Apoštolský základ

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

1. Privítanie a modlitba

Bratia a sestry, drahí priatelia, Boh je živý Pán a vládne. Prajem nám všetkým Jeho veľké požehnanie, aby sme Ho aj dnes mohli chváliť a lepšie spoznávať zjavenie Jeho vôle.
Vitajte všetci, ktorý ste medzi nami prvý krát alebo prvý krát po dlhšej dobe a samozrejme pozdravujeme aj vás, ktorí nás sledujete online.
Po prečítaní kázňového textu sa budeme modliť.
Skutky 1, 12-26
12 Potom sa vrátili do Jeruzalema z vrchu, ktorý sa volá Olivový a je blízko Jeruzalema, vo vzdialenosti sobotnej cesty.
13 Keď ta prišli, vystúpili do hornej siene, kde sa zdržiavali Peter, Ján, Jakub, Ondrej, Filip, Tomáš, Bartolomej, Matúš, Jakub Alfejov, Šimon Horlivec a Júda Jakubov.
14 Všetci títo jednomyseľne a vytrvalo zotrvávali v modlitbách spolu so ženami, s Máriou, Ježišovou matkou a s jeho bratmi.
15 V tých dňoch uprostred bratov vstal Peter — bol tam zástup asi stodvadsiatich ľudí — a prehovoril:
16 „Muži, bratia! Muselo sa splniť, čo Duch Svätý ústami Dávida predpovedal v Písme o Judášovi, ktorý sa stal vodcom tých, čo zatkli Ježiša.
17 Judáš bol jedným z nás a dostal podiel na tejto službe.
18 Z odmeny za svoju ničomnosť si kúpil pole a zrútiac sa z výšky dolu hlavou ho roztrhlo tak, že sa z neho vyvalili všetky vnútornosti.
19 Dozvedeli sa o tom všetci obyvatelia Jeruzalema. Preto to pole vo svojej reči nazvali Hakeldamach, čo znamená Pole krvi.
20 Veď aj v knihe Žalmov je napísané: Nech jeho príbytok spustne, nech niet nikoho, kto by v ňom býval. A inde: Jeho úrad nech prevezme iný.
21 Preto treba, aby sa niektorý z mužov, ktorí sa s nami schádzali po celý čas, kým Pán Ježiš chodil medzi nami
22 — počnúc Jánovým krstom až do dňa, keď bol spomedzi nás vzatý — spolu s nami stal svedkom o jeho zmŕtvychvstaní.“
23 A tak predstavili dvoch: Jozefa, ktorý sa volal Barsabáš a mal prímenie Justus, a Mateja.
24 Potom sa modlili takto: „Pane, ty poznáš srdcia všetkých ľudí. Ukáž nám, ktorého z týchto dvoch si si vyvolil,
25 aby zaujal miesto v tejto apoštolskej službe, ktorú Judáš opustil, aby odišiel na svoje miesto.“
26 Potom im dali lósy a lós padol na Mateja, ktorý bol pričlenený k jedenástim apoštolom.
Modlitba

2. Pieseň 95 - Blaženka

3. Oznamy - R Hanyus

Besiedka bude - Prosíme rodičov, aby nechávali deti na besiedke a neostávali na besiedke, aby prišli do zhromaždenia.
Dnes o 17:00 - večerné zhromaždenie
Biblická hodina vo štvrtok 8.2. o 18:30 - v čom spočíva múdrosť? Kazateľ 2 kapitola.
10.2. Zborová akadémia - 9:00 test a 9:30 prednáška V. Repaský - misia a evanjelizácia.
11.2. Výročné stretnutie všetkých členov zboru. Počas danej nedele budeme mať spoločný obed, prosím zaregistrujte sa po zhromaždení v hale pri pultíku.
17.2. Sesterské raňajky o 8:30.
18.2. o 15:00 Stretnutie seniorov.
Ďalšie oznamy a pozdravy?

4. Večera Pánova

Pristúpime k prijímaniu chleba a kalicha, ku pamiatke večere Pánovej.
Lukáš 22, 17-20
17 Potom vzal kalich, vzdal vďaku a povedal: „Vezmite a rozdeľte si ho medzi sebou,
18lebo hovorím vám: Odteraz už nebudem piť z plodu viniča, kým nepríde Božie kráľovstvo.“
19 Potom vzal chlieb, vzdal vďaku, lámal ho a dával im, hovoriac: „Toto je moje telo, ktoré sa vydáva za vás. Toto robte na moju pamiatku!“
20 A podobne po večeri vzal kalich a hovoril: „Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás.
- Veríš v Ježiša Krista a si účastníkom na Novej zmluve v Jeho Krvi? Prijmi chlieb a kalich.
Veríš, že Ježiš Kristus je Boží Syn a je tvojím zvrchovaným Pánom? Prijmi chlieb a kalich.
- Veríš, že Ježiš Kristus zomrel za tvoje hriechy ako zástupná obeť a odpustil ti všetky tvoje hriechy? Prijmi chlieb a kalich.
Veríš, že máš spoločenstvo s Kristom v Jeho prítomnosti skrze vieru a že máš spoločenstvo viery so zhromaždenou cirkvou? Prijmi chlieb a kalich.
Si pokrstený?
Priestor na tiché uvažovanie.
Prosím bratov, ktorí budú vysluhovať Večeru Pánovu, aby prišli dopredu.
Niekoľko inštrukcií, prosím kalíšky vrátiť do tácky. Bude tiež možnosť prijímať kalich, prosím, aby sa potom danému bratovi, ktorý pôjde s kalichom, prihlásili tí, ktorí o to majú záujem.
Pri samotnom vysluhovaní:
A.Modlitba vďaky za Chlieb
- Môžeme povstať ku modlitbe vďaky za chlieb. (Starší sa modlia do mikrofónu).
--Prosím brata , aby sa poďakoval za chlieb.
-Môžeme si sadnúť
B. (Mať pripravenú menší tanierik, kde odložím zlomený chlebík a neskôr ho zjem.)
Text pred odovzdaním tácky Mt 26:26 alebo 1Kor 11:23-24
-Zobrať si do ruky 1 tácku s chlebom a čítať 1Kor 11:23-24
23 Veď ja som prijal od Pána to, čo som vám aj odovzdal, že Pán Ježiš v tú noc, keď bol zradený, vzal chlieb
24 a keď vzdal vďaku, lámal ho (ja reálne rozlomím chlieb) a povedal: „Toto je moje telo, ktoré je pre vás. Toto robte na moju pamiatku!“
-Podať tácky starším.
C.Počas rozdávania pieseň. Trochu počkať - 75, 10
D.Dať chlieb aj starším a ja zjem ten na malom tanieriku.
E.Modlitba vďaky za Víno
- Môžeme povstať ku modlitbe vďaky za víno.
--Prosím brata , aby poďakoval za víno na modlitbe. Starší sa modlia do mikrofónu
F.Text pred odovzdaním tácky Mt 26:27-28 alebo 1Kor 11:25-26
-Zobrať si do ruky 1 tácku s vínom a čítať 1Kor 11,25-26
25 Podobne po večeri vzal aj kalich a povedal: „Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi. Toto robte, kedykoľvek ho budete piť, na moju pamiatku!“
26 Kedykoľvek teda jete tento chlieb a pijete z tohto kalicha, zvestujete Pánovu smrť, kým nepríde.
-Podať tácky starším.
G.Pieseň počas rozdávania. 74, 73. Trochu počkať.
H.Dať víno aj starším a potom sebe.

I.Modlitba moja - rovno aj modlitba za zbierku a slovo.

5. Pieseň pri zbierke 67

DETI do BESIEDKY

6. Kázeň - Apoštolský základ

Bratia a sestry, pokračujeme vo vyučovaní o pravde o Duchu Svätom.
V minulom roku sme prešli celú starú zmluvu a evanjeliá, teraz nás čaká kniha skutkov apoštolských. Naučíme sa o Duchu, ale veľa sa naučíme aj o cirkvi.
To, čo musíme vedieť o skutkoch apoštolských je to, že túto knihu napísal nasledovník Ježiša Krista menom Lukáš, ako druhú knihu po evanjeliu Lukáša, pod vedením Ducha Svätého.
Táto zjavená pravda, kniha skutkov apoštolských nie je len vieroučná kniha, je to tiež historická kniha. Je to popis histórie prvej cirkvi, popis života cirkvi v konkrétnom období, popis mocného konania Ducha Svätého v cirkvi a popis šírenia evanjelia v Jeruzaleme, v Samárii až do celého sveta. Môžeme v nej nájsť pravidlá a vierouku, ktoré sa týkajú aj nás dnes, nájdeme príklady správania a života, ale nie všetko, čo je v tej knihe uvedené si môžeme automaticky privlastniť. Stretneme sa s popisom hostórie a popisom rôznych udalostí, ktoré sa stali a nevyplývajú z nich pre nás žiadne záväzné príkazy. Vysvetlím, ako to myslím. Uvediem jeden z mnohých možných príkladov.
Skutky 16, 25-26
25 Okolo polnoci sa Pavol a Sílas modlili, spievali Bohu chválospevy a väzni ich počúvali.
26 Vtom nastalo také silné zemetrasenie, že sa otriasali základy žalára. Všetky dvere sa odrazu otvorili a všetkým sa uvoľnili putá.
Tento text popisuje nádherné Božie konanie a Jeho vernosť v konkrétnej situácii, že keď sa apoštol dostal do väzenia pre evanjelium, Pán konal a vyslobodil ho. To neznamená automaticky pre nás a neučí nás to, že keď sa pre evanjelium možno niekto z nás ocitne vo väzení a bude tam spievať Bohu chvály, hneď musí nastať zemetrasenie a otvoria sa dvere všetkých spoluväzňov a budeme môcť odísť. Možno nepríde žiadne vyslobodenie a možno príde iným spôsobom. Je to konkrétny prípad a príklad, nie pravidlo. Verím, že je nám to jasné. Hovorím o tom preto, lebo ľudia v cirkvi ako takej práve tomuto rozdielu pri skutkoch apoštolských nerozumejú a nesprávne aplikujú.
Pri čítaní skutkov apoštolských musíme byť veľmi múdri a správne rozoznávať, kedy čítame popis histórie, z ktorej môžeme byť radostný a povzbudení a môžeme si vziať príklad alebo ponaučenie a kedy čítame vyslovene vieruku, ktorá platí aj pre nás dnes priamo.
Nájdime si teda spoločne --
Skutky 1, 12-26
12 Potom sa vrátili do Jeruzalema z vrchu, ktorý sa volá Olivový a je blízko Jeruzalema, vo vzdialenosti sobotnej cesty.
Kedy potom? Po akej udalosti sa vrátili do Jeruzalema a vlastne kto sa tam vrátil?
Odpoveď sa nachádza v prvých 11 veršoch. Po Ježišovom utrpení na kríži, po Jeho vzkriesení a potom ako sa zjavoval 40 dní. V tom čase dostali učeníci ešte úžasnú príležitosť a Pán Ježiš ich znova vyučoval a dal im príkazy. Sme v období po tom, ako sa učeníci pýtali, kedy Ježiš nastolí svoje kráľovstvo. Po tom, ako Ježiš zasľúbil zostúpenie Ducha Svätého. Po tom ako Ježiš vystúpil do neba. Po tom, ako boli učeníci poslaní byť svedkami Ježiša Krista po celom svete. Lenže zatiaľ mali čakať v Jeruzaleme na to, že budú pokrstení Duchom Svätým.
Sú to teda učeníci Ježiša Krista, ktorí prišli do Jeruzalema, očakávajú príchod Ducha Svätého. V ďalšom texte sa dozvieme, ako očakávali na krst Duchom a čo robili.
13 Keď ta prišli, vystúpili do hornej siene, kde sa zdržiavali Peter, Ján, Jakub, Ondrej, Filip, Tomáš, Bartolomej, Matúš, Jakub Alfejov, Šimon Horlivec a Júda Jakubov.
14 Všetci títo jednomyseľne a vytrvalo zotrvávali v modlitbách spolu so ženami, s Máriou, Ježišovou matkou a s jeho bratmi.
Máme tu mená 11 učeníkov, prečo nie 12? Pretože Judáš už nebol medzi nimi, niekoľko týždňov predtým spáchal samovraždu. 11 učeníkov sa zdržiavalo v hornej sieni, poschodového domu, možno v tej iste miestnosti, kde slávili veľkonočnú večeru s Ježišom a kde sa im zjavil Ježiš po vzkriesení.
Oveľa dôležitejšie je však to, že všetci učeníci spolu so ženami, s Máriou, Ježišovou matkou a s jeho bratmi jednomyseľne a vytrvalo zostávali v modlitbách. Takto očakávali na príchod Tešiteľa, Ducha Svätého. Nielenže sa modlili, ale modlili sa spolu a neustále, vytrvalo. Nie je to nádherný vzor a príklad spoločnej modlitby? Aj my sa modlíme spoločne, túžime hľadať jednomyseľne Božiu vôľu, spoločne, nie len individuálne.
Boli tam ženy. Pravdepodobne tie, ktoré verne nasledovali a sprevádzali Pána Ježiša v evanjeliách ako Mária Kleofášova, Salome a Mária Magdaléna. Bola tam aj Mária, Ježišova matka. Toto je posledná zmienka o Márii v Písme.
Boli tam aj Ježišovi bratia. Ježiš mal bratov? Áno mal. V Markovom evanjeliu 6, 3 sa dozvedáme mená Ježišových bratov Jakub, Jozes, Júda a Šimon. A čo vieme o Jeho bratoch? Už v 7. kapitole Jánovho evanjelia, v piatom verši je uvedené, že neverili, že Ježiš je Mesiáš a Boží Syn. Lenže Jakubovi, bratovi Pána Ježiša, sa osobne zjavil Ježiš po vzkriesení o tom je napísané v 1 Kor 15, 7. Zjavil sa apoštolom, a to opakovane. A zjavil sa aj päťsto ľuďom v Galilei.
Ježišovo zjavenie Jakubovi po zmŕtvychvstaní bolo pravdepodobne tým, čo Jakuba priviedlo k viere a následne aj k obráteniu jeho ďalších bratov.
Teraz už všetci títo spolu veria v Ježiša Krista, modlia sa k Nemu a očakávajú naplnenie Jeho zasľúbenia Ducha Svätého. Robili aj niečo iné.
15 V tých dňoch uprostred bratov vstal Peter — bol tam zástup asi stodvadsiatich ľudí — a prehovoril:
Práve v tomto období, medzi Kristovým nanebovskúpením a zoslaním Ducha, keď sa pravidelne spolu jednomyselne modlili a stretávali, sa postavil Peter a prehovoril. Bolo ich spolu 120 ľudí, veriacich v Krista. Všetci boli zhromaždení na jednom mieste, hovorí 2. kapitola, 1. verš.
Malý začiatok, však? 120, možno je nás tu dnes toľko alebo aj viac. Áno možno si povieme, že ich bolo málo, ale v spojení s vierou a poslaním Ježiša Krista a mocou Ducha Svätého týchto 120 ľudí Pán Ježiš použil na spásu najprv tisícov a neskôr miliónov. Koniec koncov aj na našu spásu.
16 „Muži, bratia! Muselo sa splniť, čo Duch Svätý ústami Dávida predpovedal v Písme o Judášovi, ktorý sa stal vodcom tých, čo zatkli Ježiša.
17 Judáš bol jedným z nás a dostal podiel na tejto službe.
18 Z odmeny za svoju ničomnosť si kúpil pole a zrútiac sa z výšky dolu hlavou ho roztrhlo tak, že sa z neho vyvalili všetky vnútornosti.
19 Dozvedeli sa o tom všetci obyvatelia Jeruzalema. Preto to pole vo svojej reči nazvali Hakeldamach, čo znamená Pole krvi.
Bratia a sestry, čo teda robili učeníci okrem modlitieb? Zaoberali sa Písmom a jeho aplikáciou. Porozumeli, že Duch Svätý pôsobil aj predtým. Pôsobil cez prorokov a tiež kráľa Dávida, aby inšpiroval spísanie svätého Písma, ktoré sa naplnilo za ich života a ešte sa malo naplniť mnoho ďalších právd a zasľúbení. Peter teda hovorí, "Bolo nutné, aby sa naplnilo Písmo" (v. 16). Oni sú tí, ktorí majú toto Písmo naplniť.
Potom sa Peter odvoláva na Písmo ako na to, čo "Duch Svätý ústami Dávida predpovedal o Judášovi" (v. 16). Tento výrok zdôrazňuje inšpiráciu Písma. Boh ho povedal prostredníctvom ľudského autora (porov. 2 Tim 3, 16 - 17; 2 Pt 1, 20 - 21). Boh, Duch Svätý, predpovedal ústami Dávida v Písme. Toto je úžasná správa o napísanom Božom slove. Dávid písal pod vedením Ducha Božieho. Už vtedy hovoril a predpovedal o Judášovi. Teraz sa to malo naplniť v ich živote. Písmo je Božie slovo a presne takto je živé a aktívne v našom živote.
Príkazy alebo zasľúbenia Božieho slova, ktoré zapísali verní ľudia pod pôsobením Ducha Svätého, čakajú na to, aby sme ich čítali a aby sa splnili v našom živote, pretože je nutné, aby sa naplnilo Písmo. Od 20. verša uvidíme, aké Písmo opisuje Peter, ale najprv ešte k Judášovi, ktorému sa venuje od verša 17.
Čo urobil Judáš, keď zradil Ježiša? Dostal svojich 30 strieborných, ako hovorí Matúš 27, vrátil sa k izraelským vodcom a čo urobil? Hodil ich na zem. Pokúsil sa ich vrátiť. Vodcovia vzali peniaze a kúpili pole.
Judáš teda kúpil pole prostredníctvom nich. Pole, ktoré sa použilo na pochovávanie cudzincov, kúpené za peniaze zrady sa stalo miestom, kde sa pokúsil obesiť. Uzol nevydržal, alebo sa pretrhlo lano, alebo sa zlomil konár, a on spadol a roztrhol sa a všetky jeho vnútornosti vyšli von. Toto je kúpa poľa krvi, Hakeldamach. Peter si uvedomil, že teraz je potrebné zaňho nájsť náhradu.
Pozor však, uvedomme si, že ten, ktorý o tom hovorí, sám zradil a zaprel Krista 3 krát pred Jeho ukrižovaním. On horko zaplakal a ľutoval svoje hriechy proti Kristovi. On sa nezabil, ale šiel za ostatnými, ktorí tiež nechali Krista samotného. Čakal s ostatnými a na tretí deň po Kristovej smrti uvidel Ježiša vzkrieseného a neskôr dostal ubezpečenie o odpustení hriechov a dostal úžasnú úlohu v Božom pláne spásy.
Urobím malú odbočku. Ak je tu niekto, kto už rozmýšľal o samovražde, alebo dokonca rozmýšľa, musíte vedieť, že to nie je Božia vôľa. Raz nastane čas kedy odtiaľto odídeme, či už pri Kristovom príchode alebo keď Pán rozhodne ukončiť cestu nášho smrteľného tela. Nehrešme takto proti Bohu, že by sme zobrali život do vlastných rúk.
To, že ešte žijeme znamená jednu dôležitú vec, Pán má s tebou a s nami svoj úžasný plán, aj keď ti to teraz pripadá tak, akoby sa rúcal celý svet. Možno sa ten svet musí zrúcať, aby ti Pán ukázal nový život na tomto svete, Jeho život, večný život.
Možno uvažuješ o samovražde, ale dnes si na tomto mieste alebo nás počúvaš a pozeráš online, a to znamená len jednu jedinú vec, pretože nič nie je náhoda. Si tu preto, lebo ťa Boh miluje a chce ťa zachrániť pred skutočným peklom. To, čo tu na zemi prežívame nie je ani zlomok z toho, čo bude v pekle. Pán Ježiš má pre teba oveľa lepšie miesto, nebo, večnú radosť v Jeho prítomnosti. Pán Ježiš videl tú našu chaotickú, pokrivenú a hriešnu zem, videl a vidí nás, mňa aj teba, ako tápame a nie sme schopní sa zachrániť. Videl, že je ľudstvo hriešne, pokazené a vzdialené od Boha, vo vzbure. Preto prišiel On, aby nám ukázal kráľovstvo, z ktorého je On. Tam nie je žiadne sklamanie a chaos, tam sa už nič nerúca. Bol ukrižovaný, ale vstal z mŕtvych a teraz sedí po pravici moci vo svojom kráľovstve. Takto nám umožnil spasenie.
Možno sa pýtaš, ale prečo nezmenil túto zem a prečo je všade toľko utrpenia, prečo trpím ja, prečo sa mne všetko rozpadá? Zem a ľudstvo trpí, pretože radšej poslúchame diabla ako Boha, ale Boh dá tomu koniec. Táto zem a ľudstvo skončí. Boh stvorí novú zem. Dnes však volá ľudí, aby sa už teraz stali občanmi Jeho kráľovstva a novej zeme, ktorú stvorí. Do nej sa však nič hriešne nedostane. Preto potrebujeme, aby nás Kristus očistil. Boh dáva nádej a dáva večný život.
Volá ťa, aby si v Neho uveril, volaj k Nemu o odpustenie hriechov, pretože si hriešny, ako aj my všetci ľudia a potrebujeme spasiteľa, ver, že Boh je živý Pán a že Ježiš Kristus je Boží Syn, ktorý za teba zomrel, aby si nemusel zomierať, ale mal život večný. Keď v Neho uveríš, to, čo ťa teraz trápi, raz na 100% pominie. Aj môj svet sa rozpadol v roku 2016, bol som smutný a sklamaný, moje predstavy sa nenaplnili. Lenže Pán Ježiš sa ma ujal a nasledovné roky sa stali tými najkrajšími v mojom živote. Ako to viem, že na 100% raz pominie to, čo ťa teraz trápi, keď uveríš v Pána Ježiša? Dovoľ mi predstaviť ti nové nebo a novú zem, to, čo čaká každého pravého veriaceho v Ježiša Krista.
Zjavenie 21, 1-8
1 Videl som nové nebo a novú zem, lebo prvé nebo a prvá zem sa pominuli a ani mora už niet. 2 A videl som, ako z neba od Boha zostupuje sväté mesto, nový Jeruzalem, pripravené ako nevesta ozdobená pre svojho ženícha. 3 Od trónu som počul mohutný hlas: „Pozri, Boží stánok medzi ľuďmi. Boh bude s nimi prebývať a oni budú jeho ľudom; on sám, ich Boh, bude s nimi. 4 Zotrie im z očí každú slzu a smrť už viac nebude, ani smútok, ani nárek, ani bolesť už nebude, lebo čo bolo skôr, sa pominulo.“5 A ten, čo sedel na tróne, povedal: „Hľa, všetko tvorím nové.“ A dodal: „Napíš, že tieto slová sú verné a pravdivé.“ 6 A povedal mi: „Už sa vyplnili! Ja som Alfa i Omega, počiatok i koniec. Smädnému dám zadarmo z prameňa vody života. 7 Kto zvíťazí, zdedí toto všetko; ja mu budem Bohom a on mi bude synom. 8 Ale zbabelci, neveriaci, nemravníci, vrahovia, smilníci, čarodejníci, modloslužobníci a všetci luhári budú mať podiel v ohnivom jazere, horiacom sírou; to je tá druhá smrť.“
Tam nevedie cesta cez samovraždu. Poď tam, tam sa stretnime spolu s naším stvoriteľom. Uver v Ježiša, slúž mu víťazne a počkaj, kedy nás On sám odvolá. Opakujem, čítali sme to pred chvíľou- tam sa nič nečisté nedostane, žiaden hriech. Koho však očistí Pán Ježiš, ten je očistený, to je naša jediná nádej, ako sa tam môžeme dostať. Tam budeme naveky s Bohom, pretože On je zdrojom nového života. Toto je naše svedectvo, tých ktorí sme tu veriaci. Sme očistení od hriechu. Nebudem len všeobcený, ja som očistený a budem tam na 100%. Chceš mať takúto istotu aj ty? Po zhromaždení pokojne prídi zamnou. Nebuď teda neveriaci, nebuď zbabelec, ale Božie dieťa a víťaz. Teraz nariekaš a máš bolesť, ale tam už nič také nebude. Nevedie tam cesta cez samovraždu.
Je iba jedna cesta, Ježiš Kristus. Iba viera v Neho ťa tam dostane. Tam budeme s naším nebeským Otcom. Tam budeme prežívať tú Otcovu najväčšiu lásku. Všetci sme Krista zradili naším hriechom, tak ako aj Peter. Počkajme na Pánov čas, kedy on rozhodne o našom konci na tomto svete. Radšej si vezmime príklad z Petra, ktorý nad svojím hriechom horko zaplakal, ľutoval, ale potom šiel za ostatnými, s ktorými spolu videl vzkrieseného a živého Pána Pánov, ktorému uveril a ktorý mu dal úlohu ísť do sveta a niesť dobrú zvesť o spáse v Kristovi. Pán Ježiš dáva zmysel a poslanie každému, kto v Neho uverí, každému očistenému od smrti a hriechov.
Vráťme sa späť k textu zo Skutkov 1.
20 Veď aj v knihe Žalmov je napísané: Nech jeho príbytok spustne, nech niet nikoho, kto by v ňom býval. A inde: Jeho úrad nech prevezme iný.
Vidíme dve proroctvá. Prvé, Žalm 69,25, predpovedá, že Judášovo miesto bude opustené; "jeho usadlosť" - jeho miesto - "nech spustne". A potom jeho druhé proroctvo, Žalm 109, 8: "Jeho úrad nech prevezme iný. " Pri slove úrad je v pôvodine použité slovo episkopén, jeho biskupský úrad.
Písmo to predpovedalo dávno a Pán Ježiš tiež vedel, kto je zradcom. To nás vedie k Jánovi 6, koniec kapitoly: "Či som si vás, dvanástich, nevyvolil sám, a predsa je jeden z vás diabol?" Myslel tým Judáša, syna Šimona Iškariotského, lebo on, jeden z Dvanástich, ho mal zradiť." To všetko bolo predpovedané. Ježiš to vedel. Vedel, že je to diabol. Vedel, že je to zradca. Vedel, že nie je pravý veriaci.
21 Preto treba, aby sa niektorý z mužov, ktorí sa s nami schádzali po celý čas, kým Pán Ježiš chodil medzi nami
22 — počnúc Jánovým krstom až do dňa, keď bol spomedzi nás vzatý — spolu s nami stal svedkom o jeho zmŕtvychvstaní.“
Božie slovo sa musí naplniť a preto musí Judášov úrad prevziať niekto iný. Musí to byť niekto, kto splní uvedené podmienky. Vo veršoch 21-22 Peter uviedol podmienky pre Judášovho nástupcu. Musel to byť človek, ktorý bol svedkom celej Ježišovej služby od jeho krstu Jánom až po nanebovstúpenie. Predovšetkým musel byť svedkom o Ježišovom vzkriesení. Tu máme základné chápanie úlohy apoštolov v Skutkoch apoštolov. Boli predovšetkým "svedkami" Ježiša, očitými svedkami, ktorí sa mohli podeliť o jeho učenie a potvrdiť jeho vzkriesenie a nanebovstúpenie.
23 A tak predstavili dvoch: Jozefa, ktorý sa volal Barsabáš a mal prímenie Justus, a Mateja.
24 Potom sa modlili takto: „Pane, ty poznáš srdcia všetkých ľudí. Ukáž nám, ktorého z týchto dvoch si si vyvolil,
25 aby zaujal miesto v tejto apoštolskej službe, ktorú Judáš opustil, aby odišiel na svoje miesto.“
26 Potom im dali lósy a lós padol na Mateja, ktorý bol pričlenený k jedenástim apoštolom.
Predstavili teda dvoch mužov, ktorý spĺňali podmienky: "Jozefa, zvaného Barsabáš" - "nazývaného tiež Justus, a muža menom Matej alebo Matatiáš". Najprv odovzdali voľbu do Božích rúk. "A tak sa modlili." Pane, ty poznáš srdcia všetkých ľudí. Ukáž nám, ktorého z týchto dvoch si si vyvolil,
25 aby zaujal miesto v tejto apoštolskej službe, ktorú Judáš opustil, aby odišiel na svoje miesto.“
Nemodlia sa, ktoré majú vybrať, ale ktorého si Boh vyvolil.
Ako sa zrealizovala voľba? Použili známy židovský starozákonný vzor: lós, pomocou, ktorého Pán veľakrát ukázal na konkrétnu vyvolenú osobu. Lós bol buď kamienok alebo palička, ktorá sa hádzala. Popisuje to príslovie 16, 33 33 Lós sa síce hádže do náprsného vrecka, každé rozhodnutie je však od Hospodina.
Zdá sa to, ako náhodná vec, ale rozhodnutie je nakoniec Božie. Požiadali Pána, aby mal celú záležitosť pod kontrolou a verili v Jeho rozhodnutie. Lós padol na Mateja. Mimochodom, Jozef Barsabáš sa nedožadoval opätovného hodenia Lósu. Neodišiel zo skupiny, aby sa pridal k skupine niekoho iného. Prijal Božiu voľbu. Nikto toto rozhodnutie v skutkoch apoštolských alebo v listoch nekritizoval. Toto bol jeden zo spôsobov, ktorým Boh v minulosti zjavil svoju vôľu. Toto je však posledná zmienka o rozhodovaní pomocou Lósu. Pretože následne od druhej kapitoly prichádza Duch Svätý, vzniká cirkev, Boží chrám vo veriacich a naskôr bolo dokončené celé Písmo a lós už nie je potrebný na rozhodovanie o Božej vôli.

Záver

Bratia a sestry, prechádzame k záveru. Prečo sme prechádzali spolu týmto textom? Tých dôvodov je samozrejme viac, ale jeden z nich je to, že nám Boh odhaľuje, čo je cirkev a kto je cirkev. Postupne od prvej kapitoly nám ukazuje na pôvodcu Pána Ježiša, ktorý si vyvolil a ustanovil apoštolov, svojich vyslancov. On ich všetkému naučil, dal im príkazy. Už sú spolu všetci, ako majú byť a teraz čakajú na krst Duchom Svätým. Pre nás je to dôležité, pretože si môžeme uvedomiť základy cirkvi a autoritu cirkvi. Presne o tom nám Pán zjavil slovo v liste Efezským 2, 18-22.
Efezským 2, 18-22
18 Veď skrze neho (skrze Pána Ježiša) máme v jednom Duchu obaja (kresťania zo židov aj pohanov) prístup k Otcovi.
19 A tak teda už nie ste cudzinci a prisťahovalci, ale ste spoluobčania svätých a členovia Božej rodiny.
20 Ste vybudovaní na základe apoštolov a prorokov, pričom uholným kameňom je Ježiš Kristus.
21 V ňom celá stavba pevne pospájaná rastie vo svätý chrám v Pánovi;
22 v ňom ste aj vy spoločne budovaní na Boží príbytok v Duchu.
Bratia a sestry, toto je nádherné zhrnutie. V skutkoch apoštolov hovoríme o vzniku úžasného základu cirkvi, aj nášho základu. Na čom sme vybudovaní. V skutkoch 1 sa táto budova - chrám Ducha - začína pomaly budovať, máme základ a uholný kameň, to je prvá kapitola.
Zjavená pravda v liste efezským nám nádherne ukazuje cirkev je rodina, Božia rodina. Ako to, že sme jedna rodina? Skrze vieru v Krista a že sme spojení jedným Duchom, máme prístup k Otcovi, máme toho istého Otca v nebesiach. Pavol to práve zdôraznil v 2,18. Máme prístup k "Otcovi".
Cirkev nie je hotel alebo reštaurácia, ktoré občas navštívime a zaplatíme si nejakú službu alebo miesto, kde len očakávame, že nás dobre obslúžia. Toto je moja rodina, ktorej som súčasťou. Niektorí ľudia sú veriaci roky a ešte stále čakajú, ako ich kto obslúži, ale veriaci ľudia, ktorí sú veriaci roky majú už dávno vedieť, že v prvom rade to oni majú slúžiť druhým a slúžiť a uctievať Boha v spoločenstve rodiny Božej.
Ďalej nám Pán zjavuje, že táto rodina Božia je Boží príbytok, Boží chrám. Základom sú apoštoli a proroci a uholným kameňom je Ježiš Kristus. Už rozumieme, že v skutkoch 1 sú postavené základy? Sme vybudovaní na základe učenia apoštolov a prorokov, ktorých poveril Boh. A teda Písmo, alebo ich učenie je inšpirované Duchom Svätým. Pričom posledným apoštolom bol Pavol, o čom je napísané v 1 Kor 15 (8). Nezakladajme si teda na kadejakých kazateľoch, učiteľoch alebo takzvaných novodobých apoštoloch alebo apoštolkách. Zakladajme si na učení apoštolov, čomu sa venovala prvá cirkev. Zakladajme si na učení Písma.
To je základ, ktorý je dôležitý pre stavbu, ale pre stavbu je oveľa dôležitejší uholný kameň, Ježiš Kristus. V ňom je celá stavba pevne pospájaná a rastie vo svätý chrám v Pánovi. Je to živá stavba, ktorá rastie, Pán ju buduje. Prečo je táto stavba Božím chrámom? Pretože v nej prebýva Boh. Prebýva v nej Duch Svätý. Je to živá stavba, živá rodina, živé spoločenstvo veriacich.
Prosím, počas chvíľ, kedy máte čas na uvažovanie, doma alebo na prechádzke alebo hocikde inde, premýšľajte čo to znamená, že ste súčasťou Božej rodiny a čo to znamená, že ste súčasťou Božieho chrámu alebo že ste Božím chrámom. Lebo tieto dva obrazy sú dosť odlišné, ale sú v texte spomenuté hneď za sebou. Prečo je to tak? Domáca úloha, uvažujme o tom.
Uvažovanie

7. Záverečná pieseň 79, prvé dva verše - Blaženka

8. Požehnanie - Andrej

Milosť Pána Ježiša Krista, láska Božia a spoločenstvo Svätého Ducha nech sú so všetkými vami, Amen!

9. 79, posledný, tretí verš - Blaženka

Related Media
See more
Related Sermons
See more