Principiile familiei: carieră și credincioșie

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 9 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Introducere

Istoria vieții lui Iacov, o cuprinde, în continuare pe cea a vieții lui Iosif. Prin ambele se clarifică rolul Egiptului în nașterea, dar și în izbăvirea lui Israel, ca popor, în istorie. Este un rol interesant, care merită studiat mai departe, pentru că însuși Mântuitorul Hristos a fost cu Iosif și cu mama sa, Maria, în Egipt, ca să fugă de mânia lui Irod cel Mare. Prima dată, Avraam a plecat din Canaan în Egipt, ca să scape de foamete, în Geneza 12-13. Mai târziu, într-o situație similară, Isaac a dorit să plece, de asemenea, în Egipt, dar Dumnezeu l-a oprit și i-a poruncit să rămână în Canaan (). Acum, Iosif este în Egipt vândut ca rob, pe nedrept. Când Dumnezeu intervine, și robia ori închisoarea pot fi o rampă de lansare pentru carieră și slujire credincioasă.

GENEZA 41. BINECUVÂNTĂRILE DOMNULUI CONSTRUIESC O CARIERĂ.

Vorbind despre începuturi bune, Domnul este acela care binecuvintează o carieră. Exemplul lui Iosif este grăitor, în privința aceasta. La fel ca în cazul profetului Daniel și a împăratului Nebcadnețar (care au trăit la distanță de aproape 1200 de ani, după Iosif), Dumnezeu i-a dat lui Faraon două visuri. Primul era despre șapte vaci slabe care au înghițit șapte vaci grase, și al doilea despre șapte spice uscate care au înghițit șapte spice pline. Nimeni însă nu le putea interpreta. De abia atunci, șeful paharnicilor și-a adus aminte de Iosif și de interpretarea viselor lor din închisoare (9-14). El l-a recomandat pe Iosif împăratului Faraon, iar acesta l-a chemat la curte. Simțim tensiunea și entuziasmul lui Iosif din 41:14 „Faraon a trimis să cheme pe Iosif. L-au scos în grabă din temniţă. Iosif s-a ras, şi-a schimbat hainele şi s-a dus la faraon”. Nu și-a pierdut respectul de sine, s-a dus la interviu bine pregătit și aranjat. Nu-i venea să creadă că a sosit ora eliberării. Iosif a făcut atunci două lucruri importante. În primul rând, el a interpretat bine visurile, și conținutul, dar și intensitatea lor (faptul că Domnul a dat două visuri cu aceeași temă însemna că împlinirea lor e urgentă, 25-32). Conform interpretării lui urmau două perioade de câte șapte ani, prima de belșug incredibil, a doua de secetă pustiitoare, așa încât nu se va mai cunoște belșugul dinainte. Apoi, Iosif le-a dat și o aplicație practică, sfătuindu-i (deși nimeni nu-i ceruse aceasta) și arătându-le cum trebuie acționat, ca să se facă bine față anilor de belșug și de secetă care vor veni (33-37). De aceea, și Faraon i-a propus să fie el administratorul providențial și l-a ridicat să fie al doilea în rang, în toată împărăția, i-a dat autoritate economică și juridică deplină, și i-a dat în casătorie pe una din fetele marelui preot egiptean Potifera (Darul lui Ra, 38-52). Un credincios matur trebuie să înțeleagă bine cuvântul Domnului și să își dea seama și cum trebuie să îl aplice în viața sa. Iosif avea aproape 30 de ani când s-au întâmplat toate acestea. ani era în Egipt, de la vârsta de 17 ani. Școala vieții a durat destul de mult, dar Iosif a fost credincios în toate. Mai sunt două personaje în Biblie care au strălucit în jurul vârstei de 30 de ani, împăratul David și Mântuitorul Hristos. După examenele curăţiei şi credincioşiei, Domnul îi face parte lui Iosif, de un început nou, binecuvântat, chiar în ţara robiei şi exilului său.

GENEZA 42. BINECUVÂNTAREA LUI IOSIF DEVINE BINECUVÂNTAREA LUI ISRAEL

Binecuvântarea lui Iosif devine binecuvântarea lui Israel. Într-un fel, Iosif este prototipul lui Hristos. Prin stăpânirea lui scapă din foamete tot poporul Israel, pe cale de formare. Istorisirea acestei izbăviri ține din 42-45, iar revederea 46-49. Istoria revederii este plină de emoții și crește treptat în intensitate. Iacov este, în mod surprinzător, omul de acțiune care îi trimite pe fii în Egipt, să cumpere hrană. Atunci când ajung, doar Iosif îi recunoaște, și îi întreabă cine sunt şi care este povestea lor. El îi acuză de spionaj, şi le spune că nu i se par oameni de treabă – aşa cum se jurau ei că sunt. Le spune că îi va închide până când unul dintre ei îl va aduce şi pe fratele lor mai tânăr, ca dovadă că n-au minţit. Şi i-a închis pe toţi în temniţă, timp de trei zile (43:8-17). Îi cheamă apoi şi le propune alt târg, spunându-le că el crede în Dumnezeu şi se teme de el. Târgul era să rămână în temniţă doar unul din ei, iar restul să plece şi să se întoarcă cu fratele lor mai tânăr. Fraţii săi îşi dau seama că opoziţia aceasta este stranie şi recunosc o mustrarea Domnului, chiar îşi aduc aminte cum l-au vândut pe Iosif şi se acuză între ei (42:18-23). Iosif înţelegea totul, dar nu le-a spus. De fapt, Iosif dorea mai multe lucruri, în acelaşi timp. Să îi vadă pe toţi laolaltă, împreună cu Iacov. Apoi, dorea să îi mustre pe fraţii săi, să le dea ocazia de a le părea rău despre ce au făcut. Încet-încet, acest lucru se întâmpla. Iosif îl opreşte pe Simeon drept zălog și l-a pus în lanțuri în fața lor. Celorlalți le-a dat drumul și le-a dat grâul, și le-a returnat apoi, în taină, și toţi banii daţi pe grâu, toți arginții. În mijlocul emoției reîntâlnirii, Iosif își aduce deodată aminte de visurile, de altădată, în care apăreau frații și părinții săi care veneau și se închinau înaintea lui (42:9). Uneori este important ca Dumnezeu să trimită astfel de vise, pentru că ele te ajută să treci prin încercări, în viață. Este important că aflat sus de tot în cariera sa, Iosif nu se răzbună pe frații săi. Deși, probabil că a fost tentat să se răzbune, el rămâne credincios și generos.
Oare ce am fi făcut noi, în locul lui Iosif? Care set de măsuri ar fi fost mai bun? De ce este bine ca frații să se împace și să nu răspundă cu răzbunare dacă au fost tratați nedrept? Frații lui s-au speriat, au ajuns acasă, și i-au spus lui Iacov ce s-a întâmplat. Iar Iacov i-a certat că, indiferent ce fac, din cauza lor el rămâne treptat fără fiii săi. Acum nu îi mai avea cu sine nici pe Iosif, nici pe Simeon. Ruben încearcă o mediere şi insistă să îl lase pe Beniamin cu ei, ca să poată aduce iarăşi grâu acasă. Aici Ruben, deşi pare bine intenţionat, face o propunere foarte nepotrivită: el se oferă ca să-şi lase cei doi fii ai săi ucişi de Iacov, dacă nu se va întoarce cu Beniamin (42:37). Iacov îl refuză, probabil, îngrozit de imaginea cu care venise Ruben. Nu mai era nevoie de jertfe umane, tot ce voia el era ca să îi vadă pe toţi în viaţă. Se simte cum tensiunea creşte în relaţiile de familie ale lui Iacov. De fapt, este prima dată când cineva, în familia lui, îi păcălește pe ceilalți, dar nu cu gând rău, ci cu intenții bune, și pline de generozitate. Prin Iosif, harul Domnului se arată pe deplin peste familia lui Iacov. Istorisirea continuă însă, și ne va conduce prin momente şi mai pline de emoție, în următoarele capitole. Este una din cele mai impresionante istorisiri din Biblie.

Aplicații

Câți ani a stat în robie Iosif? Cum s-a pregătit el să meargă în fața lui Faraon? Un credincios matur trebuie să înțeleagă bine cuvântul Domnului și să își dea seama și cum trebuie să îl aplice în viața sa. Dă un exemplu din viața ta sau a celor apropiați când ai înțeles bine Cuvântul Scripturii și ai fost hotărât și să îl aplici cu perseverență și practic în viață. Cum teai simțit și ce efecte a avut decizia? Câţi ani avea Iosif, aproximativ, atunci când l-au vizitat fraţii săi prima oară? Cum evaluați faptul că Iosif nu s-a făcut cunoscut fraților săi (42:8-9)? Cum înţelegeţi faptul că Iosif mai întâi i-a aruncat pe toți în temniță, vreme de trei zile, iar apoi i-a scos și le-a propus o înţelegere mai uşoară? Oare a fost încercat Iosif de dorința răzbunării? Cum a biruito? De ce a spus el că este „un om care se teme de Domnul”?
Cum evaluezi faptul că le-a pus înapoi, la toți frații, prețul de argint pentru grâul cumpărat? Cum v-ați fi purtat dacă erați în locul lui Iosif? De ce a poruncit Iosif să fie Simeon pus în lanțuri în fața lor? Cum credeți că s-a purtat Iosif cu Simeon, cât timp acesta a fost în închisoare? Simeon și Levi, erau doi frați mânioși, violenți, care adesea s-au unit la rău. Ce decizii greșite au mai luat ei înainte? Cum a planificat Dumnezeu eliberarea lui Iosif? Ce mesaje a dat, cum sa folosit de puterea lui Faraon, cum s-a folosit de memoria paharnicului șef? De când începuse procesul de eliberare a lui Iosif? Când treci prin încercări, te uită Dumnezeu sau te cunoaște și te menține în planul Său? Cum te încurajează istoria lui Iosif? Ce exemplu poți lua din purtarea sa, până aici?
Related Media
See more
Related Sermons
See more