Vestirea lui Mesia

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 5 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Text -

Capitolul 5 este mai dificil de urmărit în profeţiile sale, pentru că are mai multe planuri ale mesajului. Cu toate acestea, în acelaşi timp, el are un mesaj profetic măreţ. El

Capitolul începe cu versetul 5:1, pe care unii îl aşează în capitolul 4 (anume, 4:14). Acest verset anunţă atacul Ierusalimului de către babilonieni şi tristeţea judecăţii: cetatea este asediată, puterea împărătească şi judecătorească din Ierusalim este lovită şi distrusă. Israelul este smerit adânc atunci când judecătorul poporului este lovit peste obraz.

În contrast cu această pedeapsă a prezentului vine prima profeţie despre viitorul lui Israel, profeţia despre Mesia (5:2-5a), noul şi adevăratul rege.

Simţim deja atmosfera naşterii lui Hristos, Crăciunul este aproape. În cea mai mică dintre cetăţile cu oarecare faimă din Iuda, se va naşte Hristos - Mesia, a cărui existenţă este însă mult mai veche, din veşnicie, pentru că El este Dumnezeu, Fiul, Dumnezeu întrupat.

Noul rege al lui Israel va veni din vechime, din neamul celor ascultători de Dumnezeu, şi se va naşte în cetatea lui David, fiind un urmaş al regelui David.

El nu se va naşte în Ierusalim, pentru că Ierusalimul era foarte corupt – şi va fi judecat de Domnul, ci se va naşte din satul lui David. Astfel, Mica scrie cu o atitudine reformatoare, aici, judecând în continuare Ierusalimul.

Mesia va conduce cu putere şi măreţie divină, şi va fi glorificat până la marginile pământului. Împărăţia lui va cuprinde Israelul şi toate neamurile pământului, şi chiar mai mult, întreg universul.

A doua profeţie despre viitorul lui Israel este în 5:5b-9. Aici este vorba de o eliberare viitoare de sub puterea Asiriei, prin conducerea acestui nou rege mesianic. Este posibil ca pasajul să aibă valoare apocaliptică şi să se refere la izbăvirea mesianică de sub puterile mondiale care vor ataca Israelul în vremurile din urmă ().

De asemenea, poate avea o interpretare spirituală. Rămășița lui Israel va fi de fapt cei ce au crezut în Domnul Isus din biserică și dintre Iudei.

Poporul va avea conducători viteji şi destoinici („şapte păstori şi opt căpetenii”, o expresie care arată destoinicia completă şi se poate referi la apostoli. Expresia seamănă cu formula comparativă poetică din Proverbe 30:29. „trei fiinţe au o ţinută frumoasă şi patru au mers măreţ”... etc.).

Capitolul se încheie cu a treia profeţie despre viitorul lui Israel, din 5:10-15. Aici tonul victoriei se schimbă şi se vesteşte o vreme a distrugerii armelor, într-un mod asemănător cu ceea ce se vesteşte în Mica 15 Mica 4:1-5. Din nou este vorba despre viitorul adus de regele Mesia, când ţara va fi în pace, fără arme de război, fără fortăreţe, fără idolatrie şi fără descântece şi vrăjitorii.

De asemenea, versetul 5:15, pare să se refere la judecată şi la osânda finala. Ne aduce aminte de Apocalipsa 12:5, „ea (femeia simbolică din ) a născut un fiu, un copil de parte bărbătească. El are să cârmuiască toate neamurile cu un toiag de fier. Copilul a fost răpit la Dumnezeu şi la scaunul Lui de domnie.”

Semnificația spirituală este că biserica, rămășița lui Israel, se va încrede doar în Domnul și nu în cetăți întărite de oameni,în vrăjitoare, în idoli, în carele de luptă.

Aplicații

Ce înţelegem din acest capitol despre naşterea lui Hristos? Cât de bine s-a văzut ea în trecut?

Care sunt problemele pe care le rezolvă domnia lui Hristos? Ce fel de vreumuri aduce ea?

Cum credeţi că se îmbină domnia lui Hristos peste neamuri şi peste Israel?

Ce se întâmplă cu popoarele care refuză Domnia lui Hristos?

De ce este important Betleemul, în comparaţie cu Ierusalimul?

În ce fel ne pregătim şi noi pentru instaurarea domniei lui Hristos?

Related Media
See more
Related Sermons
See more