Voorbereiding voor de overdracht van de bediening.

Leven van Elia  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 3 views

Preparation of going into heaven for Elijah and preparation for the job of prophet for Elisha

Notes
Transcript

Intro

We maken een kleine sprong naar het einde van het bijzondere leven van Elia. Niet Elia , maar de Heere zelf heeft bewezen de God van Elia te zijn. Er waren momenten dat Elia sterk was en streed voor de eer van de Heer, maar er waren ook zwakke momenten. Momenten dat Elia losliet, bij de pakken neerzat en God als het ware verliet. Maar God liet Elia nooit los. Hij hield Zijn beloften en bleef trouw. Wat een troostvolle woorden schrijft Paulus later aan Timotheus. 2 Tim 2:13
2 Timothy 2:13 NBG1951
13 indien wij ontrouw zijn, Hij blijft getrouw, want Zichzelf verloochenen kan Hij niet.
Aan deze betekenisvolle woorden mogen we vasthouden, als wij gefaald hebben in het dienen van God. En wanneer wij afgegleden zijn van de bergen van ons geloof in de dalen van twijfel en wellicht zelfs ongeloof, zijn dit woorden van betekenis. God is Heer, of wij daarnaar leven of niet, of wij Hem herkennen of niet, of wij daarin vertrouwen of niet. Hij regeert over alles en altijd, en Hij houdt ons vast.

Van Gilgal naar Bethel

We lazen het al in het begin: Toen de Heere Elia in een storm zou opnemen ging Elia met Elisa weg uit Gilgal. Hierin lezen we 3 dingen:
1 De Heere was van plan Elia weg te nemen
2De Heere zou dit in een storm doen.
3 Dit was aanleiding voor Elia om weg te gaan.
(1)Vergeet nooit dat wat David schrijft ook onze realiteit is. (Ps 31:16) Mijn tijden zijn in Uw hand. Je leeft niet langer of korter dan de Heere heeft bepaald. Hij regeert over leven en dood. Izebel had Elia niet kunnen doden, de soldaten die per 50 bij hem kwamen hadden hem niet kunnen doden. Op een bepaald moment sprak de Heere en zei: vreest niet , ga maar met deze hoofdman en zijn soldaten mee. ( 2 Kings 1:15 ) Achab die hem meermaals vijand noemde, kon hem niet doden. De honger en dorst hebben hem niet van het leven beroofd, want God regeert over leven en dood. Ik zeg je mijn vriend of vriendin, je leven in in Gods handen, en daar is het veilig. Nu is de tijd voor Elia gekomen om in te gaan in de Rust die God geeft.
(2) Eerder was Elia op de Berg Horeb en in al de storm en onweer en aardbevingen was de Heere niet, die kwam daarna in het ruisen van de stilte. Maar nu zou de Heere Elia wegnemen in een wervelwind. Dat is een geweldig voorrecht. Dan zou Elia niet hoeven te sterven, maar direct worden opgenomen, net als Henoch. (Gen: 5:24) Henoch, Elia, de Heere Jezus zelf , opgenomen in de Hemel, zonder te sterven.
(3) Elia moet van de plannen van God hebben afgeweten. God moet het hem hebben verteld of geopenbaard. Niet alleen wat er zou gebeuren, maar ook waar het zou gebeuren. Want Elia verlaat samen met Elisa het plaatsje Gilgal. Elisa -de door God aangewezen profeet en door Elia gezalfd wist er ook vanaf, maar anderen wisten er ook vanaf. ( 2 Kings 2:3,5 ) Allerlei leerling-profeten uit Bethel en uit Jericho. jonge mannen die op een profetenschool zaten, en daar het onderwijs van een profeet volgden.
Reden voor Elia om op pad te gaan. Weg uit Gilgal. Wiel/ circel betekend het. Waarschijnlijk omdat de Kanaanieten daar een circel met grote stenen hadden om hun afgoden te aanbidden. Trouwens dat waren niet de enige stenen die daar lagen. Toen Israel voor het eerst voet in het beloofde land zette net uit de Jordaan gekomen waar een pad door de Heere werd gemaakt net als in de rode zee, u weet wel toen de levieten met de Ark des verbonds in het water moesten stappen. Toen haalde Jozua 12 stenen uit de rivier en maakte er een altaar van. Gilgal was de eerste plaats van aanbidding aan de ware God in Israel. Elia daalt af naar Bethel. Zowel Gilgal als Bethel waren plaatsen waar de profeet Samuel jaarlijks een rondreis maakte.( 1 Sam 7:16)

van Bethel naar Jericho

Aangekomen in Bethel komt er een groep profeten naar Elisa toe. Weet u dat uw heer ( Elia) vandaag boven uw hoofd wordt weggenomen. Ik weet het. De profeet weet altijd wat de Heere gaat doen. God openbaart dat soort zaken aan zijn knechten. Weet u nog toen Abraham bezocht werd door de Heere? Toen de Heere aankondigde dat Sodom en Gomorra zouden worden verwoest? Toen sprak de Heere bij zichzelf en zei: zou ik voor Abraham verbergen wat ik ga doen? Onze God is een openbarende God. God is niet geheimzinnig, mystiek, nee Hij openbaart zijn plan. Dat deed Hij door de profeten in het oude testament. Door de Heere Jezus in het nieuwe testament, en later door de apostelen. En ook vandaag openbaart God zich nog: Hij speelt geen verstoppertje, Hij wil zich bekendmaken, zijn plan bekendmaken. Door Zijn Woord. Zijn er dan helemaal geen verborgen dingen? O Jawel: Zoals in Deut 29:29 beschreven staat.
Deuteronomy 29:29 NBG1951
29 De verborgen dingen zijn voor de Here, onze God, maar de geopenbaarde zijn voor ons en onze kinderen voor altijd, opdat wij al de woorden dezer wet volbrengen.
Maar wij moeten ons niet bezig houden met wat verborgen is, die zijn niet voor ons bedoeld; die liggen in Gods postvakje. Wij moeten bezig zijn met de zaken die door God zelf openbaar gemaakt zijn. voor ons en onze kinderen, vol altijd. zodat wij Gods wil zullen doen.
Waren ze eerst in Gilgal, nu zijn ze in Bethel: het Huis van God. Ze zijn daar waar de Heere is.
Hier had Abraham een altaar gebouwd toen hij binnenkwam in Kanaan. Zijn kleinzoon: Jacob kreeg hier een droom toen hij met zijn hoofd op een steen sliep. U weet wel van die ladder waar engelen omhoog en omlaag gingen tot in de Hemel.
Je zou denken: dit is een mooie plaats om te worden opgenomen in de Hemel. Jacob had hier al een droom. Dit moest vast en zeker de Poort naar de Hemel zijn. Jacob had dat bij het wakker worden ook gezegd ( Gen 28:17) Maar God wil ons wellicht iets anders leren. niet over een plaats, maar over een Persoon. Zijn eigen Zoon: Jezus Christus. Die was naar deze wereld gekomen: niet afgedaald via de ladder uit de droom van Jacob, en ook niet in Bethel, Maar God daalde neer in een ander huis: Bethlehem= Broodhuis. Hij leerde ons: Ik ben de weg naar God. Ik ben de deur tot Hem… geen andere weg, geen andere opening. Geen andere Naam is gegeven onder de Hemel door wie we behouden moeten worden. Het is door Jezus alleen.
Ze gaan door: God heeft gesproken: Jericho. Langzaam dalen ze af. Opnieuw een plaats waar God zijn kracht heeft laten zien. Weet u nog toen de muren instortten? Dit zou ook een goede plaats zijn om opgenomen te worden. Hier was een profetenschool. Die zouden dit nieuws door kunnen geven aan het volk, zodat opnieuw ontzag voor God hun hart zou vervullen. De profeten zijn al bij Elisa gekomen. Zij zijn ook op de hoogte van deze bijzondere dag: Elia opgenomen. Daar willen ze bij zijn. Maar op gepaste afstand. Er is eerbied voor deze man Gods.

Op naar de Jordaan

Steeds heeft Elia geprobeerd Elisa af te schudden. Naomi deed dat ook met Orpa en Ruth. Orpa gaf gehoor aan de oproep van Naomi en we lezen niets meer van haar. Ze bleef achter in Moab het land van de afgoden. Maar Ruth klemde zich vast aan Naomi. Waar u gaat ga ik, uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Net zo blijft Elisa in de nabijheid van Elisa. Hij kan ook niet anders, Hij was door God geroepen. Niet Elia had hem geroepen, maar God zelf had hem geroepen om met Elia mee te gaan. Zolang Elia leefde naam Elisa de tweede plaats in. Hij volgde, leerde, diende zijn meester. Op zie zelfde manier mogen wij de Heere dienen. Hij moet groeien, ik minder worden. Hij de eerste plaats in mijn leven, en ik achter Hem aan.
Ze komen bij de Jordaan. Samen. De groep leerling-profeten is op grote afstand gevolgd. Samen staan ze stil bij de rivier. Hier zal Elia zijn laatste wonder doen. ZIjn mantel - dat kamelen haren ding- doet hij af. Hij had die hij ook al eens had geworpen op Elisa toen hij hem riep in de dienst van God. Nu slaat Hij ermee op het water van de Jordaan. God betoont zich machtig. Net als bij de Rode Zee met Mozes, en net als bij Jozua bij deze zelfde rivier, zo opent God ook nu de rivier voor deze mannen Gods. Zo komen ze aan de overkant.
Elisa had genoeg tijd met Elia doorgebracht om te weten dat er geen tijd was voor oppervlakkige praatjes. De vraag is helder en duidelijk: Wat is je wens. Wat is je verlangen?
Ik maak het vaak mee: Familieleden rondom een sterfbed. Diep in verdriet. Wachtend tot de dood zijn intrede doet. Bang om te praten over de diepe dingen. Alsof het er de tijd niet voor is. In het hele leven lijkt het wel alsof het overal tijd voor is, behalve voor de diepe en belangrijke dingen. We vluchten maar maar feest naar feest, van verdoving naar verdoving. Nooit geen geschikte tijd om over de echte belangrijke zaken te spreken. Ik zeg het bijna altijd tegen de kinderen en kleinkinderen. Dit is de tijd om nog te praten. Vraag wat je wilt, zeg wat je wilt, maar spreek over belangrijke zaken. Nu kan het nog. Nu is er nog tijd!
Dat is wat Elia tegen Elisa zegt: Wat wens je: Wat kan ik voor je doen, zo vlak voor ik weggenomen wordt?
Elisa heeft zijn wens al klaar: Ik wens een dubbel deel van uw geest. Natuurlijk was dit niet aan Elia om te geven. Het was de geest van God op Elia. Zoals in het oude testament gewoon was. De Geest was nog niet uitgestort over alle vlees(Act 2:17). Bij Mozes gebeurde iets soortgelijks. God nam van Zijn Geest van Mozes af en verdeelde dat over de 70 oudsten.,met als gevolg dat ze begonnen te profeteren. Dit was het bewijs dat Gods Geest over hen gekomen was( Num 11).
Waarom wilde Elisa een dubbel deel? Is het hoogmoed? Inhalig? Eigenlijk staat er 2 monden vol van uw Geest. Twee porties. Wil hij meer zijn dan Elia? Als we Elisa’s leven bestuderen zien we dat dat niet is gelukt. Nee Het is meer dat Hij een dubbel deel van Gods geest nodig heeft voor geloof en moed. Ook is hij een voorbeeld voor alle profeten die er zijn. Niemand van hen heeft Elia gediend ook niet toen hij het het moeilijkst had. Ook niet toen Elia op de berg Karmel was en de overwinning behaalde. We horen en lezen niets van ze. Ze waren er, maar verstopt, onherkenbaar, onopvallend.
Als je jezelf moet beschrijven; wat ben je dan? een dienstknecht zoals de profeten van de profetenschool? Geloof in het verborgene? Een verstopte christen; je vrienden, je collega’s en je familie zien het niet aan je en weten het niet van je. Je gelooft wel, en je leert wel van God, maar je houdt het voor jezelf. Op die manier kan het je niet voor onverwachte verrassingen doen staan, kan het je geen problemen opleveren. Of ben je zoals Elisa: No matter what! Je staat voor je geloof, voor je Heer en Heiland. Je bent bereidt moeilijkheden te verdragen omwille van je geloof. Dan maar uitgelachen en bespot, maar liever bespot met Jezus dan hem te verloochenen.
Om staande te blijven in een wereld als deze, en te getuigen in de maatschappij van vandaag heb je geloof en moed nodig. Wellicht meer dan Elia vroeger moest hebben. Een dubbel deel klinkt dan zo gek nog niet. Bidt er maar om: Heer ik wil u volgen, en dienen, maar geeft U mij de kracht en het geloof.
Petrus dacht het zelf te kunnen:” Heer al zullen allen U verlaten, ik geenszins… Al moet ik met u sterven…(Mat 26:33) Hij was de discipel die Jezus verloochende…
We kunnen niet staande blijven in eigen kracht, en we kunnen het niet alleen. We hebben elkaar als gemeente ( gelovigen) maar bovenal de Heere nodig. Het is zoals de Bijbel het beschrijft in 2 Tim 3:1-5
2 Timothy 3:1–5 NBG1951
1 Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen: 2 want de mensen zullen zelfzuchtig zijn, geldgierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, 3 liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig, onhandelbaar, afkerig van het goede, 4 verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God, 5 die met een schijn van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben; houd ook dezen op een afstand.
Dat kan je bang maken! Maar dat is niet nodig. Het moet je wakker houden, want uiteindelijk is het zoals Paulus het beschrijft in Phil 4:13
Philippians 4:13 NBG1951
13 Ik vermag alle dingen in Hem, die mij kracht geeft.
AMEN
Related Media
See more
Related Sermons
See more