Gods wet brengt ons bij Jezus
vastentijd 2020 • Sermon • Submitted
0 ratings
· 9 viewsNotes
Transcript
De grote gelijkmaker
De grote gelijkmaker
We zitten in de vastentijd en bereiden ons voor op het komende Paasfeest.
Bezinning op de missie van Jezus. Vandaag brengt die ons bij de brief aan de Romeinen.
gemeente met diverse achtergronden. Joden en niet Joden. Verschillen en spanningen. Uiteeinzetting van het evangelie (Gods goede nieuws) begin is heftig.
Mens valt onder Gods oordeel-Romeinen 1 hele lijst van zonden- logisch misschien. als je slecht leeft dan zal God straffen. Hier in H3 wordt het heftiger. geen mens rechtvaardig, niet1 die God zoekt, lijst slechte dingen en dan ieder mens schuldig.
Paulus- Jood-Farizeeër- op 1 lijn met slechte mensen. Jood en Heiden. keurige super Christen en iemand als Harvey Weinstein. in hetzelfde schuitje.
Juridisch- rechtbank- staan schuldig. Of je nu er op los geleefd hebt of erg netjes geleefd hebt- allen wachten op Gods veroordeling. Geen onderscheid. Radicale boodschap.
1 Christelijk geloof betekend niet dat je bepaalde dingen afleert en nieuwe dingen gaat doen. Het gaat er niet om dat jij acceptabel bent voor God door een beetje netjes te leven. Veranderd leven heeft wel een plek in het geloof maar is niet de essentie. Wat je ook doet-je staat schuldig voor God.
2 Dat is tegelijk de grote zegen. Paulus- Farizeeër- afkeer heidenen- nu: ik ben net zo als zij. Geen enkele reden neer te kijken op de ander. Christelijk geloof: einde aan ongelijkheid, racsime, je beter voelen: we zijn allemaal gelijk, zelfde schuitje!
Het eigenlijke probleem
Het eigenlijke probleem
Tweede wat ik wil aanstippen is net zo radicaal. vs 11 en 12
er is geen mens verstandig,
er is geen mens die God zoekt.
Geen enkel mens die God zoekt? Allen hebben zich afgewend? Overdrijft Paulus niet een beetje? Bedenk: zonde is niet overtreden van een regel maar een hartsgesteldheid. Hart wat geneigd is zelf God te willen zijn, zelf de touwtjes in handen te willen hebben. Het gaat dus om het “zelf” en niet om God. Het heeft te maken met je motivatie: voor wie doe je iets?
Verhaal van verloren zoon laat mooi zien wat Paulus aanstipt in de verzen 11 en 12. Jongste zoon: eigen weg, zak er maar in pa. Losbandig leven en dergelijke. Oudste zoon blijft thuis maar is net zo verloren. Gehoorzaam vanwege hoop op beloning. Doen van goede dingen omdat je ervoor geprezen wordt, het je een goed gevoel geeft over jezelf? of doen om het doen, omdat je de ander/God liefhebt ook als je er zelf niets uithaalt?
Soms duidelijk dat je God niet zoekt maar kiest voor jezelf. Hoe zit het met ons kerkvol?
bidden: verlangen naar zegeningen, antwoorden of verlangen naar relatie en tijd met God.
Aanbidding: God willen grootmaken of toch vooral voor eigen plezier?
Goed leven: hoop dat God je in de hemel laat? Je zegent? Ik heb toch altijd goed mijn best gedaan? Ik ga toch netjes naar de kerk? Ik leef toch volgens de geboden? God is me wat schuldig.
All you need is...
All you need is...
Wet brengt ons bij Jezus heb ik boven de verkondiging gezet. we lazen de 10 geboden aan het begin van de dienst maar de wet is groter. Als Paulus het hier heeft over de wet bedoelt hij de gezaghebbende boeken van de Joden: de Thora, de profeten en de geschriften. Volgens Paulus hebben al die boeken 1 doel. Het geeft ons geen spoorboekje van hoe we behoren te leven en aan welke standaarden ons leven zou moeten voldoen willen we in Gods ogen acceptabel zijn. De wet is er om ons duidelijk te maken wat Gods standaard is en dat wij in onze eigen kracht nooit aan die standaard kunnen voldoen. zelfs die 10 weinige regeltjes in de 10 geboden zijn al onmogelijk. Hiermee wil ik niet zeggen dat het, omdat we het toch niet kunnen, niet meer uitmaakt wat je doet in het leven omdat het toch nooit goed zal zijn. De wet is er om ons duidelijk te maken dat, hoe goed we het ook proberen te doen, en dat moeten we blijven proberen, we altijd onvolmaakt zullen blijven en genade nodig hebben.
De wet wil ons alles uit handen slaan, ook onze eigen rechtvaardigheid, zelfs onze goede daden. De wet wil maken dat we met legen handen voor God komen.
Hier zijn we, schuldig, verdienen oordeel, lege handen, niets om ter verdediging in te brengen.
Geen ja maar, geen excuses, geen verdediging, geen zinloze beloften, het spijt me maar ik beloof dat ik vanaf nu het beter zal doen, dat kun je niet.... zwijgend, met lege handen
Gods uitnodiging
Gods uitnodiging
zo voor God staan is je van je allerkwetsbaarste kant tonen.
kwetsbaar is spannend, beangstigend, je hebt niet en je kunt niets, dan ben je zwak.
de wereld lacht om zwakke mensen. zelf doen, sterk zijn. Gods kracht wordt zichtbaar wanneer wij ons zwak tonen.
Christus op Golgotha- naakt- zwak- Gods grote overwinning op zonde en kwaad.
Ontdekking- Verlossing is niet dat jij God moet zoeken maar God die jou zoekt en voor jou strijd.
Met lege handen voor God- Hij vult ze met genade en liefde
Jij geen excuses, geen verdediging, schuldig- Christus draagt oordeel- jij vrijspraak, vergeving, rehabilitatie- eeuwig leven- Gods Geest-
diepe verandering. vs 18. zondaar geen angst voor God. Jezus leert ons angst voor God. betekend niet bang zijn maar juist ontzag hebben. Je beseft wie jij werkelijk bent. schuldig, klein, zondig, verloren. Je ziet Gods liefde voor jou in Christus en dat brengt je tot een diep ontzag. Een diepe dankbaarheid en liefde die je hart raakt en verandert. Ontzag voor God door Christus draait onze blik van onszelf weg naar Christus en zal ons leven diepgaand veranderend doordat de kracht van Zijn liefde ons een nieuw hart schenkt. Stop met het vluchten voor God, stop met het zelf rechtvaardig zijn. Besef wie je bent, laat alles uit je handen vallen zodat God ze kan vullen met Zijn liefde en genade.