Nehemiáš 6

Nehemiáš  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 4 views

Ako rozoznať falošného proroka? Zastrašovanie Nehemiáša a navádzanie.

Notes
Transcript

Privítanie a modlitba

Privítanie
Nabudúce nebudeme mať biblickú hodinu.
Modlitba
Pieseň 196
Nahrávanie!

Nehemiáš 6

Bratia a sestry, napriek opozícii a tiež vnútorným bojom, stavby hradieb Jeruzalema pokračujú. Je to skutočne úžasné, ako Boh chránil svoj ľud zvonka a svojím slovom menil ľudí vo vnútri Jeruzalema. Menili sa ich postoje keď boli premožený pravdou Božieho zákona. Získavali novú silu a odhodlanie. Pracovali a strážili. Pomáhali si.
Teraz prichádza nový útok z vonka. Už nie na ľud priamo, ale na Nehemiáša.
1 Keď oznámili Sanballatovi, Tobijovi a Arabovi Gešemovi i ostatným našim nepriateľom, že som vybudoval hradby a neostali na nich trhliny, hoci vráta do brán som do tých čias ešte neosadil,
2 Sanballat a Gešem mi odkázali: „Poď, poraďme sa spolu v niektorej dedine na rovine Óno.“ Zamýšľali mi však urobiť niečo zlé.
Skôr ako budeme čítať ďalej, všimnime si tu vyhlásenie o dobrom pokroku. Práce pokračujú: trhliny sú uzavreté, ale brány ešte nie sú osadené. Toto je veľké konštatovanie pokroku a realistický zápis práce, ktorú treba ešte vykonať.
Všetci potrebujeme to, čo má Nehemiáš: má oči, aby videl dobrý pokrok aj potrebnú prácu, ktorú treba ešte urobiť. Ešte nie je čas radovať sa, že brány a hradby sú uzavreté. Brány treba ešte nainštalovať a spojazdniť.
Doteraz sme videli útoky na Boží ľud, ale teraz sa úrok presmeroval na Nehemiáša. Sanballat, Tobija a Gešem vidia, že sa im ostáva už len jedna možnosť, ako prekaziť dokončenie práce. Spraviť niečo zlé Nehemiášovi. Útočili naňho fyzicky, ale aj duchovne a tiež na jeho povesť. Všetko preto, aby ho diskreditovali a stavby sa spomalili alebo ukončili. To uvidíme neskôr.
Nehemiáš vedel, kto sú títo ľudia, a nedal sa oklamať ich úmyslami. Všimli ste si, že už v prvom verši ich rovno nazval "nepriateľmi"? Nehemiáš vedel, o čo ide, aké sú zámery týchto nepriateľov a že sa neusilujú o Božie kráľovstvo tak ako on. Vedel, že mu chcú ublížiť.
Sme aj my podobne realistickí, pokiaľ ide o našich nepriateľov a ich zámery? Diabol je náš nepriateľ. Aj keby všetko, čo ponúka bolo zabalené do najkrajšieho zlata, rovno môžeme vedieť, že ide o nejakú zradu a zlo.
Títo traja volali Nehemiáša na zradné miesto, ďaleko od Jeruzalema, kde by sa nevedel dobre brániť a kde by zanechal mesto na dlho bez správcu a tým by bolo v ohrození. Tak aj nás dnes volajú ľudia na rôzne miesta, kde by sme mohli byť vystavení pokušeniu a kde by sme sa mohli zdiskreditovať.
Trochu úsmevný príbeh. Keď sa moji kolegovia v bývalej práci dozvedeli, že som v živote nebol opitý, dali si za cieľ, že sa im iste podarí ma opiť. Nepodarilo sa im to a naopak ja som mal možnosť im hovoriť o viere v Boha. Nejde o to, že sa vystatujem, to nie. Len hovorím o pokušeniach na konkrétnych miestach. Sú miesta, kde by kresťan nemal ísť vôbec. Žiadne evanjelizovanie v nevestincoch. Sú zas miesta, kde by si mal kresťan veľmi dobre zvážiť, či je to určite dobrý nápad tam ísť, keďže tam môže byť silno pokúšaný. Rozumiem, že pre každého z nás je pokušením niečo iné, v niečom inom máme slabinu.
3 Ja som k nim však poslal poslov s odkazom: „Musím vykonať veľkú prácu, preto ta nemôžem prísť. Prečo by sa mala práca prerušiť iba preto, že ju opustím, aby som zišiel k vám?“
4 Podobným spôsobom mi poslali odkaz štyri razy, no ja som im odpovedal rovnako.
Nehemiáš pochopil, že práca, ku ktorej bol povolaný, je taká dôležitá, že nemá čas na drobné rozptýlenia. Nehemiáš tvrdil, že "koná veľké dielo". Porovnajte to, čo Nehemiáš robil v Jeruzaleme, s prácou, ktorú vykonával ešte v Perzii, kde bol kráľovým čašníkom. Byť kráľovým čašníkom pravdepodobne znamenalo, že mal isté slovo v tom, kto bude pracovať v paláci. Pravdepodobne dohliadal na všetky nápoje a možno aj stravu, ktoré prišli pred kráľa. Mal dôležité postavenie a kráľ mu musel dôverovať. Nehemiáš toto všetko opustil a odišiel na toto rozbité rumovisko na okraji ríše, kde pracoval na obnove tohto múru, v ktorom v tom čase žilo iba niekoľko tisíc Židov. Hradby boli rozbité, zvonku ho ohrozovali nepriatelia a on si povedal: "Konám veľké dielo." Vtedy sa mu to podarilo.
Dielo, ktoré Nehemiáš konal v Jeruzaleme, nebolo veľké preto, že by ho svet považoval za významné. To, čo robil v Perzii, by svet nazval "veľkým dielom". Svet by mu povedal, že opustil veľké dielo kvôli niečomu, čo vôbec nemá význam. Aký to malo význam?
Bola to veľká práca, bol to dôležitý projekt, pretože v Jeruzaleme išlo o Božie meno. Tie múry mali chrániť Boží ľud. Práve to robilo z toho, čo Nehemiáš robil v Jeruzaleme, veľké dielo. Bolo to Božie dielo a Božia vôľa, preto je to veľké dielo.
Akú službu robíte? Ak robíte to, k čomu vás Boh povolal a pomáha to šíreniu evanjelia, činení učeníkov, službe cirkvi, nerobíte veci, ktoré svet považuje za veľké. Lenže Boh považuje vašu službu za veľkú. Má obrovský význam z presahom do večnosti. Podáš bratovi vodu, usmeješ sa a povzbudíš niekoho a Boh to zhodnotí ako veľké dielo, pretože je súčasťou služby cirkvi. Slúžiš v obrane Božieho mena, rovnako ako bolo v stávke v tom, čo robil Nehemiáš.
5 Sanballat podobne poslal ku mne svojho sluhu aj piaty raz. Ten mal v ruke otvorený list,
6 v ktorom bolo napísané: „Počuť medzi národmi — aj Gešem to tvrdí —, že sa ty a Júdovci zamýšľate vzbúriť, preto staviaš hradby. Podľa týchto rečí sa chceš sám stať ich kráľom.
7 Vraj si ustanovil aj prorokov, aby v Jeruzaleme o tebe prevolávali: ‚Judsko má kráľa!‘ Takú správu môžu oznámiť kráľovi. Poď teda, poradíme sa spolu!“
Tento posledný list nie je určený len Nehemiášovi. Sanballat zamýšľal, aby sa tento list čítal na verejnosti.
Tým, čo Sanballat napísal do otvoreného listu, ktorý poslal Nehemiášovi, sa snažil zastrašiť a manipulovať situáciou, aby Nehemiáš urobil to, čo od neho chceli nepriatelia: zastaviť prácu a stretnúť sa s nimi. Klebety ponúkali alternatívne vysvetlenie, prečo sa Nehemiáš a navrátilci snažili obnoviť múr. Židia však nemali v úmysle vzbúriť sa, ale opevnenie mesta sa tak dalo interpretovať. Nehemiáš nemal v úmysle stať sa kráľom, ale mal mesiášsku nádej. Hľadal kráľa z Dávidovho rodu, a keby sa taký objavil, oslavoval by jeho príchod. Stále to však boli len klebety, nepravdy, ktoré ich mali zastrašiť a manipulovať.
Kolovali o vás niekedy fámy? Rozširovali ľudia tieto falošné interpretácie toho, čo robíte? Ako by sme mali reagovať, keď sa takéto veci dejú?
Mali by sme prestať robiť to, čo robíme, a pokúsiť sa vypátrať všetkých ľudí, ktorí mohli počuť túto fámu? Mali by sme dovoliť šíriteľom fám, aby prerušili našu prácu a odvrátili našu pozornosť od našich povinností? Pozrime sa, ako reagoval Nehemiáš vo verši 8.
8 Nato som odkázal: „Nič z toho, čo tvrdíš, sa nestalo. Sám si si to vymyslel.“
9 Tí všetci nás chceli zastrašiť. Hovorili si: „Ich ruky ochabnú v práci a tá sa nedokončí.“ Tak teda, Bože, posilni moje ruky!
Klamstvá treba označiť za klamstvá. Presne tak! Nehemiáš nechystal vzburu a neplánoval sa ustanoviť za kráľa. Tieto reči si vymysleli nepriatelia. Všimnite si, ako Nehemiáš tieto obvinenia bez okolkov odmietol. Nehemiáš odmietol falošný výklad toho, čo robil on aj židia a rovno pokračoval v tom, na čo ho Boh povolal.
Nehemiáš sa odmietol zaoberať týmito fámami; odpovedal len tak, že poprel ich pravdivosť a uviedol skutočný pôvod fám. Rovno odpovedá nepriateľovi, že si to sám všetko vymyslel. On vedel, že ide len o zastrašenie zo strany nepriateľov. Vo verši 9 zveril svoju vec modlitbe. On je modlitebník. Prosí Boha o pomoc, aby posilňoval jeho ruky.
Tí, ktorí sú na strane pravdy, by mali reagovať ako Nehemiáš. Pokračujme v tom, k čomu sme povolaní. Nehemiáš nezmenil svoj program, neprestal pracovať na hradbách ani neprestával hovoriť o Božích zasľúbeniach preto, že nesprávne zmýšľajúci ľudia so zvráteným pohľadom na svet použili to, čo povedal a urobil, proti nemu. Skutočnosť, že ľudia si mohli nesprávne vykladať a prekrúcať to, čo Nehemiáš robil, ho nezastavila v tom, aby robil to, k čomu ho Boh povolal. On povedal, aká je pravda.
Boží ľud je niekedy v pokušení zmierniť úsilie alebo ustúpiť. Môžeme byť v pokušení hovoriť ticho, ak vôbec. Takto však Nehemiáš na túto krízu nereagoval.
Aj dnes sa Boží nepriatelia snažia odradiť Boží ľud slúžiť Bohu a šíriť evanjelium. Nedovoľme nepriateľovi, aby z nás spravil bojovníkov, ktorí zabudli na to, že je tu duchovný boj. Ak si už bol umlčaný alebo si zabudol, že treba bojovať v duchovnej vojne, potom sa preber a volaj k Pánovi o pomoc. On nás znova posilní v diele evanjelia.
Nehemiáš nám ukazuje, ako máme stáť pevne a modliť sa. Modlil sa, aby namiesto toho, aby mu ruky odpadli od práce, ich Boh v diele posilnil.
10 Vošiel som do domu Šemaju, Delajovho syna, Mehetabelovho vnuka, ktorý žil oddelene. Povedal mi: „Poďme do Božieho domu, do vnútra chrámu, zavrime dvere chrámu, lebo sa ťa chystajú zabiť, v noci sa ťa chystajú zabiť!“
Z toho, čo vidíme, ako sa úryvok vyvíja, vieme, že tento Šemaja je akýmsi prorokom. V spoločenstve ho považujú za človeka, ktorý je schopný ohlasovať Božiu vôľu. Teraz hovorí Nehemiášovi, že je ohrozený jeho život a že by sa mal uchýliť do chrámu. Nehemiáš prijal Šemaiášovo pozvanie, aby sa s ním stretol, lebo si myslel, že je to pravý prorok. Šemaja sa však zapredal opozícii. Využil svoj vplyv, aby Nehemiáša zdiskreditoval. Možno si myslel, že robí správnu vec, ale jednoducho sa pridal do radov zradcov. Ako Nehemiáš zareaguje na tohto muža, ktorý má povesť proroka? Pozrite sa, čo hovorí v 11. verši.
11 Ja som však odvetil: „Môže niekto ako ja utiecť? Môže niekto ako ja vojsť do chrámu a zostať nažive? Nevojdem.
12 Zbadal som, že ho Boh neposlal, ale proroctvo o mne vyslovil preto, lebo ho Tobija a Sanballat najali za odmenu.
Ako Nehemiáš vedel, že tento prorok nebol poslaný Bohom? Ako si to "uvedomil"? Nehemiáš poznal Písmo. Nehemiáš vedel, že Boží zákon hovorí, že do chrámu (do vnútornej časti chrámu, do svätyne) môžu chodiť len kňazi, a to len v určenom čase. Nehemiáš sa pýtal: "Ako môžem vstúpiť do chrámu a zostať nažive, veď v Numeri 18, 7 je napísané a povedané Áronovi: 7 Ty však a s tebou aj tvoji synovia smiete slúžiť ako kňazi vo všetkom, čo súvisí s oltárom a s tým, čo je vnútri za oponou; tam máte konať svoju službu. Kňazský úrad vám dávam ako dar. Keby sa priblížil niekto cudzí, musí zomrieť.“
Nekňazi vstupujú do chrámu pod trestom smrti (Nm 18, 7; porov. Lv 10, 1-2; Nm 1, 53; 3, 38; 4, 15. 19-20 atď.; pozri aj Heb 9, 6-7). Nehemiáš si uvedomoval, že nie je kňaz, a vedel, že ak sa pokúsi vstúpiť do chrámu, Pán ho môže rovno usmrtiť. Aj preto Nehemiáš vedel, že tento prorok nebol poslaný od Boha. Tento prorok radil Nehemiášovi, aby urobil niečo, čo bolo výslovne zakázané Božím slovom.
Ak sa stretnete s nejakým človekom, ktorý sa označuje za proroka a povie slovo, ktoré nazve, že je Božím proroctvom, v rozpore s tým, čo už Boh zjavil, mali by sme byť voči nemu podozrievaví. Ak vám niekto povie, aby ste robili presne to, čo Biblia zakazuje, viete, že nehovorí v mene Boha. Nehemiáš teda počul radu, aby vstúpil do chrámu, a reagoval na ňu na základe toho, čo učí Biblia.
Chceme poznať Božiu vôľu? Spoznajme Bibliu. Na základe Písma posudzujme, čo nám niekto hovorí. Ktovie pod akým vplyvom to hovorí.
Nehemiášova znalosť Písma mu umožňuje rozoznať, čo sa v skutočnosti deje so Šemajom, tento prorok bral peniaze, aby sa postavil proti Bohu a Božiemu dielu. Aj dnes viacero ľudí, o ktorých sme si mysleli, že sú Božími služobníkmi urobili kompromis s pravdou za peniaze. Pozrime sa na odsudzujúce vyhlásenie, ktoré Nehemiáš vyslovuje o Šemaiášovi vo verši 13
13 Bol najatý, aby som dostal strach, urobil to a prehrešil sa. Použili by to na šírenie zlej povesti o mne, aby ma mohli hanobiť.
Nehemiáš nestavia tieto múry len preto, že múry sú dobré. Stavia ich preto, lebo toto je Božie mesto. A na tom záleží, pretože keď sú múry postavené, Boží zákon sa môže presadiť pre dobro Božieho ľudu. Toto všetko je podkopané, ak sa ľudia nesprávajú tak, ako keby verili, že Boh bude prebývať v tomto chráme a meste. Stavajú múry, aby mohli vytvoriť čisté a sväté miesto, kde sa Boh usadí v chráme uprostred nich. Aby sa tak stalo, musia sa správať podľa Božích pokynov. Ak sa budú správať tak, akoby tomu všetkému neverili, stavba múrov je zbytočná. Nedôjde k duchovnej obnove.
Nehemiáš opäť zveril svoju vec Pánovi v modlitbe, ako vidíme vo verši 14.
14 Pamätaj, Bože môj, na Tobiju a Sanballata, na tieto ich skutky aj na prorokyňu Noadju a ostatných prorokov, ktorí ma zastrašovali!“
Tak ako Nehemiáš prosil Pána, aby pamätal na dobro, ktoré vykonal pre Izrael (5,19), tak teraz prosí Pána, aby pamätal na zlo, ktoré nepriatelia vykonali proti Izraelu. Prečo sa Nehemiáš modlil za niečo také? Chce, aby sa na tieto veci pamätalo, pretože verí, že Boh si vyrovná účty. Nehemiáš verí, že nastane súd. Verí, že Boh vykoná spravodlivosť, a chce, aby bola Božia spravodlivosť viditeľná.
Nehemiáš nechce, aby hriech bez pokánia zostal bez odplaty. Chce, aby sa naň pamätalo, aby mohol byť odplatený. Všimnite si tiež, ako Nehemiáš zveril túto záležitosť do Božích rúk. Neplánoval protiútok na svojich nepriateľov. Modlil sa však, aby Boh vykonal spravodlivosť voči jeho nepriateľom a nepriateľom jeho ľudu.
15 Tak boli dvadsiateho piateho elúla hradby dohotovené za päťdesiatdva dní.
S prácami začali približne v auguste a dokončili ich pravdepodobne v septembri alebo októbri. Prešlo päťdesiatdva dní a za ten čas múr obnovili. Môžeme byť skutočne povzbudení, aby sme nepodceňovali to, čo môžeme dosiahnuť, ak nás Boh povolal, ak mu slúžime a ak vytrváme.
16 Keď sa to všetci naši nepriatelia dopočuli a uvideli to všetky okolité pohanské národy, veľmi zmalomyseľneli. Uvedomili si, že toto dielo sa uskutočnilo s pomocou nášho Boha.
Toto je Nehemiášova perspektíva: že Boh celý čas pomáhal dielu. Boh pracoval v prospech ľudu, preto Nehemiáš už v 2,8 vysvetlil, že dobrá ruka jeho Boha bola nad ním. Potom v 2,12 povedal, že Boh mu vložil do srdca, aby to urobil pre Jeruzalem, a v 2,20 povedal ľudu, že Boh nebies im prinesie úspech. Potom v 4,15 povedal, že Boh zmaril plány nepriateľa. V 4,20 povedal ľudu, že Boh bude za nich bojovať. Teraz sa to aj stalo. Múr bol postavený. Dielo bolo vykonané s Božou pomocou.
Nechceme, aby sa svet pozrel na to, čo sme urobili, a povedal si: "To by dokázal každý, kto má finančné prostriedky, trhové znalosti a kultúrny cit." To nechceme. Chceme, aby sa ľudia pozerali na našu cirkev, na naše evanjelizačné úsilie a hovorili: "Iba Boh mohol spojiť týchto ľudí. Poznal som niektorých z týchto ľudí predtým, ako sa obrátili; len Boh ich mohol urobiť takými milujúcimi, akí sú teraz." Chceme, aby sa na nás ľudia pozerali a boli šokovaní, že toľko ľudí s takým rozdielnym pôvodom a záujmami sa miluje tak, ako sa milujeme my. To môže urobiť len Boh. Iba Boh môže spôsobiť skutočné obrátenie. Iba Boh môže ľudí presvedčiť, že Biblia je pravdivá tvárou v tvár lžiam a mýtom kultúry.
17 V týchto dňoch judskí šľachtici popísali mnoho listov a odosielali ich Tobijovi. Tobijove zase dochádzali im.
18 Veď mnohí v Judsku s ním boli spojení prísahou. Bol zaťom Šechanju, Arachovho syna, a jeho syn Jochanán si vzal dcéru Mešulláma, Berechjovho syna.
19 Aj o jeho dobrých vlastnostiach hovorili predo mnou a moje slová donášali jemu. Tobija posielal listy, aby ma zastrašoval.
V Nehemiášovi 2,10 sa píše, že Tobija je amonský sluha. Nie je to Žid; je to nepriateľ Židov. Tobiáš pracoval proti blahobytu a bezpečnosti jeruzalemského ľudu a teraz si s ním šľachtici v Judsku dopisujú. Táto výmena listov je obchodovaním so spravodajskými informáciami. Nehemiáš má do činenia so zradou.
Židia prišli k Nehemiášovi a hovorili o tomto nepriateľovi v dobrom. Napriek tomu, že Tobija robil všetko, čo bolo v jeho silách, aby zabránil presadeniu Božieho zákona v Jeruzaleme tým, že maril obnovu hradieb. Nielenže o ňom hovorili dobre, ale dávali mu správy o tom, čo Nehemiáš povedal. A listy, ktoré mali Nehemiášovi nahnať strach, ukazujú, že Tobija sa nevzdal svojho odporu voči tomu, čo Nehemiáš v Jeruzaleme zamýšľal. Tobija nerobil pokánie za svoj hriech a nepripojil sa k Božiemu projektu, ale zotrvával vo svojom odpore voči nemu. Len zmenil stratégiu, keď sa zo snahy zabrániť stavbe múru preorientoval na snahu zastrašiť Nehemiáša.
Hradby sú síce vybudované, ale ešte stále ostáva problém vo vnútri Božieho ľudu. To je ďalší projekt, ktorý dostáva Nehemiáš od Boha. To, aby sa Boží ľud primkol k Bohu.
Bratia a sestry, Pán Ježiš veľmi dobre vie, že svet a rôzny ľudia na nás budú tlačiť a útočiť pre rôzne dôvody. Ján 16, 33 33 To som vám hovoril nato, aby ste mali vo mne pokoj. Na svete budete mať súženie, ale dúfajte, ja som premohol svet.
Kým sme na svete, budeme mať súženie, obzvlášť vtedy, keď pevne nasledujeme Ježiša Krista. Máme však nádej v Ňom, pretože On premohol svet.
Modlitby
Pieseň 320