Wie heeft er gelijk
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
Eerste zendingsreis van Paulus
Eerste zendingsreis van Paulus
Goede morgen iedereen. Wie heeft er gelijk? Een thema waar we allemaal heel vaak tegen aan lopen. Bijvoorbeeld als een verkoper aan je deur staat, die je van alles voorspiegelt, over bijvoorbeeld de risico’s die je loopt als je de CV niet goed onderhoudt. Hij kan dat wel voor je oplossen, middels een onderhoudscontract. Is dat nodig? Heeft hij echt gelijk?
Of om maar een heel actueel voorbeeld te noemen: Hebben de voorstanders van vaccinatie gelijk of de tegenstanders van vaccinatie? Echt neutraal kun je hier niet in zijn… Dat maakt het ook lastig, dat je een keus moet maken.
Of een ander voorbeeld die nog vers in het geheugen ligt: Heeft Trump of Biden gelijk over de verkiezingsfraude?
Dit zijn nog maar maatschappelijke dingen, maar wat inzake God? Wie heeft daar eigenlijk gelijk? Jezus of Mohammed, Boedha of Krishna, Jehova Getuigen of Mormonen, Protestanten of Katholieken, de Athiest of de Agnost? Of allemaal een beetje en gaat het erom dat we elkaar respecteren en als je maar goed leeft komt het wel goed?
Wat een stemmen… eigenlijk duizelt het mij wel eens, maar Wie heeft er gelijk? Het antwoord is heel verleidelijk en ik hoor het ook als ik in ZuidRijk mijn oor te luister legt: het maakt eigenlijk niet uit, iedereen heeft wel iets van God, laten we het er vooral maar niet teveel over hebben... Maar is dat wel zo?
Eigenlijk doe je dan twee stappen in je hoofd, nl:
1. We constateren dat verschillende mensen, verschillende overtuigingen hebben.
2. Vervolgens zeggen we, omdat dat zo is, moeten alle overtuigingen wel even geldig zijn.
Dat dit niet klopt wil ik met twee voorbeelden illustreren: 1. Op het moment dat nazi was in WO II, en je in de oprechte overtuiging leefden dat het Arische ras, door God als hoogste ras is verkozen, en dat de Joden moesten worden uitgeroeid, dan zou dat dus ook een geldige overtuiging zijn. Ik denk dat niemand van ons dit zal beweren. 2. Een satanist, die qua filosofie zegt dan niemand gelijk is, zou dan ook een geldige overtuiging zijn. Ik denk dat dit ook niemand hier zal beweren.
Maar zul je zeggen, dit is inderdaad zo, niet alle overtuigingen zijn goed en waar. Maar de meeste godsdiensten hebben toch wel iets goeds over God te zeggen, en is het niet heel hoogmoedig om te zeggen dat je de volledige waarheid van God hebt? Daar krijg je toch alleen maar oorlog van en ruzie? Nee, beter is het om maar ieders godsdienst te respecteren, en ieder zijn waarheid te laten houden. De vraag, Wie er gelijk heeft, moet je dan maar niet meer stellen.
Echter, de godsdiensten zelf beweren heel anders. Als je alleen kijkt hoe zij God zien, merk je dat het totaal verschillend is. Het Hindoeisme kent vele goden, en de godheid is onpersoonlijk. De God van de Islam is een persoon. De God van de Christenen is Drie-enig. Het goddelijke in het Bhoedisme is niet persoonlijk en niet scheppend. Met betrekking tot het heil, zeggen wij, als christenen dat je vergeving van zonden kijgt is als je gelooft in de Heere Jezus. In het boeddisme is er geen sprake van vergeving, maar moet je via mediatie opklimmen naar de hemel. In de Islam, mag je rekenen op een betere toekomst als je je houdt aan vijf basisprincipes. De moslim zegt dat Mohammed de laatste profeet is en het Christendom die zegt dat Jezus dat is. In het christendom is de kernbelijdenis, dat Jezus de Zoon van God is, en de Islam zegt God geen Zoon heeft. Dus wanneer je zegt dat het eigenlijk niet uitmaakt wat je gelooft, dan heb je eigenlijk nog een ander geloof, waarin je zelf je waarheid samenstelt.
Voor mij lijkt het dus onhoudbaar om te zeggen dat het niet uitmaakt wat je gelooft, het maakt wel degelijk uit. Je kunt hier net zo min neutraal zijn, als in de vaccinatie discussie. Dat maakt het ook zo ongemakkelijk. Je hebt een keus te maken met welke godsdienst je het gaat wagen, en zo kom ik bij het verhaal wat we hebben gelezen. Want hoe gaat Paulus hier nou mee om?
Vorige week heeft Arien vertelt hoe hij samen met Barnabas apart is gezet om het evangelie te gaan vertellen. Ze hebben gevast, gebeden en ze zijn uitgezwaaid. (Verwijzen naar dia) Ze gaan, in opdracht van hun Meester! Na wat overleg reizen ze naar de havenstad, ze pakken een boot en gaan naar Cyprus. Daar gaan ze naar de joodse synagogen, vertellen daar het goede nieuws, en dan trekken ze weer door. Johannes, nog een jongeman van zo’n .. jaar gaat mee, en ze steken het hele eiland over tot ze bij Pafos komen. Dat is de hoofdstad van Cyprus, en daar zetelt de regering van Cyprus. Cyprus is onderdeel van het Romeinse Rijk, en de Romeinse bestuurder Sergius Paulus regeert daar in naam van de Keizer van Rome.
In die stad ontmoeten ze opnieuw een Jood, maar nu is het een ontaarde Jood, Elymas heet hij. Hij was een tovenaar, een magier. In die tijd waren meerdere Joden dat. Doordat de Joden 70 verbannen zijn geweest uit hun land zijn de Joden daarna overal verspreid over de wereld gaan wonen. Vaak hielden ze hun religie wel vast, en daardoor bleven ze als volk herkenbaar. En zo ook deze Jood in Cyprus. Alleen hij was een tovenaar, een magier. Waarschijnlijk combineerde hij wijsheid uit de Joodse Godsdienst en magische krachten, waardoor hij ook bij Sergius Paulus in aanzien stond. Paulus zal straks expliciet zeggen dat hij in dienst staat van de duivel. Middels die magische krachten oefent hij invloed uit op Sergius Paulus. Die in wetgeving waarschijnlijk naar zijn adviezen luisterde. Paulus ontmoet Elymas eerst in de stad, maar wat zij met elkaar bespreken, wordt ons niet verteld. Elymas heeft een vooraanstaande positie als ambtenaar van Sergius Paulus, en wellicht heeft hij daar verteld over de nieuwe leer die Paulus over Jezus vertelde. Misschien wel trots dat er weer Joden waren die nieuwe dingen verkondigden. Hoe het ook zij, Sergius Paulus raakt geinteresseerd en die besluit dan om Paulus te roepen. Hij is waarschijnlijk een Romein, en Romeinen hadden het niet zo op Joden, en de Joodse Godsdienst. Toch staat hij open voor de mening van Paulus. Daarom is dat extra bijzonder.
Ik vind die man Sergius Paulus, wel mooi. Hij spreekt mij aan. Hij hoort wat nieuws, en hij denkt niet, dat is vreemd, daar wil ik niks van weten.... Hij denkt ook niet van, nou ieder zijn waarheid, het maakt ook allemaal niet uit, … Nee hij wil best eens horen wat dit betekent. En, … Hij is niet zomaar iemand. Denk maar eens in, dat Aboutaleb hier komt en ons vraagt wat wij hier preken! Nou dat zou wel enorm bijzonder zijn. Hij heeft waarschijnlijk een goede opleiding genoten en carriere gemaakt. Nou deze Sergius Paulus is er ook niet te goed voor. Hij wil dingen beproeven, en onderzoeken.
Wat doe jij? Wat doet u? Ik denk dat degenen die hier zijn, en zichzelf geen christen noemen, wellicht nog geen christen noemen, ook wel zo zijn, en dat vind ik mooi! Dat vind ik nobel! Je geeft het christelijke verhaal een eerlijke kans. Ga er mee door, wat het christelijke verhaal is een mooi, kloppend en goed verhaal… echt waar!
Er zijn er misschien ook die hier wel komen, maar het wel gezellig vinden, maar niet echt bezig zijn met de vraag of iets waar is… Dan kun je iets leren denk ik , van deze man. Probeer eens goed te luisteren, wellicht hebben je ouders of jij zelf toch niet de volledige waarheid gehad. Nee, je hoeft niet te zeggen dat wat je van God al weet via je ouders, allemaal niks is, helemaal er naast zat.... Maar wellicht knaagt het toch aan je, echte vrede, het gevoel dat het plaatje van je leven klopt, dat is er misschien niet. Vanuit getuigenissen van veel mensen die christen zijn geworden, en terugkijken naar hun oude geloof, blijkt dat ze dan waardeerden in dat geloof wat overeen kwam met hun nieuwe geloof in Jezus. Zelf ben ik wel christelijk opgevoed, maar helaas veel met regeltjes en cultuur. Toen ik Jezus persoonlijk leerde kennen, heb ik de opvoeding niet overboord gegooid. Maar wel gerelativeerd, en zeg ik met christenen die vroeger boedhist, moslim of agnost waren, dat ik nu ontdekt heb waar mijn opvoeding op zijn best naar heen wees! Dus al het mooie wat je eigen Godsdienst heeft geboden, komt tot zijn vervulling en diepgang als je Jezus leert kennen. Er is een evangelist, die een boek schreef: Jezus, onze bestemming. En dat kan ik van harte beamen.
Broeders en zusters, dat mag ons ook bemoedigen in de evangelisatie. We moeten doen wat Paulus op de Aeropagus deed: de onbekende God die u dient, verkondigen we aan jullie! En het geeft ons ook de mogelijkheid om net als Sergius Paulus, andere religies en overtuigingen te onderzoeken. Het goede erin te horen, om daarvan uit ook Jezus te verkondigen!
Nou daar staat Paulus, voor Sergius Paulus! Misschien heeft hij wel gedacht, aan wat Jezus over Hem had gezegd: Paulus je moet aan koningen over Mij gaan vertellen. Nou dat mag hij nu doen. Vol van Jezus, staat hij voor hem, en hij is vol van de Heilige Geest… wat een kans krijgt hij. Ik moest denken aan Dick. Hij vertelde mij een keer dat hij op een islamitische school uitgenodigt was. Ik weet niet meer precies waarvoor, maar hij vertelde mij, dat hij voor al die moslims, vertelt had over Jezus, dat hij daar op het podium op de knieen is gegaan, om uit te beelden, hoe hij Jezus aanbid. Nou, dat is het wat we ook hier lezen, en wat ook wij mogen verwachten als we in zulke situaties komen. De Heilige Geest zal ons daarbij helpen!
Hoe Paulus het heeft aangevlogen, weet ik niet. Hoe lang het geduurd heeft weet ik ook niet, maar lang genoeg. Want Elymas, de tovenaar, begint ongerust te worden. Hij merkt dat Sergius Paulus wel erg geinteresseerd is. De vraag Wie heeft er gelijk? Lijkt bij Sergius Paulus om te slaan in het antwoord dat Paulus gelijk heeft. Dat het evangelie van Jezus door Sergius Paulus wordt aangenomen. Maar dat kan niet, dat mag niet. Hij begint wat heen en weer te schuiven. En dan begint hij wat tegen te stribbelen, maar dan barst hij los. Dit is niet waar, de joodse God is echt anders, dan de God die Paulus preekt.... Hij probeert Sergius Paulus tegen te houden, om niet te gaan geloven in Jezus. Dat is waarom Paulus hem straks aanspreekt met Duivels kind. In deze wereld is een strijd gaande tussen Jezus en de duivel. Dat is al heel lang geleden begonnen in het Paradijs, en hier wordt dat opnieuw zichtbaar. En misschien ook wel in jouw en uw leven. Je geeft aan dat je naar een kerk gaat, en je krijgt vragen uit je familie en kennissen. Mensen proberen om je te neturaliseren. Je moet het niet zo serieus nemen, of ze zijn bang dat je een fundamentalist wordt… Of, ze gaan je vertellen dat je niet mag afvallen van het geloof van je ouders en familie.
Paulus gaat niet de discussie aan. Hij voelt door de Heilige Geest dat hier er een strijd is, die hij niet hoeft te strijden. Hij ziet dat deze man een instrument is van Satan. En Paulus is vervuld van de Heilige Geest. Met de kracht van de Heilige Geest vervuld, weet hij wat er moet gebeuren. Hij kijkt de man strak aan, en het is alsof God zelf nu spreekt door Paulus: U bent een bedrieger en oplichter. Een kind van de duivel en een vijand van alles wat goed is… En om te bewijzen dat dit door God zelf gezegd wordt, geeft Hij hem de straf dat hij een tijd lang blind wordt. Kijk daar gaat hij, tastend om zich heen, een aantal knechten schieten toe. Ze nemen hem bij de hand en brengen hem weg. Sergius Paulus ziet het gebeuren, en hij staat versteld. Dit heeft hij nog nooit gezien. Ik denk dat hij altijd twijfel en onrust voelde in het luisteren naar Elymas, anders zou hij toch Paulus niet hebben geroepen om meer van hem te horen. En nu ziet hij dat bevestigt, dat Elymas in de ban van het kwaad was, en dat Jezus sterker is dan deze machten. Dan geeft hij zich over aan Jezus, hij gelooft, en Jezus zet hem vrij van de macht van Satan...
Wat kunnen wij hier nu mee? Moeten wij ook wachten totdat de Geest zich zo krachtig laat zien? Ik denk niet dat dat nodig is. Als we naar het geheel van Handelingen kijken is dit de enige keer dat de Heilige Geest Paulus gebruikt om iemand te straffen. Door deze straf wil hij Sergius Paulus overtuigen van de waarheid van het evangelie. Veel vaker doet Paulus daarom wonderen. Zo is onze God, veel liever door wonderen, positieve tekenen van genezing, wil Hij laten zien, dat Hij er is. Tegelijk, wanneer het nodig is, straft God, wel.
Wat kunnen wij ervan leren? Op de vraag, Wie er gelijk heeft, Paulus of Elymas? is een krachtig antwoord gekomen. Voor Sergius Paulus is het helder geworden. En ik denk dat jij en ik ook die overtuiging moeten hebben, dat het waar is. Je moet het niet erop wagen met een misschientje. Daarom is de vraag, heb jij vrede met God in je hart? Ben je overtuigd geraakt dat het Christendom waar is, en dat Jezus je redder is?
Misschien ben je wel moslim, heeft Allah jou ooit geholpen en heb je rust en vrede in je ziel? Of is het zoals bij Sergius Paulus, je hangt wel een godsdienst aan en je volgt zo’n profeet, maar het knaagt toch aan je… Je hebt geen vrede in je ziel, niet het idee dat het de volledige waarheid is, maar je weet ook niet wat wel de waarheid is. Veel christenen hebben getuigd, dat na het vinden van Jezus, dat Hij hun vrede en kracht heeft gegeven. Geprezen zij Jezus!
Ten tweede, kunnen we er van leren dat de kracht van de Geest niets te doen met magie, met toverij, met doden bezweringen en allerlei duistere rituelen en formules. Dat zijn dingen die horen bij de duisternis, maar niet bij Jezus, ja, dat zijn dingen die tegen Hem ingaan. Hou je daar ver van, want het zijn reele machten en krachten, die je meeslepen naar het ongeluk! Pas is Halloween weer gevierd, ik zou zeggen, doe er niet aan mee.
Tot slot. De kracht van Jezus naam, door de Heilige Geest, is eeuwig sterker! Weet je wanneer Hij de duivel definitef heeft verslagen? Aan het kruis op Golgotha. Daar heeft het Satan het ultieme geprobeerd om Jezus te overwinnen. De Joden hebben geroepen, onder invloed van Satan: Als je de Koning van de Joden bent, laat dat dan zien. Kom van het kruis af en toon je macht! Maar Jezus deed dat niet. Hij was en bleef gehoorzaam, en trouw aan zijn opdracht. Hij leed en streed aan het kruis, de laatste strijd. Het werd duister, God trok zich terug. De toorn van Hem daalde op Hem neer, de hellemacht beukte met al zijn kracht op Hem in, maar Hij hield vol, Hij streed door. En naar 3 uur dikke donkerheid, werd het weer licht. De strijd was eigenlijk ten einde, toch vroeg hij nog om wat drinken. Dat deed Hij niet voor Zichzelf, maar opdat jij en u iets zouden weten. Hij wilde nog een keer hard kunnen roepen, een laatste zwanenzang kunnen zingen. Hoor hoe Het klinkt: Het is volbracht. Ik heb overwonnen. Daar is de satan weggevlucht. Daar is zijn macht verbroken. En daarom moest Elymas in dit verhaal ook het onderspit delven. De machtige naam van Jezus, daar kon hij niet tegen op. En daar kan niemand tegen op! Wanneer jij en ik op Hem vertrouwen, zal geen macht ons kunnen benauwen! Hem zij lof en eer, eeuwige kracht, in eeuwigheid! Amen.