3e Advent zondag

Advent  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 2 views

Almost a christian is not at all to be saved

Notes
Transcript

+Paulus getuigt

Het is een slepende zaak om werkelijk niets, als je er menselijk naar kijkt. Valse getuigenissen, leugens, verraad, en zelfs een moordaanslag… Er is genoeg om de tegenpartij van Paulus nu eens de mond te snoeren en deze romeinse staatsburger vrij te laten. In onze dagen had er al een flinke schadevergoeding tegenover gestaan. Hoewel het romeinse rijk toch als een zeer beschaafd rijk gezien werd, zien we de corruptie en belangenverstrengeling duidelijk. De rechtspraak is uiteindelijk enkel maar de verlengde arm van de wetgever. En als de wetgever iets slechts door middel van een wet goedkeurt, is het aan de rechters om dit te handhaven.
“Vrouwe Justitia” wordt vaak afgebeeld met het zwaard in de ene hand, de weegschaal in de andere en ze is geblinddoekt. Die blinddoek symbolisteert dat er niet naar de persoon gekeken moet worden… maar op een webiste van en voor rechters en advocaten vond ik de volgende opmerking:
Bij het bepalen van bijvoorbeeld een straf moet de rechter ook naar de persoon van de verdachte kijken. Daarvoor mag Vrouwe Justitia nu juist niet geblinddoekt zijn…”
Het zou Paulus in ieder geval geholpen hebben als er naar hem en zijn situatie gekeken werd…
Maar lieve broeders en zusters, er spelen andere belangen mee in deze geschiedenis.
Nee niet die van Felix, die van Paulus een mooi geldbedrag wilde hebben ( Act 24:26)
en ook niet die van Festus die de Joden een gunst wilde bewijzen( Act 25:9)
of van Agrippa die zich heerlijk kon vertonen in al zijn pracht en praal ( Acts 25:23)
En zelfs niet die van Paulus. Hij was inmmers slechts een slaaf.
Dat verteld hij zelf keer op keer in zijn brieven aan de medegelovigen: Paulus een “Doulos” van Christus. Het wordt in onze bijbels vertaald met dienstknecht (Rom 1:1 en Tit 1:1) Maar het betekend toch echt slaaf! Toen Paulus tot geloof gekomen was en hij de kosten berekend had nam hij een besluit: 1 Cor 9:19
1 Corinthians 9:19 HSV
Want terwijl ik vrij ben van allen, heb ik mijzelf toch voor allen tot slaaf gemaakt om meer mensen te winnen.
Wie heeft er dan belang bij deze gang van zaken? De Heere God zelf! Had hij het ook niet gezegd tegen Paulus? Zoals je hier in Jeruzalem van mij getuigd hebt moet je ook in Rome getuigen.(Act 23:11)
God heeft deze weg uitgekozen en Paulus berust hierin. Hij heeft er zelfs vrede mee. Hij heeft zichzelf overgegeven aan zijn Heer en als zijn slaaf dient Paulus Hem met vreugde. De weg is niet gemakkelijk, de roeping is zwaar, maar ondanks alles heeft Paulus de kracht gekregen om rustig, en duidelijk te vertellen wat hij gelooft en beleefd. Moet u ook niet aan de woorden van de Heere Jezus denken? Mark 13:9
Mark 13:9 HSV
Past u op uzelf; want ze zullen u overleveren aan raadsvergaderingen, en in de synagogen zult u geslagen worden; en u zult voor stadhouders en koningen geplaatst worden omwille van Mij, tot een getuigenis voor hen.
Zo zien we dat de woorden van de Heere Jezus geen lege woorden waren. En zo mogen we er ook op vertrouwen dat de beloften van de Heere Jezus vaststaan. Hij doet wat Hij beloofd. Ook nu, ook in uw leven…
We hebben dat al eens geleerd helemaal aan het begin van Handelingen. Dat woordje getuigen dat komt van het griekse woord Martus daar hoor je het woord martelaar in…
Een martelaar iemand die kwellingen of martelingen ondergaat of zelfs gedood wordt vanwege zijn geloof…
Paulus gebruikt elke gelegenheid om te getuigen. Zie je wel, hij preekt niet, hij getuigt van wat hem in zijn leven is overkomen.
Preken en getuigen zijn twee verschillende dingen. Geen theologisch verhaal, geen muggenzifterij, maar praktisch: wat heeft de Heere in mijn leven gedaan. Wie is Hij voor mij, Wie is Hij! U en ik wij worden op geroepen om te getuigen. om te vertellen en te laten zien wie de Heere Jezus voor ons is. dat is geen theorie, dat is pure praktijk. Wat mag je er van beleven, wat mag je zeker weten… dat vraagt ook niet om hoogdravende kennis, maar over wat er in je leeft. Dat te vertellen, dat maakt anderen nieuwsgierig.

Aggrippa hoort

We lezen dat Paulus ruimschoots de kans krijgt.Agrippa wist hoe het met de religie van de Joden zat, maar hij stond er bij en keek ernaar. Hij leefde er tussen maar beleefde er niets van in zijn eigen leven. Alle prediking, alle theologische discussies, daar had hij weet van, maar het was nooit tot aan de deur van zijn hart, zijn eigen leven gebracht.
Kennis van geloofszaken is niks. Het maakt je enkel opgeblazen zegt Paulus in 1 Cor 8:1.
Het getuigen van Paulus opent zijn oren als het ware opnieuw… Dit getuigenis in combinatie met wat hij weet over de godsdienst van de Joden klinkt geloofwaardig. Nu hij goed nadenkt en de boodschap aanhoort ziet hij geen reden om dit niet aan te nemen.
Geloof is niet voor onnadenkende mensen. Het is niet voor domme en onwetende mensen. Ten onrechte durven gelovigen er vaak niet voor uit te komen wat ze geloven, omdat ze daarmee dom en onnadenkend lijken te zijn. Wist u dat Harvard; -één van de meest vooraanstaande universiteiten -opgericht is door christenen. Evenals Oxford.
Wat denk u van
Sir Isaak Newton,
Anthonie van Leeuwenhoek,
Herman Boerhaave,
Michael Faraday,
Emil Theodoor Kocher,
Wilhelm Röntgen, allemaal intilligente wetenschappers, sommigen met nobelprijzen. Allemaal overtuigde christenen die Hun Heere Liefhadden.Wetenschappers die hun geloof op een redelijke manier konden verdedigen.
Ik zeg u, geloven is niet voor onnadenkenden, of voor dwaze mensen. Integendeel: God zegt: de dwaas zegt in ZIjn hart; er is geen God.
Nietsche zei het alsvolgt: God is dood, maar waar is Nietsche vandaag aan de dag?
Agrippa, wie is dat eigenlijk?
We kennen zijn vader: Herodes Agrippa de eerste. Hij was de koning die Jacobus doodde, Petrus gevangenzette en vroeg stierf doordat hij op een gruwelijke manier van binnenuit opgegeten werd door de wormen. ( Act 12:1-23 )
De koning die we hier voor ons hebben is de zoon van Herodes Agrippa de 1e. Zijn volledige naam Herodes Agrippa de 2e. De laatste uit de Herodes-Dynastie. Deze man was innig verbonden met de joden en was op zijn minst gedeeltelijk van joodse afkomst. Dat verklaard ook dat hij de wetten en het oude testament zo goed kende…
Hier hoort hij het onmiskenbare getuigenis van Paulus. Zelfs hier voor de zoveelste keer is hij bereid om te getuigen van de hoop die in hem is.

Agrippa besluit

We zien hoe Agrippa steeds ongemakkelijker wordt. Hij is koning, hij zit op de troon. Hij is gewend om te spreken tegen mensen en die voeren dat dan uit. Hij is niet gewend dat mensen tegen hem spreken en dan in beweging moet komen…Die troon is zo comfortabel geworden, hij weet niet beter en wil niet anders. Hij zit op de troon, Hij beslist…
Maar nu is daar Paulus, en die zegt Hem dat er een koning boven hem is, eentje die regeert tot in alle eeuwigheid ja over de grenzen van de dood heen. Herodes was gewend dat regeren tot aan de dood was. Deze Koning der Joden, deze Jezus, regeert over de dood! Daar zit hij dan, die machtige koning, althans zo lijkt het. in werkelijkheid is hij niet zo machtig. De werkelijke macht ligt in handen van de keizer. Hij is de manager, krijgt het vuur aan zijn schenen van twee kanten. van onderen en van bovenen… Hij kan het maar zelden goed doen. En nu wordt ie aangesproken op zijn leven, op zijn geloof, of zijn eeuwigheid. Hoogst ongemakkelijk vind hij het… En nu? wat nu? dat is natuurlijk de grote vraag voor Herodes, maar ook voor ons… Herodes kiest ervoor om zich er met een grapje vanaf te maken. Je wil me wel heel snel bekeren. Bijna…. bijna zou ik christen worden.
Besef goed, Hij wist dat zijn vader gestorven is op de troon, in het harnas. Hij had het verloren van de levende God. Hij moet het geweten hebben: Hebr 10:31
Hebrews 10:31 HSV
Vreselijk is het te vallen in de handen van de levende God.
En toch, nu stond hij zelf voor de keuze. Hij is in ieder geval in aanraking gekomen met het evangelie. Het is hem uitgelegd, daar kan hij niet omheen…
Ik hoor u denken, wat heeft dat nu met mij te maken?
Nou ik hoop dat u terug mag kijken in uw leven en dan mag denken: Wat is God goed geweest voor mij dat ik Hem mag vertrouwen. Dat ik Hem in het geloof mocht aanvaarden.. Dat u het kunt en druft te zeggen: Het is goed met mijn ziel…
Wat is dat een rijkdom!
Maar het kan ook zo maar zijn dat u hier vanmorgen zit en dan u denkt: Nou komt het wel heel dichtbij.
Begrippen als bekeren van mijn zondige daden,
geloven en vertrouwen alleen op Hem en Zijn volbrachte werk aan het kruis van Golgotha
Rusten in Hem
Hem aanvaarden
Heilig leven
Maar in alle eerlijkheid: Nou zit u al uw leven lang in de kerk he? En bent u bijna net zo’n kenner van de bijbelverhalen als Herodes, maar u hebt nog geen besluit genomen om u zelf echt in geloof over te geven? U zit zo lekker op de troon van uw eigen leven. U denkt het allemaal zelf voor het zeggen te hebben, maar uiteindelijk is er altijd een keizer boven u. U bent gewend zelf te besluiten, zelf te regelen, zelf te zorgen…
Maar nu komt het woord tot u: Ik zou wel willen dat u allemaal zoals ik zou zijn, zegt Paulus, uitgezonderd de boeien natuurlijk. Maar dat u allemaal een ontmoeting hebt gehad met Jezus. Dat u allemaal het licht gezien heeft. Dat u allemaal de stem van de Heere Jezus gehoord heeft.
Vandaag komt het erop aan: bijna christen geworden is net niet…
Als je het vliegtuig naar Nederland met 5 minuten mist, was je bijna naar Nederland gegaan, maar uiteindelijk blijf je hier. En als je straks met de kerst weer aan de lotto meedoet en je mist maar 1 nummertje, ben je bijna miljonair maar uiteindelijk heb je niks… Agrippa zei: ik zou bijna christen worden, ga maar weg… daar stopte de hoorzitting.
Vandaag kunt u naar huis gaan en zeggen: Ik zou me bijna overgeven. Ik zou bijna belijdenis willen doen, maar ik wacht toch nog maar even… Mis het niet… Als je afwijst, kan het wel eens te laat zijn.
Vorige week moest ik een man reanimeren: hij kwam in de home om af te kicken, en voordat hij goed en wel clean was, bezweek hij aan een hartstilstand.
Bijna is het helemaal niet… Daarom geef je over aan de heere jezus. Geloof het evangelie en bekeer je, en…wordt geredt.
Amen…
Related Media
See more
Related Sermons
See more