Binecuvântarea victoriei evangheliei

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Introducere

Psalmul 68 este un psalm al victoriei evangheliei și al mântuirii. Cântarea lui David este plină de vești bune și de mărturii ale gloriei lui Dumnezeu. Este o adevărată sărbătoare a profeției despre Hristos, o masă bogată în adevăruri mărețe despre mântuirea noastră. El se folosește, în principal, de istorisirea victoriei lui Moise împotriva lui Og, regele Basanului (Numeri 21:31-35), dar privește și la victoriile lui David și, mai ales, la victoria finală a lui Dumnezeu, pentru Israel, pentru Mesia-Hristos, în viitor.
Numbers 21:31–35 BDC
Israel s-a aşezat astfel în ţara amoriţilor. Moise a trimis să iscodească Iaezerul. Au luat satele care ţineau de el şi au izgonit pe amoriţii care erau în ele. *Num. 32:1; Jer. 48:32 Au schimbat apoi drumul şi s-au suit pe drumul care duce la Basan. Og, împăratul Basanului, le-a ieşit înainte, cu tot poporul lui, ca să lupte împotriva lor la Edrei. *Deut. 3:1; Deut. 29:7. **Jos. 13:12 Domnul a zis lui Moise: „Nu te teme de el; căci îl dau în mâinile tale, pe el şi tot poporul lui, şi toată ţara lui; să-i faci cum ai făcut lui Sihon, împăratul amoriţilor, care locuia la Hesbon.” *Deut. 3:2. **Num. 21:24; Ps. 135:10, 11; Ps. 136:20 Şi ei l-au bătut, pe el şi pe fiii lui, şi tot poporul lui, de n-au lăsat să scape niciunul măcar, şi au pus mâna pe ţara lui. *Deut. 3:3, etc.
Mai întâi, psalmul începe cu o cântare despre alungarea vrăjmașilor lui Dumnezeu. Ei vor dispărea ca fumul dinaintea lui și se vor topi ca ceara, nu vor putea sta în picioare (1-2). Aceasta este soarta forțelor răutății.
Psalmul laudă apoi întoarcerea victorioasă a Domnului, a lui Hristos, și strigă, la fel ca Ioan Botezătorul (3-4): „faceți drum celui ce înaintează prin câmpii” (Matei 3:3, Marcu 1:3, Luca 3:4, Ioan 1:23, Isaia 40:3, 57:14). Victoria evangheliei aduce și ajutor pentru cei nedreptățiți și uitați, pentru orfani și văduve. Dumnezeu este numit aici „tatăl orfanilor, apărătorul văduvelor”. Acest titlu este unul din cele mai frumoase titluri ale lui Dumnezeu și chemări date nouă ca să îl urmăm.
Apoi, ni se spune că Dumnezeu dă o familie celor singuratici și părăsiți, și îi eliberează din robia și prizonieratul păcatului, dându-le un nume, un viitor și o împărăție (7). Numai cei răzvrătiți rămân singuri și fără casă ori loc al lor în univers: vor locui în locuri uscate, spun versetele 5-7. Aceasta este starea celor răzvrătiți față de Dumnezeu: totul în jur este pustiu, și nu au o familie la care să țină. Aici este inclusă și o mică descriere a mântuirii, precum și o scurtă prezentare a soartei celor răi.
Următoarea veste bună vine din trecut și ne aduce aminte de faptul că Dumnezeu reușește întotdeauna în planurile Sale. El și-a scos poporul din Egipt, l-a format în pustie și i-a dat legile sale pe Sinai, ai poi a reușit să îi ducă în Canaan și să îi așeze acolo (8-9). O țară frumoasă pentru cei nenorociți (10).
La fel va fi și cu mântuirea nostră: vom vedea cu ochii noștri cum Dumnezeu aduce victoria finală, cum timpul de pribegie de acum se va încheia, la venirea lui Hristos. Evanghelia va fi vestită cu bucurie și de bărbați și de femei.
Versetele 11-12 rostesc două extraordinare vești bune: femeile vestitoare de evanghelie sunt o oștire uriașă, și chiar cele ce stau acasă, pot face această vestire și pot participa la împărțirea prăzii. Aici se arată caracterul deplin al victoriei, ca în , când David a impus o lege de felul acesta, așa încât și luptătorii și păzitorii taberei să aibă aceeași parte la victorie și pradă. Victoria va fi foarte bogată, și toți vor avea parte de ea, și cei din prima linie (lucrători, misionari, păstori, evangheliști, etc), și cei din linia a doua. În același timp, victoria se poate obține peste tot. Și în lucrare directă, și acasă, și de bărbați și de femei, și prin evanghelizare publică și prin exemplu personal, acasă, în gospodărie, între vecini și vecine.
Psalmul 62:11 spunea „o dată a vorbit Dumnezeu, de două ori am auzit...”, iar psalmul 68:11 spune „un cuvânt spune Domnul și femeile aducătoare de vești bune sunt o mare oștire...”. Psalmul se referă la o poruncă a lui Dumnezeu, la un strigăt de bătălie, sau la strigătul de victorie, dar concluzia poate fi mai complexă.
Femeile de vești bune care nu se dedau la preacurvie spirituală sunt și biserica și ar fi trebuit să fie Ierusalimul, Samaria, Babilonul etc.
Meditația și comunicarea cuvintelor lui Dumnezeu sunt două acțiuni foarte importante în viața Bisericii. Versetele 12-23 descriu o mare victorie a lui Dumnezeu. Împărații fug încotro văd cu ochii, iar gospodinele frumoase, de acasă, iau parte și ele la împărțirea prăzii. (12). Lupta a fost câștigată de Domnul, iar prada și vestea bună o aud cei de acasă (porumbelul care vestește viața și pacea, ca la Noe, are aripile strălucitoare, acoperite de argint și aur, 13). Dumnezeul atotputernic, El-Shaddai, este cel ce i-a împrăștiat pe împărații răutății – iar victoria era frumoasă ca o ninsoare în muntele Țalmon, aducând o vreme nouă și prosperă, nesecetoasă, peste țară. În versetele 15-16, munții Basanului (Hermonului) sunt comparați cu muntele Sionului, pe care stă construit Ierusalimul. Og, împăratul Basanului, fusese învins de israeliții conduși de Moise, la intrarea în Canaan, iar David le aduce aminte de această victorie, împreună cu destinul glorios al Ierusalimului – care pe atunci era doar o cetate iebusită (Numeri 21:31-35, ,
Oricât de mari și frumoase ar fi realizările altor popoare, și binecuvântarea dată lor de Dumnezeu, mântuirea și victoria obținută de Dumnezeu în Ierusalim, împotriva păcatului, prin Hristos, este mai frumoasă decât toate! Dumnezeu și-a ales un popor și are un plan victorios. Versetele 17-19 vorbesc despre victoria lui Hristos și despre mântuirea noastră de păcate. Limbajul este acela al unui rege victorios. În mod special, versetul 68:18 este reluat literal în Efeseni 4:8-10, când este vorba despre crucea, învierea și înălțarea lui Hristos, care după ce i-a izbăvit pe oameni din robia păcatului, le-a dat daruri duhovnicești (calități și slujiri, chemări), pentru creșterea Bisericii.
Astfel, cei răzvrătiți altădată, adică păgânii, sunt mântuiți și ajung și ei să locuiască în prezența Domnului (18). David are o putere spirituală incredibilă de a vedea, în viitor, mântuirea tuturor oamenilor, și a păgânilor și a evreilor, prin Hristos. Versetul 19 este de o frumusețe rară, și spune un mare adevăr: „Binecuvântat să fie Domnul care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, Mântuirea noastră”. De aceea, David se oprește din nou din cântare și ne invită să medităm la acest adevăr. Dumnezeu spune în cartea profetului Isaia, în Isaia 46:4, astfel: „pînă la bătrîneţea voastră Eu voi fi Acelaşi, pînă la cărunteţele voastre vă voi sprijini. V-am purtat, şi tot vreau să vă mai port, să vă sprijinesc şi să vă mîntuiesc.” Dumnezeu este cel care ne poate izbăvi din moarte (20). Pedeapsa pentru cei care totuși vor să trăiască în păcat apare, tot în limbaj poetic, în 21-23. Imaginile de aici, descriu zdrobirea vrăjmașilor Domnului și ne aduc aminte și de Geneza 4, și de Apocalipsa 19.
Victoria Domnului este descrisă în 24-32, printr-o intrare victorioasă în Ierusalim, în Templu. Se vede tot poporul adunat cu bucurie și condus de capeteniile poporului (25-27). Domnul va întări împărăția lui Hristos și domnia lui. Marii conducători ai lumii și popoarele lumii i se vor închina, din Egipt, din Etiopia, de peste tot (28- 32). Vrăjmașii Domnului sunt descriși prin imaginea unor animale puternice și violente care pândesc (fiara din trestii, ceata taurilor, viţeii popoarelor), sunt iubitori de arginți și iubitori de război (30). De aceea, Hristos va fi numit „împărat al păcii”.
Încheierea psalmului ne cheamă la admirație și glorie pentru Dumnezeu (33-35). În mod deosebit, ni se descoperă planul lui Dumnezeu în 68:34, unde aflăm că măreția lui Dumnezeu se vede în două feluri: în gloria lui Israel (și în Biserică), jos pe pământ, și sus, în cerurile sfinte, unde locuiește plinătatea puterii lui.

Aplicații

Cum își binecuvintează Biserica, Hristos, regele victorios, în Efeseni 4:8-10 și în Psalmul 68?
Ce regulă despre victoria deplină, primită de la Dumnezeu, a instituit David în ?
Cum se face că au și femeile parte importantă în vestirea victoriei evangheliei, a domniei lui Dumnezeu?
De ce spune psalmistul că Dumnezeu ne poartă zilnic povara?
Related Media
See more
Related Sermons
See more