Părți al noului trup
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
Introducere
Introducere
Am văzut data trecută că apostolul Pavel ne atrage atenția ca vechiul trup, firea pământească a fost omorâtă la cruce cu Christos de aceea nu mai datorăm nimic acesteia.
Aşadar, fraţilor, noi nu mai datorăm nimic firii pământeşti, ca să trăim după îndemnurile ei. *Rom. 6:7, 14
Dacă trăiţi după îndemnurile ei, veţi muri; dar dacă, prin Duhul, faceţi să moară faptele trupului, veţi trăi. *Rom. 8:6; Gal. 6:8. **Eph. 4:22; Col. 3:5
Rom 8:12-13
Urmează apoi ca să trăim pentru trupul duhovnicesc. Suntem mădulare unii altora așa încât toți formăm un trup, trupul lui Christos.
Trupurile
Partea aceasta de început a epistolei către Romani o ia de la începutul credinței și este adresată astfel copiilor în credință. Apoi apostolul Pavel după ce discută pe parcursul a trei capitole despre Israelul de trup se îndreaptă către partea practică care este hrana tare.
De unde știu aceasta?
În epistola către Evrei este prezentat fiecare nivel spiritual de copil și cel de om matur astfel:
În adevăr, voi, care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare. *Heb. 6:1. **1Cor. 3:1-3
Şi oricine nu se hrăneşte decât cu lapte nu este obişnuit cu cuvântul despre neprihănire, căci este un prunc. *1Cor. 13:11; 1Cor. 14:20; Eph. 4:14; 1Pet. 2:2
Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul. *Isa. 7:15; 1Cor. 2:14, 15
Așadar câtă vreme se face teorie doar atunci este hrană slabă oricât de valoroasă este această teorie. Când se aplică teoria în practică se trece la stagiul maturității.
Hebr 5:12-14
Haide să vedem cum să trecem de la nivelul de copil la cel de om mare.
1.Jertfă vie-slujbă duhovnicească
1.Jertfă vie-slujbă duhovnicească
-trupurile noastre trebuie să le aducem în supunere lui Christos ca niște jertfe vi, sfinte , plăcute lui Dumnezeu. Astfel avem o slujbă duhovnicească care începe cu noi înșine și se va extinde apoi către ceilalți frații noștri și apoi către cei ce nu cred din lumea aceasta.
Să nu ne potrivim veacului acestuia ci să ne înoim mintea în voia lui Dumnezeu.
-nu-ți înoiești mintea cu lumea, ci cu voia lui Dumnezeu.
-Metamorphosis este expresia de a-ți înoi mintea. Cum se realizează aceasta? Dând dreptate cuvântului lui Dumnezeu când acesta îți spune că ești greșit și apoi pocăindu-te întorcându-te la Dumnezeu.
Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului. *1Cor. 13:12. **2Cor. 4:4, 6; 1Tim. 1:11. †Rom. 8:29; 1Cor. 15:49; Col. 3:10
După şase zile, Isus a luat cu El pe Petru, pe Iacov şi pe Ioan şi i-a dus singuri deoparte pe un munte înalt. Acolo S-a schimbat la faţă înaintea lor. *Mat. 17:1; Luke 9:28
Mark
2Cor
Când faci aceasta te schimbi după chipul celui ce ne-a făcut adică al lui Dumnezeu. De aceea tot ce este legat de caracterul lui Dumnezeu, legea lui Dumnezeu mă va face să mă apropii de chipul Lui dacă îl accept și mă schimb prin Duhul Sfânt.
şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut. *Rom. 12:2. **Eph. 4:23, 24. †Eph. 2:10
Col 3
2. atitudinea să fie una smerită să ne vedem la justa valoare a credinței pe care ne-a dat-o Dumnezeu v.3.
-atitudinea să fie una smerită să ne vedem la justa valoare a credinței pe care ne-a dat-o Dumnezeu.
2. atitudinea să fie una smerită să ne vedem la justa valoare a credinței pe care ne-a dat-o Dumnezeu.
-atitudinea smerită ne va ajuta apoi să ne relaționăm față de ceilalți pentru că ne vedem locul pe care îl avem în trupul lui Christos.
-Duhul Sfânt este cel care îți dă măsura de credință potrivită. Atât credința cât și dragostea au ca sursă principală pe Dumnezeu.
-Umblarea în smerenie mă ajută apoi să trec de la nivelul personal la cel relațional.
2. Slujind unii altora-slujba duhovnicească
2. Slujind unii altora-slujba duhovnicească
-într-un trup există mai multe organe care se slujesc unele pe altele. De asemenea, într-un trup spiritual al lui Isus fiecare suntem mădulare funcție de măsura de credință ce o avem. Avem o măsură de credință mai mare suntem în stare să ducem lucrări de conducere și povățuire în cadrul bisericii, avem o măsură de credință mai mică atunci suntem cu un rol în comunități mai mici din cadrul bisericii, sau din familie.
-Măsura credinței se manifestă prin daruri duhovnicești:
-Apostolul Pavel subliniază că sunt mai multe daruri duhovnicești dar să stăruim în a avea darul prorociei:
Urmăriţi dragostea. Umblaţi şi după darurile duhovniceşti, dar mai ales să prorociţi. *1Cor. 12:31. **Num. 11:25, 29
În adevăr, cine vorbeşte în altă limbă nu vorbeşte oamenilor, ci lui Dumnezeu; căci nimeni nu-l înţelege şi, cu duhul, el spune taine. *Acts 2:4; Acts 10:46
-Apostolul spune Bisericii din Corint care sunt și alte daruri spirituale:
De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă, datorită aceluiaşi Duh; *1Cor. 2:6, 7. **1Cor. 1:5; 1Cor. 13:2; 2Cor. 8:7
altuia, credinţa, prin acelaşi Duh; altuia, darul tămăduirilor, prin acelaşi Duh; *Mat. 17:19, 20; 1Cor. 13:2; 2Cor. 4:13. **Mark 16:18; Jas. 5:14
altuia, puterea să facă minuni; altuia prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor. *1Cor. 12:28, 29; Mark 16:17; Gal. 3:5. **Rom. 12:6; 1Cor. 13:2; 1Cor. 14:1, etc.. †1Cor. 14:29; 1John 4:1. ††Acts 2:4; Acts 10:46; 1Cor. 13:1
Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaşi Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voieşte. *Rom. 12:6; 1Cor. 7:7; 2Cor. 10:13; Eph. 4:7. **John 3:8; Heb. 2:4
Umblaţi, dar, după darurile cele mai bune. Şi vă voi arăta o cale nespus mai bună. *1Cor. 14:1, 39
1 Cor 12:
-1.Darul prorociei, și acesta are nuanțe căci poți să ai darul la nivelul de familie sau poți să ai darul la nivelul de comunitate, biserică.
Darul prorociei nu trebuie să fie văzut nu numai ca prezentând viitorul ci și așa cum îl prezintă în
Cine proroceşte, dimpotrivă, vorbeşte oamenilor, spre zidire, sfătuire şi mângâiere.
-zidire este educarea duhovnicească
-sfătuirea este consilierea maritală, consilierea în ce privește creșterea copiilor etc.
-mângâierea pentru că a fi un mărturisitor al lui Christos căci lumea te va persecuta.
-Așa că sunt unele daruri care te ajută pe tine, dar acest dar al prorociei te ajută să slujești iar în funcție de măsura credinței tale unei comunități mai mari sau mai mici.
Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi; dar cine proroceşte zideşte sufleteşte Biserica.
1 Cor 14:4
-Relaționarea în trupul lui Christos se face și prin slujbe:
1. Slujbă de învățător
2. Slujbă de îmbărbătare
3. Slujbă de dărnicie
4. Slujbă de cârmuire
5. Slujbă de milostivire.
-Apostolul Pavel prezintă o cale mai bună decât aceea de a ne folosi doar darurile și anume dragostea:
Umblaţi, dar, după darurile cele mai bune. Şi vă voi arăta o cale nespus mai bună. *1Cor. 14:1, 39
Acum, dar, rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.
1 Cor 13:
-Dragostea trebuie să fie fără viclenie. Pe aproapele trebuie să-l iubim cu dragoste frățească. Iubirea să mă motiveze la râvnă cu duhul, bucurie, răbdare în necaz, primitor de oaspeți, gata să ne bucurăm cu cei în bucurie pentru că Domnul le-a dat izbândă, fără a fi geloși, și de asemenea să plângem cu cei ce plâng, să nu facem diferențe ci să arătăm aceleași simțăminte cu ceilalți. Dragostea mă face să fiu modest și să fiu oricând gata să învăț de la altul.
-Așadar darurile Duhovnicești mă ajută să mă relaționez cu ceilalți și de asemenea să pot să fac slujbele la care am fost chemat.
-cel care nu și-a identificat darul și nu vede o dezvoltare a darului profeției să nu cadă în deznădejde ci să astepte în răbdare folosind darul dragostei care este calea nespus mai bună.
3. Slujba celor din afară o slujbă Duhovnicească
3. Slujba celor din afară o slujbă Duhovnicească
-v.14. Binecuvântați pe cei ce ne prigonesc. Unii se uită cu nepăsare la noi, ne ignoră dar alții din lume ne prigonesc. Domnul ne învață să binecuvântăm pe aceștia.
-Binecuvântarea are două fețe una este cea în care vorbești de bine pe cineva care te vorbește de rău și alta în care împuternicești pe acela ca să devină mai bun chiar dacă acum te prigonește.
-nu întoarcem rău pentru rău-aici este o paletă largă. El îți vrea răul tu urmărește binele. El vrea război pe cât posibil tu urmărește pacea cu el. El ți-a făcut răul lasă pe Dumnezeu să te răzbune.
-Vrăjmașul trebuie să fie surprins de dragostea lui Isus. Când îi este foame să-i dai de mâncare și când îi este sete dă-i să bea adunând cărbuni aprinși pe capul lui.
Ilustr. Pe vremea comunistă era un pastor urmărit de securitate. Aceștia știau exact timpul când pastorul era plecat la biserică și pătrundea în casa acestuia să scotocească să găsească literatură creștină, biblii pe care acesta le primea din străinătate. Fratele s-a întors mai devreme și i-a găsit pe cei doi securiști scotocind prin casă. Atunci el a rugat pe soția sa să pregătească masa pentru că tovarășii erau obosiți de atâta muncă.
Chemare
Chemare
Pentru a ajunge maturi în credință trebuie să faci ca mădularele trupului să fie ascultătoare omului duhovnicesc. Teoria doar te face să fi un copil în credință.
Omul matur este cel care aplică cuvântul în practică și îl trăiește astfel că nu mai este fără cunoștință de ceea ce este neprihănire.
Trecerea de la copilărie la maturitate se face pornind de la tine însuți schimbându-te pe tine, aducându-ți trupul ca o jertfă vie sfântă plăcută lui Dumnezeu.
-Înoirea minții te va ajuta să recunoști voia Domnului ca să ști cum să acționezi după voia Lui.
-De asemenea, trebuie să îți menți o atitudine smerită potrivită cu măsura de credință.
-Trecerea la relația cu ceilalți se face folosind darurile spirituale unele sunt personale care te ajută în relația persoanlă cu Domnul dar altele te ajută pentru relația cu ceilalți în special darul profeției.
-Pentru cei care nu sunt așa siguri că măsura darului lor este la nivelul cel mai ridicat atunci iubirea este cea mai folositoare pentru relația cu ceilalți.
-Pentru relația cu cu cei din lume este important să umblăm în dragoste evitând răzbunarea personală, gelozia și răspunzând cu bine la rău.