Help ik twijfel

Help  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript

inleiding

We lezen Matt 14:22-33
Twijfel is een fundamenteel wantrouwen, angst of gebrek aan vertrouwen in persoonlijk geloof.
Twijfel komt voort uit onzekerheid
Twijfel in algemene zin
Er is in het leven van iedere gelovige op een bepaald moment twijfel. Voordat je tot een levend geloof komt is er de twijfel of God wel bestaat. Of Hij echt is wie Hij zegt dat Hij is. Je twijfelt of de Bijbel waar is en een compleet beeld geeft. Die twijfel stelt je in staat om kritische vragen te stellen. En zo worden je gedachten bevestigd of juist ontkracht. Op basis daarvan maak je een besluit. Je kiest ervoor om de Bijbel te aanvaarden als een betrouwbaar instrument waarin God zich aan je bekend maakt, of je doet het af als een ongeloofwaardig boek en daarmee is ook God ongeloofwaardig en onbetrouwbaar.
Maar ook als je voor jezelf vastgesteld hebt dat God bestaat, en een beloner is voor wie hem ernstig zoeken omdat de Heilige Geest je overtuigd heeft van het bestaan van God en ZIjn betrokkenheid in jouw leven, kunnen er nog steeds momenten van twijfel zijn.
Specifieke twijfel in het leven van de gelovige
Petrus was door de Heilige Geest uitgekozen als discipel van Jezus. Hij had ruimschoots de tijd om met Jezus op te trekken, Hem te leren kennen, ZIjn betrouwbaarheid te toesten en te verkennen, en Petrus zag Jezus vele buitengewone en bovennatuurlijke dingen doen. Vlak voor Petrus naar Jezus toeliep op het water, had Petrus nog gezien dat Jezus 5000 mannen (vrouwen en kinderen niet meegerekend) te eten had gegeven van 5 broden en 2 vissen. en er waren zelfs nog 12 manden over.
Toch waren het niet alleen de buitengewone werken die Jezus deed, die ervoor zorgden dat Petrus hem geloofde. Wat wellicht veel belangrijker is, is dat Jezus het onderwijs dat Hij gaf aan zijn discipelen en de mensen rondom Hem, ook zelf uitleefde. “He practiced what He preached.”
Geloven is vertrouwen. En het moment dat je vertrouwen afneemt. is daar de verwarring van twijfel.
Nu is het belangrijk dat geloof in de basis van God komt. Je krijgt dat geloof. dat is een gave (Eph 2:8)
Dus geloof is een gave die je ontvangt om te ontwikkelen.Jezus geeft Thomas de opdracht: weest niet ongelovig, maar gelovig” (John 20:27) Door een besluit te nemen ontwikkel je je geloof. je traint het als het ware.
Jacobus noemt ons dat we moeten bidden in geloof, en niet moeten twijfelen. want als je twijfelt lijk je op een golf in de zee die voorgestuwd wordt. Jam 1:6
James 1:6 NBG1951
6 Maar hij moet bidden in geloof, in geen enkel opzicht twijfelende, want wie twijfelt, gelijkt op een golf der zee, die door de wind aangedreven en opgejaagd wordt.
Jacobus zegt hier dat twijfel je instabiel maakt. Je wordt voortgedreven door de wind. en die gaat alle kanten op. vandaag die kant en morgen de ander kant. Daarin zit geen vaste koers. Je komt nooit tot je bestemming als je twijfelt.Twijfel betekend verdeeldheid, en het gevolg van innerlijke verdeeldheid is dat je van je kracht beroofd bent.
Het is heel gemakkelijk om petrus hard te veroordelen voor zijn twijfel. Grote mond, haantje de voorste, eerst doen dan denken, en zo voorts. Maar laten we even kijken naar de verzachtende omstandigheden. Daar roept de bijbel ons ook toe op. In judas staat geschreven: Jude 22
Jude 22 NBG1951
22 En weest ook barmhartig jegens sommigen, die twijfelen,
Als eerste: Jezus dwong hen in het schip te gaan. Zij waren de vissers, en hadden wellicht al gezien dat het weer niet gunstig was om uit te varen. Maar Jezus zo staat het er; dwong hen om in het schip te gaan ( vers 22)
vers 24: Het schip verkeerde in nood! En ze waren midden op zee! van hulp verstoken, uitzichtloosheid ten top, en in nood. En ze hadden ook nog eens de wind tegen en dus problemen met zeilen. Alles wat er mis kon gaan ging er mis in hun situatie.
Ken je dat? dat het een zonnige dag is geweest in je geestelijke leven, en nu slaat het om. De ene na de andere teleurstelling dringt zich aan je op. Angst begint zich meester te maken van je. En het duurt ook maar voort.
Welnu in Markus ( hebben we afgelopen jaar behandeld) staat er Mark 6:48: Jezus zag dat ze het moeilijk hadden.
De discipelen zijn midden op zee in problemen. Ze hebben het moeilijk. Jezus heeft dat gezien. en toch duurt het tot de 4e nachtwake voordat Hij naar hen toe gaat. De hele nacht zijn ze in de weer geweest. De storm is onverminderd doorgegaan, ze waren in nood, en Jezus zag het maar greep pas heel laat in.
Dat herken ik wel uit mijn eigen leven: Dat je vanaf het begin van je nood begint te bidden en roepen tot God, en het lijkt alsof God je niet hoort. In ieder geval niet VERHOORD! Hij lijkt niets te doen!
En dan is het eigenlijk logisch dat zich gedachten aan je opdringen; De zelfde gedachten als op het moment dat je tot geloof kwam. of dezelfde gedachten en twijfels als je bezig bent om het leven van Jezus te bestuderen voordat je een besluit neemt.
En als Jezus dan eindelijk tot hen komt is daar de angst en schrik en verwarring. Ze zien hem aan voor een spook. Ook al iets onbegrijpelijks voor ons. De man die ze kennen, liefhebben en vertrouwen, zien ze aan voor een spook? Twijfel kan je wereld op zijn kop zetten, dat kunnen de stormen in je leven trouwens ook. Je kon tot nu toe altijd zeker zijn van de leiding van God in je leven. Je kon tot nu toe altijd zeker zijn dat God alles in Zijn handen heeft, maar nu de voorspoed is verdwenen, de financiele druk in je leven toeneemt, je wellicht je huis of toekomst lijkt te verdwijnen, nu al je zekerheid onder je voeten wegglijd, nu begint de twijfel toe te slaan, en dringen de vragen zich aan je op: God; hoort U mij wel? ziet u mij wel?
Job had zo’n ervaring met God: Hij riep God eigenlijk ter verantwoording: en God antwoordde terug: Job; waar was je toen ik de wereld formeerde? toen ik aan de zee haar paal en perk stelde? waar was je toen de engelen tezamen juichten in de Hemel bij de voltooiing van hemel en aarde? Je bent zo klein, zo nietig vergeleken met MIj, wil je echt proberen mij te begrijpen? Wil je je echt aan Mij meten? Ik snap je vragen, en ik zal je duidelijkheid verschaffen, maar op het juiste moment!
Wellicht kent u deze momenten ook? Dat u denkt dat God er een zooitje van maakt, of dat hij u of jou verwaarloost. Maar leer dan deze les uit Isa 55:8-9
Isaiah 55:8–9 NBG1951
8 Want mijn gedachten zijn niet uw gedachten en uw wegen zijn niet mijn wegen, luidt het woord des Heren. 9 Want zoals de hemelen hoger zijn dan de aarde, zo zijn mijn wegen hoger dan uw wegen en mijn gedachten dan uw gedachten.
Dat kan wel eens de reden zijn waarom mensen zoals Jaqueline van der Waals liederen schreven zoals:JAqueline had Kanker en zou gaan sterven, maar haar geloof hield haar staande. dit is haar gedicht of lied:
Wat de toekomst brenge moge: Mij geleidt des heren Hand.Moedig sla ik dus de ogen naar het onbekende landLeer mij volgen zonder vragen: Vader wat Gij doet is goed,Leer mij slecht het heden dragen, met een rustig, kalm gemoed.
Heer ik wil uw liefde loven, al begrijpt mijn ziel u niet, zalig hij die durft geloven, ook wanneer het oog niet ziet. Schijnen mij uw wegen duister, zie ik vraag u niet waarom. Eenmaal zie ik al uw luister, als ik in de Hemel kom.
de oplossing voor twijfel: terugkijken
Petrus loopt op het water op het bevel van Jezus. Het gaat hem voor de wind, zou je kunnen zeggen. maar dan doet Petrus iets wat hem doet wankelen en zinken, en het werkt bij ons net zo.
Hij stopt met kijken naar Jezus, en kijkt op de omstandigheden van zijn leven. Zolang Hij naar Jezus keek, doet hij het onmogelijke, gaat het fantastisch. Maar nu hij stopt met zien op Jezus, moet hij wel naar iets anders kijken. Hij kijkt naar de wind, en wat de wind uit kan werken. Hij ziet het bruisende water dat door de bulderende wind opgezweept wordt. Hoge golven en diepe dalen. Het donkere kolkende water en wat daar onder zit kan hij niet zien, maar hij kan het wel raden. De diepte waarin je ten onder gaat.
Met het zien op de wind gaat zijn gedachte met hem op de loop. Er dringen zich allerlei vragen aan hem op: Hoe kan dit nu: dit kan nooit goed gaan. En met dat hij dat denkt begint Hij te zinken.
Twijfel maakt plaats voor geloof. Dus waar daar waar je twijfel toelaat, trekt geloof zich terug, en waar geloof zich terugtrekt begint angst te groeien.
De remedie voor Petrus was om direct weer op Jezus te zien. Hij had gelijk toen hij dacht: hoe kan dit nu; ik kan niet op water lopen. Maar zolang Hij op Jezus zag, liep hij over water, en deed wat menselijk gezien, niet mogeijk was.
Herrinner je je de woorden van Jezus: Alles is mogelijk voor wie gelooft! Maar de sleutel is op Hem te blijven zien.Wat kun je dus beter doen dan je afgewende blik opnieuw op Jezus te richten?!
Terugkijken naar De Here Jezus geeft je geloof. Maar in ons leven is het ook geod om terug te zien in het verleden: En te bezien wat God gedaan heeft in het verleden: Hoe hij trouw is gebleken door alles heen, hoe hij alles goed heeft gemaakt in het verleden, en hoe jij je geholpen heeft.
Wees eerlijk: Hoe vaak heb je je vertrouwen op God gesteld, en ben je door Hem beschaamd? De eerste Bijbeltekst toen ik op Aruba kwam zag ik op de muur van een speeltuintje in Surfside: Rom 10:11
Romans 10:11 NBG1951
11 Immers het schriftwoord zegt: Al wie op Hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.
God belooft je, zie op Hem, bouw op Hem en Hij zal doen wat Hij belooft, boven je bidden en boven je denken. En Hij zal je veilig thuisbrengen. Breng je twijfel bij Jezus door het aan hem te zeggen en ervoor te kiezen, op Hem te zien en blijven zien
Amen
Related Media
See more
Related Sermons
See more