Help! Hoe kan ik vergeven!

Help!  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 2 views
Notes
Transcript

Inleiding

Corrie ten boom kampbewaarder

Welzalig is hij van wie de overtreding vergeven,

van wie de zonde bedekt is.

Gods voorwaarde voor vergeving:
We moeten bij hem komen en ons bekeren:
Efeze 4:32
32 maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en qvergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft.

Colossians 3:13

13 Verdraag elkaar ten vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen.

13 lEn Hij heeft u, toen u dood was in de overtredingen en het onbesneden zijn* van uw vlees, samen met Hem levend gemaakt door u al uw overtredingen te vergeven,

14 en het handschrift dat tegen ons getuigde, uit te wissen. Dit handschrift was met zijn bepalingen tegen ons gericht, en Hij heeft dat uit het midden weggenomen door het aan het kruis te nagelen.

Als je reeds Christen bent en je zondigt:
1 John 2:1 HSV
Mijn kinderen, ik schrijf u deze dingen, opdat u niet zondigt. En als iemand gezondigd heeft: wij hebben een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige.
1 John 1:9 HSV
Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.
Als God je in Jezus Christus vergeven heeft, wordt het ook tijd om jezelf te vergeven. En dankbaar te leven uit die vergeving.
God haalt het nooit meer op.
Hebrews 8:12 HSV
Want Ik zal wat hun ongerechtigheden betreft genadig zijn en aan hun zonden en hun wetteloos gedrag beslist niet meer denken.
Hebrews 10:17 HSV
en aan hun zonden en hun wetteloze daden zal Ik beslist niet meer denken.
Psalm 103:12 HSV
Zo ver het oosten is van het westen, zo ver heeft Hij onze overtredingen van ons gedaan.
Micha 7:19 beschrijft dat God alle zonden in de diepte van de zee gooit.

Wat is vergeven

God vergaf ons dat wil zeggen door het offer van zijn zoon is de eis van Gods wet op de zonde vervult en de schuld aan het kruis veroordeeld.
U en ik staan door het geloof in Jezus rechtvaardig voor God.
U heeft u vergeven en vergeeft u opnieuw wanneer u zondigt. En dit betekend: HIj heeft het alles weggedaan.
Vergeven betekend voor de gelovige: Je geeft wat je is misdaan, aangedaan aan een ander: Je geeft het aan de Here God. eigenlijk is vergeven weggeven.
Romans 12:19 HSV
Wreek uzelf niet, geliefden, maar laat ruimte voor de toorn, want er staat geschreven: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, zegt de Heere.
Hebrews 10:30 HSV
Wij kennen immers Hem Die gezegd heeft: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, spreekt de Heere. En verder: De Heere zal Zijn volk oordelen.
Vergeven betekend ver of overgeven
1 Peter 2:23 HSV
Die, toen Hij uitgescholden werd, niet terugschold, en toen Hij leed, niet dreigde, maar het overgaf aan Hem Die rechtvaardig oordeelt;

Waarom vergeven

Vergeven brengt
- geloof het of niet- heling en genezing in gebroken situaties.
Innerlijke vrede
persoonlijke groei
Maar het is ook een goddelijk bevel
laten we lezen: Matt 6:9-14
Matthew 6:9–14 HSV
Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood. En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven. En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen. Want als u de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader u ook vergeven.
Hoe vaak:tot 70 maal 7 maal dat is oneindig.
Related Media
See more
Related Sermons
See more