Laudă victoriile Domnului și-I mulțumește

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 20 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Text: și 30.

Psalmii 29-30 sunt psalmi de laudă și de recunoștință. Dumnezeu este înfățișat ca Domn plin de putere, stăpân peste furtună, valuri și tunet, mai presus de orice putere și divinitate (). El este cel care ascultă rugăciunea și izbăvește de la moarte (). Dacă Psalmul 28 este o rugăciune pentru izbăvire din primejdia morții, din mormânt, Psalmul 30 este un psalm al izbăvirii din mormânt, un psalm al învierii.

A. Recunoaște puterea Domnului ()

În închinare, să lăsăm sufletul nostru să vadă măreția lui Dumnezeu și să ne încredem în El.

Să nu admirăm și să nu lăudăm lumea idolilor, forțele naturii, zeii păgâni ai belșugului, ai ploii, ai furtunii, ai succesului. Toți comentatorii văd în Psalmul 29 o cântare care ia cuvintele cu care închinătorii la idoli se închinau în sărbătorile lor la idoli și le închină Domnului, împreună cu recunoașterea slavei Sale mărețe.

Poate, adesea, suntem prea plini de admirație pentru performanțele lumii noastre și nu vedem în jur gloria Domnului.

Apele mari, munții, pustiul și animalele sălbatice se află toate sub stăpânirea Domnului. Cuvintele „glasul Domnului”, care arată puterea lui Dumnezeu sunt un refren important al psalmului.

Astfel, glasul lui sună peste ape, glasul lui sună în nori, glasul lui este puternic, glasul lui este măreț, glasul lui sfărâmă cedrii, glasul lui cutremură munții, glasul lui naște flăcări de foc, glasul lui cutremură pustiul, glasul lui conduce viața animalelor sălbatice.

Ca să continuăm ideea, și glasul lui Isus cel înviat și glorificat, în Apocalipsa 1:15, era ca „vuietul unor ape mari”.

Cum credeți că am putea continua aceasta listă cu imagini din lumea contemporană? În ce domenii ale vieții de care suntem noi conștienți astăzi, putem afirma că Domnul împărățește cu putere? Toate îi strigă, fără cuvinte, „slavă!” (9).

Domnia lui Dumnezeu se arată în toate judecățile asupra pământului, așa cum s-a văzut la potop.

Atunci, în mod suveran, El a făcut judecată și a dat condamnarea, El a creat și mijlocul de scăpare dar numai opt oameni l-au folosit, familia lui Noe. Dincolo de fenomenele naturii este judecata Lui. Domnul va judeca, în final, tot Universul. Toată lumea este a Lui.

Puterea Domnului Isus peste furtuna de la Marea Galileii ne arată aceeași natură dumnezeiască și la El așa că să-i dăm slavă.

B. Lăudă pe Dumnezeu pentru ajutorul Său ()

David are numeroși psalmi de rugăciune și strigăt de izbăvire, dar și de laudă, după experiența victoriei.

Psalmul 30 arată la început primejdia din care a fost izbăvit. David a fost scăpat din drumul care se coboară în mormânt (30:1-3) și vrăjmașii lui nu au avut prilejul să fie biruitori (1).

Și realitatea obiectivă și cea personală a vieții lui David, au cunoscut eliberarea Domnului.

Versetele 4-5 îndeamnă la bucurie și laudă și aduc și o încurajare deosebită. După tiparul zilei evreiești care începe seara, cum se vede și în Geneza 1, psalmul 30:5 spune așa „Căci mânia Lui ţine numai o clipă, dar îndurarea Lui ţine toată viaţa: seara vine plânsul, iar dimineaţa, veselia”.

Din cauza vindecării și mângâierii Domnului, David a dorit să fie pedepsit de Domnul, nu de oameni, pentru că Domnul vindecă rănile.

Când a fost cuprins de mândrie militară și naționalistă, și Domnul a vrut să îl pedepsească, David a spus așa în , „Sunt într-o mare strîmtoare! Oh! mai bine să cădem în mîinile Domnului, căci îndurările Lui sunt nemărginite, dar să nu cad în mîinile oamenilor!”

Iov 5:17-18 mărturisește acest lucru, „Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atotputernic. El face rana şi tot El o leagă; El răneşte, şi mâna Lui tămăduieşte.”

Această atitudine arată o profundă cunoaștere a caracterului lui Dumnezeu și o profundă pocăință: cine se întoarce la Domnul, va avea parte de aceeași experiență.

Pasajul din 30:6-7 atrage atenția asupra naivității noastre. Când ne merge bine, nu vedem cum ar putea să se strice situația.

Când suntem tineri, nu credem că și noi vom îmbătrâni.

Practic, însă, totul depinde de hotările Domnului. Dacă El este prezent, suntem binecuvântați, dacă El permite sau dacă, în cuvintele lui David el „își ascunde fața”, suntem tulburați.

Este bine să prețuim succesul și nici să nu cădem când vin vremuri de restriște, ci să ne încredem în Domnul.

În privința aceasta, avem nevoie să devenim creștini maturi care se bucură în reușite și stau puternici și în greutăți. Domnul Isus s-a rugat de izbăvire în Ghețimani dar a fost întărit printr-un înger să poată trece peste cel mai greu moment.

Ce bine este să-L susținem pe fratele nostru care trece prin valea umbrei morții sau pe cel ce trece prin necazuri cu încurajări.

Rugăciunea ascultată (30:8-10) duce la cântece de laudă și mulțumire (30:11-12).

Lauda este o închinare, este o formă de recunoștință, este o formă de mărturie în fața întregului Univers că Domnul împărățește și asigură libertatea, succesul binelui.

APLICAȚII

Într-o lumi idolatră, Domnul ne așteaptă să cunoaștem puterea Lui și să nu ne îndreptăm spre idoli. Există această primejdie azi?
Psalmi 22-41 23 De ce a judecat Dumnezeu lumea la potop? Ce anume condamnă El în viața lumii, astăzi?
De ce cred unii creștini că ei nu vor trece niciodată prin încercări sau dificultăți? Este o așteptare corectă?
De ce este bine să apelăm la Domnul în încercări? Cum este caracterul lui?
Ai experimentat vreodată îndurarea Domnului și faptul că „seara vine plânsul, iar dimineața veselia”? Când și cum?
Related Media
See more
Related Sermons
See more