Patron meșteri și ucenici
Notes
Transcript
Introducere
Introducere
Există în lumea aceasta slujbe care sunt realizate de meșteri ce cunosc meserie. Poți să pui și tu gresie și faianță dar cu totul altfel va ieși din mâna unui meșter.
-Sunt meșteri și la nivelul artelor frumoase, cântec, arte plastice dar se numesc maeștri.
Una este să cânte la acordeon un muzicant obișnuit și alta un maestru. El știe care sunt notele de rezonanță pentru suflet și pune accentul pe acelea.
La fel se întâmplă și în domeniul spiritual. Una este să lucreze un novice în ogorul Domnului și alta este să o facă un lucrător încercat al Domnului. Un novice face o mulțime de greșeli și nu prinde vântul trezirii Duhului Sfânt pe când un meșter este foarte atent la ceea ce dă progres sigur spiritual.
Orice meșter are pe lângă el calfe sau ucenici care trebuie să învețe să facă și ei ceea ce face maestrul. După ce devin siguri pe ei atunci pot să preia ei înșiși atelierul ca să producă și ei de partea lor produsele ce le producea meșterul.
În această epistolă găsim trăsături ale unui maestru și ale unui ucenic potrivit care ne vor ajuta și pe noi să creștem spiritual. Interesul lui Dumnezeu este să devenim maeștri în lucrarea lui o spune ap. Pavel lui Timotei în următorul capitol:
Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului.
Totuși nu numai ucenicul are nevoie de meșter ci și meșterul de ucenic altfel meșteșugul meșterului moare odată cu el:
Şi, ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii. *2Tim. 1:13; 2Tim. 3:10, 14. **1Tim. 1:18. †1Tim. 3:2; Tit 1:9
2 Tim 2:2
Așadar, ceea ce observăm la unii și la alții este că meșterul are nevoie de ucenic și ucenicul de meșter. Cel puțin în lucrarea de instaurare a împărăției în inimile oamenilor.
Pavel meșterul zidar are nevoie de ucenicul Timotei
Pavel meșterul zidar are nevoie de ucenicul Timotei
-își aduce aminte de sinceritatea lacrimilor lui Timotei probabil când a părăsit Efesul ca să meargă la Ierusalim unde avea să fie întemnițat. În același timp prin revederea lui Pavel va fi umplut de bucurie.
-credința neprefăcută
-alți ucenici l-au părăsit -Fingel și Ermogen
-Onisifor l-a mângâiat
-lui Onisifor nu i-a fost rușine de lanțul lui.
Există situații când meșterul are nevoie să înțeleagă că nu a pierdut viața și timpul degeaba, ci că are niște discipoli care continuă să îl imite pe el în lucrurile încredințate lor.
Apostolul a avut multe situații nefericite când prieteni și unii din ucenicii lui sau dintre lucrătorii lui l-au părăsit.
Barnaba cu Marcu au fost primii care l-au părăsit pentru o altă lucrare. Apoi au urmat alții și alții pe care Pavel îi enumeră Dima, Alexandru Imeneu, Figel și Ermogel etc.
Situația aceasta este deosebit de frustrantă pentru un lucrător când vede că după ce a investit tot ce este mai bun în discipolii Lui aceștia îl părăsesc dar nu ca să înceapă o altă lucrare așa cum a făcut Barnaba și Ioan Marcu, ci ca să se ducă în lume sau ca să învețe un meșteșug greșit ca în cazul lui Imeneu și Filet.
Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu. *1Tim. 4:7; 1Tim. 6:20; Tit 1:14
Şi cuvântul lor va roade ca cangrena. Din numărul acestora sunt Imeneu şi Filet, *1Tim. 1:20
Pavel mărturisea bisericii din Corint că el este un meșter zidar:
Dacă lucrarea lui va fi arsă, îşi va pierde răsplata. Cât despre el, va fi mântuit, dar ca prin foc. *Jude 1:23
Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă şi care este Isus Hristos. *Isa. 28:16; Mat. 16:18; 2Cor. 11:4; Gal. 1:7. **Eph. 2:20
După harul lui Dumnezeu care mi-a fost dat, eu, ca un meşter-zidar înţelept, am pus temelia, şi un altul clădeşte deasupra. Dar fiecare să ia bine seama cum clădeşte deasupra. *Rom. 1:5; Rom. 12:3. **Rom. 15:20; 1Cor. 3:6; 1Cor. 4:15; Rev. 21:14. †1Pet. 4:11
Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă şi care este Isus Hristos. *Isa. 28:16; Mat. 16:18; 2Cor. 11:4; Gal. 1:7. **Eph. 2:20
1 Cor 3:12
Domnul își clădește Împărăția dar dorește ca cei angajați în lucrarea Lui să fie atenți și să-L imite pe El care este Domnul oricăror lucrători.
Învățătura și meșteșugul nostru care este folositor pentru obținerea de ucenici ai Împărăție lui Dumnezeu trebuie să fie aplicat întocmai ca să producă efecte. Imeneu și Filet erau ucenici care începuseră bine, dar și-au stricat meșteșugul căci ei propovăduiau căci a venit deja invierea:
care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că a şi venit învierea şi răstoarnă credinţa unora. *1Tim. 6:21. **1Cor. 15:12
Meșterul cel vârstnic trebuie după ce și-a încredințat meșteșugul să fie atent cum ceilalți îl continuă.
Principala calitate ce o dă altora este viața în Domnul Christos v.1
Meșterul are nevoie de ucenici ca să-i ajute să devină meșteri și să ducă mai departe secretele meseriei cerului-obținerea vieții veșnice în persoana Domnului Isus.
Ucenicul să devină meșter
Ucenicul să devină meșter
-este pomenit de meșter în rugăciuni
-este învățat de meșter meșteșugul
-trebuie să se înflăcăreze pentru lucrare după încredințarea meșteșugului v.6. Meșterul are amintiri plăcute despre Timotei dar și Timotei trebuie să-și amintească că meșterul i-a arătat că numai însuflețiți putem fi ucenici destoinici ai Domnului.
-Talentul ce ni l-a dat Dumnezeu este întărit prin putere, dragoste și înțelepciune.
-ucenicul trebuie să nu-i fie rușine de patronul meșteșugului adică de Domnul Isus. v.8 și nici de meșterul care l-a învățat meșteșugul.
-Evanghelia are pe lângă o parte frumoasă și una care ține de suferință. Suferința ce o are învățătorul până ajunge învățăcelul să prindă secretul meșteșugului. Această suferință trebuie să o împărtășească și învățăcelul prin puterea patronului adică a Domnului Christos v.8.
-Învățătura de bază este condensată aici, secretul meșteșugului:
căci ştim că Legea nu este făcută pentru cel neprihănit, ci pentru cei fărădelege şi nesupuşi, pentru cei nelegiuiţi şi păcătoşi, pentru cei fără evlavie, necuraţi, pentru ucigătorii de tată şi ucigătorii de mamă, pentru ucigătorii de oameni, *Gal. 3:19; Gal. 5:23
pentru curvari, pentru sodomiţi, pentru vânzătorii de oameni, pentru cei mincinoşi, pentru cei ce jură strâmb şi pentru orice este împotriva învăţăturii sănătoase: – *1Tim. 6:3; 2Tim. 4:3; Tit 4:9; Tit 2:1
pentru care sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. *Acts 9:16; 2Tim. 1:12. **Eph. 3:1; Php. 1:7; Col. 4:3, 18. †Acts 28:31; Eph. 6:19, 20; Php. 1:13, 14
De aceea rabd totul pentru cei aleşi, pentru ca şi ei să capete mântuirea care este în Hristos Isus, împreună cu slava veşnică. *Eph. 3:13; Col. 1:24. **2Cor. 1:6
El ne-a mântuit şi ne-a dat o chemare sfântă, nu pentru faptele noastre, ci după hotărârea Lui şi după harul care ne-a fost dat în Hristos Isus, înainte de veşnicii, *1Tim. 1:1; Tit 3:4. **1Thes. 4:7; Heb. 3:1. †Rom. 3:20; Rom. 9:11; Tit 3:5. ††Rom. 8:28. *†Rom. 16:25; Eph. 1:4; Eph. 3:11; Tit 1:2; 1Pet. 1:20
dar care a fost descoperit acum prin arătarea Mântuitorului nostru Hristos Isus, care a nimicit moartea şi a adus la lumină viaţa şi neputrezirea, prin Evanghelie. *Rom. 16:26; Eph. 1:9; Col. 1:26; Tit 1:3; 1Pet. 1:20. **1Cor. 15:54, 55; Heb. 2:14
2 Tim
-Învățătura Domnului trebuie ținută cu credința și dragostea care este în Christos Isus.
-păzirea celor încredințate trebuie făcută prin Duhul Sfânt care locuiește în noi.
Ce înseamnă aceasta? să le dăm viață acestor abilități cerești cu ajutorul Duhului Sfânt. Ai abilitatea de a vorbi despre împărăție să o faci prin Duhul Sfânt. Ai abilitatea să cânți cântările Sionului să o faci prin Duhul Sfânt.
La sfârșitul războiului mondial pe fereastra unui centru de recrutare era un afiș arătând un soldat care era aproape să fie strivit de un tanc. Tancul era ca un mastodont pentru soldat. Pe un alt afiș era arătat un soldat cu o bazuca ce avea el o înălțime gigantică iar tancul era ca un gândac pe care poți să-l strivești.
Câtă vreme te bizui pe abilitățile tale pentru a lupta, războiul împărăției ești pe cale să fi strivit, dar când te bizui pe puterea Duhului Sfânt atunci tu ești cel care strivești dușmanul ca pe un gândac.
AP. Pavel dă un exemplu negativ al ucenicilor ce l-au părăsit care a fost strivit în lupta spirituală dar și unul pozitiv în persoana lui Onisifor care a dovedit că este un ucenic adevărat căci a căutat pe ap. Pavel chiar dacă era în lanțuri, l-a căutat cu stăruință până l-a găsit. El a fost de ajutor de asemenea apostolului și când a lucrat în Efes.
Ucenicul bun nu este acela care are bine știută teoria doar, ci cel care și practică ceea ce știe.
Patronul breaslei împărăției Cerurilor
Patronul breaslei împărăției Cerurilor
Meșterul și ucenicul nu sunt nimic fără patronul care a început meșteșugul.
Patronul împărăției lui Dumnezeu este Domnul Isus Christos.
V. 9-10 sunt cele ce prezintă secretul patronului Împărăției:
-ne-a mântuit
-ne-a dat o chemare sfântă
-nu a făcut aceasta pentru că eram niște ucenici și meșteri abili, ci pentru că așa a hotărât El și prin harul dat în Christos Isus în preexistență.
-descoperirea acestui plan a fost realizată prin arătarea Regelui Patron al Împărăției Cerurilor. El a nimicit moartea și a adus la lumină viața și neputrezirea prin vestea bună.
Domnul a ales un meșter pe ap. Pavel pentru neamuri ca să fie mărturisită această lucrare a Sa.
De dragul acestui Domn Pavel este gata să sufere și nu-i rușine pentru aceasta. Mai mult are încredere că Domnul acestei gilde acestei bresle, are puterea să păzească ce i-am încredințat ca fiind al lui adică credința adevărată în fiecare din ucenicii Lui. Avem un Patron minunat care abiruit moartea și ne-a dăruit viața.
Chemare
Chemare
Ap. Pavel a considerat ca o mare onoare să fie în breasla Domnului Isus. Noi mai considerăm aceasta? Atunci suntem ucenici devotați ai Patronului nostru Domnul Isus.
Dacă însă suferim cu încredere, rămânem credincioși și plini de dragoste în Christos prin Duhul Sfânt ajungem și noi meșteri în această breaslă a împărăției Cerurilor. Dacă păstrăm secretul Evangheliei și îl împărtășim întocmai celorlalți astfel ajungem să fim meșteri destoinici în lucrarea Domnului.
Dacă ți-e rușine de Domnul și de jertfa Lui vei ajunge să te duci către ghilda uzurpatorului lui Dumnezeu adică în breasla lui Satan și vei avea ca finalitate moartea oricât de meșter vei fi în lumea aceasta.
Iată de ce astăzi Duhul Sfânt ne cheamă să înflăcărăm darul pus în noi pentru lucrare spre a fi buni lucrători în via Domnului, acum când ne apropiem de mumentul zilei acelea când Domnul ne va cere socoteala în ce privește rezultatele muncii noastre.
Meșterul bun este cel care continuă să lucreze indiferent de circumstanțe. Cineva spunea că meșterul slab spune mereu n-am scule că aș face eu o lucrare mai bună. Meșterul bun scote o lucrare minunată cu ceea ce are.
Domnul te cheamă să-i fi ucenic nu pentru că în preștiința Sa a înțeles că te va face un mare meșter al Împărăției. El a ales să ne dea șansa să ieșim din anonimat pentru harul său și mila Sa nicidecum pentru abilitățile noastre.