Prövningens stund

Huvudgudstjänst  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 15 views

När Jesus prövas testas vem han verkligen är. (identiet) Jesus prövas på tre områden. Behov, beskydd, (trygghet) och kallelse. Jesus består den prövning som Adam, Israel och resten av mänskligheten fallit på.

Notes
Transcript

Inledande exempel. Benjamins sömnproblem.

Förra veckan vaknade jag trött efter en dålig natt. Men tack och lov, min fru skulle arbeta hemifrån så jag kunde ta bilen och lämna pojken till dagmamman. När jag väl var färdig med alla morgonbestyr och är på väg ut genom dörren. Nej, jag kunde inte ha bilen för min fru var sjuk och orkade inte hämta från dagmamman utan bilen. Så det var cykel som gällde. Redan där kände jag frustrationen stiga inom mig. Vagnen gjordes redo ut och hämta cykel. Men elcykeln fungerade inte pga kylan. Då ville jag bara skrika och gorma. Jag gjorde det, på insidan. Jag var så arg. Jag tyckte så synd om mig själv. Jag ville bara skita i allt, lägga mig under täcket och sova. Men jag började samtidigt be. Jag bad inom mig. Herre Jesus Kristus Guds Son förbarma dig över mig. Ni förstår, tålamod är inte min paradgren i livet. J
Jag bad inte främst för att allt skulle gå väl men att jag skulle hantera denna situation på ett något sånär Krituslikt. Kanske inte för er, men för mig var detta rätt jobbigt. Jag ville ju helst bara skylla på allt och alla, till och med på min sjuka fru för att jag inte fick ha bilen. Ja, ni förstår, jag behöver mycket nåd.
Så in med cykeln i värmen och hoppas på det bästa. Redan mycket försenad så kom vi iväg till slut. Lämna pojken. Till tåget och väl där i 14 minusgrader och tunna kostymskor, fick jag stå 45 minuter och vänta på försenade tåg.
Med Jesu prövning i öknen någon stans i bakhuvudet tänkte jag. Mitt liv handlar inte om att jag skall komma tid till jobbet, att jag skall få gjort vissa saker. Det primära i livet handlar inte om vad jag åstadkommer, att det blir som jag vill utan. Utan det viktiga är: Vilken typ av människa, vilken karaktär slipas fram i mig?
Det är detta som Jesu prövning handlar om. Vem han verkligen är, hur han är skulle bli synligt. Jesus hade just fått höra de underbara orden från Faderns hjärta när han döptes. Detta är min älskade son, han är min utvalde. Det är denna identitet och kallelse som Jesus frestas att överge och det är denna identitet och kallelse som prövningen avslöjar att han har. På ett liknande sätt som min lilla morgonprövning visade att jag är en människa som både är rätt egocentrisk som behöver förlåtelse varje dag, men som i alla fall ibland vänder sig till Herren och får nåd till att vara tålmodig.
Det fick mig att lugna ner mig mitt i denna känslostorm där jag var arg och tyckte synd om mig själv var att jag bytte mål med morgonen, från att komma i tid till jobbet och få gjort vissa saker till att se detta som en möjlighet att öva mig i tålamod genom att göra det jag gör just nu tillsammans med min Herre Jesus. Därför att jag på ett djupare plan är övertygad om att detta är långt mycket viktigare än allt jag kan åstadkomma och uträtta.
Pulsen sänktes, jag stod visserligen och frös. Det var kallt men frustrationen försvann, istället tog jag vara på tiden och ägnade väntan till att samtal med Herren. Jag kunde se att det var en vacker vintermorgon och att skapelsen var klädd i snövit skrud.
Prövningens stund.
Det står att Jesus leddes ut i öknen av Anden för att sättas på prov. Denna test skulle avslöja vem Jesus verkligen var. Jesus har precis döpts och Fadern har sagt om Jesus: ”Detta är min älskade son, han är min utvalde.” Nu skall det visa sig genom Jesu handlande om han verkligen är det.
Det Gud alltid sökt efter är människor som kan förverkliga Gud goda syften med världen, det var därför han skapade Adam och Eva, men de föll för frestarens lockrop. Det var därför han räddade Israels folk ut ur Egypten för att de skulle som en ny mänsklighet föra Guds historia framåt. Men redan under ökenvandringen vände de sig bort från Gud och litade inte på honom trots allt han gjort. När Jesus är i öknen är det i denna historia han träder in. Jesus står där som Israels representant och därmed som hela människosläktets ställföreträdare. Skall han vara den som leder världen rätt? Skall han föra historien mot målet? Skall han komma med Gud rike?
I allt ledarskap är det så att det är först då motgångarna kommer som man får se vad ledaren har för verkliga kvalitéer. Det är under tider av sjukdom, lidande, småbarnsår, besvärliga arbetssituationer, komplicerade relationer som det visar sig vilka kvalitéer vi har. Ja, i en mening är hela livet en prövning där frågan på dödsbädden är. Vilken människa har jag blivit?
Det står att Jesus leddes ut i öknen av Anden för att sättas på prov. Denna test skulle avslöja vem Jesus verkligen var. Jesus har precis döpts och Fadern har sagt om Jesus: ”Detta är min älskade son, han är min utvalde.” Nu skall det visa sig genom Jesu handlande om han verkligen är det.
Den första prövningen i bibeln kommer när, den onde kommer till Adam och Eva och säger. Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i trädgården. Samma prövning genomgår Israels folk i öknen. När Jesus frestas av den onde citerar Jesus ord som är hämtade från just denna tid där Gud säger.
81Hela den lag som jag i dag ger dig skall ni troget följa för att få leva och bli talrika och komma till det land som Herren med ed har lovat era fäder och ta det i besittning. 2Tänk på hela den väg som Herren, din Gud, har låtit dig vandra under dessa fyrtio år i öknen, för att tukta dig och sätta dig på prov, för att utröna om du är beredd att hålla hans bud eller inte. 3Han tuktade dig med hunger och lät dig äta manna, något som varken du själv eller dina fäder kände till. Han ville lära dig att människan inte lever bara av bröd utan av alla ord som utgår från Herren. 4På dessa fyrtio år blev dina kläder aldrig utslitna, och dina fötter svullnade inte. 5Besinna att Herren, din Gud, fostrar dig som en man fostrar sin son. 6Du skall hålla Herrens, din Guds, bud, så att du vandrar hans vägar och fruktar honom. 5Mos 8:1–6
Det går en linje från Edens lustgård där Adam prövades, till Israel i öken till att Jesus prövas inte 40 år som Israels folk men 40 dagar. Frågan i alla dessa prövningar är om människan skall säga nej till de krafter som vill ta ifrån henne hennes gudagivna mänsklighet.
I Edens lustgård är frågan. Skall vi lita på att Gud vill oss det bästa eller skall vi försöka vara våra egna gudar så att vi kan ta hand om oss själva och göra oss ett namn? Eller, duger vi som vi är, att vi är skapade till Guds avbild eller måste vi putsa på vårt varumärke och uppgradera oss själva för att det Gud har skapat oss till är inte tillräckligt bra?
Frågan för Israel i öknen är. Skall vi lita på att Gud är vårt försörjare, skall vi lita på honom eller skall vi vända oss till andra gudar för hjälp.

”Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd.”

Jesus har fastat i 40 dagar. Han är hungrig, han är törstig. Så kommer det onda och säger. Se, så du är i öknen du. Det verkar inte som om du verkligen är Guds älskade. Se nu riktigt noga på dina omständigheter. Finns det en enda sak som pekar på att du är Guds älskade? Då hade han väl inte låtit dig få stå ut med allt detta? Eller hur? Om du är Guds son då skall man väl inte dö av hunger eller törst? Om du nu är Guds son, så visa lite power nu och visa att du klarar ta hand om dig själv, vad skall du med Faderns till, han tycks inte bry sig om hur du har det. Lös nu detta lilla problem.

Människan lever inte BARA av bröd. Det skulle man kunna tro.

Jesus svarar inte. Människan behöver inte bröd. Han svarar. människan lever inte bara av bröd. Brödet står för allt det som mättar våra fysiska behov, allt från hus, kläder och mat. Om vi säger. Om vi riktar in vårt liv på att bara mätta dessa behov kommer vi förlora vår mänsklighet, vi kommer bli djuriska, eller som en växt där kroppens behov är det enda nödvändiga.
I vårt västerländska samhälle har vi blivit rätt så duktiga att mättas dessa behov men vi är inte så bra på att mätta de djupare, icke-kroppsliga behoven.
Jesus säger att människan behöver det ord som utgår ur Guds mun. Människan behöver veta vem hon är och varifrån hon kommer. Skapad av Gud till Guds avbild. Hon behöver veta vad som är gott och ont och därmed vad är själva meningen med hennes liv. Vilken kallelse och uppgift hon har. Hon behöver hopp för framtiden. Det är dessa frågor som orden ur Guds mun svarar på. Var finner vi dessa ord enligt Jesus? Vilken bok citerar Jesus? Jo, han citerar bibeln. Ord som utgår ur Guds mun. Det är med hjälp av dem som han säger nej till det som är det omänskliga livet.
Men trycket från omständigheterna säger. Du kan inte lita på vad Gud sagt! Du kan inte lita på att Guds talat, du kan inte lita på att Gud älskar dig. Du kan inte lita på något annat än dig själv för ingen annan bryr sig egentligen. För se hur miserabelt ditt liv är?
Har du hört dessa röster har du hört samma röst som Jesus gjorde i öknen och de kommer från lögnens Fader.
Tim Mackie en av skaparna till “The bible project” säger i en predikan om detta.
Jesus ser rakt in i hungerns och törstens helvette och säger: “Detta definierar inte meningen med mitt liv, min kärlek, lojalitet och tillit till Faderns ord till mig. När han leder mig är han mer verklig än alla mina omständigheter, hur svåra dom än är. Detta är vad det innebär att vara en lärjunge till Jesus.
Att lära sig att leva av Jesus är att lära sig att tillsammans med honom få en sådan nära relation till Gud Fadern att jag litar på honom mer än på livets omständigheter. Därför att Gud själv är mer verklig än det jag har runt mig. För mina omständigheter dom skiftar, men Gud är evig.

”Om du är Guds son, så kasta dig ner.

Låt oss göra det helt klart för dig och mig om du är Guds son. Om du är det kommer Fadern beskydda dig? Om han älskar dig så kommer du väl gå genom livet utan att ens få ett skrubbsår. Om du hade en son och han höll på att falla från en klippa skulle du inte rädda honom då? Om Gud är din Fader, då kommer väl han att lösa alla dina problem?
Om Gud är god kommer han att beskydda oss från lidande, katastrofer och olyckor? Vi säger spontant. Nej så är det inte. Men när livet är riktigt tufft ställer vi den frågan. Var är du Gud mitt i detta?
Visst skulle vi önska att det vore så att vi kunde manipulera Gud till fånga upp oss när vi faller, så att vi aldrig behöver lita på honom? Tänk om vi kunde styra Gud så att han alltid skyddade oss från allt?
Det är detta som är skillnaden mellan den levande Guden och de livlösa avgudarna. Dom behöver jag inte lära mig att lita på. Dom kan jag använda till att tjäna mig. Bara jag tänker, tror och gör rätt saker kommer det bli som jag vill. Denna frestelse är att försöka ha den yttersta kontrollen över mitt liv för att vinna mitt liv.
Mycket av den falska andligheten handlar om just detta. Jag skall inte behöva lita på Gud, det handlar inte om relation och gemenskap med min skapare utan jag skall lära mig att kontrollera allt.
Om vi skall vara krassa. Förr eller senare kommer vi att dö, kanske genom en sjukdom, kanske genom en olycka eller någon annan katastrof. Frågan är: Är min kropps överlevnad summan av mitt liv? Är kroppens överlevnad det som bevisar att jag kan lita på Gud?
Vi är inte bara kropp men vi är också kropp. Gud är hela livets Gud. Vi kan lita på Gud också för vår kropp, även om kroppen dör, därför att vi tror att Jesus skall uppväcka och levandegöra våra kroppar.
Det är i ljuset av Jesu uppståndelse, som föregriper vår uppståndelse som även vi kan se in i hungerns och törstens helvette och alla de faror som hela tiden hotar våra liv och säga. Jag litar ditt ord, vad du har sagt mer än mina omständigheter.
Tim Mackie igen.
Är det Guds människoblivande, Jesu liv, död, uppståndelse, himmelsfärd och Andens inneboende som definierar vem Gud är för mig eller är det mina omständigheter som finns rakt framför ögonen vars konsekvenser jag varken kan överblicka eller helt förstå?
När Jesus döptes och fick höra att han var den älskade och den utvalde så syftar den utvalde på Guds tjänare i profeten Jesajas bok. Men den tjänaren skall tjäna genom att gå in i lidandet möta lidandet. Lidandet är för Jesus inte ett tecken på att han är övergiven av Gud utan ett tecken på att han är utvald att stiga ner i det för att komma med ljus i mörkret.

”Allt detta skall jag ge dig om du faller ner och tillber mig.”

Who´s running the show Jesus? Vem är det som har mest inflytande i världen? Är det din lilla impotente pappsilapps? Se på krigen, hungern, nöden, döden? Vem är i kontroll? Vem regerar på jorden?
Detta påminner mig om trollkarens Gandalfs samtal med med Saurman som övergått till den onde Sauros sida efter att ha sett den oerhörda makt som han har. Nu säger han till Gandalf. Han kan inte besegras. Vi måste gå över på hans sida.
Ända från första sidan i bibeln så står det att människan var satt att råda över skapelsen på Guds uppdrag. Att ha makt för att råda är en del av vad det innebär att vara Guds avbild. Men människan hade sagt nej till att råda på Guds uppdrag i hans namn och bestämt sig för att råda i sitt eget namn i stället.
Jesu uppdrag var att vara den som verkligen råder i Guds namn så att Gud goda rike skall komma. Frågan är: Hur skall han göra det?
Jesus är Kung hans uppdrag är att råda över hela skapelsen för att ge liv. Så frågan är hur skall han få den makten? Vilken form av kung är han och hur är det rike som han kommer med?
Så är det också för oss. Vi är skapade för att råda, vi har alla ansvarsområden som Gud vill ge oss. Från är också för oss. Hur skall vi råda? Hur skall vi bli verkliga influencers?
Maktens frestelse är: Jag kan få allt jag behöver, jag är beskyddad, jag får allt jag längtar efter, jag blir betydelsefull eftersom jag bestämmer. Maktens frestelse är att få makt för att jag skall tjäna mig själv.
Men Jesus går en annan väg. Att använda den makt man redan har, men inte för att få mer makt, utan för att tjäna andra.
Det som står på spel är: Vad är den största makten i tillvaron? Är det tänjandets makt eller den råa styrkans makt? Den onde är en cyniker som menar att det finns bara en sorts makt. Det är den råa styrkans. Det är den som Gud använder, det är den som alla använder. Frågan är därför vem som använder den bäst?
Frågan är inte. Vad är sant! Vad är gott! Vad är vackert! Det finns inget sådant. Allt handlar om vem som har makt och det är den som har mest makt som bestämmer alla dessa värden.
Men Jesus har kommit för att besegra det onda, dess rot och sjösätta ett annat sorts rike, Guds rike. Hur skall han göra det?
Testet handlar om hans villighet att gå korsets väg, gå kärlekens väg. Hur skall Jesus få inflytande? Genom den råa styrkan eller genom tålmodigt tjänande, kärleksfullt lidande.
Skall Jesus grunda ett rike var grund är den självuppoffrande kärleken där han ger sitt liv för att befria oss människor
ὕπαγε , σατανᾶ Samma ord som Jesus säger till Petrus
Han får makt och inflytande genom att ge upp sin makt och sitt liv i kärlek för människorna.
Vägen till upphöjelse är trohet i det lilla. Svårigheten är att se det som sträcker sig bortom döden och som vi behöver vänta på tills uppståndelsens dag för att få ta emot.
’Bra, du är en god och trogen tjänare. Du har varit trogen i det lilla, jag skall anförtro dig mycket. Gå in till glädjen hos din herre. Matt 25:21
Berättelsen om Härskarringen. Frestelsen är att tro att man kan använda ringen för att själv bli mäktig för att sedan kunna använda den makt man förvärvat för att göra gott. Alla som söker makten korrumperas av den.

Då lät djävulen honom vara, och änglar kom fram och betjänade honom.

Vad Jesus säger nej till visar oss vad det är att vara en verklig människa.
Prövningens omständigheter är öknen. När vi upplever press, lidande, mörker, hunger, sjukdom, motgångar. När de yttre omständigheterna tycks säga att vi är övergivna. Det är där och då frågan blir. Detta som är prövningens kärna.
Skall vi lita på Gud eller inte? Skall vi lita på vem han säger att vi är och därmed överge att vi är Guds älskade söner och döttrar, att vi är utvalda av honom med ett konungsligt uppdrag för att istället ta vårt liv i våra egna händer, att bara lita på oss själva för det vi behöver eftersom vi inte litar på att vi är Guds barn.
Skall vi inte litar på Guds beskydd eftersom vi är älskade och därför behöver kontrollera både Gud och vår omgivning.
Att vi inte litar på att vi är kallade efter hans plan såsom hans utvalda utan måste ge oss själva ett värde och en betydelse genom att vi söker egen makt och betydelse oberoende av Gud och därmed undviker det lidande och motgång som kommer av att gör det goda i en värld med ondska.
Skall vi överge vår identitet som vi har tillsammans med Jesus som Guds söner och döttrar älskade och utvalda för att bara lita på oss själva.
Prövningens stund gör den nuvarande stunden, gör öknen till allt. Det är såhär det alltid kommer vara, det är såhär det alltid har varit. Prövningen prövar om vi har rötter i den bibliska berättelsen, den som börjar med skapelsen och slutar med nyskapelsen men där själva vändpunkten och brytpunkten där det ondas nederlag sker genom lidande, död och mörker.
Öknen är för Israels folk en del av vägen till det förlovade landet. Öknen är på samma sätt för oss en del av vägen till livet. Döden är vägen till uppståndelsen. Öknen kan bli en välsignelse om vi låter pressen förankra oss i Jesu död och uppståndelse.
När Adam och Eva är i Eden skall de lita på Gud i ljuset av att han har skapat dem och satt dem i denna underbara trädgård eller skall de lyssna på den onde som insinuerar att Gud undanhåller det verkligt goda från dem?
Skall Israels folk lita på Gud i ljuset av att den mirakulösa räddningen från Egypten eller skall de se på öknen och säga Gud har övergett oss?
På samma sätt. Skall vi se på att Gud har i Jesus blivit människa för att vara Gud med oss, att gått i döden för att befria oss från de förgörande krafterna, synden och döden för att ge oss evigt liv och att han är närvarande genom den helige Ande och talar till oss genom sitt ord, eller skall vi se på vår öken och säga. Gud har övergett oss.
Skall vi lita på Gud eller inte.
Jesus lät sig prövas för att komma till oss i vår prövning, vara med oss i vår öken, så att vår väg genom öknen, vårt primära sätt att klara prövningen inte är vår egen styrka utan att hämta styrka från honom.
I samma ögonblick som vi vänder oss till honom i prövningens öken, istället för att förlita oss på vår egen styrka, vår egen vishet, vår egen väg så har vi bestått prövningens stund eftersom prövningen först och främst handlar om. Litar vi på honom!
Jesus säger att vår himmelske Fader vet att vi behöver allt detta och att han vill ge oss detta. Men vi behöver leva av Guds tilltal, Guds ord. Jesus syftar på bibelordet vilket tydliggörs genom att det är detta som han citerar. Det är där Gud uppenbarar vem han är och vilkas vi är. Att han är vår skapare som älskar oss, att vi är skapade till hans avbild, det är där vi får kunskap om hur Gud vill att vi skall leva våra liv, vad som är gott och sant. Ta bort denna vägledning, ta bort detta fundament i människans liv och snart öppnar sig ett tomt svart hål både i vår inre och i vårt samhälle.
I allt ledarskap är det så att det är först då motgångarna kommer som man får se vad ledaren har för verkliga kvalitéer. Det är under tider av sjukdom, lidande, småbarnsår, besvärliga arbetssituationer, komplicerade relationer som det visar sig vilka kvalitéer vi har. Ja, i
Men jag började samtidigt be. Jag bad inom mig. Herre Jesus Kristus Guds Son förbarma dig över mig. Ni förstår, tålamod är inte min paradgren i livet. Jag bad inte främst för att allt skulle gå väl men att jag skulle hantera denna situation på ett något sånär Kristus-likt.
Förra veckan vaknade jag trött efter en dålig natt. Men tack och lov, min fru skulle arbeta hemifrån så jag kunde ta bilen och lämna pojken till dagmamman. När jag väl var färdig med alla morgonbestyr och är på väg ut genom dörren. Nej, jag kunde inte ha bilen för min fru var sjuk och orkade inte hämta från dagmamman utan bilen. Så det var cykel som gällde. Redan där kände jag frustrationen stiga inom mig. Vagnen gjordes redo, ut och hämta cykel. Nästa roliga överraskning. Men elcykeln fungerade inte pga kylan. Då ville jag bara skrika och gorma. Jag gjorde det, på insidan. Jag var så arg. Jag tyckte så synd om mig själv. Jag ville bara strunta i allt, lägga mig under täcket och sova.
Kanske inte för er, men för mig var detta rätt jobbigt. Jag ville ju helst bara skylla på allt och alla, till och med på min sjuka fru för att jag inte fick ha bilen. Ja, ni förstår, jag behöver mycket nåd.
Så in med cykeln i värmen och hoppas att batteriet vaknar. Redan mycket försenad så kom vi iväg till slut. Lämna pojken. Men eländet slutade inte där. Till tåget och väl där i 14 minusgrader och tunna kostymskor, fick jag stå 45 minuter och vänta på försenade tåg.
Med Jesu prövning i öknen någon stans i bakhuvudet tänkte jag. Mitt liv handlar inte om att jag skall komma tid till jobbet, att jag skall få gjort vissa saker. Det primära i livet handlar inte om vad jag åstadkommer, att det blir som jag vill utan. Vilken typ av människa, vilken karaktär slipas fram i mig?
Öknen, där finns inte mat, där finns inte vatten, där får hettan människan att plågas om dagen och frysa om natten. Öknen är steril, det växer inget i öknen. Öknen är platsen där livet inte blomstrar. Vi har inte vad vi behöver i öknen. Livet gör ont. På ett unikt sätt är hela samhället en öken just nu. Många har förlorat jobb och inkomst, vänner, familj och relationer. Vi tänjs ut till bristningsgränsen. Många bara inte orkar bry sig om vad det egna vårdslösa beteendet får för konsekvenser för andra, för vården. Öken-pandemin prövar oss, tar fram det bästa och det värsta om oss. Kontrasterna blir starkare, skuggorna djupare. Det är detta som Jesu prov handlar om. De visar vem han är. Detta är vad våra prövningar gör. De visar sanningen om oss. Vilka vi är.
När vi saknar bröd, kanske vi har mist jobbet, förlorat förmågan att arbeta. Hur skall jag har råd att betala lånen? När vi saknar bröd är det lätt att falla för frestelsen att tro att mättandet av våra kroppsliga behov är det enda viktiga.
När vi saknar bröd är vi mottagliga för lättköpta lösningar på komplicerade problem, populisterna firar sina triumfer för människor frågar efter bara en sak. Bröd till varje pris.
Frestelsen att det måste bli som jag vill för att jag vill det finns framför allt på de områden där vi har mest förmågor, där vi har investerat mest tid och kraft att bli duktiga. Det är där det är extra viktigt att det blir som jag vill. Eftersom vi så lätt har både vår identitet och värde på dessa områden.
Vi läste ur Hebreerbrevet:
Hebreérbrevet 4:15 B2000Vi har inte en överstepräst som är oförmögen att känna med oss i våra svagheter, utan en som har prövats på alla sätt och varit som vi men utan synd.
Jesus känner med oss i våra svagheter för att han delar kampen, nöden, prövningen. Att Jesus prövas, frestas innebär att han går in och delar våra prövningar med oss och kommer till oss i och genom prövningen. För Jesus är Gud-med-oss, han lever i oss. Tänk på vad Jesus sade när han mötte Paulus på Damskusvägen när Paulus var i färd med att förfölja Kristna. Jesus sade: Varför förföljer du mig? Kristus prövas med oss, i oss. Därför är vi inte ensamma övergivna hur hård och fruktansvärd prövningen än är. Därför kan vi i prövningen
Bibel 2000 Jesus som översteprästfrimodigt träda fram till nådens tron för att få förbarmande och nåd i den stund då vi behöver hjälp.
Nådens tron det är Kristus själv. Det viktigaste i varje prövning är att vi vänder oss till honom. Han är vår styrka i prövningen. Det gemensamma i dessa tre områden som Jesus prövas och där vi prövas är det som är grunden för mänsklighet, att vi litar på Gud. Tim Mackie grundaren till “The bible project” formulerar det såhär.
Är det Guds människoblivande, Jesu liv, död, uppståndelse, himmelsfärd och Andens inneboende som definierar vem Gud är för mig eller är det mina omständigheter som finns rakt framför ögonen vars konsekvenser jag varken kan överblicka eller helt förstå?
Vad som står på spel i prövningen är om jag skall bli mer mänsklig eller mer omänsklig. Mer omänsklig genom att Jag skall försöka vinna livet genom att rikta in mig på att det bara handlar om kroppen behov, och njutning, att jag lever bara av bröd. Där Gud reduceras till den som skall fylla mina behov av trygghet. Att vi söker makt och inflytande för att få en korsett för vår självkänsla och skaffa oss egna fördelar. Vi brukar prisa de människor lyckliga som har alla dessa tre, Överflöd, trygghet och makt. Det är där vi skall finna det liv som vi längtar efter.
Mer mänskliga genom att gå på den väg Jesus visar på. Ett liv där Gud själv är den som ger den djupaste mättnaden, där min trygghet vilar i att jag är hans, varken jag lever eller dör. Och där makten inflytandet är hans gåva för att vi skall tjäna andra och därför vara en del av det han vill i världen. Det liv som den onde frestar med och säger där finns livet, det glittrar så, det lockar och det fångar oss och vi omfamnar det och drömmer om det.
I den tredje frestelsen ser vi på ett bakvänt sätt vad det är vi manas att säga ja till genom att inte falla för dessa två stora frestelser. Vi har inte några garantier att vi kommer att överleva våra prövningar. Det visar oss pandemin. Med döden som värsta tänkbara utgång vilket är prövningens djupaste rädsla innebär det att det som verkligen prövas är tron på att Gud är Herre över döden. Litar jag på att döden är besegrad genom Jesu uppståndelse? Det är med sin egen uppståndelse för ögonen som Jesus säger nej till alla falska genvägar till livet. Det är med sikte på Jesu uppståndelse som vi nu står på tröskeln till fastan för att följa Jesus väg till Jerusalem, korset och sedan uppståndelsen.
Men frestelsen är att söka makten för maktens egen skull. Det viktiga är att det blir som jag vill därför att det är jag som vill det! Att koppla loss makten från Gud, för att vi genom den, skall ge oss själva ett värde, fördelar och ett anseende.
Putins palats är ett exempel på detta!
Dessutom är det så att om vi har gjort till vårt främsta mål att få det kroppen vill ha och att få ära och betydelse genom makt så kommer våra liv slås sönder när verkligheten kommer ifatt oss. För livet är svårt, det är kantat av motgångar, lidande och död.
Genom att rikta in våra liv på att bara handla om att få det våra kroppar vill ha och skydda det egna livet, som bara kretsar kring oss själva så missar vi det liv som Jesus har för oss. Vi faller för den ondes frestelser.
Related Media
See more
Related Sermons
See more