Patru ipostaze ale bisericii
Notes
Transcript
Introducere
Introducere
Cartea Apocalipsa este ultima carte a bibliei și este cu acele caracteristici specifice unei literaturi apocaliptice. Acest tip de literatură are cel puțin trei elemente în același timp de care trebuie să se țină seama: profeție, înțelepciune și alegorie (simboluri).
Textele Apocaliptice au apărut de obicei în vremuri grele de persecuție, de incertitudine, de mari tulburări sociale: în exilul Babilonian și apoi după înălțarea Domnului Isus.
În vremea postexilului a apărut cartea Daniel care este o profeție, îmbinată cu înțelepciune și multe simboluri. Iar în vremea creștină a apărut cartea Apocalipsa care este o exprimare a tulburărilor prin care trecea biserica primară.
Noi credem și mărturisim că toate aceste cărți sunt inspirate de Duhul Sfânt, dar ca o reflectare a vremurilor prin care audiența acestor mărturii apocaliptice treceau.
Iată de ce aceste relatări apocaliptice trebuie să fie abordate cu înțelepciune căci oferă un înțeles situațiilor speciale prin care trecem și trebuie să fie considerate ca profeții care au în vedere în primul rând schimbarea celui ce le ascultă și transformarea interlocutorilor după voia lui Dumnezeu. Nu degeaba invitația lui Ioan este:
Ferice de cine citeşte şi de cei ce ascultă cuvintele acestei prorocii şi păzesc lucrurile scrise în ea! Căci vremea este aproape! *Luke 11:28; Rev. 22:7. **Rom. 13:11; Jas. 5:8; 1Pet. 4:7; Rev. 22:10
De asemenea această carte necesită și o anumită atenție pentru a desluși simbolurile pe care le prezintă cât mai corect.
Haide cu aceste lucruri în minte să vedem ce ne spune nou astăzi cuvântul lui Dumnezeu, unele lucruri chiar că nu vom putea să le înțelegem oricât ne vom strădui. Cine sunt nicolaiții? În cap 2:6 și 15 apar numele lor dar nu știm mai nimic despre ei ce au făcut de sunt atât de aspru criticați de Domnul Isus Christos. Sunt presupuneri dar nu este nimic sigur. Totuși, numele nicolae este format din nika loan (cel ce cucerește poporul) . Cu alte cuvinte învățătura popularității în loc să fie învățătura Domnului neschimbată.
Totuși cele patru biserici ne vorbesc despre patru ipostaze, tipologii ale modului cum se manifestă aceste biserici. Apropo primele trei capitole conțin o parte istorică care se referă la șapte biserici din Asia Mică care au fost pe vremea Apostolului Ioan. Ne-am fi așteptat să se vorbească despre biserica din Ierusalim, sau cea din Antiohia dar se vorbește despre aceste biserici din Turcia pe care se pare le-a slujit apostolul Ioan.
1. Biserica din Efes a pierdut dragostea dintâi
1. Biserica din Efes a pierdut dragostea dintâi
-Când ne uităm la biserica din Efes, apropo găsim date istorice mai multe despre modul cum s-a înființat această biserică prin Aquila și Priscila și apoi prin lucrarea ap.Pavel (Fapte 19), de asemenea, în Timotei
După cum te-am rugat, la plecarea mea în Macedonia, să rămâi în Efes, ca să porunceşti unora să nu înveţe pe alţii altă învăţătură *Acts 20:1, 3; Php. 2:24. **Gal. 1:6, 7; 1Tim. 6:3, 10
vedem cum această biserică era înaintașa tuturor dar a scăzut în ceva și anume în ce privește dragostea dintâi.
Dragostea dintâi a pierdut-o această biserică pentru că a căzut undeva. Pe parcursul dezvoltării ei s-a întâmplat să se schimbe dragostea credincioșilor. În loc să mai ai dragoste dintâi avea o dragoste de mâna a doua.
Dumnezeu nu acceptă decât dragostea aceea care o aveau când au primit cuvântul când faptele dintâi erau complet datorate unei inimi devotate Domnului.
Ca să te întorci la dragostea dintâi trebuie să începi cu pocăința. Adică situația era ceea ce numim astăzi, legată de creștini nominali, creștin doar cu numele, dar parcă fără naștere din nou. Calea acestei biserici mergea către cea din Laodicea. Laodicea era căldicică avea de toate dar nu mai avea focul pasiunii. Așadar pericolul pierderii dragostei dintâi este devenirea căldicel.
Domnul atenționează această biserică că dacă nu se întoarce de la această stare de nominalism la o relație vie cu Domnul va pierde întâietatea pe care până atunci o avea.
Dragii mei aceasta este și soarta noastră dacă ajungem să fim creștini doar cu numele și fără să trăim o viață curată vie de copii ai lui Dumnezeu, născuți din nou. Duhul Domnului ne atenționează dacă ne vedem ca biserica națională fără atitudine fără să ne deosebim de lume este momentul să ne pocăim ca să ne întoarcem la calea cea strâmtă de la care am pornit.
Uită-te la vecinul tău se aseamănă cu tine? Se numește creștin și tu te numești pocăit. El nu iubește pe mincinoși, curvari, răutăcioși și tu la fel. Sunt gata să sufere din pricina lui Isus și tu ești. Dar când este vorba de a conduce viața după cuvântul lui Dumnezeu asta nu, și asta faci și tu ai ajuns să te asemeni cu un creștin nominal.
Ți-a spus o soră sau un frate după ce te-ai pocăit să nu exagerezi cu viața de credință, mai merge un păhărel și ai ajuns să vinzi țuică și vin la alții, mai mergi să te duci la o cumetrie și ai ajuns să fi nelipsit la pomeni și înmormântări la mesele lor.
Îți serbezi ziua de sfânt ca și cum ai fi ca un creștin nominal. Dacă altul îți atrage atenția te faci că nu auzi sau că este prea exagerat.
Trebuie ca să ne întoarcem la dragostea dintâi. Ca să refaci o relație stricată trebuie să te întorci la dragostea pe care ai avut-o la început pentru copilul tău. La fel este și cu Domnul. Calea acestei biserici era către situația bisericii din Laodicea, căldicel. Domnul nu are altceva ce face cu această biserică să o verse din gura Lui.
2. Biserica din Smirna-biserica persecutată
2. Biserica din Smirna-biserica persecutată
Această biserică nu avea nici o corecție de făcut. Observați că aceasta era și săracă (dar bogată) din punct de vedere material dar bogată spiritual.
Când întâmpini batjocuri, necazuri din partea lumii nu este nimic care să mai producă deficiențe în viața de credință pentru că ești complet devotat lui Isus. Numai El te mângâie, numai la El găsești alinare, numai în El ți-ai pus încrederea.
Vedeți biserica aceasta totuși și ea avea un test la care putea să cadă sau să rămână tare. Testul acesta era de zece zile. Acest număr este cel mai mic număr care reprezintă un grup. O sinagogă nu putea fi înființată dacă nu avea cel puțin zece bărbați. Unui rege nu puteai să-i faci un dar de 10 taleri de aur, ci trebuia să-i dai 12. Darul regesc este de 12. Ucenicii au fost 12 ca un dar regesc pe care l-a dat Tatăl Fiului Său.
Așadar cel mai mic număr de zile de necaz 10 atât ne este hărăzit. Daniel și prietenii lui au cerut să fie testați zece zile și să se vadă astfel că sunt sănătoși dacă mănâncă numai verdețuri.
Exemplul omului care și-a căutat crucea cea mai mică într-un depozit.
Totuși, dacă nu treci testul e bai, adică cel care nu părăsește pe Domnul chiar cu riscul morții sale acela nu va fi vătămat de a doua moarte.
Biserica din Smirna avea drumul către biserica Philadelfia odată ce scăpa de acest test.
În timpul persecuției cei din sinagogă au ajuns să arate că erau de fapt parte a sinagogei Satanei.
După ce vor scăpa de persecuție ei vor avea o altă relație cu cei din sinagoga Satanei.
Iată că îţi dau din cei ce sunt în sinagoga Satanei, care zic că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată că îi voi face să vină să se închine la picioarele tale, şi să ştie că te-am iubit. *Rev. 2:9. **Isa. 49:23; Isa. 60:14
Primești acum o perioadă de persecuție dar urmează un ceas al âncercării care vine peste lumea întreagă când Domnul promite că te va proteja.
Fiindcă ai păzit cuvântul răbdării Mele, te voi păzi şi Eu de ceasul încercării, care are să vină peste lumea întreagă ca să încerce pe locuitorii pământului. *2Pet. 2:9. **Luke 2:1. †Isa. 24:17
Fratele meu Domnul i-a învățat pe ucenici ca atunci când sunt persecutați într-o cetate să fugă în alta dar dacă nu se poate atunci Domnul îți cere să fi credincios până la capăt. După ce trece acea perioadă scurtă de prigoană va urma o ușă deschisă pentru ca oameni păcătoși să mărturisească că Domnul te iubește și continuă să facă lucruri speciale cu tine.
3. Pergam biserica -cu piatra de poticnire
3. Pergam biserica -cu piatra de poticnire
Poate că aici locuiește Satana și te-a intimidat cum o parte din acești credincioși din această biserică s-au gândit să mai ușureze jugul persecuției și să mai accepte din idolatrie căci oricum un idol este tot una cu nimic.
-Așa că au acceptat să participe la ospețele lor de idolatrie și au început să gândească că există un Dumnezeu cu o parte bună și tot același Dumnezeu are și o parte rea. Uneori învingea binele și alte ori învingea răul. Uneori sunt zile bune și uneori sunt zile rele de aceea trebuie să cauți astrele cum îți sunt favorabile sau ba-să îți vezi zodia.
-Dragii mai poate mulți din oamenii de aici se gândesc astfel despre Dumnezeu ca fiind și cu bine și cu rău. Domnul ne-a lovit. Curvia aceasta spirituală se numește când ești și cu Satana și cu Dumnezeu și nu este acceptată de Domnul. Domnul promite că se va război cu sabia gurii Lui împotriva acestor învățături greșite. Domnul este viu și își păzește biserica sa de orice profet mincinos.
Direcția celor din Pergam, cpitala unde era guvernul local roman, este către ce se întâmplă cu Sardes. Îți merge numele că trăiești dar ești mort.
Această atitudine de libertinism față de lucrurile jertfite idolilor ca să reduci din presiunea lumii asupra ta ca să nu fi persecutat duce până la urmă la situația bisericii din Sardes care era moartă. Singura soluție este pocăința și eliminarea învățăturii lui Balaam.
4. Biserica Tiatira-Isabela prorocița
4. Biserica Tiatira-Isabela prorocița
pentru a înțelege adâncimile Satanei poți să mai participi în orgiile și petrecerile lumii pâgâne.
Un simbol în literatura apocaliptică este femeia. De data aceasta femeia fatală este cea care aduce bisericii precurvia cu Dumnezeu și cu cel rău. Copiii care se nasc sunt loviți de moarte pentru că de fapt nu sunt născuți din nou cum ne face Domnul Isus.
-Ea doar te ucide cu acest sincretism religios. Să iei puțină otravă ca să te obișnuiești cu ea dar tot vei fi ucis de ea.
Așa că a accepta participarea la păgânsimul de azi ca să fi imun la boală nu face altceva decât să te ucidă cu veninul celui rău și nu să te facă neprihănit. Domnul ne face neprihăniți prin curățarea completă a naturii umane păcătoase.
Această biserică nu are o altă biserică ce să stea în tandem ca să ne arate unde putem ajunge. Mai jos de aici nu se poate când o prorociță conduce biserica și o transformă în una în care face copiii morți. Dacă ții cu tărie ce ai de la Domnul ai șansa să fi parte din mireasa Lui altfel acceptând această învățătură de a te face frate cu Diavolul pentru a ști cum să-L contracarezi te aduce în tabăra Isabelei care a schimbat direcția unui popor format din 10 triburi și care s-au pierdut printre neamuri. Putem să ne pierdem oridecâte ori ne apropiem de vrăjitorii de magia albă sau neagră, de cunoașterea diavolului prin acceptare a unor tradiții diavolești.
Chemare
Chemare
Chemarea bisericilor este astăzi să ne pocăim cu adevărat dacă am ajuns creștini nominaliști ca să gustăm din nou dragostea dintâi, să apreciem persecuția ca fiind o cale ce o folosește Domnul ca să ne întărească, că există pericolul când trăiești într- un manaheism să ajungi ca Balam care n-a avut parte de moartea celor neprihăniți căci a pus o piatră de poticnire.
Cine poate să numere pulberea lui Iacov şi să spună numărul unui sfert din Israel?
O, de aş muri de moartea celor neprihăniţi,
şi sfârşitul meu să fie ca al lor!” *Gen. 13:16; Gen. 22:17. **Ps. 116:15
Femeia lui Christos este biserica curată care ține cu tărie ceea ce are de la Domnul și nu Isabela prorocița șireata care atrage biserica către adâncimile Satanei.
Poate pentru unii astăzi adâncimile Satanei nu mai sunt legate de vrăjitorie dar sunt legate de sistemul acesta lumesc care zace în cel rău și pe care îl acceptă și îl trăiește cu toată participarea sufletului. De asemenea creștinul firesc este cel care acceptă adâncimea Satanei care a instaurat-o în firea pământească adică sub pretextul de a fi uman
-