Bucură-te de prezența Domnului

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 20 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Text: ;

Psalmul 23 și 24 pot fi citiți împreună ca psalmi ai călăuzirii Domnului în viață și ca psalmi ai victoriei și ai finalului fericit împreună cu Dumnezeu.

A. Păstorire și găzduirea Domnului (Psă. 23)

Puține rugăciuni sunt atât de puternice și atât de des folosite în viață, cum este Psalmul 23. Psalmul acesta folosește două imagini importante, imaginea lui Dumnezeu ca păstor și imaginea lui ca gazdă.

Două imagini: Dumnezeu ca păstor și Dumnezeu ca gazdă

Dumnezeu păstorul în două ipostaze: Dă hrană și călăuzește pe drum.

Imaginea păstorului are, de fapt, două ipostaze: păstorul care dă hrană și pază și păstorul care călăuzește pe drum.

Dumnezeu Gazda: Invitația la masă și părtășia unei vieți și toată veșnicia cu El.

De asemenea, imaginea gazdei începe cu o invitație la masă și sfârșește cu o găzduire pentru toată viața și toată veșnicia.

Ce atitudine să am pentru prezența Domnului în viața mea? De bucurie.

Cum să mă bucur de prezența Domnului în viața mea?
Psalmul ne propune două răspunsuri de bază: Bucură-te de prezența Domnului pentru că El este păstorul cel bun, și Bucură-te de prezența Domnului pentru că el este gazda ideală și esențială pentru viața ta.

Bucură-te pentru că El este păstorul cel bun (23:1-4):

:
-El păstorește sufletul meu
-El nu renunță la tine pentru că a pus pecetea Duhului Sfânt peste tine
-El știe nevoile tale și asigură cât îți trebuie
-El asigură hrana spirituală și refacerea sufletească
-El ne călăuzește pe drumuri drepte (Legea Domnului)
-El este cu noi și în situații care te aduc aproape de moarte
-El te călăuzește și te disciplinează (toiagul)
El păstorește sufletul tău, El nu renunță la tine pentru că a pus pecetea Duhului Sfânt peste tine, ca nimeni să nu se atingă de tine până în ziua mântuirii depline. El știe nevoile tale și asigură ce îți trebuie ca să poți trăi – prin muncă poți atinge tot ce este necesar și chiar mai mult (nu vei duce lipsă de nimic). El asigură hrană spirituală și refacerea sufletească (a inspirat Biblia, l-a trimis pe Hristos, ne vorbește și te încurajează prin Biserică - ne paște în pășuni verzi, ne duce la ape de odihnă). El ne călăuzește pe drumuri drepte. Legea Domnului reprezintă, în gândirea VT, cărările vieții, cărările drepte. Dumnezeu ne călăuzește pe aceste cărări și ne dă călăuzește din cauza Numelui Său, din cauza principiilor Lui, din cauza sfințeniei Lui, din cauza deciziilor Lui veșnice. În același timp, este o bucurie să știi că în încercări dificile, când treci aproape de amenințările morții, Domnul este cu tine și poți să nu te temi. Toiagul – arată conducerea, iar nuiaua – arată disciplina. Deci, în încercări conducerea Domnului și disciplinarea Lui ne însoțește ca să ieșim mai tari, nu mai slabi, mai vii și puternici, nu morți.
Hebrews 13:20 BDC
Dumnezeul păcii, care, prin sângele legământului celui veşnic, a sculat din morţi pe Domnul nostru Isus, marele Păstor al oilor, *Rom. 15:33; 1Thes. 5:23. **Acts 2:24, 32; Rom. 4:24; Rom. 8:11; 1Cor. 6:14; 1Cor. 15:15; 2Cor. 4:14; Gal. 1:1; Col. 2:12; 1Thes. 1:10; 1Pet. 1:21. †Isa. 40:11; Ezek. 34:23; Ezek. 37:24; John 10:11, 14; 1Pet. 2:25; 1Pet. 5:4. ††Zech. 9:11; Heb. 10:29
Heb 13:20

Bucură-te pentru că El este gazda cea bună (23:5-6).

Tovarăș bun de călătorie

Un prieten bun

O gazdă excelentă: -chiar dacă suntem înconjurați de vrăjmași;

-o masă îmbelșugată

-O bucurie și fericire veșnică la masă;

-O invitație la a locui o eternitate în Casa Lui

Domnul nu este doar un păstor bun (Marele Păstor, Evrei 13:20), ci este și un tovarăș bun, un prieten bun, EL este gazda vieții noastre. De aceea, este extraordinar de benefic că David surprinde acest aspect. Domnul ne invită la masa Sa. El se îngrijește, dacă suntem ai Săi, să stăm la masa vieții împreună cu El, chiar dacă suntem înconjurați de vrăjmași. Masa Lui este îmbelșugată și este plină de bucurie (paharul este plin de se revarsă). Bucuria, fericirea, sunt de durată la masa Domnului. De fapt, nu doar la masă ne invită Domnul, ca o gazdă bună ce este, ci ne invită la a locui cu EL, în Casa Sa, toată viața, toată veșnicia.

B. Caută părtășia Domnului dincolo de lumea actuală ()

Subiectul omului după voia lui Dumnezeu, care a mai fost întâlnit și în alți psalmi (, de exemplu) se află chiar la începutul psalmului. Cine dorește să se bucure de ziua victoriei lui Dumnezeu (6-10), trebuie mai întâi să caute o viață după voia lui Dumnezeu (1-5).

Cum să cauți părtășia lui Dumnezeu dincolo de lumea asta?

Direcțiile psalmului sunt clare.

1. Recunoaște măreția Lui de la creație, până la legile morale și la mântuirea din păcat, prin jertfa lui Hristos.

2. Caută ascultarea de Dumnezeu în mod practic.

3. Toată Scriptura este de învățătură.

Noi nu mai trăim sub regimul legământului de pe Sinai, legământul Legii, ci sub legământul lui Hristos, prin Cruce și prin har.

În acest nou legământ, Duhul Sfânt ne-a dat o nouă viață spirituală (nașterea din nou), și ne ajută să înțelegem esența caracterului lui Dumnezeu și să trăim frumos, curat, în sfințenie – după cum este expresia biblică.

Psalmul atrage atenția asupra pregătirii noastre pentru a avea acces la Locuința Eternă a lui Dumnezeu prin nevinovăției (faptelor), asupra inimii (gândurilor și planurilor), asupra responsabilității asumate (jurămintelor).

Aceștia vor avea parte de binecuvântarea Domnului, de starea după voia lui (adică, starea de iertare și curățire, de înnoire în neprihănire, prin Hristos), de mântuirea și moștenirea cerească, de prietenia cu Dumnezeu (vor fi în prezența feței Lui).

Victoria Domnului este a celor care merg împreună cu El.

Porțile veșnice se ridică, se deschid doar pentru Împăratul Hristos.

Hebrews 2:11 BDC
Căci Cel ce sfinţeşte şi cei ce sunt sfinţiţi sunt dintr-unul. De aceea, Lui nu-I este ruşine să-i numească „fraţi” *Heb. 10:10, 14. **Acts 17:26. †Mat. 28:10; John 20:17; Rom. 8:29
Ephesians 2:6 BDC
El ne-a înviat împreună şi ne-a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Hristos Isus, *Eph. 1:20
Eph 2:
Gloria este a lui. El vine însoțit de oștirile de îngeri și de mulțimea oamenilor răscumpărați, pe care îi numește frați (Evrei 2:11) și îi așează pe tron cu sine (Efeseni 2:6). El își împarte gloria Sa cu noi și lucrul acesta este uimitor și binecuvântat pentru destinul nostru.

APLICAȚII

Cum te încurajează imaginea Domnului ca Păstor și Gazdă? Ai simțit grija Lui în viață, până acum?

Care sunt responsabilitățile pe care dorește Dumnezeu să ni le asumăm? Ce standarde are El în privința faptelor și a gândurilor?

Ce versete din Biblie ne spun că Domnul vrea să ne ia alături de sine în Împărăția cerurilor?

Related Media
See more
Related Sermons
See more