Wat verlies je als je gevonden wordt?
Verlieservaringen • Sermon • Submitted • Presented
0 ratings
· 5 viewsNotes
Transcript
Inleiding
Geliefde gemeente van Jezus Christus,
Het verhaal van Abraham en Isaak, zoals het wordt beschreven in Genesis 22 staat bekend als een van de meest aangrijpende en raadselachtige passages in de Bijbel. Het verhaal begint met een schokkende mysterieuze opdracht. God zegt; “Neem je zoon, je enige zoon Isaak, die je liefhebt, en ga naar het land Moria. Offer hem daar als een brandoffer op een van de bergen die Ik je zal wijzen” (Genesis 22:2).
Velen van u zullen zich bij het lezen van deze passage hebben afgevraagd hoe God uitgerekend dit aan Abraham en Sara kon vragen. Welke God vraagt nou aan een ouder om zijn of haar kind te offeren? Stel dat u op een dag heel duidelijk de stem van God hoort en Hij vraagt u uw dierbaarste bezit op te offeren, te verliezen, wat zou u dan doen?
Het verhaal over de beproeving van Abraham is een verhaal dat vragen oproept. Vragen over geloven en overgave, over gehoorzaamheid en vertrouwen en vragen over God zelf. Hoe kunnen we anders begrijpen dat God van Abraham vraagt om zijn enige zoon, zijn langverwachte geliefde zoon, te offeren?
Misschien door op een andere manier naar het verhaal te kijken.
Abraham neemt zijn zoon, reist drie dagen, beklimt de berg, maakt het hout gereed, bindt zijn zoon vast, pakt zijn mes en heft zijn hand op. Dan wordt er een stem uit de hemel vernomen.: "Raak de jongen niet aan, doe hem niets" (22:12). De beproeving is voorbij. Isaac leeft. Jonathan Sacks (God bewaar zijn ziel) stelt in zijn uitleg over Genesis de volgende vragen; Waarom al deze beloften en teleurstellingen? Waarom de hoop zo vaak wekken, maar niet vervullen? Waarom het lange wachten? Waarom Ismaël? Waarom moest hij worden vastgebonden? Waarom Abraham en Sarah kwellen met de gedachte dat hun zoon, op wie zij zo lang hebben gewacht, binnenkort gaat sterven? Van geslacht op geslacht zijn er veel antwoorden gegeven, maar één overstijgt alle anderen. We koesteren waar we op wachten en wat we het meest dreigende te verliezen.