keď sa Sanballat dopočul, že staviame hradby, vzplanul hnevom a veľmi sa namrzel. Posmieval sa Židom
34 a pred svojimi súkmeňovcami a pred samárijským vojskom hovoril: „Čo to robia títo úbohí Židia? Dovolia im to? Budú môcť obetovať? Dokončia to za deň? Či z hromady zrúcaním oživia kamene? Veď sú spálené.“
35Ammónčan Tobija stál vedľa neho a povedal: „Nech len stavajú. Líška im zrúti kamennú hradbu, ak na ňu vyskočí.“
Sanballat vedel, že obnovený Jeruzalem zníži jeho vplyv v oblasti. Taktiež neprial blaho Júdovcom, chcel im zle. Preto bol veľmi nahnevaný a chcel Nehemiášov projekt zastaviť, hoci vedel, že má súhlas perzského kráľa. Hnev je a bude častou reakciou sveta na Božie dielo, pretože spochybňuje svetonázor a hodnoty tohto sveta. Veľká časť odporu voči projektu stavania hradieb spočívala v psychologickej vojne. Prvý prejav opozície sa objavil v podobe výsmechu, ktorý často stačil na to, aby udusil odvahu a dielo kohokoľvek.
Sanballat začal kampaň výsmechu a povzbudzoval svojich kolegov, aby nasledovali jeho príklad. Používal rétorické otázky, ktoré mali za cieľ vyvolať odpor a spochybňovanie práce. Prvá z nich využila "pravdu", na ktorú boli Židia citliví, "tí slabí a úbohí Židia". Áno Židia vedeli, že nie sú silní ani početní. Bratia a sestry, niekedy v zboroch a aj z kazateľní znie: “My sme len takí biedny hriešnici”. Potom niet divu, že sa ľudia nechopia služby, keď celé čo počúvajú je len to, že sú biedny hriešnici. Jasné, že chýba odvaha a smelosť. Nie. Ten, kto skutočne verí v Ježiša Krista, už nie je len úbohí a biedny hriešnik, to je diabolské klamstvo, ktoré používal Sanballat, aby odradil Židov od práce. Boli sme úbohí hriešnici, ale keď patríme Kristovi už nás On vidí inak a nazýva inak a zmocňuje inak. Od Neho získavame identitu, postavenie a silu. Preňho sme Jeho ospravedlnené milované deti, Jeho zmocnení služobníci, Jeho armáda s poslaním. Nedovoľme, aby nás niekto iný alebo my sami, aby sme sa identifikovali podľa hriechu a starého života. Radšej študujme, čo všetko máme a kto sme v Kristovi, skrze Neho a vďaka Nemu. Potom porozumieme, že nie sme úbohí hriešnici.
Potom sa Sanballat spýtal: "Dovolia im stavať múr?" Chcel vzbudiť pochybnosti o schopnosti a legitímnosti tohto projektu. Pre neho to boli blázni, vyčítal im, že mrhali námahou na beznádejný projekt. Treťou rečníckou otázkou: "Budú prinášať obety?" zosmiešnil ich "predstieranú" dôveru v Boha. Myslia si, že modlitbou a obetami by múr mohol vyrásť? Bol to len posmech, nebola to pravda.
Jeho záverečná otázka: "Môžu oživiť kamene? Veď sú spálené" použil niektoré nesprávne informácie, aby staviteľov odradila. Väčšina kameňov bola stále v dobrom stave. Nie všetky sa rozpadli od ohňa, ako naznačoval. Psychologická vojna môže na zastrašenie nepriateľa použiť pravdy, na ktoré sú ľudia citliví, alebo polopravdy či nepravdy. Nepriateľ nemá problém použiť pravdu, polopravdu a nepravdu. Dôležitý je motív a aj to, kto to hovorí. Hoci diabol citoval Písmo pri tom ako pokúšal Pána Ježiša, robil to so zlým cieľom a zlým motívom. Diabol je klamár, aj keby povedal pravdu, aj tak je jeho konečným cieľom lož, podvod, hriech a otroctvo. Preto sa s hriechom nezahrávame. Ó, toto smilstvo a táto omamná látka alebo alkohol ti prinesú taký pôžitok. Budeš sa cítiť dobre. Možno je to pravda, prinesie ti to dočasný pôžitok, ale v konečnom dôsledku nás to vedie do otroctva hriechu a smrti. Preto Boh rozhoduje, čo je pravda, ale zjavuje aj svoj charakter a lásku a premieňa nás na Kristovu podobu, aby sme dokázali rozoznať pravdu, tiež aby sme rozoznávali a tiež aby sme ju dokázali správne používať. Prosme teda Pána, aby nás chránil, keď sa nám niekto posmieva, aby nás to neodradilo od úlohy, ktorú nám dal Pán.
Tobija zopakoval Sanballatov prvý argument a zveličil ho. Tvrdil, že múr je taký slabý, že by ho zrútilo aj malé zviera ako je líška. To, samozrejme, vôbec nebola pravda, pretože pri archeologických vykopávkach sa zistilo, že Nehemiášov múr bol hrubý asi 3 metre.
36 Počuj, Bože náš, ako nami pohŕdajú. Vráť ich potupovanie na ich hlavy a vydaj ich ako lup do krajiny, kde budú v zajatí.
37 Neprikrývaj ich vinu, nedovoľ zmazať ich hriech spred seba, lebo brojili proti tým, čo stavali.
38 My sme však stavali hradby ďalej. Celé hradby boli pospájané do polovice výšky a ľud bol ochotný pracovať.
Prvé, čo Nehemiáš urobil, bolo, že sa obrátil k Bohu v modlitbe. Boží ľud by mal modlitbu vždy považovať nie za poslednú možnosť, ale za hlavný zdroj pomoci proti odporu a výsmechu, či útoku.
Takéto žiadosti sa zdajú byť v rozpore s Kristovým učením o láske k nepriateľom. V odpovedi na túto otázku treba uviesť niekoľko bodov: (1) Nehemiášova žiadosť, podobne ako prosebné slová na iných miestach, sa týkala Božieho súdu nad hriechom, čo je jasné učenie v Písme. Modlitba za to, aby Boh neprikryl vinu ich nepriateľov, nebola modlitbou proti ich spáse, ale za Božiu spravodlivosť. (2) Bola to modlitba za to, aby Boh konal, a nie za povolenie osobnej pomsty (porov. Rim 12, 19 - 21). Nehemiáš odovzdáva právo pomsty Bohu. Sám sa nebude mstiť. (3) Vyjadroval horlivosť za Božie dielo a Božiu česť. Nehemiáš nepochyboval o tom, že stavba múru je Božím dielom, takže odpor voči nej bol odporom voči Bohu.
Kresťania sú pod novou zmluvou a sú napomínaní, aby milovali svojich nepriateľov a aby sa v prvom rade snažili priviesť zlý svet k viere a odpusteniu prostredníctvom posolstva kríža. Boží ľud ho však môže požiadať, aby súdil nespravodlivosť a prekazil plány tých, ktorí by chceli prekaziť Božie dielo. Aj pre nás platí, že máme hľadať Božiu spravodlivosť a nechávať súd a pomstu na Pána.
Nehemiáš ukázal, že sa stotožňuje s ľudom; čelil rovnakým nebezpečenstvám a obetiam a čelil rovnakým skúškam viery ako všetci ostatní. Nehemiáš sa mohol zavrieť v miestodržiteľských priestoroch a nechať iných, aby riešili problémy. Ale "tým, že Nehemiáš zostal blízko tých, ktorých mal viesť, zachoval ich dôveru tvárou v tvár opozícii".
"A tak sme obnovili múr" je pochvalou Božej vernosti ako odpovede na modlitby a odhodlania ľudu. Ľud vytrvalo pokračoval k cieľu aj napriek posmechu. Viera, jednota a energia malej skupiny zvíťazili. Tvárou v tvár posmechu dnes rovnaká viera a práca na jasnom cieli prinesie dobré výsledky napriek výsmechu, pretože je to Božie dielo.
Kap 4. (1-3 alebo 7-9)
1 Keď sa Sanballat a Tobija, ako aj Arabi, Ammónčania a Ašdóďania dopočuli, že obnova hradieb Jeruzalema postupuje a že sa začali zapchávať trhliny, veľmi sa nazlostili.
2 Všetci spolu sa sprisahali, že pôjdu bojovať proti Jeruzalemu a že v ňom spôsobia zmätok.
3 Modlili sme sa k svojmu Bohu a na obranu pred nimi sme vo dne i v noci stavali proti nim stráž.
Keď si Sanballat a jeho priatelia uvedomili, že ich posmešky nedokážu zastaviť práce na múre, ich hnev vzrástol a ich plány sa vystupňovali.
Sanballatovi sa podarilo získať do svojho zlovestného spojenectva aj ďalších. Jeruzalem bol teraz obklopený nepriateľmi: Samaritánmi na severe, Amončanmi na východe, Arabmi na juhu a mužmi z Ašdódu na západe. Od čias asýrskeho dobytia Palestíny bolo filištínske územie samostatnou provinciou a nazývalo sa Ašdod.
Prešli tisíce rokov, Izrael je späť na svojom mieste a čo nepriatelia? Niečo sa zmenilo? Síce majú dnes iné mená, ale stále na nich číha nepriateľstvo zo všetkých strán.
Nie je jasné, ako vážne to Sanballatovi prívrženci mysleli so skutočným bojom; mohli zničiť všetkých ľudí a poslať kráľovi správu so zámienkou, že Jeruzalem sa vzbúril. Ich jedinou nádejou bolo urobiť niečo rýchlo, a tak sa vyhnúť perzskej odvete.
Nehemiášova odpoveď bola jasná: modlitba a opatrnosť, dôvera a dobré riadenie. Dôveroval Bohu, ale zároveň si bol vedomý nebezpečenstva a prijal potrebné preventívne opatrenia. Aby sme si boli istí, nebezpečenstvá boli skutočné. Preto strážili stavby deň aj noc. Ako naznačujú nasledujúce verše, nepriatelia mohli kedykoľvek zaútočiť.
(10-15 roh)
4 Vtedy Júdovci hovorili: „Ochabuje nosičova sila, ruín je priveľa a my nevládzeme dobudovať hradby.“
5 Naši protivníci hovorili: „Nič nebudú vedieť, nič nezbadajú skôr ako prídeme medzi nich, pobijeme ich a zastavíme prácu.“
6 Židia, ktorí bývali v ich blízkosti, prišli a varovali nás aspoň desaťkrát: „Kamkoľvek sa obrátite, odvšadiaľ idú proti nám!“
7 Preto som na nižšie položených otvorených miestach za hradbami rozostavil podľa rodov ľud s ich mečmi, oštepmi a lukmi.
8 Keď som to videl, vstal som a prehovoril som k šľachticom, predákom a ostatnému ľudu: „Nebojte sa ich! Pamätajte na veľkého a hrozného Pána a bojujte za svojich bratov, synov i dcéry, za ženy aj za domácnosti.“
9 Keď naši nepriatelia počuli, že sa to prezradilo a Boh zmaril ich zámer, všetci sme sa mohli vrátiť ku hradbám, každý k svojej práci.
Nakoniec sa však prejavila únava z budovania. Vyzerá to tak, že posmech a zastrašovanie mali predsa len nejaký efekt. Ľud mal slová beznádeje. Slová: “my nevládezeme dobudovať hradby “ znejú naozaj hrozne. Naozaj im dochádzali sily, a keď sa pozreli na to, koľko práce ich ešte čaká boli demotivovaní. Do toho vonkajšie útoky a výsmech. Prichádzame do krízy, asi sa nám to predsa len nepodarí.
Ľudia sa zdajú byť príliš slabí, úloha sa zdá byť príliš veľká a oni si uvedomujú, že to sami nezvládnu. Majú pravdu, boli unavení a potrebovali povzbudenie.
Môžeme si predstaviť, ako ľudia pri práci na stene vyjadrovali tento nárek. Okrem stavania museli odstraňovať kopy odpadkov zo starých hradieb, ktoré boli zničené.
K skľúčenosti spôsobenej ťažkosťami sa pridali zvesti o hroziacom nečakanom útoku. Samozrejme, práve to bolo zámerom nepriateľov. Vonkajší tlak zosilňuje vnútornú slabosť.
Slová: "Židia, ktorí žili v ich blízkosti" sa musí vzťahovať na tých, ktorí žili v dedinách, ktoré hraničili s územím nepriateľov. To, čo povedali robotníkom potvrdilo náročnosť situácie „Kamkoľvek sa obrátite, odvšadiaľ idú proti nám!“. A chodili ich varovať neustále a dookola aspoň 10 ráz.
Nehemiáš podnikol rozhodné kroky. Musel síce obetovať časť práce pri stavbe múru, ale toto opatrenie bolo nevyhnutné. Zoskupenie podľa rodov posilnilo motiváciu bojovať. Bojovníci teda stáli na svojom mieste pri otvorených miestach, ktoré boli slabšie bránené hradbou.
Nehemiáš zvolal ľud, čo malo za následok, že sa ukázala ich sila a Nehemiáš mal príležitosť povzbudiť ich zdôraznením veľkej Božej oslobodzujúcej moci a apelovaním na obranu ich rodín. Áno, povzbudenie bolo tak potrebné. Najprv ich upokojuje, aby sa nebáli a potom hneď upriamuje ich pozornosť na Pána. Boh je veľký a má moc odstrašiť nepriateľov. Nehemiáš nedopustil, aby sa vzdali a prestali stavať. Radšej boj, ako sa vzdať. Nepriateľ nesmie dosiahnuť svoje. Nebojovali len za seba, ale aj za svoje rodiny a domácnosti. Nech myslia na Boha a nech myslia na druhých, ktorých chránia, ktorí sú im blízky. Nesmieme sa vzdávať a byť sebeckými. Na Božom diele pracujeme kvôli Bohu, samozrejme aj kvôli sebe, ale tiež kvôli našim blízkym a kvôli svojim bratom a sestrám v Kristovi. Nevzdávaj sa v duchovnom boji aj kvôli tomuto zboru, my potrebujeme, aby si bol pripravený a na stráži, neboj sa.
Verš 9 (alebo 15) ukazuje výsledky Nehemiášovej modlitby a činnosti. Keď si nepriatelia uvedomili, že Židov nemôžu prekvapiť, ich sprisahanie vyhaslo, lebo "Boh ho zmaril". Nehemiáš opäť pripísal zásluhy Bohu. Boh použil Nehemiášovu vieru a vedenie, ale bol to Boh, kto priniesol úspech (Flp 2, 13). A tak sa "všetci vrátili k múru". Bolo potrebné obetovať určitý čas a úsilie, aby čelili kríze, ale Nehemiáš nikdy nespúšťal oči z cieľa.
Je to krásna ukážka modlitby, práce a pripravenosti do boja, čo by malo definovať život každého kresťana. Boh prekazil plány nepriateľov. Urobil to tak, že dovolil, aby sa Židia dozvedeli o tajnom sprisahaní. Všimnite si Božiu zvrchovanosť a ľudskú zodpovednosť. Boh pracuje pre svoj ľud a jeho ľudia robia, čo môžu, aby spolupracovali na budovaní Jeho kráľovstva. Pozrite sa aj na to, ako tam ľud reaguje vo verši (9) 15 - hneď sa vrátili do práce! Nielenže pokračujú v práci, ale vo veršoch 16-17 je podrobne opísaný spôsob, akým držali svoje zbrane nablízku.
(Nehem 16-23)
10 Od toho dňa polovica mojich mládencov pracovala na stavbe, kým druhá polovica držala oštepy, štíty, luky a panciere a velitelia stáli za celým domom Júdu.
11 Tí, čo stavali hradby, aj tí, čo nosili a nakladali bremená, jednou rukou pracovali na stavbe a druhou držali zbraň.
12 Každý, kto staval, mal na bedrách pripásaný svoj meč a takto staval, kým trubač stál vedľa mňa.
13 Šľachticom, predákom aj ostatnému ľudu som povedal: „Práce je veľa a je rozsiahla, no my sme roztrúsení po hradbách, vzdialení jeden od druhého.
14 Zhromaždite sa k nám na miesto, kde začujete zvuk trúby. Náš Boh bude bojovať za nás.“
15 Tak sme pracovali na diele od východu rannej zory až do východu hviezd, kým polovica držala kopije.
16 V tom čase som nariadil ľudu: „Nech každý so svojím sluhom nocuje v Jeruzaleme a tak nám v noci pomôžu strážiť a cez deň pracovať.“
17 Nikto z nás — ani ja, ani moji bratia, ani sluhovia, ani muži zo stráže, ktorí patrili k môjmu sprievodu —, sme si nevyzliekali šaty, ale každý mal svoju zbraň poruke.
Opatrenia opísané v nasledujúcich veršoch sa vzťahujú na všetky zostávajúce práce na múre. Nehemiáš hlboko dôveroval Bohu, ale zároveň si dával pozor, aby prijal všetky opatrenia, ktoré si situácia vyžadovala.
"Moji mladíci" alebo "moji služobníci" sa musí vzťahovať na špeciálnu skupinu pomocníkov alebo telesnú stráž (porov. 5, 10. 16; 13, 19). Títo pomocníci mali zrejme väčšiu výzbroj ako priemerný robotník. "Dôstojníci" umiestnení za staviteľmi mohli predstavovať Nehemiášových ozbrojencov alebo inú obrannú silu.
Ak by nastala kríza, zaznela by trúba a ľud by sa zhromaždil k trúbačovi. Trubač bol vedľa Nehemiáša, čo znamená, že Nehemiáš plánoval byť na mieste krízy. Nechcel ustúpiť. Neskrýval sa. Bol v prvej línii, priamo na múre, pripravený dodržať svoj záväzok vlastným životom. On však znova zdôrazňoval Božiu prítomnosť. Chystali sa zhromaždiť do boja, veriac, že Boh bude bojovať za nich.
Tí, čo nosili materiál, mohli nosiť zbraň v jednej ruke, ale tí, čo stavali, potrebovali obe ruky voľné, a tak nosili meč pripásaný na bedrách.
Tieto verše ukazujú príkladnú oddanosť a usilovnosť, s akou ľud pracoval. Celý deň, od rána do večera takto pracovali.
Nehemiáš a jeho skupina osobných pomocníkov boli príkladom pre celé spoločenstvo. Zámer verša je však jasný: každý sa udržiaval v neustálej pohotovosti.
Takto má pracovať každý kresťan. Na jednej strane pracuje vo svojej práci alebo vo svojej službe, ale pritom je hotový bojovať proti nepriateľovi diablovi. Je hotový bojovať za svoje deti a rodiny, za svoj zbor ten duchovný zápas na modlitbách a používaním meča Ducha, Božieho slova.
Otcovia, rodičia, ako bojujete za svoje deti? Manželia, ako bojujete za svoje manželky? Bratia a sestry, ako bojujete za tento zbor, za svojich bratov a sestry? Máte strach a hovoríte, že nemáte silu a nemá zmysel pracovať na Božom diele alebo povzbudzujete ostatných, neboj sa, je to Božie dielo, Boh bude bojovať za nás, vytrvaj?!
Brat môj a sestra moja, žiť pre Krista v dnešnom svete nie je prechádzka ružovou záhradou. Je celkom možné, že do konca našich životov sa stretneme s útokmi, únavou, výsmechom, zastrašovaním a pokúšaním. Budú hovoriť falošne motivovanú pravdu, polopravdy a klamstvá, aby nás zničili a aby nás demotivovali. Načo staviaš hradby okolo svojej rodiny a svojho zboru? Načo sa modlíš za rodinu a zbor? Nestavaj, nemá to zmysel, prestaň bojovať za Krista a užívaj si to, čo ti svet ponúka.
Pán Ježiš si použil mojich rodičov, ako svoje nástroje pre moju spásu a celkový život, aj to kde som dnes. Čo, keby za mňa nebojovali? Keby sa za mňa nemodlili a keby neboli pri mne s Božím slovom, hlavne otec? Och bratia a sestry, ktovie kde by som bol. Zobrali však verne svoju úlohu. Bol som v zhromaždení veriacich, aby som mohol počuť Božie volanie a mohol prijať dar viery. Áno, bolo to Božie dielo a On použil mojich rodičov, ako svojich služobníkov.
Božie slovo nám dnes znie. Nie! Neboj sa, bojuj dobrý boj, buduj hradby. Modli sa a privádzaj svoje deti do zhromaždenia veriacich. Chcel som hrávať futbal, chcel som chodievať na tréningy a hrať zápasy. Párkrát som aj potajme šiel. Ešte som nebol veriaci a môj Otec mi povedal, ako budeš hrať futbal a chodiť v nedeľu do zhromaždenia? To nejde a nemohol som chodiť na tréningy. Ja som tomu nerozumel a nebol som z toho rád. Chcel som hrať futbal. Tak som bol v zhromaždení na modlitebných chvíli cez týždeň, asi v utorok to bývalo, potom na biblickej hodine, asi to bývalo vo štvrtok (vždy bolo plno, na biblických hodinách, ktoré máva môj otec je vždy plno doteraz je to tak v každom zbore kde je, mal by som sa od neho viac učiť), potom v nedeľu ráno a ešte v nedeľu večer. Nemal som to rád, také nútenie a nechcel som vždy chodiť. Dokonca, keď bolo málo ľudí na večerných zhromaždeniach v nedeľu tak som dúfal, že sa zruší, aby som nemusel chodiť, ale otec nič také nepripustil. Och vďaka Bohu za to, pretože som bol zvyknutý, že som v zhromaždení jednoducho vždy, keď niečo je. Bol som tam aj vo štvrtok, keď som sa obrátil. Áno, vo štvrtok večer a nie v nedeľu. Zhromaždenie bolo plné a obrátili sme sa viacerí. Vďaka Bohu, že mi Otec nedovolil futbal namiesto zhromaždení. Ja som to vtedy nevedel a nechápal, ale dnes ďakujem za tú neoblomnosť. Načo by som bol slovenský Ronaldo, ak by som nebol na tom najlepšom mieste, v Božej prítomnosti ako ospravedlnené a spasené Božie dieťa. Ja nevravím, že máme zakázať deťom krúžky, ale hovorím, bojuj za svojich blízkych a prines ich do zhromaždenia ku evanjeliu a ku Božiemu slovu. Viem, to nie je garancia ich spásy, to že niekto chodí zo zboru nemusí byť automaticky spasený. My spravme svoju úlohu a Božiu úlohu spásy nechajme naňho. Budujme hradby na modlitbách a pri Slove a buď v zhromaždení svätých. Ako sú na tom naše manželky? Vedieš svoju manželku duchovne alebo si len zabezpečovateľ jej živobitia. Miluješ ju Kristovou láskou? Naopak manželky, ako budujete hradby okolo svojich manželov v úcte a podriadenosti, ako Ježišovi Kristovi?
Si unavený? Poď a načerpaj silu práve na modlitbách pri Pánovi. Pokúša ťa beznádej? Poď uver Pánovým sľubom, že si zapojený na Božom poli a On si ťa použije a používa, ešte Mu prinesieš veľa dobrého ovocia služby. Stavaj a bojuj, Boh bude bojovať a stavať s tebou, to je jeho stavba a boj. On ti dá všetko, čo budeš potrebovať pre svoj život viery. Pán Ježiš nám sľubuje pravú radosť a odpočinutie vo svojom kráľovstve. Teš sa na to Pánovo prijatie, Dobre sluha, dobrý a verný, nad málom si bol verný, nad mnohom ťa ustanovím. Vojdi do radosti svojho pána!
Pieseň 124
Related Media
See more
Related Sermons
See more