Excelența Sa Isus
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
Introducere
Introducere
-În acest text Ioan aduce în prim plan ceea ce vede în cer legat de excelența Domnului Isus.
Există o deosebire între excelență și succes. Succesul se bazează pe comparația dintre un om și altul. Cel mai mic se uită la cel mai mare și este ambiționat să îl depășească cu orice preț pe celălat chiar călcând peste cadrave.
Excelența însă înseamnă să te lupți cu tine însuți și astfel să te autodepășești. Nu te uiți la ceilalți decât să înveți să fi mai bun, ci pe primul plan vei pune dorința de a te autodepăși pe tine însuți.
-Isus are excelență în persoana Sa pentru că niciodată nu s-a comparat cu o altă persoană ci întotdeauna s-a luptat cu trupul lui care era de carne pe când Duhul era dumnezeiesc.
-Excelența umană te face să fi până la urmă mândru arogant și elitist. Excelența lui Isus este una care arată asemănarea cu caracterul desăvârțit al lui Dumnezeu.
Așadar, întorcându-ne la textul nostru deslușim excelența lui Isus în imaginile pe care le prezintă Ioan aici.
Dumnezeu are viitorul în mâna Lui înregistrat pe un sul de carte care este sigilat cu șapte peceți ceea ce reprezintă desăvârșirea. Această carte a viitorului universului este complet ascuns ochilor celui mai bun vizionar din Univers. Vă mai aduceți aminte că Domnul le atrage atenția ucenicilor să nu fie orientați în ce privește vremurile și împrejurările pentru momentul când va veni Împărăția lui Dumnezeu.
El le-a răspuns: „Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa. *Mat. 24:36; Mark 13:32; 1Thes. 5:1
Observați; aici se spune clar că toate acestea, tot ce privește istoria umană și cosmică a păstrat-o sub stăpânirea Sa. Totuși, acum Dumnezeu îi face cunoscut ultimului apostol în viață și acest fapt al istoriei finalului lumii.
-Ceea ce este de remarcat în acest episod la glorificării Domnului Isus este că prin această încredințare a istoriei Dumnezeu i-a pus totul sub stăpânire Fiului după cum se spune în epistola către Efeseni
El I-a pus totul sub picioare şi L-a dat căpetenie peste toate lucrurile, Bisericii, *Ps. 8:6; Mat. 28:18; 1Cor. 15:27; Heb. 2:8. **Eph. 4:15, 16; Col. 1:18; Heb. 2:7
care este trupul Lui, plinătatea Celui ce îndeplineşte totul în toţi. *Rom. 12:5. **1Cor. 12:12, 27. †Eph. 4:12; Eph. 5:23, 30; Col. 1:18, 24
Eph 1:22-23
iar în Evrei de asemenea se spune:
toate le-ai supus sub picioarele lui.”
În adevăr, dacă i-a supus toate, nu i-a lăsat nimic nesupus. Totuşi, acum, încă nu vedem că toate îi sunt supuse. *Mat. 28:18; 1Cor. 15:27; Eph. 1:22; Heb. 1:13. **1Cor. 15:25
Dar pe Acela care a fost făcut „pentru puţină vreme mai prejos decât îngerii”, adică pe Isus, Îl vedem „încununat cu slavă şi cu cinste” din pricina morţii pe care a suferit-o; pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, El să guste moartea pentru toţi. *Php. 2:7-9. **Acts 2:33. †John 3:16; John 12:32; Rom. 5:18; Rom. 8:32; 2Cor. 5:15; 1Tim. 2:6; 1John 2:2; Rev. 5:9
Heb 2:
Ap. Pavel sintetizează și el prin descoperire dumnezeiască ce se va întâmpla în ce privește sfârșitul
În urmă, va veni sfârşitul, când El va da Împărăţia în mâinile lui Dumnezeu Tatăl, după ce va fi nimicit orice domnie, orice stăpânire şi orice putere. *Dan. 7:14, 27
Căci trebuie ca El să împărăţească până va pune pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale. *Ps. 110:1; Acts 2:34, 35; Eph. 1:22; Heb. 1:13; Heb. 10:13
Vrăjmaşul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea. *2Tim. 1:10; Rev. 20:14
Dumnezeu, în adevăr, „a pus totul sub picioarele Lui”. Dar când zice că totul I-a fost supus, se înţelege că afară de Cel ce I-a supus totul. *Ps. 8:6; Mat. 28:18; Heb. 2:8; 1Pet. 3:22
Şi când toate lucrurile Îi vor fi supuse, atunci chiar şi Fiul Se va supune Celui ce I-a supus toate lucrurile, pentru ca Dumnezeu să fie totul în toţi. *Php. 3:21. **1Cor. 3:23; 1Cor. 11, 3
1 Cor 15:24-
Așadar, momentul ce-l surprinde Ioan este tocmai când Tatăl în Glorie îi pune în mână această istorie a sfârșitului. Ceea ce apare din relatare este că nimeni nu a fost vrednic pentru a lua acest sul al autorității asupra sfârțitului istoriei, ci numai Isus.
Am dori acum să ne uităm nu la ceea ce este scris despre istoria sfârșitului în sulul acesta nici cum se interpretează imaginile sfârșitului prezentat în acest sul, ci să ne uităm la ceea ce îl face vrednic pe Domnul Isus să ia sululu din mâna lui Dumnezeu, această excelență a lui pentru slujba aceasta. Această analiză ne va ajuta să ne întărim credința și dragostea în Domnul nostru Isus care este vrednic de glorificarea noastră.
Sunt două comparții care se fac la adresa Domnului ce trebuie avute în vedere aici:
Este chemat Leul, Leul din tribul lui Iuda.
Este chemat Leul, Leul din tribul lui Iuda.
-Comparația aceasta ne aduce aminte de binecuvântarea lui Iacov dată fiului său Iuda
Iuda este un pui de leu.
Tu te-ai întors de la măcel, fiule!
Iuda îşi pleacă genunchii, se culcă întocmai ca un leu,
ca o leoaică: cine-l va scula? *Hos. 5:14; Rev. 5:5. **Num. 23:24; Num. 24:9
Referința aceasta este la Domnul Isus care este din seminția lui Iuda și din rădăcina lui David.
2. A doua comparație este ca cea a unui miel.
2. A doua comparație este ca cea a unui miel.
Este surprinzător să auzi despre un leu care este vrednic să ia cartea din mâna lui Dumnezeu și apoi să vezi un miel care mai pare și junghiat.
După cum știm leul este cel mai fioros dintre animalele pământului, este chiar numit regele animalelor. Este un devorator unul care poate devora orice animal de pe pământ iar un miel este cel mai ușor de devorat de către Leu.
Poate a greșit Ioan n-a privit unde trebuia. Nu n-a greșit dar tocmai la aceste contraste privind vedem excelența lui Isus.
Leul și mielul oricât de diferite sunt ca animale fiecare are o excelență specifică care le califică să fie comparate cu Domnul Isus.
Leul excelează în putere, în maiestatea posturii sale și în vocea Lui.
Mielul excelează în blândețe, răbdare, și în a fi animalul perfect de jertfă adus ca sacrificiu lui Dumnezeu.
Domnul Isus este comparat cu amândouă animalele datorită diversității în excelența Sa.
Haide să vedem cum aceste excelențe ale Domnului Isus sunt în legătură și cum apar acestea în faptele Domnului Isus.
1. În diversitatea lor aceste comparații ale excelenței, harurilor, Domnului sunt în legătură chiar dacă în înțelesul nostru sunt diverse.
1. În diversitatea lor aceste comparații ale excelenței, harurilor, Domnului sunt în legătură chiar dacă în înțelesul nostru sunt diverse.
-El are atributele lui Dumnezeu așa încât aceste excelențe ale Domnului sunt diferite numai relativ pentru noi oamenii.
a. Isus este regele regilor și împăratul împăraților este mai presus de ceruri și mai presus de îngeri în cer.
a. Isus este regele regilor și împăratul împăraților este mai presus de ceruri și mai presus de îngeri în cer.
Toți împărații și prinții sunt ca niște viermi înaintea Lui. Toate națiunile sunt ca o picătură într-o căldare și ca firul de praf pe o cumpănă, îngerii de asemenea sunt nimic înaintea Lui.
Cine s-a suit la ceruri şi cine s-a coborât din ele?
Cine a adunat vântul în pumnii lui?
Cine a strâns apele în haina lui?
Cine a hotărât toate marginile pământului?
Cum se numeşte el şi cum cheamă pe fiul său? Ştii tu lucrul acesta? – *John 3:13. **Job 38:4, etc.; Ps. 104:3, etc.; Isa. 40:12, etc.
prov
Cât cerurile-i de înaltă: ce poţi face?
Mai adâncă decât Locuinţa morţilor: ce poţi şti?
Job 11:8
Isus este creator și posesorul cerului și pământului.
Totuși Domnul este în același timp de o infinită bunăvoință. El are bunăvoință față de îngeri dar și față de săracii lumii acesteia.
Ascultaţi, preaiubiţii mei fraţi: n-a ales Dumnezeu pe cei ce sunt săraci în ochii lumii acesteia, ca să-i facă bogaţi în credinţă şi moştenitori ai Împărăţiei pe care a făgăduit-o celor ce-L iubesc? *John 7:48; 1Cor. 1:26, 28. **Luke 12:21; 1Tim. 6:18; Rev. 2:9. †Exod. 20:6; 1Sam. 2:30; Prov. 8:17; Mat. 5:3; Luke 6:20; Luke 12:32; 1Cor. 2:9; 2Tim. 4:8; Jas. 1:12
Chiar și robii sunt primiți cu bunăvoință:
Aici nu mai este nici grec, nici iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici barbar, nici scit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi. *Rom. 10:12; 1Cor. 12:13; Gal. 3:28; Gal. 5:6; Eph. 6:8. **Eph. 1:23
Ce să mai spunem de copii:
Şi Isus le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia cerurilor este a celor ca ei.” *Mat. 18:3
Așa de mare este bunăvoința Lui că Domnul se unește cu cel mai păcătos dintre noi care se întoarce către El.
Legătura între infinita Sa măreție și adânca sa bunăvoință în aceeași persoană este admirabilă.
b. În Isus se împlinește infinită justiție cu infinită grație.
b. În Isus se împlinește infinită justiție cu infinită grație.
Domnul Isus este sfânt și drept. El este judecătorul suprem al lumii. El urăște răul și nu va trece cu vederea orice nelegiuire a omului, de asemenea nu va lăsa ca decizia Lui de justiție să fie coruptă așa încât să facă pe cel vinovat nevinovat.
În același timp este infinit în har și milostiv. Cu toate că dreptatea Sa este atât de strictă în ce privește păcatul și a oricărei călcări a Legii lui Dumnezeu, harul lui este suficient de mare pentru fiecare păcătos chiar și pentru șeful păcătoșilor.
harul lui este suficient de mare pentru fiecărui păcătos chiar și pentru șeful păcătoșilor.
2. În Isus aceste excelențe, haruri sunt în legătură căci altfel ar fi incompatibile pentru un alt subiect, o altă persoană decât Isus.
2. În Isus aceste excelențe, haruri sunt în legătură căci altfel ar fi incompatibile pentru un alt subiect, o altă persoană decât Isus.
-în nici o altă persoană nu se poate să existe aceste excelențe fie el înger sau om.
a. În Christos se împlinesc atât infinta slavă cât și cea mai scăzută umilință.
a. În Christos se împlinesc atât infinta slavă cât și cea mai scăzută umilință.
El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, *John 1:1, 2; John 17:5; 2Cor. 4:4; Col. 1:15; Heb. 1:3. **John 5:18; John 10:33
Phil
Este o onoare acordată pentru Isus la fel ca pentru Tatăl:
pentru ca toţi să cinstească pe Fiul cum cinstesc pe Tatăl. Cine nu cinsteşte pe Fiul, nu cinsteşte pe Tatăl, care L-a trimis. *1John 2:23
pe când Fiului I-a zis: „Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule, este în veci de veci; toiagul domniei Tale este un toiag de dreptate; *Ps. 45:6, 7
Heb
Smerenia Lui este mai mare decât a oricărui om sau înger:
Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. *John 13:15; Php. 2:5; 1Pet. 2:21; 1John 2:6. **Zech. 9:9; Php. 2:7, 8. †Jer. 6:16
b. în persoana lui Isus se împlinesc atât infinita majestate cât și blândețea transcendentă:
b. în persoana lui Isus se împlinesc atât infinita majestate cât și blândețea transcendentă:
Războinic viteaz, încinge-ţi sabia,
podoaba şi slava – *Isa. 9:6. **Isa. 49:2; Heb. 4:12; Rev. 1:16; Rev. 19:15
Ps
Din nou
Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. *John 13:15; Php. 2:5; 1Pet. 2:21; 1John 2:6. **Zech. 9:9; Php. 2:7, 8. †Jer. 6:16
c. În Isus este cel mai adânc respect sau reverență pentru Dumnezeu cu egalitatea cu Dumnezeu
c. În Isus este cel mai adânc respect sau reverență pentru Dumnezeu cu egalitatea cu Dumnezeu
Apoi S-a depărtat de ei ca la o aruncătură de piatră, a îngenuncheat şi a început să Se roage, *Mat. 26:39; Mark 14:35
Eu şi Tatăl una suntem.” *John 17:11, 22
Lu 22:4
John 10:30
3. Aceste diverse excelențe, sau haruri sunt exercitate în El mai întâi și apoi către oameni
3. Aceste diverse excelențe, sau haruri sunt exercitate în El mai întâi și apoi către oameni
-Dreptatea, mila și adevărul. Acestea au fost manifestate mai întâi către Domnul din partea lui Dumnezeu și apoi către oameni.
Bunătatea şi credincioşia se întâlnesc,
dreptatea şi pacea se sărută. *Ps. 72:3; Isa. 32:17; Luke 2:14
Ps.
Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie, prin credinţa în sângele Lui, o jertfă de ispăşire, ca să-Şi arate neprihănirea Lui; căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea îndelungii răbdări a lui Dumnezeu; *Lev. 16:15; 1John 2:2; 1John 4:10. **Col. 1:20. †Acts 13:38, 39; 1Tim. 1:15; Acts 17:30; Heb. 9:15
pentru ca, în vremea de acum, să-Şi arate neprihănirea Lui în aşa fel, încât să fie neprihănit, şi totuşi să socotească neprihănit pe cel ce crede în Isus.
Așa că adevărul de neschimbat al lui Dumnezeu care amenința pe omul păcătos prin intermediul Legii nu s-a manifestat asupra nimănui ca asupra lui Christos pentru că mântuirea a venit numai în Christos. El a fost jertfit pentru noi.
Aplicații:
Aplicații:
Astfel pentru că în Christos se manifestă aceste diverse excelențe nu este de mirare că Isus este chemat cu diverse nume așa cum apare în iar noi trebuie să ne adresăm lui astfel ca să punem tot harul și binecuvântarea în ele:
Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.” *Isa. 7:14; Luke 2:11. **John 3:16. †Mat. 28:18; 1Cor. 15:25. ††Judg. 13:18. *†Tit 2:13. †*Eph. 2:14
Is
Astfel că în Scriptură a fost numit Soarele
Dar pentru voi, care vă temeţi de Numele Meu, va răsări Soarele neprihănirii, şi tămăduirea va fi sub aripile Lui; veţi ieşi şi veţi sări ca viţeii din grajd. *Mal. 3:16. **Luke 1:78; Eph. 5:14; 2Pet. 1:19; Rev. 2:28. †2Sam. 22:43; Micah 7:10; Zech. 10:5
Ca o stea
„Îl văd, dar nu acum,
Îl privesc, dar nu de aproape.
O stea răsare din Iacov,
un toiag de cârmuire se ridică din Israel.
El străpunge laturile Moabului
şi prăpădeşte pe toţi copiii lui Set. *Rev. 1:7. **Gen. 49:10; Mat. 2:2; Rev. 22:16
Luceafărul de dimineață
„Eu, Isus, am trimis pe îngerul Meu să vă adeverească aceste lucruri pentru biserici. Eu sunt Rădăcina şi Sămânţa lui David, Luceafărul strălucitor de dimineaţă.” *Rev. 1:1. **Rev. 5:5. †Num. 24:17; Zech. 6:12; 2Pet. 1:19; Rev. 2:28
Sunt ca niște jaloane ale vieții numele ce le are Domnul așa cum oamenii lui Dumnezeu îl experimentau pe Dumnezeu în anume mod într-o anumită experiență așa trebuie și noi să o facem.
2. Aceste haruri unice ale Domnului mă fac să îl accept ca mântuitor personal
-având toate aceste haruri trebuie să îl folosim pe Domnul pentru ceea ce a fost dat în principal -mântuirea noastră
3. Dacă l-ai primit pe Domnul ca Mântuitor și Domn, lasă ca această cunoaștere a excelenței lui Christos să producă în noi dragoste pentru Domnul Isus Christos și să-L alegem ca prietenul nostru.
John 17:22
Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei să fie una, cum şi Noi suntem una – *John 14:20; 1John 1:3; John 3:24
Eu în ei, şi Tu în Mine – pentru ca ei să fie în chip desăvârşit una, ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit cum M-ai iubit pe Mine. *Col. 3:14