over het waarom van vasten

Vastentijd 2020  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 8 views
Notes
Transcript

Introductie

afgelopen woensdag einde van carnaval met Aswoensdag. Een dienst waarmee het begin van de vastentijd wordt ingeluid. Deze vastentijd duurt tot aan Pasen en wordt wereldwijd door miljoenen Christenen gehouden. Echter met name in Oosters Orthodoxe en Katholieke kringen. Onder protestanten is het een minder bekend verschijnsel en daarmee laten we een mogelijkheid liggen om ons geloofsleven te verdiepen en opnieuw onder de indruk te komen van Gods geweldige grootheid. Dit jaar willen we toelevend naar Pasen deze oude traditie verkennen en beoefenen. De aloude vastentijd is bedoeld om juist in de aanloop naar het feest van de Opstanding toe bewust allerlei afleidingen tot zwijgen te brengen zodat we opnieuw gevuld kunnen worden door geloof, hoop en liefde. Via verschillende verhalen ontdekken we de noodzaak van het offer van Jezus, Gods geschenk van genade en wat daarop onze reactie mag zijn. Vandaag bespreken we de basis.
De aloude vastentijd is geen zinloze manier om jezelf te plagen maar is bedoeld om juist in de aanloop naar het feest van de Opstanding toe bewust allerlei afleidingen tot zwijgen te brengen zodat we opnieuw gevuld kunnen worden door geloof, hoop en liefde. Via verschillende verhalen ontdekken we de noodzaak van het offer van Jezus, Gods geschenk van genade en wat daarop onze reactie mag zijn.

Tijd van bezinning en matiging.

De vastentijd is een tijd om jezelf opnieuw bewust te worden van de realiteit van zonde en haar gevolgen in deze wereld en in je eigen leven. Niet om onzelf te plagen maar om onze liefde en dankbaarheid voor Jezus groter te maken. De lezing uit is een traditionele lezing aan het begin van de vastentijd waarin we de eerste mensen zien zondigen en God de gevolgen daarvan horen benoemen. De tekst herinnert ons aan het feit dat we zelf ook zondige wezens zijn. Mensen die geneigd zijn om te leven voor zichzelf, die geen God nodig denken te hebben maar zelf de regie over hun eigen leven willen voeren. Zonde is niet het overtreden van een paar stomme regeltjes, zonde is dus een hartsgesteldheid en juist die hartsgesteldheid maakt de gevolgen van zonde zo immens groot.
Zonde scheidt ons van God. God heeft ons bedoeld en gemaakt om in een intense relatie met Hem te leven. Hij als onze Schepper en God die ons wil zegenen en wij als Zijn geliefde kinderen die Hem blij maken door Zijn goede gaven te ontvangen en Hem ervoor te eren. Zo was het in het begin na de Schepping tot de eerste mensen besloten God ongehoorzaam te zijn. Ze wilden niet met God leven maar zelf als God zijn, zelf de regie voeren. Het gevolg is dat mensen zich voor God gaan verstoppen. Terwijl God gericht is op relatie gaat de mens deze uit de weg en dat maakt dat we Gods goede gaven mislopen. We denken het zelf wel te kunnen. Mens zonder God is een mens is verwarring. voorbeelden van de wereld om ons heen..
Zonde scheidt ons van elkaar. Je ziet dat wanneer de eerste mensen gezondigd hebben ze zich voor elkaar gaan schamen en zich gaan bedekken. Wanneer God ze later om verantwoording vraagt zie je de mensen elkaar beschuldigen, de duivel beschuldigen en uiteindelijk zelfs God verantwoordelijk stellen voor hun eigen daden. Wat dat betreft is er niets verandert. Dagelijks zien we de gevolgen van zonde in ons eigen leven terug en zien we wereldwijd mensen lijden omdat zonde verdeeld en verwoest.
Schepping deelt in de gevolgen. De gevolgen van de zonde gaan niet alleen mensen aan. De hele Schepping die door God goed en in harmonie en vrede is gemaakt deelt in de gevolgen. De vloek van de zonde raakt de gehele aarde. Natuurrampen als vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, epidimieën als Corona zijn een gevolg van de aarde die zucht en lijdt in de gevolgen van de zonde. Ook het feit dat de mens niet zoals God vraagt een goede verzorger van de aarde is maar gaat voor eigen gewin maakt dat de aarde door ontbossing, uitsterven van dier en plantensoorten, klimaatverandering en vervuiling laat Gods Schepping delen in de gevolgen van de zonde.
Het eindresultaat van deze vloek is dat de dood haar intrede heeft gedaan. Het uiteindelijke loon van de zonde is de dood. Het askruisje wat gelovigen in de aswoensdag ontvangen symboliseert dat erg mooi. Terwijl de priester het askruisje aanbrengt op het voorhoofd van de gelovige kunnen twee teksten gesproken worden. De eerste is uit genesis 3. Stof ben je en tot stof keer je terug. de tweede is een verwijzing naar het begin van de bediening van Jezus in . Bekeer je en geloof het Evangelie. Zo wordt je gewezen op het feit dat je eigen weg een doodlopende is maar dat bij Jezus redding is.

Tijd van verwachting.

Want net als Advent is de vastentijd een tijd van verwachting. Maar als je echt wilt verwachten is het belangrijk dat je weet wat er op het spel staat toch. Wat kun je verwachten en wat betekend dat voor jou? Je kunt je heel erg verheugen op een voetbalwedstrijd maar als de FC verliest is er geen man overboord. Je kunt ervan balen maar volgende week is er weer een kans en anders komt er wel weer een nieuw seizoen. Feitelijk staat er niet veel bijzonders op het spel. Je hebt misschien een baaldag als ze verliezen maar verder is het business as usual. en 15 laten zien dat er een voortdurende vijandschap is tussen de duivel en mensen. Zonde en kwaad vergiftigen de mensheid. De vastentijd herinnert ons eraan dat het hier gaat over leven en dood. De vastentijd bepaald ons erbij dat we iemand nodig hebben die het kwaad definitief de kop indrukt en ons redt. De vastentijd richt onze blik op onze Redder Jezus Christus.
Jezus is degene die voor ons de gevolgen van de zonde draagt. Alle schuld en zonde neemt Hij op zich. Zoals zonde voor scheiding zorgt wordt Jezus door God en mensen verlaten. Hij draagt de vloek als Zijn zweet als bloed op de grond druppelt en in de vorm van een doornenkroon die Zijn huid doorboort en uiteindelijk draagt Hij het ultieme loon van onze zonde als Hij Zijn leven geeft en sterft.
Net zoals de gevolgen van zonde immens zijn is ook het gevolg van het offer van Gods Zoon immens. We zien dat Hij het gebrokene herstelt. Na drie dagen staat Jezus op uit het graf en laat zo zien dat Hij sterker is dan de macht van het kwaad. Het loon van de zonde is betaald en God is sterker dan de dood. Nu is er nieuw leven mogelijk, in Christus. Hij schenkt Zijn Geest die wil helpen, steunen en leiden in dat nieuwe leven. Hoewel de eeuwige strijd tussen mensen en de duivel nog altijd gaande is en zonde en kwaad nog altijd veel kapot maken mogen we in Jezus nu al leven in het licht van de overwinning. Op Golgotha is de macht van de zonde al gebroken en : laat zien dat Jezus ook degene is die straks defintief de duivel zal vernietigen.
Openbaring 20:10 NBV
En de duivel, die hen misleidde, wordt in de poel van vuur en zwavel gegooid, bij het beest en de valse profeet. Daar zullen ze dag en nacht worden gepijnigd, tot in eeuwigheid.
Openbarin 20:10
Uiteindelijk zal in Christus alles weer hersteld worden en zal het zelfs beter worden dan het in het begin van de Schepping is geweest. Waar in Genesis de mens als gevolg van zonde de hof moest verlaten en niet van de levensboom mocht eten komt in Jezus het nieuwe en betere. Een plek met zelfs twee levenbomen die genezing en zegen brengen.
Openbaring 22:2 NBV
In het midden van het plein van de stad en aan weerskanten van de rivier stond een levensboom, die twaalf vruchten gaf, elke maand zijn eigen vrucht. De bladeren van de boom brachten de volken genezing.
De vastentijd richt onze blik op Christus die onze enige hoop op verlossing en vernieuwing is.

De Vastentijd

Maar hoe vul je die vastentijd nu in? Hoe geef je vorm aan het bezinnen op je zondige staat en aan je hoop op Jezus? Daarvoor wil ik je tot slot een aantal handreikingen geven.
Van oudsher is uiteraard het vasten deel van de vastentijd. Je ontzegd je voor een bepaalde periode een bepaald iets. Het is een praktijk die we in de Bijbel op diverse plaatsen tegenkomen. de Farizeeën hadden de gewoonte om bijvoorbeeld twee dagen in de week te vasten, de volgelingen van Johannes de doper vasten op geregelde tijden. Men kon vasten als teken van droefheid of rouw of als teken van verootmoediging voor God. Ook Jezus spreekt enkele keren over het vasten en lijkt ervan uit te gaan dat het ook onder Zijn volgelingen een plaats mag hebben. Bijvoorbeeld in
Matteüs 6:16 NBV
Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen.
Matteüs 6:16 NBV
Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen.
Voor Jezus begon met Zijn aardse bediening bracht de Heer 40 dagen door in de woestijn waarbij Hij ook vastte. Het vasten in de vastentijd die ook 40 dagen duurt, de zondagen uitgezondert, is bedoeld om het vasten van Jezus wil weerspiegelen. Jesaja, maar ook Jezus zelf waarschuwen dat het vasten niet bedoeld is als leeg ritueel om jezelf te plagen of om te laten zien aan God of andere mensen hoe vroom je wel niet bent. Het is bedoeld als ondersteuning bij het bidden. Wanneer we vasten ontzeggen we onszelf iets, leren we dat niet elke behoefte direct bevredigd hoeft te worden en practiseren we dat onze diepste behoefte alleen van God kan komen. Vasten alleen om het vasten is ook een leeg iets zien we oa bij Jesaja. Wanneer je vast maar gewoon willens en wetens doorgaat met praktijken waarvan je weet dat ze fout zijn dan is het een leeg ritueel. Vasten dient gepaard te gaan met gebed, studie van het Woord en de bereidheid die dingen in je leven te veranderen die God aanwijst. Daarnaast is behoort het vasten gepaard te gaan met goedheid. We richten ons op God. De God die in Jezus zichzelf gaf voor de mensen. Zo worden ook wij uitgedaagd om Gods goedheid door te geven aan de ander. Dat kan door het doen van goede daden. Door het geld wat je uitspaard doordat je ergens van vast te doneren aan een goed doel en door te bidden voor de noden van anderen.
Voor Hij begon met Zijn aardse bediening bracht de Heer 40 dagen door in de woestijn waarbij Hij ook vastte
Voor Hij begon met Zijn aardse bediening bracht de Heer 40 dagen door in de woestijn waarbij Hij ook vastte
Komende weken willen we daar samen ook vorm en inhoud aan geven in de gemeente. Tot aan Pasen zullen we wekelijks iets aangeven waarvan je mag vasten. Voor de komende week betreft dat de tussendoortjes. Je kunt in die week een dag, een paar dagen maar liefst de hele week je daarvan onthouden. Uiteraard mag je hier zelf inhoud aangeven en kun je het zo afstemmen op je persoonlijke situatie. Wekelijks zullen we daar in de dienste op terug komen, is er ruimte om je ervaringen te delen en wordt je een nieuw onderwerp voor vasten aangegeven. Ik daag je uit om extra tijd door te brengen in gebed en in de komende weken zal er wekelijks op woensdag om 19.30 een korte Bijbelstudie zijn over het Lijden en sterven van Jezus gevolgd door een moment van gebed. Ik nodig je van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Uiteraard hebben we in de stille week voor Pasen net zoals andere jaren weer dagelijks een bijeenkomst. Samen hopen we op deze wijze bewust en intensief toe te leven naar het Paasfeest. Willen we leeg worden van onszelf en ons vullen met de liefde en genade van Christus. Ik nodig je van harte uit om mee te doen en om zo je geloofsleven te verrijken. Een askruisje geven wordt lastig. Ik rook namelijk niet en het is ook maar een tijdelijk iets. Ik heb wel deze pocketktuisjes. Een klein kaartje wat je makkelijk bij je kan steken en je elke dag wil herinneren aan Gods liefde voor jou. Kom onder het zingen van het lied gerust naar voren om er een te halen.
Een gezegende vastentijd gewenst. Amen.
Related Media
See more
Related Sermons
See more