Pedeapsa necredincioșiei și răsplata ascultării

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 25 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Mica 1, Pedeapsa necredincioșiei şi răsplata ascultării, Text: Mica 1:1-16, Romani 11:21- 23

735-700 Cariera profetică a lui Mica,

700 Scrierea Cărții Mica.

23 De ce este important să studiem cărțile Bibliei? Pentru că ele sunt Cuvântul lui Dumnezeu trimis către noi. Profeții primeau Cuvântul lui Dumnezeu și aveau un fel special de a-l „vedea” (1:1), iar apoi îl transmiteau mai departe. Așa se întâmplă și în cartea lui Mica. Acest cuvânt al lui Mica se referă la Samaria și Ierusalim, capitalele decăzute ale lui Israel și Iuda, dar se adresează tuturor popoarelor. Domnul este gata să vadă ce fac toate popoarele și să le judece. Forța Domnului este forța Creatorului a toate, în fața căruia munții și apele tremură și se topesc prin văi, ca apele. Primul pas al rătăcirii este necredincioșia, idolatria, iar unul din semnele mari ale decăderii unei națiuni este decăderea capitalelor (aici Samaria și Ierusalimul). Bucureștiul și orașele mari sunt și ele niște termometre ale problemelor națiunii. Trebuie să ne rugăm pentru ele în mod special. Aici sunt și talentele poporului, dar și marii corupți, marile păcate. Samaria a fost ușor de accesat de păcatele și de idolatria venită din Galileea, pe valea Iordanului, de la nord la sud. Influențele păgâne din Siria și Mesopotamia veneau repede aici odată cu călătorii, cu ambasadorii, cu comercianții. Dumnezeu judecă cetatea și rătăcirea ei (6-7). Bogățiile ei nu arătau prosperitate, ci adulter, lipsa standardelor, comerț murdar cu oameni și idei. Mizeria morală și decăderea aceasta au ajuns până la porțile Ierusalimului (8-9). Mica vestește că și aici va ajunge asediul militar și pustiirea. În mod simbolic, el ia atitudinea unui om jefuit și exilat, a unui refugiat: plânge, umblă desculț, strigă (8).
De ce este important să studiem cărțile Bibliei? Pentru că ele sunt Cuvântul lui Dumnezeu trimis către noi. Profeții primeau Cuvântul lui Dumnezeu și aveau un fel special de a-l „vedea” (1:1), iar apoi îl transmiteau mai departe. Așa se întâmplă și în cartea lui Mica. Acest cuvânt al lui Mica se referă la Samaria și Ierusalim, capitalele decăzute ale lui Israel și Iuda, dar se adresează tuturor popoarelor.

Domnul este gata să vadă ce fac toate popoarele și să le judece.

Forța Domnului este forța Creatorului a toate, în fața căruia munții și apele tremură și se topesc prin văi, ca apele.

Primul pas al rătăcirii este necredincioșia, idolatria, iar unul din semnele mari ale decăderii unei națiuni este decăderea capitalelor (aici Samaria și Ierusalimul). Bucureștiul și orașele mari sunt și ele niște termometre ale problemelor națiunii.

Trebuie să ne rugăm pentru ele în mod special. Aici sunt și talentele poporului, dar și marii corupți, marile păcate.

Samaria a fost ușor de accesat de păcatele și de idolatria venită din Galileea, pe valea Iordanului, de la nord la sud. Influențele păgâne din Siria și Mesopotamia veneau repede aici odată cu călătorii, cu ambasadorii, cu comercianții. Dumnezeu judecă cetatea și rătăcirea ei (6-7). Bogățiile ei nu arătau prosperitate, ci adulter, lipsa standardelor, comerț murdar cu oameni și idei.

Mizeria morală și decăderea aceasta au ajuns până la porțile Ierusalimului (8-9). Mica vestește că și aici va ajunge asediul militar și pustiirea.

În mod simbolic, el ia atitudinea unui om jefuit și exilat, a unui refugiat: plânge, umblă desculț, strigă (8).

Lucrurile sunt cu atât mai triste cu cât Ierusalimul era mai păzit de munți și fortărețe contra influențelor păgâne. Totuși, cei din Ierusalim ajung la fel de păcătoși ca israeliții din Samaria. Importantă este atitudinea inimii, nu obstacolele naturale, geografice.

Mica a compus un cântec al pedepsei în 1:10-15 în care se folosește de numele cetăților ca să le explice în mod memorabil ce primejdii vin asupra poporului.

Poate că ne mirăm de ce sunt amintite atâtea orașe pe nume (Gat, Aco, Bet-Leafra, Șafir, Țaanan, Bet-Haețel, Marot, Lachiș, Moreșet-Gat, Aczib, Mareșa, Adulam). Imnul pedepsei din vs. 10-15 dă 8 Mica un mesaj de judecată foarte relevant, pentru că se referea la înțelesul din numele ebraic al cetăților din Iuda (J. Moffat, T.L. Constable). Iată o încercare de traducere în românește:

10. Nu spuneţi lucrul acesta în Gat (Spunești) şi nu plângeţi în Aco (Plângeni); tăvăliţi-vă în ţărână la Bet-Leafra (Prăfulești, Casa-Țărânei). 11. Treci, locuitoare din Şafir (Frumușani), cu ruşinea descoperită; locuitoarea din Ţaanan (Fugăreni) nu îndrăzneşte să iasă, jalea Bet-Haeţelului (Exilați, Casa-plecaților) vă ia gustul să vă opriţi în el. 12. Căci locuitoarea din Marot (Amara) tremură pentru pierderea fericirii ei, fiindcă s-a coborât nenorocirea din partea Domnului până la poarta Ierusalimului. 13. Înhamă-ţi caii cei iuţi la car, locuitoare din Lachis (Fortăreață cu cai); tu ai fost cea dintâi pricină de păcat pentru fiica Sionului (Fortăreață), căci în tine s-au găsit nelegiuirile lui Israel. 14. De aceea te vei despărţi de Moreşet-Gat (Proprietăți pentru Gat), casele din Aczib (Amăgeni) vor fi o amăgire pentru împăraţii lui Israel. 15. Îţi voi aduce un nou stăpân, locuitoare din Mareşa (Boieran); slava lui Israel va merge la Adulam (Peștera Adulam).

Domnul spune că necredincioșia lui Israel și Iuda și idolatria lor nu vor rămâne nepedepsite. De ce spune Mica aceste lucruri? Poate că, măcar în al doisprezecelea ceas, națiunea se va trezi și va ști ce se întâmplă cu ea. Poate că se va pocăi. Poate că oamenii din capitală își vor da seama de ce conducerea și exemplul lor este important.

APLICAȚII

De unde vine autoritatea și forța Domnului de a judeca? Cât de mari sunt ele?

Poate o capitală să simbolizeze întregul popor sau nu? Cum ar trebui să ne rugăm pentru București?

Ce vrea să facă Mica atunci când se folosește de numele orașelor în descrierea pedepsei Domnului? De unde a pornit, conform Mica 1, rătăcirea Israelului și a lui Iuda?

Cum să privim la Mihai Bravu la Uzunu și la Cruce?

Cum te poate face mândria să devii vulnerabil și să apuci pe căi greșite? Există vreun antidot?

Related Media
See more
Related Sermons
See more