Jezus loopt op het water
Notes
Transcript
De legende van de vliegende Hollander
De legende van de vliegende Hollander
Bijgeloof: veel mensen hebben iets dergelijks. Zeelui schijnen het ergste te zijn. Vliegende Hollander: Kapitein Willem van der Decken. vertrekken met Pasen. Op weg naar Indië. Via kaap de goede hoop. bemanning wil niet. Kapitein boos: ging de Kaap omvaren al moest hij blijven varen tot het laatste oordeel. Ook de leerlingen van Jezus blijken echte bijgelovige zeelui te zijn als ze midden in de nacht Jezus ontmoeten op het water.
Context
Context
opbouw van Marcus. Grote vraag: wie is Jezus? In wonderen ontdekken we steeds meer van hoe God is. Macht over natuur/demomen/ziekte/dood. 5000 mensen gegeten. Jezus maakt duidelijk dat hij de ware leider van Israël is/ Messias. Johannes 6: Volk wil hem meenemen en konink maken. Leerlingen ook gevoelig voor dergelijke opvattingen. Hebben nog altijd niet door hoe het nu echt zit met de Jezus die ze volgen. Jezus stuurt leerlingen naar overkant van meer en menigte naar huis. Zelf zoekt Hij de rust op om met Zijn hemelse Vader te spreken. Ondertussen schieten de leerlingen voor geen meter op. Gaandeweg deze stormachtige tocht een aantal belangrijke lessen voor het leven als volgeling van Jezus. Voor hen en voor ons.
1 Tegenwind hoort bij het leven!
1 Tegenwind hoort bij het leven!
Toen hij zag dat de leerlingen door de hevige tegenwind maar nauwelijks vooruitkwamen, hoe hard ze ook roeiden, liep hij tegen het einde van de nacht over het meer naar hen toe, en hij wilde hen voorbijlopen.
Tweede keer dat de leerlingen in een storm terechtkomen. Vaak voorkomende misvatting: als je maar gelooft. Op de juiste manier gelooft, oprecht genoeg bent, geen zonde doet dan overkomt je nooit iets slechts. Als het stormt in je leven dan heb je vast iets verkeerd gedaan. Reactie van de vrienden van Job. Jona lijkt voorbeeld: ongehoorzaam en in de storm. Hier net andersom. Leerlingen doen wat Jezus zegt en komen daardoor in de storm. Deel van het leven, ook als gelovige. Niet uitzonderlijk. Hoe doorsta je de stormen van het leven daar gaat het om. Als Christen hebben we zelfs in de heftigste stormen perspectief omdat God in de storm nabij is.
2 Wil jij Jezus aan boord hebben?
2 Wil jij Jezus aan boord hebben?
Hij wilde hen voorbijlopen. Opmerkelijk niet waar? Hij ziet dat de leerlingen in nood zijn en niet vooruit komen, loopt over het water naar ze toe en wil ze vervolgens voorbij lopen. Wat heeft dat voor zin? Waarom wil Hij voorbij lopen? Ik denk dat dit belangrijk is: Jezus gaat de leerlingen tegemoet maar dringt zich niet op. Hij komt langszij en geeft de leerlingen de mogelijkheid om Hem aan boord uit te nodigen. Johannes lijkt in Zijn verslag van deze gebeurtenis daarop te duiden. Zo werkt het ook vaak in geloofszaken: God dringt Zichzelf niet aan ons op maar wacht tot wij hem uitnodigen. Wereld: roei harder, roei door en als je niet meer kunt: jammer. Noodlot, survival of the fittest. Trots: ik wil het zelf doen: jezelf redden, goede daden. Jezus antwoord: genade ontvangen. Verhaal van verloren zoon. God wacht tot we ons aan Hem willen geven. Je hoeft het niet alleen te doen, je staat er niet alleen voor. Je mag jezelf aan God geven.
3 Bij Jezus hoeven we niet bang te zijn!
3 Bij Jezus hoeven we niet bang te zijn!
Ze hadden hem allemaal gezien en raakten in paniek. Maar hij sprak hen meteen aan en zei: ‘Blijf kalm! Ik ben het, wees niet bang.’ Hij stapte bij hen in de boot en de wind ging liggen. Zijn leerlingen waren helemaal van hun stuk gebracht.
Wat is enger? Eerst bang omdat ze dachten een spook te zien en nu nog banger omdat Jezus bij hen aan boord komt en de wind gaat liggen. Toch al eerder gezien dat Jezus macht heeft over natuur?
Ik ben het: duidelijke verwijzing van Jezus. Exodus 3: 13-14 Stel je voor: storm/uitgeput/Jezus loopt op het water. Alleen God heeft macht over de zeeën.
u brengt tot bedaren het geraas van de zeeën,
het gebulder van de golven,
het tumult van de volken.
/stapt in je boot/ storm is stil en Hij zegt feitelijk God stapt in je bootje. God zien is sterven. Angst omdat ze zich beginnen te realiseren dat Jezus groter is dan ze ooit hadden kunnen denken. God zelf is bij hen.
Blijf kalm en wees niet bang. Machtig: kan de storm om ons heen stillen. Liefdevol en goed: wil de storm in ons hart stillen. Ik ben het: kijk maar naar mij. Wie Ik ben, hoe Ik ben. Goede Herder. Ontzag en eerbied maar ook geborgenheid en veilig zijn.
4 Jezus laat Zijn leerlingen groeien!
4 Jezus laat Zijn leerlingen groeien!
Opmerkelijk.vs. 47 vallen van de avond al in de problemen en Jezus kijkt toe vanaf een berg. Pas tegen einde van de nacht. Ergens tussen 3 en 6 uur komt Hij naar hen toe. Al die tijd zwoegen de leerlingen tegen de elementen. Om er nog een schepje bovenop te doen: in verschillende situaties wordt ons duidelijk dat Jezus als Zoon van God wist wat er ging gebeuren en wat er in mensen omging. Wist Hij ook van de storm die zou komen? Je mag aannemen van wel. Jezus stuurt Zijn leerlingen de storm in en kijkt een aantal uur vanaf een berg toe hoe de leerlingen ploeteren om te overleven. Ook in je eigen leven kun je dat soms zo ervaren. Gebeurt van alles, het is zwart en donker om je heen en vraagt je af of God je wel ziet terwijl jij vecht om te overleven. Waarom laat God dergelijke situaties toe? Ik heb daar niet alle antwoorden op maar weet wel dat dergelijke stormen je sterker maken. Leerlingen spierpijn van roeien tegen stroming in. Maakt sterker. Geestelijk laat storm zien dat je kwetsbaar bent, brengt je fundamenten aan het licht. Waar vertrouw je op? Op wie vertrouw je als je in gevaar bent? Wat is jouw overlevingsmechanisme? Jezus zegt Blijf kalm, Ik ben het. Blik richten op Jezus als jouw God. Geleid worden door Jezus betekend soms dat Hij midden in de storm ons kalm en rustig maakt en soms in rustige perioden ons de storm in stuurt om ons daardoor weer dichter bij Hemzelf te trekken. Leren om in alles op Hem te vertrouwen en Hem het roer van ons leven in handen te geven en erop te vertrouwen dat Hij ons veilig aan wal brengt.