Între sărăcie și bogăție
Notes
Transcript
Introducere
Introducere
Cei mai mulți oameni din lumea aceasta trăiesc în sărăcie. Foarte puțini în bogăție. Cei bogați îi tot incită pe cei din categoria săracilor ca să se lupte să ajungă bogați dar în realitate nu mulți cu toate eforturile lor vor ajunge bogați.
Un poet român spunea că săracii susțin lumea și dacă ne gândim puțin așa este. Bogații n-ar putea fi bogați dacă n-ar fi cei săraci care să le cumpere produsele și astfel să le bage bani în buzunar.
Cu cât sunt mai mulți bogați cu atât apar probleme mai multe între ei care se materializează prin lupte politice de tot soiul. Așa încât săracii susțin lumea. Bogații pe de altă parte au și ei rolul lor în a contribui la progresul lumii acesteia prin fabricile și uzinele pe care le au și în care mulți săraci sunt angajați.
De-a lungul istoriei dezechilibrele între săraci și bogați au dus la convulsii sociale puternice la revolte și la schimbări dramatice uneori a orânduirilor. Această luptă continuă și astăzi poate nu atât de violent ca în trecut ce apar sub imaginea schimbărilor politice sunt de fapt aceste dezechilibre între săraci și bogați.
Cum stau lucrurile cu biserica Domnului? Oare cum trebuie priviți unii și alții în biserică? Oare numai unii au parte de Dumnezeu sau ambele categorii de persoane?
Cum trebuie să ne poziționăm noi ca și credincioși cu fiecare din aceste două grupe de săraci și bogați?
Apostolul Pavel îi dă lămuriri în această parte practică a primei sale epistole către Timotei discipolului său.
Principala învățătură este că viața trebuie să ne fie direcționată de automulțumirea în Christos
Principala învățătură este că viața trebuie să ne fie direcționată de automulțumirea în Christos
Omul lui Dumnezeu poate fi cuprins de învățătura de a câștiga lumea aceasta.
Vrem să accedem pe scara lumii acesteia și să ne luăm stelele realizării. Lucru care nu este rău în sine însuși căci Domnul ne învață ca tot ce este bun aceea să ne însuflețească dar ceea ce este rău este când considerăm acestea ca scopul vieții noastre satisfacția personală. Atunci aceste steluțe, medalii ale realizării noastre ajung să fie lanțuri ale lumii acesteia ce să ne străpungă cu multe chinuri.
Principala învățătură a omului lui Dumnezeu care să-i direcționeze viața este satisfacția sau automulțumirea în Christos. Așadar premiul întâi luat la școală este pentru a-l slăvi pe Domnul.
Când învățătura de bază este realizarea în lumea aceasta omul este plin de mândrie, nu știe nimic, boala cercetărilor fără rost și a certurilor de cuvinte care nasc: invidia, cearta, clevetririle, bănuielile rele, ciocniri de vorbe ale oamenilor stricați la minte-se gândesc la lucruri pornografice, consideră că evlavia este un izvor de câștig.
Lui Timotei mai important decât bogăția este Domnul căci altfel poate cădea în pofte nesăbuite. Iubirea de bani a făcut pe unii care au umblat după ea să rătăcească de la credință și să se străpungă singuri cu o mulțime de chinuri.
În Christos avem cele mai prețioase nestemate: neprihănirea, evlavia, credința, dragostea blândețea.
Să ținem mărturia ce frumoasă pe care am făcut-o când ne-am întors la Domnul.
Domnul a rămas în istorie cu cea mai frumoasă mărturie pe care a făcut-o înaintea lui Pilat că: El este Împăratul Iudeilor, Împăratul adevărului.
Isus S-a înfăţişat înaintea dregătorului. Dregătorul L-a întrebat: „Eşti Tu „Împăratul iudeilor”?” „Da”, i-a răspuns Isus, „sunt.” *Mark 15:2; Luke 23:3; John 18:33. **John 18:37; 1Tim. 6:13
Isus i-a răspuns: „De la tine însuţi zici lucrul acesta sau ţi l-au spus alţii despre Mine?”
Pilat a răspuns: „Eu sunt iudeu? Neamul Tău şi preoţii cei mai de seamă Te-au dat în mâna mea: ce ai făcut?”
„Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta”, a răspuns Isus. „Dacă ar fi Împărăţia Mea din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat în mâinile iudeilor; dar acum, Împărăţia Mea nu este de aici.” *1Tim. 6:13. **Dan. 2:44; Dan. 7:14; Luke 12:14; John 6:15; John 8:15. †John 8:47; 1John 3:19; John 4:6
„Atunci un Împărat tot eşti!”, I-a zis Pilat. „Da”, a răspuns Isus. „Eu sunt Împărat. Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.”
Jn 18:34-
„N-ai avea nicio putere asupra Mea”, i-a răspuns Isus, „dacă nu ţi-ar fi fost dată de sus. De aceea, cine Mă dă în mâinile tale are un mai mare păcat.” *Luke 22:53; John 7:30
Această mărturie este suficientă să ne rezolve toate frământările sufletești.
Pavel îi spune lui Timotei să caute bogăția nici măcar în cercetarea înțelepciunii și ale științei, a căutărilor fără rost. Toate acestea care ne fascinează ne pot îndepărta de credința adevărată.
Săracii credincioși îmbogățesc Împărăția
Săracii credincioși îmbogățesc Împărăția
-pare un non sens să afirmi că săracii pot să îmbogățească o Împărăție așa cum spunea și poetul român că săracii susțin lumea.
-Împărăția Cerurilor este îmbogățită de robi ne spune apostolul Pavel dacă:
Numele lui Dumnezeu nu este vorbit de rău și educația Împărăției. Dacă prin modul cum mă raportez ca sărac la cel bogat îl fac să exclame de satisfacție că sunt cinstit și că îmi fac treaba și că acord cinste acestora atunci am îmbogățit Împărăția Cerurilor chiar dacă eu sunt sărac și nu am mijloace cum să susțin oameni care să lucreze pentru împărăție.
De asemenea, susțin Împărăția dacă slujesc pe frați preaiubiți de Domnul ce sunt bogați. Aceștia sunt îmbogățiți material dar și spiritual prin prezența mea în compania fratelui.
Dacă îl disprețuiesc pe fratele că este credincios ca și mine și acționez ca unul care vrea să-l ciupească pe fratele lui cum a făcut Onisim care înainte era necredincios dar care a ajuns în închisoarea de la Roma să devină folositor atunci cu adevărat îmbogățim Împărăția cu relații deosebite între subalterni și șefi astfel încât cei din Împărăția întunerecului pot vedea diferența iar unii pot fi câștigați prin purtarea noastră frumoasă.
Uneori această relație ca să fie păstrată la un nivel deosebit ca în cer necesită luptă cu noi înșine ca să renunțăm la drepturile noastre care sunt încălcate de cel ce ne conduce și se numește frate.
Alteori cum s-a întâmplat cu Onisim a trebuit Filimon cel bogat să treacă cu vederea paguba ce i-a făcut-o Onisim.
De aceea când pierzi și te manifești în continuare în caracterul lui Christos ajungi să îmbogățești Împărăția cu atmosfera de pace pe care o promovezi:
Un vers de poezie spune:
Diavolul tot taie fire iar creștinul tot le înnoadă.
-Săracii sunt îmbogățiți când caută Evanghelia
3. Bogații să caute belșugul în Domnul
3. Bogații să caute belșugul în Domnul
-Dacă săracii trebuie să caute să îmbogățească împărăția prin modul de a se raporta la cei bogați.
-Bogații trebuie să caute bogăția în Domnul.
-Bogăția principală în Domnul este Evanghelia. Dar ca să o capeți trebuie să vezi nevoia ta, adică sărăcia în Duhul.
Dumnezeu dă cea mai mare bogăție a universului celor oropsiți ca o compensare dacă aceștia o refuză nu le rămâne decât sărăcia pe pământul acesta cel mai probabil și sărăcia veșnică.
Așadar prin exemplul bogatului care aleargă la Domnul ca să vadă ce spune Mântuitorul cum să se îmbogățească și cu împărăția lui Dumnezeu pe lângă bogățiile pe care le avea adunate din tinerețea lui. Domnul îi spune du-te de vinde tot ce ai dă la săraci și vino de urmează-mă.
Astfel, te vei îmbogății cu adevărat.
-Bogăția din veacul acesta te face să te îngâmfi și să-ți pui nădejdea în ele care sunt nestatornice. Ne punem nădejdea în Dumnezeu care este singurul care ne poate da toate lucrurile din belșug.
Bogățiile acestei lumi trebuie să înveți să le dai și să le împarți altora ca să-ți aduni o comoară în cer.
Așadar săracul este cel ce îmbogățește iar bogatul ca să se îmbogățească veșnic trebuie să învețe să sărăcească.
Bogățiile bogatului care sunt primite de Dumnezeu sunt legate de faptele bune ce le face acesta.
Chemare
Domnul ne arată că atât săracii cât și bogații pot avea loc în împărăția lui Dumnezeu dacă au ca principiu călăuzitor satisfacția în Domnul Isus.
Săracii pot îmbogății Împărăția printr-o atitudine respectuoasă față de cei bogați și cinstea pe care o dau acestora.
Bogații pot să capete adevăratele bogății veșnice punându-și încrederea doar în Domnul și folosind bogățiile lumii acesteia pentru a-și aduna prieteni pentru eternitate.
Chiar și învățătura nu este folositoare dacă este făcută pentru așa zisă știință care se împotrivește de fapt credinței adevărate.
Ceea ce mă satisface mereu este apucarea vieții veșnice prin Domnul Isus.
Dacă suntem nemulțumiți cu sărăcia noastră unde căutăm răspuns în lumea aceasta umblând după bogățiile nestatornice sau am înțeles să ne îndreptăm către bogățiile veșnice?
Să poți să stai în preajma Împăratului împăraților pentru veșnicie este mai mult decât orice bogăție care îți pierde sufletul de pe acest pământ.