Frica din timpul judecății lui Isus
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
Introducere
Introducere
Astăzi este o zi când sărbătorim învierea lui Isus și de asemenea suntem invitați de Domnul Isus la masa Lui.
Masa Domnului a fost instituită înainte de a fi judecat și condamnat de către autoritățile romane și iudaice și o numim Cina Domnului.
Cina Domnului are ca principală atenționare jertfa Domnului Isus de aceea o vom sublinia și înălța în acest serviciu de închinare. Domnul s-a lăsat expus ca un făcător de rele pentru ca și noi să putem birui orice frică care ne poate împiedica să-l mărturisim pe El.
Citind cu atenție relatarea prezentată de Ioan vom vedea ca o caracteristică a personajelor ce participă la această judecată este faptul că sunt mânate de frică. Ceea ce este cu totul diferit și strălucește în această relatare este că Domnul Isus cel inculpat în judecata nedreaptă nu arată frică în ciuda faptului că miza a fost moartea Lui pe cruce.
Haide să privim la aceste momente de frică pentru a învăța de la Domnul cum să izgonim frica de oameni:
1.Frica lui Pilat că osândește un om nevinovat
1.Frica lui Pilat că osândește un om nevinovat
-Toate actele făcute de Pilat împotriva lui Isus erau izvorâte din teama că osândește un nevinovat la moarte. Pilat știa că pentru ceea ce era pârât Isus de Iudei nu era nici o pedeapsă darămite cea cu moartea. Însă compatrioții lui Isus aceasta cereau ceea ce îl făcea pe Pilat oricât de corupt și rău putea fi cu un străin să se gândească că există o conjurație ce îl va afecta și pe el dacă dă acest verdict.
-Pentru încercarea de a smulge mila iudeilor că soldații romani s-au purtat cu atâta cruzime cu un compatriot de-al lor, Pilat a pus să-L bată pe Isus. Ostașii și-au dat silința să-l batjocorească pe Domnul nostru pentru ca să împlinească vrerea șefului lor cât mai bine. I-au pus o cunună de spini îl loveau cu trestia ce i-au pus-o în mână și îi dădeau palme și-L batjocoreau.
-L-au scos afară la iudei iar preoții cei mai de seamă și aprozii strigau și mai vehement să îl răstignească. Motivul pentru care făceau asta era faptul că Isus s-a făcut pe Sine Fiul lui Dumnezeu.
-Când aude Pilat aceasta îl apucă o și mai mare frică v.8. Când se spune aceasta că l-a apucat o și mai mare frică asta însemna că până atunci el tot din frică a acționat.
-Sunt atât de mulți oameni astăzi care se opun mesajului pe care îl prezentăm despre Isus din frică. Frica că s-ar putea să fie adevărat ceea ce spunem despre Isus iar viața lor trebuie să se schimbe după cum spune Domnul Isus.
-O viață cu Isus aduce și renunțare la plăcerea păcatului și la anumite obiceiuri și avantaje ale lumii acesteia. O lume care ne spune cuvântul lui Dumnezeu că zace în cel rău. Dar ceea ce primești de la Isus este mult mai valoros decât ceea ce îți poate oferi lumea.
-Domnul îi răspunde până la urmă lui Pilat după ce l-a bătut
pe Isus pe nedrept și îi arată ce avantaje ar avea:
„N-ai avea nicio putere asupra Mea”, i-a răspuns Isus, „dacă nu ţi-ar fi fost dată de sus. De aceea, cine Mă dă în mâinile tale are un mai mare păcat.” *Luke 22:53; John 7:30
-Puterea pe care se temea Pilat că o va pierde dacă nu cântă în strună oamenilor, iată că o primești de la Dumnezeu și îți este dată numai cât vrea Domnul.
-Așadar frica de oameni trebuie să o lepezi pentru că e o cursă pentru sufletul tău care te ține să nu devi copil al lui Dumnezeu sau să înaintezi în relația cu El.
Prov
Frica de oameni este o cursă,
dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă. – *Gen. 12:12; Gen. 20:2, 11
Când stăm în fața Mesei Domnului haide să ne cercetăm și să ne lepădăm de acest sentiment care ne face când îl avem ca obiect pe om să ne prăbușim, dar când are ca persoană pe Domnul să primim cea mai strașnică putere din universul acesta. Adică să-mi fie teamă ca nu cumva să fiu prins într-o conjunctură care mă va face vulnerabil înaintea oamenilor.
-Pilat a fost prins de friica de Cezar și a ratat o viață fără frică cu Domnul. Marele Pilat chinuit de o gloată cu această frică de Cezar.
-Așa putem ajunge și noi din lei sau vulturi care brăzdăm viața cu siguranță și încredere în Dumnezeu în șerpi care ne târâm și ne ascundem de orice om.
2. Frica de Lege frica religioasă
2. Frica de Lege frica religioasă
-Frica iudeilor era să nu rămână de Paște trupurile celor ce au fost condamnați la moarte.
-În felul acesta era curmată suferința oribilă la care erau supuși cei crucificați.
- Legea era adusă ca fiind un idol la care se închinau iudeii. Domnul Isus spunea în această privință că Legea a fost dată pentru om, nu omul pentru Lege.
Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat;
Regulamentele acestea religioase nu sunt de nici un folos în ce privește stoparea gâdilării firii pământești.
Dacă aţi murit împreună cu Hristos faţă de învăţăturile începătoare ale lumii, de ce, ca şi cum aţi trăi încă în lume, vă supuneţi la porunci ca acestea: *Rom. 6:3, 5; Rom. 7:4, 6; Gal. 2:19; Eph. 2:15. **Col. 2:8
„Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”? *Gal. 4:3, 9. **1Tim. 4:3
Toate aceste lucruri, care pier odată cu întrebuinţarea lor şi sunt întemeiate pe porunci şi învăţături omeneşti, *Isa. 29:13; Mat. 15:9; Tit 1:14
au, în adevăr, o înfăţişare de înţelepciune, într-o închinare voită, o smerenie şi asprime faţă de trup, dar nu sunt de niciun preţ împotriva gâdilării firii pământeşti. *1Tim. 4:8. **Col. 2:18
-Isus era complet vulnerabil la acțiunea hazardului pentru că era mort și obiceiul era ca să se zdrobească oasele celui crucificat astfel ca acesta să intre în șoc care să-i provoace moartea. Numai că unul din ostași a luat o suliță și i-a străpuns pieptul astfel că din el a țâșnit sânge și apă. Astfel că s-a împlinit o altă profeție ce era dată cu privire la mielul pascal și care era un arhietip al Domnului Isus:
Toate oasele i le păzeşte,
ca niciunul din ele să nu i se sfărâme. *John 19:36
-Frica de superstiții este o altă cursă pentru om în care se strecoară închinarea la draci prin pomenile ce se închină morților. Pe Golgota Domnul era vulnerabil la acțiunea omenească care după obiceiul romanilor era zdrobirea fluierelor picioarelor dar chiar dacă nu mai avea putere să se opună căci era mort totuși s-a împlinit cuvântul că în loc să-i zdrobească oasele i-a străpuns coasta.
-Domnul are putere să ne păzească în puterea cuvântului Său astfel încât să nu ni se sfarme nici un os. Astfel că nu trebuie să fim înfricoșați de superstiții întrucât Domnul care-i viu ne va păzi de orice rău dacă ne punem încrederea în El.
3. Frica subtilă frica ucenicului pe ascuns
3. Frica subtilă frica ucenicului pe ascuns
-Această frică este mai subtilă care se strecoară în sufletele noastre și încearcă să ne facă inactivi pentru Dumnezeu.
-Legătura mea cu Domnul cred că este personală și nu trebuie să-i pese nimănui despre ea. De aceea eu sunt un ucenic al lui Dumnezeu dar pe ascuns.
-Iosif din Arimatea și Nicodim erau ucenici ai lui Isus pe ascuns. Ei erau acei ce nu voiau să li se distrugă reputația prin asociere cu Isus care era considerat un prieten al vameșilor și păcătoților adică al celor de cea mai josnică poziție din societate, ci ei voiau fala oamenilor și făceau pe ascuns ceea ce ținea de Isus.
-Nu participau la întâlnirile prin care era condamnat Isus nu mergeau după Isus și nu erau în preajma lui, dar erau aceia care trăiau poate mai bine decât ucenicii care erau pe față învățătura Domnului ISus. Sau cel puțin așa credeau ei.
-Domnul atrage atenția că cine se rușinează de El și El se va rușina de ei în mijlocul acestui neam ticălos.
Atunci a poruncit ucenicilor Săi să nu spună nimănui că El este Hristosul. *Mat. 17:9; Mark 8:30; Luke 9:21
Căci de oricine se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, se va ruşina şi Fiul omului de el, când va veni în slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri. *Mat. 20:33; Mark 8:38; 2Tim. 2:12
Mat 16
-Poți fi ucenicul în ascuns dar până la urmă trebuie să te expui ca să arăți că ești ucenicul Domnului dar să nu ai parte de harul de a fi în lucrarea plină de viață a Domnului. Ce binecuvântare a fost pentru ucenicii Domnului să îl cunoască pe El în mod direct și să experimenteze apoi puterea lui Dumnezeu ca Petru, Ioan sau Pavel.
-Ne văduvim noi înșine de beneficile harului lui Isus fiind ucenici pe ascuns. Domnul vrea să facem o declarație publică înaintea oamenilor că suntem ucenicii Lui.
-Îmi aduc aminte de ceea ce spunea o femeie care nu era dintre ucenicii Domnului pentru că nu vroia să fie batjocorită de oameni. Oamenii însă când o întîlneau îi spuneau Pocăito.
4. Teama de a sluji pentru Domnul
4. Teama de a sluji pentru Domnul
-În acest paragraf ne apare tocmai exemplu de a sluji. Sub imperiul fricii de agresiunea oamenilor Domnul înainte de a sfârși viața pe cruce Domnul și ucenicul pe care îl iubea ne dă un exemplu de a refuza teama de a ieși din comfortul nostru și a sluji.
-El îi cere într-o astfel de atmosferă a fricii a terorii lui Ioan ucenicul iubirii să aibă grijă de mama Lui ceea ce a făcut-o Ioan chiar din ceasul acela.
-Ioan se putea gândi: Am o viață înainte, vreau să mă căsătoresc să-mi iau o obligație pentru tot restul vieții nu se poate.
Maria, mama Domnului, avea ceilalți copii frații de trup ai Domnului (Iacov care are și o epistola este unul din ei) dar Ioan nu a comentat și nu a găsit subterfugii să slujească pentru că a învățat să iubească de la Domnul.
-Uneori friica de a sluji pe DOmnul este chiar mai mare decât orice altă frică cea de oameni cea de a fi o mărturie bună cea de tradiții și obiceiuri.
-Când ai grijă de cineva pe mai multă vreme nu poți când ți s-a scârbit să spui pleacă, ci va trebui să fi credincios deciziei luate pentru toată viața și să faci în așa fel încât nici să-l izgonești prin comportamentul tău nici să-l alungi chiar tu.
-Nu este ușor, dar un adevărat ucenic al lui Isus poate face aceasta dacă iubește ce Iubește Isus.
-Așa că dacă crezi o povară că trebuie să vorbești bine cu mama, soacra sau copilul gândește-te că un ucenic al Domnului ar trebui să facă asta fără să mai crâcnească. Domnul ne atrage atenția că trebuie să slujim celor mici ca și celor mari gândindu-ne că o facem pentru El, de dragul Lui.
Chemare
Chemare
Domnul ne cheamă la Masa Lui, pe noi cei ce vrem să fim ucenicii Lui. Mărturia că suntem ucenicii Lui trebuie să o facem în mod public să nu ne fie jenă sau teamă.
La Cina Domnului trebuie să-ți dai seama că Domnul de dragul nostru a izgonit frica de moarte, frica de oameni, s-a expus înaintea tuturor, și ne împuternicește să nu ne temem de obligația slujirii.
Isus s-a expus pe Sine pe cruce pentru noi ca noi să avem curajul de a-l mărturisi înaintea oamenilor.
Isus așteaptă să dovedim că suntem ucenicii lui slujind pe cei micuți chiar.