Löftet om den helige Ande
Apostlagärningarna • Sermon • Submitted
0 ratings
· 18 viewsNotes
Transcript
Löftet om den helige Ande
Löftet om den helige Ande
I min förra skrift, käre Teofilus, skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde,
1. Lukas var läkare och en av Paulus medarbetare på hans missionsresor (Kol 4:14) och författade både Lukasevangeliet och Apostlagärningarna (Luk 1:1-4).
a) I Lukasevangeliet skrev Lukas vad Jesus gjorde här på jorden, i Apostlagärningarna skriver Lukas vad Jesus fortsätter att göra genom sina lärjungar.
b) Det som Lukas beskriver att Jesus gjorde finns att läsa om i Lukas 24.
2. Teofilus betyder ”Guds vän” och teologer tvistar om huruvida denne Teofilus var en riktig person eller om namnet är symboliskt. En möjlighet är att Teofilus fanns på riktigt och att Lukas tacksamt använde dennes namn för att rikta sig inte bara till Teofilus personligen utan till alla Guds vänner.
a) Eftersom Apostlagärningarna slutar med att Paulus väntar på att få ställas inför rätta inför kejsaren (Apg 28:19) så skulle Lukasevangeliet och Apostlagärningarna kunna vara försvarsskrifter för att visa kejsaren att det kristna budskapet inte var farligt för Rom. Teofilus skulle i så fall kunna vara den romerske tjänsteman som hanterade ärendet.
b) Teofilus kan mycket väl ha varit en tidig husförsamlingsledare som har haft tillräckliga ekonomiska resurser för att ta på sig ansvaret att kopiera och sprida Lukasevangeliet och Apostlagärningarna.
3. I de flesta engelska översättningar står det ”all that Jesus began to do and teach”.
a) I Lukas första skrift, Lukasevangeliet, kan vi läsa om vad Jesus började göra, och Apostlagärningarna är fortsättningen på vad Jesus gör idag.
b) Man kallar ju normalt sett denna skrift för ”apostlarnas gärningar”, men man skulle lika gärna kunna kalla skriften för ”den helige Andes gärningar”, för egentligen är det Han som gör en massa saker genom apostlarna.
c) När vi, Jesus lärjungar av idag, lyder missionsbefallningen så fortsätter vi att skriva kapitel i Apostlagärningarna. Den helige Ande är minst lika verksam idag som för 2000 år sedan och det är upp till oss att söka Hans vilja.
i) Vid en första anblick så kan man tycka att Apostlagärningarna är sprängfylld med under och tecken och det är då lätt att misströsta och tro att Gud aldrig gör några mirakler idag. Man bör dock komma ihåg att Apostlagärningarna skildrar en tidsperiod på 30 år och att alla dessa mirakler är utspridda över tid.
Vid en måltid tillsammans med apostlarna befallde han dem: ”Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande.”
1. Man skulle kunna säga att det första ordet i Missionsbefallningen (Matt 28:19-20) är ”vänta”, inte ”gå”.
a) Att vara ett Jesu vittne utan den helige Andes kraft är som att försöka segla utan vind. Att vara Jesu vittne är inget vi klarar av i egen kraft så därför behöver vi få denna kraft från den helige Ande innan vi går ut i världen.
b) Om man känner sig omotiverad till att vittna om sin tro eller om man backar för att man inte vet vad man ska säga så kan det bero på att man behöver bli uppfylld av den helige Ande.
c) Det kristna livet är så uppbyggt att det inte går att klara av ett heligt liv eller att lyda missionsbefallningen utan att bli uppfylld av den helige Ande.
2. På samma sätt som man blir helt omsluten och nedsänkt i vatten när man blir döpt så blir man helt uppfylld och omsluten i den helige Ande när man blir andedöpt.
3. På Gamla Testamentets tid fylldes bara vissa utvalda personer av den helige Ande, men här uppfylls Joels gamla profetia om att det ska komma en tid då alla kan bli fyllda av Guds Ande (Joel 2:28–32), något som Mose bad om (4 Mose 11:29) och som Jesus utlovade (Luk 24:49).
a) Det görs ingen skillnad mellan apostlar, lärjungar, kvinnor eller män. ALLA fylldes av den helige Ande. Eller som Paulus skrev: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.” (Gal 3:28).
4. Alla som tror på Jesus blir födda på nytt av Guds Ande (Joh 3:1-8), och får Guds Ande (1 Kor 12:13). Alla troende kan utöver detta även bli fyllda på nytt med Guds Ande om och om igen (Apg 4:8, Apg 4:31, Apg 6:3, Apg 6:5, Apg 7:55, Apg 9:17, Apg 13:9, Apg 13:52).
a) Skillnad mellan dessa två är att den som blir född på nytt av Guds Ande blir frälst och den som blir fylld med Guds Ande får kraft och mod att vittna om Jesus.
Jesu himmelsfärd
Jesu himmelsfärd
När de nu var samlade frågade de honom: ”Herre, är tiden nu inne för dig att återupprätta riket åt Israel?”
1. Det judiska folket, och således även Jesus lärjungar, förväntade sig att när Messias kom skulle han befria Israel from romarna och bli kung över Israel (Luk 19:11, Luk 24:21, Joh 6:15).
a) Första gången som Jesus kom till jorden så kom han för att lida och dö för mänskligheten (Mark 10:45).
b) När Jesus kommer tillbaka en andra gång så kommer han att regera som kung över hela världen (Upp 20).
Han svarade dem: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt. Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”
1. I Gamla Testamentet finns en nära koppling mellan den helige Andes utgjutande och återupprättandet av Israel, så det är därför inte så konstigt att lärjungarna ställer denna fråga efter att Jesus har pratat om den helige Ande (Joel 2:28–3:1).
2. Jesus säger inte att lärjungarna har fel i sin fråga men betonar att de ska sluta fundera på när Israel kommer att återupprättas och istället fokusera på uppdraget; att vittna om Jesus överallt på jorden.
3. Jesus vill att lärjungarna lyfter blicken och slutar tänka bara på Israel och istället går ut i hela världen och predika budskapet om Jesus (Matt 28:19, Mark 16:15, Luk 24:47, Joh 17:18).
4. Den ”kraft” som lärjungarna efterfrågar är en politisk och världslig makt, men den kraft som Jesus syftar på är en ”andlig” kraft med ett speciellt syfte: att bli Jesu vittnen och sprida evangeliet över hela jorden.
a) Att vara ett Jesu vittne är inte en order från Jesus utan snarare en effekt av att vara fylld av den helige Ande. Vill man vara ett Jesu vittne bör man således be om att få bli uppfylld av den helige Ande.
b) När kyrkan har blivit rik och stor har det historiskt sett alltid funnits en frestelse att utnyttja den makten politiskt.
5. Där det på svenska står ”vittne” står det ”martys” på grekiska.
a) Att vara en martyr innebär att vara ett Jesu vittne, oavsett om man avrättas för sin tro eller inte.
6. Apostlagärningarna i stort följer samma geografiska mönster som Jesus här berättar om; Apg 1-7 handlar om evangeliet i Jerusalem, Apg 8-12 handlar om evangeliet i Judeen och Samarien, Apg 13-28 handlar om evangeliet i resten av världen.
a) Man kan tänka sig att lärjungarna hade många invändningar mot de platser Jesus nämnde: i Jerusalem korsfästes Jesus (Mark 10:33), i Samarien bodde judarnas fiendefolk samarierna (Joh 4:9) och vid jordens yttersta gräns bodde hedningar som judarna inte ville ha gemenskap med (Gal 1:12). Jesus utmanar sina lärjungar att förlåta och vända andra kinden till.
Då han hade sagt detta, såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn.
1. På samma sätt som Jesus lyfte från Oljeberget och försvann bland molnen för att inta sin rättmätiga plats på Guds högra sida (Apg 7:56, Hebr 12:2) så kommer han att komma tillbaka till Oljeberget (Sak 14:4) bland molnen (Dan 7:13, Mark 14:62, Upp 1:7) för att regera även på jorden (Upp 20:4).
2. Lärjungarna hade haft lyxen att få lära känna Jesus personligen, men har nu inte längre denna möjlighet (2 Kor 5:16). Från och med nu får lärjungarna börja lära känna den helige Ande.
3. Det var bättre för lärjungarna att Jesus gick bort bland molnen för då kunde han sända den helige Ande till dem (Joh 16:7). Den helige Ande kommer att lära och påminna lärjungarna allt som Jesus har lärt (Joh 14:26).