Omgaan met verleidingen

Jozef  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 16 views
Notes
Transcript

Introductie

Het is januari. De eerste maand van een nieuw jaar. Traditioneel zijn er veel mensen die zo’n nieuw jaar beginnen met het maken van goede voornemens. Ik heb even gekeken in een aantal top 10 lijstjes en ze zijn niet heel anders dan andere jaren viel me zo op.
De 5 meeste gemaakte goede voornemens voor 2021 zijn:
5: relaxter leven. Minder stress ervaren en meer genieten.
4: meer tijd aan familie en vrienden besteden. Mooi voornemen. Iets wat veel mensen van plan zijn omdat door drukte dit vaak in de knel komt en zeker door alle Corona maatregelen leeft algemeen wel het gevoel dat we op dit gebied veel in te halen hebben.
3: beter omgaan met geld. Wat minder en misschien wel bewuster geld uitgeven en meer ruimte maken voor sparen is iets wat veel mensen van plan zijn komend jaar.
2: Stoppen met roken/drinken. Traditioneel is januari een maand om te proberen om slechte gewoonten van je af te schudden en deze twee delen de tweede plaats in de top 5.
En al jaren met stip op nummer 1: afvallen. Veel mensen willen gezonder gaan leven en nemen zich voor om minder of anders te gaan eten en meer te gaan bewegen.
Misschien ben jij ook wel zo iemand die voor dit jaar goede voornemens op 1 of ander terrein in je leven hebt gemaakt. Ik wil je niet ontmoedigen maar uit onderzoeken blijkt ook telkens weer dat eind januari de meeste voornemens al weer gesneuveld zijn. In een artikel las ik dat dit vaak komt doordat we slecht voorbereid beginnen aan onze voornemens. Met name denken we slecht na over mogelijke verleidingen die op ons af komen en hoe we daarop moeten reageren. Als we dan een paar keer gestruikeld zijn gooien veel mensen teleurgesteld de handdoek in de ring. Verleiding, daar gaat het vandaag over.
Jozef is ook zo iemand die met verleiding te maken krijgt in zijn leven. Vandaag willen we daar op inzoomen en leren van zijn leven. Wie weet krijg jij zo nieuwe handvatten om ook beter om te gaan met de verleidingen die jij op je levenspad meemaakt.

Jozef bij Potifar

Vorige week hebben we Jozef achtergelaten op de slavenmarkt waar hij werd verkocht aan Potifar. Een hoge officier in het leger van Farao, èèn van zijn vertrouwelingen. Wat bijzonder is: Jozef zit niet bij de pakken neer. Ondanks de verwennerij weet hij van aanpakken en blijkt hij een betrouwbare dienstknecht te zijn. God staat hem bij en het valt potifar op dat er een zegen rust op het werk van Jozef. Potifar promofeert Jozef. Hij wordt de persoonlijk bediende van Potifar. Dit is niet een knullig baantje als butler of iets dergelijks. Hij wordt de CEO van Potifar, degene die alles overziet, organiseert en aanstuurt. Aangezien Potifar een hoge officier was in misschien wel het grootste en belangrijkste rijk van die tijd is dit geen kleinigheid maar een hele vooraanstaande en machtige positie. In die positie blijft God Jozef steunen. God zegent omwille van Jozef ook Potifar en zijn bezit. Iets van de belofte aan Abraham in Genesis 12:3 wordt hier al zichtbaar. Jozef zal ergens begin 20 zijn geweest en ondanks zijn slavenbestaan gaat het hem voor de wind. Met de zegeningen komen ook verleidingen op het pad van Jozef.

Verleidingen

De eerste verleiding ligt op gebied van macht. Macht heeft de neiging mensen te veranderen. Wanneer je een positie hebt waarin er mensen aan jou zijn toevertrouwd dan draag je een enorme verantwoordelijkheid. Hoe ga je om met macht? In deze geschiedenis zie je 2 wegen: De eerste weg laat de vrouw van Potifar zien. Als vrouw van de baas bezit ze ook een grote macht en, zoals we ook zo vaak in de wereld om ons heen zien, misbruikt ze haar positie. Ze probeert om andere mensen te gebruiken/misbruiken om haar eigen verlangen te bevredigen.
Jozef laat de andere weg van macht zien: Ook hij heeft macht maar hij gebruikt zijn macht niet om er zelf ongebreideld beter van te worden. Hij gebruikt zijn positie om te zegenen. Door wat hij doet worden niet alleen Jozef zelf maar ook Potifar, zijn vrouw, zijn bezit en alles en iedereen in het huishouden gezegend door God. Wat een mooi voorbeeld voor ons. We mogen de positie die we hebben gebruiken om in en door ons werk Gods zegen uit te delen: in de kerk, op school, in je relaties met andere mensen of op je werk. Misbruik je positie niet om anderen te overheersen maar gebruik je positie om Gods zegen over anderen uit te storten!
De tweede verleiding ligt op het gebied van sex. Jozef is een jonge man van begin 20 en trekt de aandacht van de vrouw van de baas. Ze laat weinig aan de verbeelding over betreffende de intenties. Het staat erg netjes in de Bijbel: slaap met mij. Het Hebreeuws wat gebruikt wordt is gebiedend en zou je ook kunnen vertalen met: liggen-sex-nu! Jozef gaat hier niet op in en noemt het zelfs een groot kwaad. Uit zijn woorden wordt duidelijk dat dit niet is omdat hij zich niet aangetrokken voelde tot mevrouw Potifar of omdat hij geen verlangens of begeerte voelde maar omdat hij wist dat ze buiten bereik was. Ze behoorde toe aan Potifar en was daarom verboden terrein. Jozef noemt het zelfs een zonde tegen God. Het laat zien dat Jozef van huis uit een bepaalde moraal heeft meegekregen en heeft geleerd dat sex niet alleen een bevrediging van een lichamelijk verlangen inhoudt maar dat het iets kostbaars is waar je zorgvuldig mee om dient te gaan. Ik kan er nu niet te diep op ingaan maar wijdt er met liefde nog eens een hele verkondiging aan. Voor nu volstaat om te zeggen dat omdat sex een kostbaar geschenk van God is dit ook een kostbare plaats in ons leven mag hebben waar we zorgvuldig mee om mogen gaan. 1 Korinthe 6:18 laat het advies van de Bijbel zien op wat je mag doen wanneer je geconfronteerd wordt met onzuivere verleidingen op dit gebied: vlucht weg. Jozef heeft dit blijkbaar ook geleerd en gaat mevrouw Potifar uit de weg, gaat niet in op haar dagelijkse verleidingen en vlucht uiteindelijk letterlijk het huis uit, zijn jas achterlatende. Een actie die wraakzuchtig tegen hem gebruikt wordt wanneer Jozef vals beschuldigd wordt van aanranding en in de gevangenis beland. Maar Jozef was zich bewust van zij grenzen. Grenzen niet door hemzelf opgetrokken maar grenzen die God door verhalen van zijn familie bekend gemaakt had. Grenzen die Jozef daardoor ook zelf had getrokken in zijn leven en die hij weigerde te overschrijden. Grens van Noord-Korea-gevaarlijk niemandsland. Jozef laat zich niet het niemandsland in sleuren en wil zeker niet zijn grens overschrijden. Zodra het daar in de buurt komt vlucht hij de andere kant op.
Vluchten is echter niet de enige manier om weerstand te bieden tegen verleiding. In de argumentatie van Jozef op de aanvankelijke poging van mevrouw Potifar om hem in bed te krijgen maakt hij duidelijk waar zijn hart naar uit gaat: hij toont zich loyaal naar zijn baas Potifar maar bovenal wil hij niet tegen Gods wil ingaan. Hij is loyaal naar God toe, hij houdt van zijn HEERE. Daar zit een belangrijke sleutel om met verleidingen op welk gebied dan ook om te gaan. We zijn vaak geneigd om, wanneer er verleiding komt, bepaalde verlangens of zelfs wanneer begeerte komt om dit te onderdrukken: zelfbeheersing noemen we dat. Logisch en nobel streven maar vaak niet heel effectief. Je creeërt een soort hogedrukpan effect en op een gegeven moment zal de druk zo hoog zijn dat de weerstand breekt. Jozef laat een andere weg zien van zelfbeheersing. Hij kijkt buiten zichzelf naar God en maakt alles ondergeschikt aan zijn liefde voor God. Dat is wat ware zelfbeheersing voor ons als gelovigen inhoudt: heel veel dingen willen of verlangen maar het allermeeste verlangen naar God zelf. Je ultieme vreugde vinden in je relatie met Hem en zo van Hem houden dat je alles ondergeschikt wilt maken aan die ultieme liefde van je hart. Voorbeeld Wim-roken,Jacob-Rachel, Jezus-Golgotha.
Dat brengt me bij de derde en laatste verleiding en misschien wel de moeilijkste: de verleiding om God vaarwel te zeggen vanwege alle tegenslag in je leven. Want ja, zo zit Jozef ondanks zijn loyaliteit aan Potifar en ondanks zijn liefde en gehoorzaamheid aan God toch onschuldig in de gevangenis. (trouwens dat hij in de gevangemis zit laat zien dat Potifar zijn vrouw ook niet helemaal vertrouwde denk ik. Hij was gerechtigd om in gevallen van aanranding Jozef te laten executeren. Als legerman zal hij daar vast weinig moeite mee hebben gehad maar toch hij spaart het leven van Jozef) Maar Jozef is er mooi klaar mee. Ondanks zijn harde werken, ondanks zijn trouw, ondanks zijn gehoorzaamheid eindigt hij in de gevangenis. Wederom is de toekomst donker en onzeker. Zo kan het soms voelen in ons leven ook. We doen ons best om als goed Christen te leven en toch laat God het toe dat er allemaal rampen gebeuren. Al te vaak heb ik gesprekken gehad met mensen die diep teleurgesteld waren in God vanwege de vele moeilijkheden die ze in hun leven hebben moeten meemaken. Ik weet ook niet waarom God al deze zaken toelaat, ik kan je geen pasklare en makkelijke verklaringen en antwoorden geven op al die tragedies die jou hart verwond hebben. Ik wil je wel uitnodigen om moed te putten uit het leven van Jozef. Want Jozef zit niet bij de pakken neer en blijft trouw aan God, en blijft zich inzetten om zegen uit te delen. Ondanks de teleurstellingen en misschien zelfs wel van tijd tot tijd wanhoop geeft hij niet op en laat niet los. En dan lees je een bijzondere afsluiting: omdat de Heer met Hem was. Of Jozef zich er altijd van bewust was dat weten we niet. Wij hebben een veel beter perspectief op zijn leven dan Jozef zelf had. De Heer was met Hem. Dat samenspel van Gods aanwezigheid en Jozefs gehoorzaamheid maakt dat dwars door een reeks tragedies heen Jozef uiteindelijk de tweede man van Egypte zal worden en zo een heel volk van de hongerdood red, zijn familie van de hongerdood red en daarmee een sleutelrol vervuld in Gods Verlossingsplan. Omdat Hij weigerde God los te laten in zijn tragedie. Ik ken jouw levensverhaal niet en weet niet welke dieptepunten jij moet of hebt moeten verwerken. Ik ken het refrein van je leven niet maar kan je wel zeggen dat dankzij het werk van Jezus Christus ook over jouw leven datzelfde zinnetje uitgesproken kan worden: Omdat de HEERE met je is. Daardoor mag je hoop koesteren zelfs in de stormen, daardoor mag je weten dat je geliefd bent, mag je weten dat God ook jouw tragedies kan laten meewerken ten goede, mag je weten dat zelfs de dood je niet kan houden en dat voor jou een eeuwigheid aan zegen klaar ligt. Houd ook in je worsteling God stevig vast.
Amen
Related Media
See more
Related Sermons
See more