Prețuiește dreptatea și bunătatea Domnului

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 24 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Text: ;.

Cine cunoaște și prețuiește dreptatea și bunătatea Domnului, este gata să se închine cu bucurie și este pregătit să persevereze în credință, chiar dacă trece prin greutăți.

A. Prețuiește dreptatea Domnului ()

Psalmul începe cu un îndemn mare la bucurie și laudă (1-3).

Lauda ne stă bine nouă, credincioșilor, zice David. Lauda cu instrumente este plăcută, spune el. Lauda cu cântări vechi și noi este frumoasă. Lauda adusă Domnului trebuie să fie frumoasă, diversă, cântată sau spusă cu bucurie.

Ce motive avem pentru o laudă bogată adusă Domnului? David ne dă câteva motive în versetele 4-12.

Ar fi interesant să vedem dacă aceste motive apar și în cântările și poeziile noastre și cât de mult (ori cât de des):

Motive: Cuvântul Domnului este adevărat. Lucrările lui Dumnezeu se împlinesc cu credincioșie. El este drept și bun. Tot universul a fost creat de El. El este puternic. Domnul conduce națiunile, le aprobă și le dezaprobă planurile. Domnul binecuvintează poporul său iubit. Israelul și Biserica.

Domnul este implicat zilnic să facă dreptate. Cum face Domnul dreptate?

David trece în revistă faptul că Dumnezeu verifică lumea creată și verifică purtarea și gândurile oamenilor (13-19). În mod deosebit, El ne arată că Domnul se uită la viețile noastre din ceruri (13, 18).

El ne vede pe toți. El cunoaște inimile tuturor și evaluează faptele. Nu puterea adunată de oameni hotărăște victoria, ci planurile și aprobările Domnului. Nimic din puterea noastră nu asigură victoria, nici eliberarea. Astea înseamnă că noi ne pregătim de luptă și luptăm, dar totul trebuie încredințat în mâna Domnului.

Psalmul se încheie cu îndemn la nădejde și încredere, la bucurie în Domnul (20-22).

B. Încrede-te în Domnul în necazuri încurcate ()

Aproape ostentativ, psalmul atrage atenția încă de la bun început că a fost compus în timp ce David fugise la Achiș, împăratul Gatului, ca să scape de urmărirea neîncetată a lui Saul și primejdia uciderii.

Înainte de asta, fusese la preotul Ahimelec și îi ceruse pâine pentru călătorie (vezi ; vezi și Marcu 2:25-28). Introducerea îl numește „Abimelec” pe Achiș, dar „Abimelec” este un titlu aici, nu neapărat un nume. El înseamnă Abi-Melec, Tatăl-Rege sau Regele-Tată, indicând un rege filistean principal. Plin de teamă că a fost recunoscut de slujitorii regelui care și-au adus aminte de victoriile sale împotriva filistenilor, David se preface că este nebun la curtea lui Achiș, ca să fie lăsat în pace. Or, tocmai atunci a fost compus și acest psalm de încredere în Domnul. Ce vrea să spună David? El vrea să ne spună cum să te încrezi în Dumnezeu în vreme de necaz.

Chiar dacă treci prin greutăți să înălțăm numele Domnului. Lauda lui să îi inspire pe toți cei nenorociți, care trec prin necazuri (1-3).

Cântarea lui David arată că el se întoarce cu privirea spre Domnul (5), care îi răspunde la rugăciune și îi dă bucurie. Domnul îl ajută și îl scapă de rușinea înfrângerii. Deși a luat pe cont propriu, în mod discutabil, să fugă la filisteni din cauza lui Saul, David ne asigură că el, de fapt, tot în Domnul se încrede. Măcar teologia lui a rămas corectă.

David este foarte serios în credința sa și ne învață principiile sale de viață (6-19). Unele din învățăturile lui au devenit adevărate motto-uri de viață (34:5, Când îți întorci privirile spre El, te luminezi de bucurie și nu ți se umple fața de rușine; 34:8, Gustați și vedeți ce bun este Domnul; 34:14. Depărtează-te de rău şi fă binele; caută pacea şi aleargă după ea! etc.).

Să vedem care sunt aceste învățături:

a. Îngerii Domnului își fac tabăra militară lângă cei credincioși (7); Domnul te ajută cu resursele sale, în greutăți. Poți să te încrezi în El.

b. Merită să vii la Domnul și să te hrănești cu prezența Lui, căci este bun (8). Aceasta este o chemare la hrănirea cu Cuvântul Bibliei și la ascultarea de Domnul, la experiențe noi.

c. Ascultă de Domnul, în necaz, nu te dezamăgi, căci El îngrijește de tine. Chiar și leii duc lipsă, dar de cei credincioși Domnul are grijă.

d. Fii drept și nu viclean, iar Domnul îți va aduce zile bune în viață.

e. Domnul scapă pe credincioși, chiar dacă de multe ori se poate întâmpla să fie atacați și să cadă (18-19).

Învățăturile lui David încep să aibă tonul din Proverbe și se poate să fi fost baza gândirii lui Solomon. David profețește din nou, despre Mesia, în 34:20 „Toate oasele i le păzeşte, ca niciunul din ele să nu i se sfărâme”.

Psalmul 34 este o mare încurajare. În timpuri grele, încă poți lăuda numele Domnului, poți rămâne credincios și poți să vezi ajutorul Lui. De asemenea, poți deveni foarte creativ și profund în învățătură. Chiar profetic.

Aplicații:

În câte feluri îi aduci tu laudă Domnului?

De câte ori te încrezi în forțele tale mai mult decât în sprijinul Domnului? Înseamnă asta că nu trebuie să te pregătești prin muncă pentru realizări și confruntări?

Cum verifică Domnul viețile oamenilor?

Care sunt învățăturile lui David pentru cei ce trec prin prigoniri, așa cum a trecut El?

Ce vorbe de seamă din acest psalm au ajuns celebre și sunt citate adesea? Pe care le indentifici ca atare și pe care le folosești și tu?

Cum l-a scăpat Dumnezeu pe David din exilul său filistean? Cum a fost mustrat David pentru auto-exilarea la curtea regelui filistean Achiș și de teama prea mare față de Saul? Citește .

Related Media
See more
Related Sermons
See more
Earn an accredited degree from Redemption Seminary with Logos.