De roeping van Elisa

leven van elia  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 19 views
Notes
Transcript

Het vinden van Elisa

Elia heeft een lange reis voor de boeg. Waar hij er 40 dagen over gedaan had om van Beer Sheba naar De berg van God te gaan moest hij nu weer helemaal omhoog naar Abel-Mehola. Dat ligt midden in het 10 stammenrijk waar Elia zijn bediening had! Daar was Hij gestationeerd om God te dienen als profeet. Maar daar was hij ook vandaan gevlucht vanwege Izebel. Op de berg van God (Horeb; de berg van de wetgeving) had hij de opdracht gekregen om 2 koningen te zalven, een voor Aram, en een voor Israel in de plaats van Koning Achab. En een profeet in de plaats van Elia. En daarom is hij op weg naar Abel-Mehola, want daar moet hij de nieuwe profeet zalven. Abel-Mehola betekend Vallei van de dans. Hoogstwaarschijnlijk omdat daar vroeger door de heidenen gefeest en gedanst werd voor de afgodendienst. Je zou kunnen zeggen: dance valley dus dus zoals in Nederland of Woodstock in Amerika. Waar mensen hele dagen en nachten dansen en feesten en uit hun dak gaan. Alle zonden opeengestapeld op zo’n plaats.
Moet ie daar de nieuwe dienaar van de Heere vinden? Ja dat Heeft God gezegd. Wij zouden een advertentie zetten en op theologische faculteiten gaan zoeken. Daar vind je de meest geschikte mensen toch? Die zijn tot in de puntjes toe voorbereid en hebben de kennis en de nodige bagage om in het ambt te staan meegekregen. Je zou verwachten dat Elia naar de profetenschool zou gaan. Die was er hoor! Daar zou je toch veel meer kans maken? Ja daar zou wat in zitten als Elia moest zoeken naar een opvolger. Maar dat is niet zo: God heeft gezocht naar een opvolger, en die gevonden in Abel- Mehola!Elia had tegen God gezegd Ik ben de enige nog. Er is niemand meer die u dient. Ik alleen ben overgebleven en ik heb zeer voor de Heere geijverd. Hoewel Abel-Mehola niet ver van Tisbe af ligt ( zo’n 20 km) Denk ik niet dat Elia Hem gekend heeft. Zegt ie zelf: Ik ben alleen overgebleven als trouwe dienstknecht van U. Maar God kende Elisa wel! Hij had hem op het oog.
God kent de mens als geen ander! Hij heeft ons gemaakt en wij zijn geschapen om goede werken te doen die God van te voren bereid heeft.( Eph 2:10)
Ephesians 2:10 NBG1951
10 Want zijn maaksel zijn wij, in Christus Jezus geschapen om goede werken te doen, die God tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.
Een roeping is er niet alleen voor de dominee’s en de theologen op de profetenscholen hoor! Een roeping is er ook voor de mensen daarbuiten. God is niet gebonden aan de theologische faculteit en de gebruikelijke kanalen. Heeft God dan niet op de profetenschool gekeken of daar iemand was die Elia kon opvolgen? O vast wel, maar daar vond Hij geen geschikte opvolger voor Elia. Die heeft Hij gevonden in Abel- Mehola- Dancevally/ Woodstock. In de wereld waarin we leven en niet in een of ander klooster, afgezonderd van de rest van de wereld. Ik moet je waarschuwen vandaag: Waar je ook bent en waar je je ook bevind in je leven: Gods oog zal op je zijn.(Ps 32:8) God kan je overal vinden, vormen en gebruiken. Hij leert je zelf wel!
Psalm 32:8 NBG1951
8 Ik leer en onderwijs u aangaande de weg die gij gaan moet; Ik raad u; mijn oog is op u.

Het verlaten van de runderen

Als Elia door de velden van Abel Mehola loopt ziet hij Elisa. Hard aan het werk op de akker van zijn vader. 12 span Runderen die hebben allemaal een arbeider nodig om aan te sturen. En helemaal achteraan loopt Elisa. Hij overziet alle arbeiders. Hij draagt grote verantwoordelijkheid want als zoon van zijn vader is het boerenbedrijf zijn verantwoordelijkheid.
De wereld ligt voor deze man aan zijn voeten. Hij heeft het allemaal. Rijkdom, werk, voorspoed, een goede band met zijn familie, in het bijzonder zijn ouders. Arbeiders genoeg die voor hem werken. En dat alles valt in het niet met de werkelijke rijkdom in zijn leven: Hij dient God! Let wel: Alle rijkdom van de wereld, weegt niet op tegen de rijkdom van het kennen en dienen van God. Je kunt alles hebben aan geld en goed, maar je leven, je gezondheid, je dieptste emotionele hartsverlangens, die liggen allemaal in de hand van God. Als je het daar niet brengt, kan je het met al je geld en rijkdom en succes niet verkrijgen. (Ps 37:4 )
Psalm 37:4 NBG1951
4 verlustig u in de Here; dan zal Hij u geven de wensen van uw hart.
Elisa kijkt op en ziet Elia langslopen. Hoe heet je? moet het geklonken hebben. “De Heere is mijn hulp” was het antwoord. Dat is wat de naam Elisa betekend. Kijk nou begrijp je waarom God hem voor ogen had. Nou snap je hoe Elisa in het leven staat. Dat in alles wat hij doet hij mag weten: Maar de Heere is erbij, Hij helpt mij. Wat een mooie betekenis voor de naam van een mens is het niet. In de Bijbel gaven ze niet zomaar namen, ze zochten namen met een rijke betekenis. Iedere keer als Elisa geroepen werd door zijn moeder of vader, had het geklonken. De Heere is mijn hulp. Daarom beginnen we er iedere kerkdienst mee: Onze hulp en onze verwachting is in de naam van de Heer… Maar wat dacht je ervan? Die uitspraak, die belijdenis geldt niet alleen voor de zondag, maar voor iedere dag, bij alles wat je doet. Wat zou het rijk zijn - vaders en moeders- als je iedere dag aan je kinderen bekend maakt: Je kan het niet alleen in dit leven, in deze grote wereld, je hebt de Heere Jezus nodig. Laat je hulp en verwachting niet van je ouders en van je vriendjes en van je juffrouw, maar van de Heere zijn. Daarom ben je nu toch ook hier (Sharline, Eric en Rekha)om je kinderen op te dragen aan de Heere? Om ze- net als de ouders uit de tijd van de bijbel-bij de Heere Jezus te brengen voor een aanraking; een zegen? Omdat je weet dat ze dit zo ongelofelijk hard nodig hebben in de wereld van vandaag. En niet alleen voor dit leven maar voor de eeuwigheid ook!
Daarom stonden we gisteren in de zee Errol, Sharline, Jason? Omdat jullie erkennen dat je jezelf niet kunt redden of oplappen. Je kunt op eigen kracht niet bij God komen. Je kan het niet in orde maken door goede werken te doen, maar alleen door je geloof in de Heere Jezus te stellen. Jason zei het zo mooi op de vraag waarom hij zich liet dopen: Omdat de Heere Jezus mijn zonden heeft vergeven… Mijn hulp is van de Heere.
Daarom sta je hier toch: Stephanie? Om tegen de Heere en de gemeente te zeggen: Ik geloof in u! Maar kom mijn ongeloof te hulp. Wilt U me erbij helpen?
Nou kun je hier als familie of bezoeker zitten en zeggen: “ da’s mooi; hij heeft Elisa genoemd, en de dopelingen en de belijdenis catechisant, en de ouders van de kinderen, maar aan mij gaat deze oproep voorbij… Mis! Voor iedereen heeft God een roeping; ook voor jou en u! En nee niet om dominee te worden, maar om Jezus te volgen als een leerling. Hij wil je helpen.
En in het voorbijgaan gooit Elia zijn mantel naar hem toe! Zijn profetenpak, zou je kunnen zeggen. Een kamelen haren mantel

Het volgen van Elia

Related Media
See more
Related Sermons
See more