Jesus helar
Markus • Sermon • Submitted
0 ratings
· 15 viewsNotes
Transcript
Jesus botar en dövstum
Jesus botar en dövstum
Därefter lämnade han Tyrus område och tog vägen över Sidon och gick sedan genom Dekapolis område till Galileiska sjön. Och man förde till honom en som var döv och nästan stum och bad att han skulle lägga handen på honom. Då tog han honom åt sidan, bort från folkskaran, stoppade fingrarna i hans öron, spottade och rörde vid hans tunga och såg upp mot himlen, suckade och sade: ”Effata!” – det betyder: Öppna dig! Genast öppnades hans öron och hans tunga löstes, och han talade tydligt och klart. Jesus förbjöd dem att tala om detta för någon, men ju mer han förbjöd dem, desto ivrigare var de att göra det känt. Och folk blev utom sig av häpnad och sade: ”Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala.”
Därefter lämnade han Tyrus område och tog vägen över Sidon och gick sedan genom Dekapolis område till Galileiska sjön.
1. Dekapolis betyder ”De tio städerna” och var ett område i dagens Jordan där tio städer hade gått samman i ett förbund.
2. Förra gången Jesus var här så drev han ut Legion ur en svårt besatt man som sedan uppmanades att berätta om Jesus i Dekapolis (Mark 5:1–20).
Och man förde till honom en som var döv och nästan stum och bad att han skulle lägga handen på honom.
1. Jesus botade ofta sjuka genom att lägga händerna på dem (Mark 6:5).
a) Folk kände till att Jesus brukade bota sjuka på detta sätt (Mark 7:32).
b) Jesus uppmanar sina lärjungar att bota sjuka genom att lägga händerna på dem (Mark 16:18).
c) Jesus lärjungar botade sjuka genom att lägga händerna på dem (Apg 28:8).
d) Jesus välsignade människor genom att lägga händerna på dem (Mark 10:16).
e) Den helige Andes kraft förmedlas genom handpåläggning (Apg 8:17–19, 9:17, 19:6).
2. Men även om Jesus ofta botade sjuka på detta sätt så finns det ingen magisk automatik genom handpåläggning. Den viktigaste ingrediensen när någon blir helad är att personen ifråga faktiskt tror på att Jesus kan bota och visar detta genom att agera i enlighet med sin tro.
Då tog han honom åt sidan, bort från folkskaran, stoppade fingrarna i hans öron, spottade och rörde vid hans tunga
1. Det var inte ovanligt att någon form av ”troshandling” föregick de under som Jesus gjorde:
a) Jesus uppmanar den lame att ställa sig upp (Mark 2:11).
b) Jesus uppmanar mannen med en förtvinad hand att sträcka ut den (Mark 3:5).
c) När kvinnan med blödarsjuka rör vid Jesus i tro på att hon kan bli frisk, då blir hon frisk (Mark 5:28–29).
d) När kvinnan tidigare i det här kapitlet inte lämnar Jesus trots ett till synes avvisande svar så botar Jesus hennes dotter (Mark 7:24–30).
e) Jesus frågar två blinda: ””Tror ni att jag kan göra detta?” De svarade: ”Ja, Herre.” Då rörde han vid deras ögon och sade: ”Som ni tror skall det ske med er.” Och deras ögon öppnades.” (Matt 9:28–30).
2. Men i det här fallet kan ju mannen varken tala eller höra, så Jesus kan inte ställa frågor till mannen utan får använda sig av andra medel för att få mannen att tro på Jesus kraft.
a) Även om mannen var döv och stum så kunde han ju se, så därför utför Jesus symboliska handlingar som ska få mannen att förstå vad som är på gång och utmana mannen till att tro på Jesus kraft att bota.
i) Jesus rör vid mannen på de ställen där han är sjuk och tittar sen upp mot himlen, som ju symboliserade Gud, för att få honom att förstå vad Jesus är på gång att göra.
ii) Jesus säger ”Effata!” för att den döve mannen ska kunna läsa på Jesus läppar och på så sätt få ytterligare hjälp att förstå vad som är på gång och få mannen att tro på Jesus kraft att bota.
Jesus förbjöd dem att tala om detta för någon, men ju mer han förbjöd dem, desto ivrigare var de att göra det känt.
1. Jesus ville inte bli känd som Messias så länge som den allmänna bild av Messias som folk hade var rådande. Det judiska folket längtade efter en Messias som skulle bli en ny David, en ny krigarkung som skulle köra ut romarna och etablera Israel som en stark nation igen.
a) Första gången Jesus kom till jorden så kom han som den lidande tjänaren och erbjöd fred och försoning till alla folk (Apg 10:34-36).
b) Vid Jesu återkomst kommer han att inta sin rättmätiga plats som kung och förinta alla sina fiender (Upp 19:11-16).
2. Folket var glada över vad Jesus hade gjort, men de ville inte lyda honom. Vill man ha Jesus som sin Herre behöver man både prisa honom och lyda honom, inte enbart det ena eller det andra.
Och folk blev utom sig av häpnad och sade: ”Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala.”
1. Efter att Gud hade skapat jorden så tittade han på sitt verk och ansåg att ”det var mycket gott” (1 Mose 1:31).
a) Tyvärr förstörde syndafallet Guds goda skapelse och synd och sjukdom blev en verklighet i människornas tillvaro.
b) När Jesus går omkring och botar de sjuka och driver ut demonerna så återställer han den goda skapelsen och på så sätt kan Markus skriva, med anspelning på skapelseberättelsen, att ”allt han har gjort är gott.”
c) Paulus skriver: ”Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit.” (2 Kor 5:17).
2. Markus kopplar förmodligen även an till vad Jesaja har profeterat om 700 år tidigare (Jesaja 35:3-6).
Jesus botar en blind
Jesus botar en blind
De kom till Betsaida. Där förde man en blind till Jesus och bad honom röra vid mannen. Då tog han den blinde vid handen och ledde honom ut ur byn. Sedan spottade han på hans ögon, lade händerna på honom och frågade: ”Ser du något?” Han spärrade upp ögonen och sade: ”Jag ser människorna gå omkring, och de ser ut som träd.” Då lade Jesus än en gång händerna på hans ögon, och den blinde såg nu bra och var botad. Han såg allt tydligt och klart. Jesus sände hem honom med orden: ”Gå inte ens in i byn!”
Då tog han den blinde vid handen och ledde honom ut ur byn. Sedan spottade han på hans ögon, lade händerna på honom och frågade: ”Ser du något?”
1. Det här är andra gången som Markus beskriver hur Jesus botade sjuka genom att spotta (Mark 7:33).
2. På Bibelns tid ansågs spott ha en läkande effekt.
Då lade Jesus än en gång händerna på hans ögon, och den blinde såg nu bra och var botad. Han såg allt tydligt och klart.
1. Det här är enda tillfället då Jesus botar någon gradvis.
a) Detta betyder inte att Jesus inte kunde bota honom ögonblickligen, Jesus har många gånger tidigare visat att han har auktoritet att bota sjuka.
2. Jesus botar den blindes syn gradvis för att illustrera för lärjungarna att deras andliga blindhet kommer att botas gradvis.
a) Jesus hade alldeles nyss sagt till lärjungarna: ”Har ni ögon och ser inte?” (Mark 8:18).
b) När lärjungarna började vandra med Jesus visste de nästan ingenting om Jesus, men gradvis och allteftersom så lärde de känna Jesus mer och mer.
c) På samma sätt kan vi idag få vara med om att gradvis få våra andliga ögon öppnade av Jesus så att vi mer och mer förstår vem Jesus är.
3. När jag gick på Bjärka-Säbys Bibelskola så brukade jag och en vän läsa ett kapitel ur Bibeln varje kväll. När vi hade kommit till detta stycke så frågade min vän mig om inte jag kunde be för honom, han hade nämligen ett medfött fel i foten. Jag bad för min vän och därefter provade han att stå på sin fot och märkte att det faktiskt hade blivit lite bättre. Då ban han mig be en gång till vilket jag gärna gjorde eftersom jag märkte att det verkade fungera. Efter den andra bönen provade han ännu en gång att stå på sin fot och kunde konstatera att han nu hade blivit helt helad av Gud i sin fot!
a) När vi är med om mirakler så växer vår tro och vi får vara med om ännu mer mirakler.
Jesus botar den blinde Bartimeus
Jesus botar den blinde Bartimeus
De kom till Jeriko. Och när Jesus lämnade staden tillsammans med sina lärjungar och en stor folkskara, satt en blind tiggare vid vägen, Bartimeus, Timeus son. Då han fick höra att det var Jesus från Nasaret som kom, började han ropa: ”Jesus, Davids son, förbarma dig över mig!” Många sade till honom strängt att han skulle tiga. Men han ropade ännu högre: ”Davids son, förbarma dig över mig!” Jesus stannade och sade: ”Kalla hit honom!” Man gjorde det och sade till den blinde: ”Var vid gott mod. Stig upp! Han kallar på dig.” Mannen kastade då av sig manteln, sprang upp och kom fram till Jesus, och Jesus frågade honom: ”Vad vill du att jag skall göra för dig?” Den blinde sade: ”Rabbuni, gör så att jag kan se igen!” Jesus sade: ”Gå, din tro har frälst dig.” Och genast fick han sin syn och följde Jesus på vägen.
De kom till Jeriko. Och när Jesus lämnade staden tillsammans med sina lärjungar och en stor folkskara, satt en blind tiggare vid vägen, Bartimeus, Timeus son.
1. När Lukas beskriver samma händelse så skriver han att detta skedde när Jesus ”var på väg ut ur Jeriko” (Luk 18:35), inte in i Jeriko. Vem av dem har rätt?
2. Det är mycket möjligt att båda har rätt eftersom arkeologiska utgrävningar visar att det faktiskt fanns två Jeriko; ett äldre och ett nyare romerskt. Alltså kan Bartimeus ha befunnit sig mellan dessa och då har i så fall båda författare rätt.
Då han fick höra att det var Jesus från Nasaret som kom, började han ropa: ”Jesus, Davids son, förbarma dig över mig!”
1. Kung David fick ett löfte av Gud om att Messias skulle komma ur hans släkt (2 Sam 7:8–16).
a) När Bartimeus använder denna titel om Jesus visar han att han tror att Jesus är Israels Messias.
Många sade till honom strängt att han skulle tiga. Men han ropade ännu högre: ”Davids son, förbarma dig över mig!”
1. Bartimeus är en ypperligt bra förebild på en god bedjare eftersom han inte gav upp när folk runtomkring sa åt honom att vara tyst och ropade ännu högre när folk inte ville leda honom till Jesus.
och Jesus frågade honom: ”Vad vill du att jag skall göra för dig?” Den blinde sade: ”Rabbuni, gör så att jag kan se igen!”
1. Även om det var uppenbart för Jesus att Bartimeus var blind och ville få sin syn tillbaka så vill Jesus att Bartimeus själv skulle be om detta. Jesus tränger sig inte på utan botar de sjuka som kommer till honom.
Jesus sade: ”Gå, din tro har frälst dig.” Och genast fick han sin syn och följde Jesus på vägen.
1. Bartimeus var blind men kunde ändå se att Jesus var Messias och därför blev han både helad och frälst.
2. Bartimeus är en väldigt bra förebild på hur en Jesu lärjunge ska vara:
a) När Bartimeus fick höra talas om Jesus ropade han ivrigt på Jesu förbarmande och struntade i att folk runtomkring försökte hindra honom.
b) Bartimeus insåg sin egen otillräcklighet och bad Jesus om hjälp.
c) Bartimeus bekände inför alla att Jesus är Messias.
d) När Jesus hade tagit emot Bartimeus började han genast följa Jesus på vägen.