Începutul lui Israel: călăuzire în vremuri dificile
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
GENEZA 46. CĂLĂUZIRE ÎN INTERIORUL ÎNCERCĂRII.
GENEZA 46. CĂLĂUZIRE ÎN INTERIORUL ÎNCERCĂRII.
Pe deoparte, o călătorie de reîntregire și revedere a familiei, pe de alta, o intrare într-o etapă nouă, de creștere a poporului Israel. Pe de alta, această etapă includea 400 de ani de ședere în Egipt și ajungerea treptată într-o stare de sclavie, ca străini între egipteni. Foarte grea decizie pentru Iacov. Avea cu siguranță de nevoie de o viziune a Domnului, pentru că Domnul îi spusese, de fapt, să stea în Canaan, și să devină un popor mare, continuând investiția lui Avraam și Isaac, premergătorii lui. Iacov – Israel primește această viziune de la Dumnezeu în 46:1-4. Nu a plecat la drum fără a se închina și a aduce jertfe la Beer-Șeba. Aici Domnul i-a vorbit și l-a încurajat să meargă în Egipt. Familia lor nu putea crește la dimensiunile unui popor în Canaan. Erau multe primejdii și puteau apărea atacuri la care să nu facă față. Era riscul să devină dezbinați și să ia exemplul popoarelor imorale din Canaan. De aceea, Dumnezeu le creează un fel de leagăn de creștere în Egipt. Aici erau apărați de armatele Egiptului, aici putea să fie uniți ca neam și să crească, așa încât să nu își piardă identitatea. De aici aveau să plece, după 400 de ani, înapoi în Canaan, deja crescuți la dimensiunea unui popor. Toate sufletele din familia lui Iacov, cu tot cu familia lui Iosif, erau 70 la număr (46:26-27). În ni se spune că, după 400 de ani, israeliții erau aproximativ 600,000 la număr, fără să fie socotiți și copiii. Poporul avea să crească în Egipt de aproape 1000 de ori. Uneori, noile începuturi în viață includ creștere, maturizare, înaintare în planul lui Dumnezeu, dar și noi încercări. Aceasta era situația în care se găseau acum cei 70 de evrei, pe cale să devină un popor de peste 600,000 de oameni. Este nevoie ca în orice nou proiect sau plan să ai călăuzirea Domnului, o viziune a lui, care să te ajute să treci prin greutăți cu bine și să mergi înainte prin dificultăți. Planurile lui Iosif au fost ca evreii să se așeze în Goșen, o regiune a păstorilor. Regiunea se afla în zona deltei Nilului și de acolo era mai ușor să se întoarcă în Canaan, era mai aproape de granița Egiptului. De fapt, pe acolo se pare că au trecut și Marea Roșie, 400 de ani mai târziu.
GENEZA 47. STABILIREA ÎN EGIPT, CA PĂSTORI
GENEZA 47. STABILIREA ÎN EGIPT, CA PĂSTORI
După stabilirea în Goshen, Faraon l-a chemat pe Iacov, să-l cunoască. Iacov a venit, s-a prezentat și viața și-a prezentat-o ca pe o călătorie cu multe încercări. În total, Iacov a trăit 147 de ani, a venit în Egipt la 130 și a mai trăit aici 17 ani. În toată această perioadă ei au avut hrană din belșug, datorită lucrării lui Dumnezeu prin Iosif. Iosif a cumpărat toate vitele și toate terenurile agricole din țară, în schimbul grâului din depozite. A centralizat totul. Poporul a fost mutat în cetăți, iar agricultura s-a făcut pe întinderi mari, deci a devenit foarte eficientă. Doar pământurile preoților nu a au fost cumpărate, pentru că ei aveau deja subvenții de hrană de la Faraon, și nu erau în nevoie să vândă nimic. În Israel, va fi invers, totuși. Toți vor avea moștenire, doar preoții, leviții nu vor avea terenuri și moștenire. Pentru lucrarea pământului și sămânță de grâu de la stat, an de an, Iosif a cerut o taxa de 20% pentru Faraon (taxa cerută mai tarziu de Moise, pentru leviți, va fi doar 10%). Deși acum venise în Egipt, viziunea lui Iacov este că trebuie să se întoarcă în Canaan. Chiar dacă poporul va trebui să stea aici 400 de ani, el știe un lucru: la moartea sa, el trebuie să ajungă în Canaan. De aceea, îl roagă pe Iosif să promită că, după moarte, va călători în Canaan și îi va îngropa trupul acolo, în același mormânt cu Avraam și Isaac.
Aplicatii
Aplicatii
Ceri lumină de la Dumnezeu, în rugăciune, atunci când începi un proiect nou?
Ai un plan pe durată lungă, atunci când începi un proiect nou?
Ești gata să faci față greutăților inerente unui proiect nou? Le iei în considerare?
Dumnezeu a folosit vinderea lui Iosif ca sclav în Egipt, ca să păstreze poporul în perioade de foame și să îi pregătească un leagăn socialpolitic în care să grupul de 70 de evrei să se dezvolte în 400 de ani întrun popor în toată regula. El folosește adversitatea ca să construiască lucruri frumoase spre slava Sa. Credeți că și astăzi mai sunt astfel de programe providențiale în curs de desfășurare? Ce sentiment vă dă această descoperire despre puterea lui Dumnezeu? Opriți-vă un moment și rugați-vă.
Ce comentarii aveți de făcut, dacă este cazul, asupra situației diferite a preoților din Egipt și a leviților, de mai târziu, din Israel? Dar asupra taxelor?