Romani 3 - Îndreptățiți prin credință

Romans  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 8 views

Sursa îndreptățirii noastre este Dumnezeu și harul său. Mijlocul îndreptățirii noastre este credința în Isus Cristo Baza îndreptățirii noastre este jertfa Domnului Isus Cristos

Notes
Transcript
1. Dragoste divină Sfântă
a. Cor 1
b. Cor 2
c. Rugăciune început
d. Cor 3
Motivare închinare
2. La tine venim
a. Rugăciune biserica
b. Cor 4 cântare cină
3. Iubirea adâncă a Tatălui
a. Cina
b. Cor 5
4. Voi cânta Domnului meu ce m-a salvat

Introducere program

Cristos a înviat! Este un privilegiu să putem celebra împreună învierea Domnului Isus Cristos, să putem să ne închinăm și să cântăm spre gloria Celui care a fost mort, dar a Înviat și este viu în vecii vecilor.
Vrem să spunem tuturor un bun venit la acest timp de celebrare, de adorare a Domnului și Mântuitorului nostru. Este un timp când împreună putem să cântăm dragostea lui Dumnezeu, Care s-a arătat prin faptul că atunci când eram păcătoși și lipsiți de gloria lui Dumnezeu, am fost justificați fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Cristos Isus.
Vă invit să vă ridicați și să ne unim glasurile pentru a lăuda dragostea divină a lui Dumnezeu care s-a dăruit pe Sine Însuși pentru a ne mântui.
1. Dragoste divină Sfântă
2. Cor 1
3. Cor 2
Este un privilegiu, un lucru extraordinar să fim acceptați de Cel Sfânt, să fim socotiți drepți înaintea lui Dumnezeu. Să fim justificați prin credința în jertfa Domnului Isus Cristos.
Atunci când scrie creștinilor din Roma, în capitolul 3 versetul 21 apostolul Pavel ne arată că
21. Acum a fost arătată o dreptate a lui Dumnezeu, fără Lege, despre care se mărturisește prin Lege și Profeți, 22. și anume dreptatea lui Dumnezeu prin credința în Isus Cristos, pentru toți cei ce cred. Căci nu este nicio deosebire. 23. Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu, 24. fiind îndreptățiți fără plată, prin harul Lui, prin răscumpărarea care este în Cristos Isus.
Vă invit să vă ridicați și prin fratele Valentin Ursache să cerem binecuvântarea peste timpul din această dimineață.
4. Rugăciune
După ce corul va mai lăuda pe Dumnezeu cu o cântare, aș vrea să privim la 2 motive de mulțumire de laudă în această dimineață:
1. SURSA ÎNDREPTĂȚIRII NOASTRE: DUMNEZEU ȘI HARUL SĂU
2. MIJLOCUL ÎNDREPTĂȚIRII NOASTRE: CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS
27. Și atunci, unde este lauda? A fost înlăturată! Prin ce fel de lege? A faptelor? Nu, ci prin legea credinței, 28. deoarece noi considerăm că omul este îndreptățit prin credință, fără faptele Legii.
5. Cor 3
SURSA ÎNDREPTĂȚIRII NOASTRE: DUMNEZEU ȘI HARUL SĂU
Justificarea reprezintă un act al harului Lui Dumnezeu nedeterminat de nimeni, prin care El iartă toate păcatele noastre și ne acceptă ca drepți în ochii Lui.
Versetul 23: Spune că toți au păcătuit => astfel oamenilor nu le rămâne nimic decât să moară, judecata dreaptă a Domnului apăsa asupra lor. Deși nu era dator să ne aducă într-o stare după voia Lui, Dumnezeu în mod gratuit prin dragostea Sa, prin mila Sa ne îndreptățește, ne justifică înaintea Lui. Ceea ce înseamnă că fără a avea noi vreun merit sau vreo contribuție suntem reconciliați cu Dumnezeu, aduși într-o stare conformă cu standardul de dreptate a lui Dumnezeu.
Dumnezeu Tatăl este inițiatorul îndreptățirii noastre de la început și până la sfârșit. Justificarea noastră este fără plată, prin harul Său, favoarea sa absolut gratuită și cu totul nemeritată. Harul înseamnă dragostea lui Dumnezeu, înseamnă bunăvoința lui Dumnezeu este răscumpărarea lui Dumnezeu, este dăruirea de Sine generoasă a lui Dumnezeu în și prin Isus Cristos. John Stott
MIJLOCUL ÎNDREPTĂȚIRII NOASTRE: CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS
Sola fide - Doar prin credință, a fost parte din motto-ul reformei lui Luther, și singura modalitate prin care putem beneficia de îndreptățirea care este în Cristos este credința.
Aceasta nu înseamnă că noi avem vreun merit sau vreo contribuție la justificarea noastră. Ceea ce dă valoare credinței noastre este obiectul ei care este Isus Cristos.
Credința este mijlocul prin care Dumnezeu a socotit drepți pe cei in Vechiul Testament (trecuse cu vederea păcatele) când păcatele nu erau iertate ci doar acoperite, avea loc o amânare a plății până la jertfa Domnului Isus Cristos. Și tot credința este mijlocul prin care Dumnezeu rămâne drept și îndreptățește astăzi pe cei care cred în Isus Cristos.
6. La tine venim
7. Rugăciune biserică
8. Iubirea adâncă a Tatălui
9. Cor 4- cină
Am privit împreună la Sursa îndreptățirii noastre – care este Dumnezeu și harul său, și la mijlocul îndreptățirii noastre care este credința în Isus Cristos. Dar se ridică o întrebare legitimă care este baza justificării păcătosului?
BAZA, TEMELIA ÎNDREPTĂȚIRII NOASTRE: DOMNUL ISUS CRISTOS ȘI CRUCEA SA
23. Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu, 24. fiind îndreptățiți fără plată, prin harul Lui, prin răscumpărarea care este în Cristos Isus, 25. pe Care Dumnezeu L‑a înfățișat drept loc al ispășirii prin credința în sângele Lui, ca dovadă a dreptății Sale, căci Dumnezeu, în îngăduința Sa, trecuse cu vederea păcatele săvârșite înainte, 26. pentru ca, în vremea de acum, să‑Și dovedească dreptatea, în așa fel încât El să fie drept și să‑l îndreptățească totodată pe cel ce are credință în Isus. 27. Și atunci, unde este lauda? A fost înlăturată! Prin ce fel de lege? A faptelor? Nu, ci prin legea credinței, 28. deoarece noi considerăm că omul este îndreptățit prin credință, fără faptele Legii.
După ce folosește un termen specific unei săli de judecată – îndreptățire sau justificare, apostolul Pavel folosește alte 2 imagini pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine în ce constă îndreptățirea noastră prin răscumpărarea care este în Cristos Isus.
Imaginea de a fi cumpărați de pe piața de sclavi pentru a fi eliberați. Astfel noi eram robi ai păcatului, neputincioși fără nici o speranță iar Isus Cristos a plătit răscumpărarea noastră prin însuși sângele Său. Prețul nu a fost plătit lui Satan ci a fost plătit pentru a satisface dreptatea lui Dumnezeu, în felul acesta Dumnezeu în conformitate cu planul pe care l-a făcut înainte de întemeierea lumii rămâne drept și poate să îndreptățească pe cel vinovat.
Imaginea jertfei de ispășire sau a locului/capacului ispășirii care ne întoarce în Vechiul Testament la ziua ispășirii când Marele Preot intra singur în Sfânta Sfintelor, dincolo de perdeaua care separa locul Sfânt de locul Prea Sfânt acolo unde se afla chivotul legământului și stropea cu sânge pe capacul chivotului, scaunul îndurării, pentru a face ispășire pentru popor.
Ceea ce Pavel afirmă aici este Isus Cristos a fost făcut de Dumnezeu în mod public scaunul de îndurare, în felul acesta noi suntem drepți pentru că Isus Cristos face ca Tatăl să ne fie propice.
Isus Cristos a făcut ispășire prin însăși sângele său, o dată pentru totdeauna, în felul acesta prin credința în Isus Cristos, Dumnezeu ne este favorabil Dumnezeu ne vede drepți, desăvârșiți.
Dar, deși pentru noi acest lucru este complet gratuit, este fără plată pe Dumnezeu l-a costat totul. Isus Cristos a plătit cu însăși viața Lui, a făcut ispășire cu sângele Lui pentru a ne facilita accesul în prezența lui Dumnezeu.
Într-adevăr, la crucea Domnului Isus se vede dreptatea lui Dumnezeu prin faptul că aici s-au întâlnit mântuirea oamenilor și judecata Sa. Dreptatea lui Dumnezeu se descoperă în mântuirea oamenilor deoarece credinciosul este acum justificat prin moartea lui Mesia. Dreptatea se manifestă în judecata lui Dumnezeu pentru că Isus a luat asupra lui mânia lui Dumnezeu pe care toată lumea o merita. Thomas R. Schreiner.
Dreptatea a fost înfăptuită, iar îndreptățirea garantată prin credința în Isus Cristos. În felul acesta eu sunt considerat drept înaintea lui Dumnezeu, iar soluția lui Dumnezeu nu încurajează un comportament imoral ci din contra, eu încep un proces de transformare de sfințire. Dacă înainte poate încercam să fug de păcat de frica judecății divine, acum fug de păcat pentru că îl cunosc pe Cristos și el îmi transformă viața.
10. Cor 5.
11. Voi cânta Domnului meu ce m-a salvat.
12. Mesajul de bază.
Related Media
See more
Related Sermons
See more