Såningsmannen
Markus • Sermon • Submitted
0 ratings
· 7 viewsNotes
Transcript
Guds rikes hemlighet
Guds rikes hemlighet
Han använde många liknelser, när han undervisade dem och sade:
1. Jesus förklarar svåra saker på ett enkelt sätt. Idag är det vanligt att predikanter gör tvärtom; de förklarar enkla saker på ett svårt sätt.
Då sade han till dem: ”Ni har fått del i Guds rikes hemlighet. Men de som står utanför får allt i liknelser,
1. ”Hemligheten” är att Guds rike har kommit till jorden i och med Jesus.
a) De som följer Jesus har således fått del i Guds rike.
b) De som inte följer Jesus får inte del i Guds rike.
2. Av alla som hörde Jesus undervisning så valde några att bli hans efterföljare och några valde att inte bli det.
a) De som lyssnade på Jesus men ändå inte ville bli hans efterföljare, de hade fått se Guds rike, men ändå valt att gå därifrån.
3. Man behöver inte förstå Jesus innan man blir hans efterföljare. När man möter Jesus, förstår att han kommer från Gud och väljer att bli hans efterföljare så uppenbarar Gud mer och mer om vem Jesus är. De som möter Jesus men ändå avstår från att tro på honom, de avstår också självmant från att få veta mer om Jesus.
för att de skall se med sina ögon och ändå inte se och höra med sina öron och ändå inte förstå och omvända sig och få förlåtelse.”
1. Jesus citerar Jesaja (Jes 6:9–10).
2. Alla som hör Jesus liknelser kan nöja sig med att inte förstå liknelsens innebörd eller att fråga Jesus om liknelsens förklaring. Det var många som hörde Jesus berätta liknelser men det var bara lärjungarna som bad Jesus förklara liknelsernas innebörd.
3. En person som får höra om Jesus men väljer att inte bli Jesu efterföljare riskerar att inte bara fortsätta leva som en syndare utan dessutom även bli en Jesu motståndare.
a) Vägen till omvändelse blir då dubbelt så lång.
Jesus förklarar liknelsen om såningsmannen
Jesus förklarar liknelsen om såningsmannen
Såningsmannen sår ordet.
1. Nyckeln till att förstå den här liknelsen är att säden är ”ordet”.
a) Om man tror att säden representerar ”pengar”, ”kyrkans verksamhet” eller ”goda gärningar”, då missförstår man liknelsen.
b) Man blir inte frälst av att göra goda gärningar utan genom att man får höra Guds ord, Bibeln, förklaras. När Guds ord får slå rot i god jord i en människa så växer det och bär frukt.
2. Såningsmannen är en person som berättar de goda nyheterna om Jesus och Guds rike för någon annan.
3. Att Jesus använder säd som liknelse till budskapet visar att det inte är predikantens uppgift att få budskapet att växa i en människas hjärta. Predikantens uppgift är bara att ”så”, alltså att ”berätta”. Själva tillväxten är upp till Gud att ordna.
4. En bonde av idag skulle förmodligen inte kasta ut säden i den dåliga jorden om han visste att det var dålig jord. Men i Mellanöstern för 2000 år sedan så plöjde man efter att man hade sått säden, inte före, som man gör idag. Alltså visste inte såningsmannen alltid vart den goda jorden fanns.
5. Såningsmannen kastade inte bara ut säden i den goda jorden, utan även på den mindre bra jorden så att alla skulle få chansen.
De vid vägen är de hos vilka ordet sås. Men när de hör det, kommer genast Satan och tar bort ordet som är sått i dem.
1. Dessa människor hör budskapet om Jesus men det hinner aldrig landa i hjärtat innan Satan har plockat bort det.
2. En människas hjärta kan vara så hårt att de är fullständigt ointresserade av att höra talas om Jesus. I ett sådant läge kanske det är bättre på att satsa på att först försöka mjuka upp hjärtat istället.
De som sås på stenig mark är de som genast tar emot ordet med glädje, när de hör det.
1. Dessa människor hör budskapet om Jesus och vill genast bli Jesu efterföljare!
a) Men eftersom de inte tar till sig budskapet på djupet så kommer de snart att tröttna på budskapet om Jesus.
b) Budskapet om Jesus är ett glatt budskap men kan också leda till svårigheter och om man bara har lyssnat på allt positivt utan att ha räknat med svårigheterna så kan det glada budskapet snabbt förbytas till ett alldeles för jobbigt budskap.
c) Även för den som på djupet har tagit emot budskapet om Jesus så kan Jesu lärjungaskap bli så svårt och jobbigt att man funderar på att lägga ner. Jesu lärjungaskap handlar ibland om att stanna kvar hos Jesus även om man inte förstår och även om det är svårt och jobbigt (Joh 6:66–69).
Hos andra faller säden bland tistlar. Det är de som har hört ordet,
1. Dessa människor hör budskapet om Jesus och vill gärna bli kristna.
a) Men så fort det dyker upp någonting annat intressant; man kanske får barn, en partner eller ett nytt jobb, då blir det genast viktigare än tron på Jesus.
Men de hos vilka säden faller i god jord, det är de som hör ordet och tar emot det och bär frukt, trettiofalt och sextiofalt och hundrafalt.”
1. När säden hamnar där den ska, i den goda jorden, så händer något!
a) Om en person har tagit emot ordet djupt i sitt hjärta så kommer det att bära frukt.
b) Jesus säger vid ett annat tillfälle att man, på samma sätt som man kan avgöra vad för slags träd det är på dess frukt, kan avgöra vems lärjunge man är genom att se på en persons gärningar (Matt 7:20).
c) Paulus listar ett antal goda andliga frukter: kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning (Gal 5:22–23).
d) God frukt kommer inte genom att man själv försöker tvinga fram dem, de växer naturligt ju mer man lär känna Jesus.
Dölj inte ljuset
Dölj inte ljuset
Han sade också till dem: ”Inte går man väl in med ett ljus för att sätta det under skäppan eller under bänken? Gör man det inte för att sätta det på ljushållaren?
1. Jesus använder en liknelse för att säga det uppenbara:
a) Man tänder inte ett ljus i ett mörkt rum för att sedan dölja det.
b) Man tar inte emot budskapet om Jesus för att sedan dölja det.
2. Den som har hört och tagit emot de goda nyheterna om Jesus har ett ansvar att dela med sig av det även till andra.
a) En församling får aldrig nöja sig med att bara undervisa om Jesus i kyrkan utan måste även utanför kyrkan predika de goda nyheterna.
Att lyssna på Guds ord
Att lyssna på Guds ord
Och han sade: ”Ge akt på vad ni hör! Med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er, och ännu mer skall ni få.
1. En lärjunge till Jesus bör noga ge akt på vem man lyssnar till, inte alla predikanter undervisar hela Guds ord.
2. Jesus uppmanade sina lärjungar att fly från falska lärare på samma sätt som får flyr från en främmande herde (Joh 10:5).
a) En falsk lärare kan se ut och låta som en riktig predikant, men när man granskar vad som predikas så stämmer det inte med Guds ord. Därför behöver en Jesu lärjunge alltid tänka på vad som predikas så att man inte blint lyssnar på en falsk lärare.
3. Den som lyssnar på Guds ord med ointresse kommer att tappa intresset ännu mer, men den som lyssnar på Guds ord med en hunger efter mer kommer också att få mer.
Jesus sade: ”Guds rike är likt en man som sår säd i jorden.
1. Det är den kristnes uppgift att berätta om Guds rike, och det är Guds uppgift att få riket att växa i en människas hjärta.
a) Själva livet finns i säden, inte i jorden eller i såningen. Det är viktigt för en predikant att våga lita på att Guds ord verkar i en människas hjärta, utan att predikanten försöker skapa liv genom att exempelvis manipulera fram en ”andlig stämning” eller något liknande.
b) Gud sa till Jesaja att hans ord är som regn som faller från himlen; ”det vänder inte fruktlöst tillbaka utan gör det jag vill och utför mitt uppdrag” (Jes 55:11).
2. När Guds ord har fått växa så är det den kristnes uppgift att skörda och se frukten av sitt arbete.
a) Om en predikant ser väldigt lite skörd kan det bero på att man helt enkelt måste vara tålmodig, fortsätta predika Guds ord och låta Gud få arbeta.
b) Om en predikant ser väldigt lite skörd kan det också bero på att man inte predikar Guds ord, utan mest sina egna.
Liknelsen om senapskornet
Liknelsen om senapskornet
Det är som ett senapskorn. När man sår det är det minst av alla frön på jorden.
1. Senapskornet är inte världens minsta frö, men i dåtidens omgivning betraktades det som det. Senapskornet hade dessutom blivit ett ordspråk för att beskriva något väldigt litet.
2. Jesus försöker förklara att Guds rike inte kommer att komma stort till en början utan det kommer att börja hos några obetydliga fiskare från Galiléen men sen sprida sig vidare till hela världen.
3. Skillnaden mellan Guds rike och ett mänskligt rike är i det här avseendet att när en människa försöker skapa sig ett stort rike med egen kraft så kommer det så småningom att falla. Men när en människa lyder Gud och låter Guds kraft få utbreda Guds rike så kommer det att gå från någonting litet till någonting ofantligt stort.